Pokaż wyniki od 1 do 20 z 34

Wątek: Cło

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar Marciula
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie Cło

Jestem zrozpaczona. Niedawno kupiłam Kokadi pax peace u paxbaby ze Stanów, zapłaciłam za chustę 205$ + 35$ na wysyłkę. Dzisiaj zapukał kurier i co? Urząd Celny każe mi płacić 267zł za tą paczkę....
    Jestem załamana. Co mam zrobić? Jak nie odbiorę i odeślą do USA to i tak stracę jakieś 200zł na wysyłkach, a jak odbiorę i zapłacę? na pewno nie sprzedam jej za tyle ile zapłacę - czyli łącznie prawie 1100zł (((((((( jestem załamana, nie wiem co robić.... Jedno wiem - już nigdy nie kupię chusty ze sklepu w Stanach....

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Chustoholiczka Awatar okoani
    Miejscowość
    lubelskie

Domyślnie

Jeśli tak czy siak stracisz 200zł, to już nie lepiej stracić jeszcz 70zł i mieć chustę? Może akurat uda ci się ją sprzedać ciut drożej niż planowałaś.
    A generalnie przed zakupami zagranicznymi warto sprawdzić przepisy dotyczące cła i VAT, bo można nieźle wtopiź, ale to już wiesz...
    wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)

Chustoholiczka Awatar Marciula
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

pytałam znajomej ile płaci za cło jak kupuje ze Stanów - mówiła, że max 150zł, na tyle się przygotowałam. A to co mi dowalili to niemal 2x więcej
    No cóż zrobić obiorę wieczorem chustę i zabulę te prawie 300zł za głupie cło

Chustomanka Awatar Magda&Franio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja rozwiazalam sprawę z zakupami w USA w następujący sposób. Korzystam z firmy posredniczacej w stanach, paczka zostaje nadana na adres ich magazynu w stanach, oni przepakowuja paczkę/ łączą kilka różnych twoich paczek w jedną i wysyłają do ciebie kurierem do Polski. Koszty to ok 40$ przesyłka i 15% prowizji od wartości towaru. Nie płacisz cła bo paczka jest opisana jako zaadresowana od kogoś z Twojej rodziny i wysyłane w prezencie np. używane ubrania

Chustoguru Awatar samuela

Domyślnie

Ja nigdy nie płaciłam więcej niż właśnie jakoś 150 zł, ale też fakt, że to zawsze szło od osób prywatnych (nie ze sklepu) i wartość była wpisywana rozsądnie i szło jako gift.
    Ale teraz właśnie mi dwie ze Stanów na cle siedzą i to jakoś podejrzanie długo.

Chustoguru
    Miejscowość
    Sydney

Domyślnie

Kiepsko macie z tym clem
    U nas dopiero od jakiejs wysokiej sumy naliczaja, albo tysiac dolcow, albo nawet wiecej.
    Daniel Ikenna 30.05.2010, Obinna Samuel 18.11.2011, Celestin Ejike 01.08.2014

Uprawnienia umieszczania postów