Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 34

Wątek: Cło

Chustoholiczka Awatar Marciula
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie Cło

Jestem zrozpaczona. Niedawno kupiłam Kokadi pax peace u paxbaby ze Stanów, zapłaciłam za chustę 205$ + 35$ na wysyłkę. Dzisiaj zapukał kurier i co? Urząd Celny każe mi płacić 267zł za tą paczkę....
    Jestem załamana. Co mam zrobić? Jak nie odbiorę i odeślą do USA to i tak stracę jakieś 200zł na wysyłkach, a jak odbiorę i zapłacę? na pewno nie sprzedam jej za tyle ile zapłacę - czyli łącznie prawie 1100zł (((((((( jestem załamana, nie wiem co robić.... Jedno wiem - już nigdy nie kupię chusty ze sklepu w Stanach....

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Chustoholiczka Awatar okoani
    Miejscowość
    lubelskie

Domyślnie

Jeśli tak czy siak stracisz 200zł, to już nie lepiej stracić jeszcz 70zł i mieć chustę? Może akurat uda ci się ją sprzedać ciut drożej niż planowałaś.
    A generalnie przed zakupami zagranicznymi warto sprawdzić przepisy dotyczące cła i VAT, bo można nieźle wtopiź, ale to już wiesz...
    wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

pytałam znajomej ile płaci za cło jak kupuje ze Stanów - mówiła, że max 150zł, na tyle się przygotowałam. A to co mi dowalili to niemal 2x więcej
    No cóż zrobić obiorę wieczorem chustę i zabulę te prawie 300zł za głupie cło

Chustomanka Awatar Magda&Franio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja rozwiazalam sprawę z zakupami w USA w następujący sposób. Korzystam z firmy posredniczacej w stanach, paczka zostaje nadana na adres ich magazynu w stanach, oni przepakowuja paczkę/ łączą kilka różnych twoich paczek w jedną i wysyłają do ciebie kurierem do Polski. Koszty to ok 40$ przesyłka i 15% prowizji od wartości towaru. Nie płacisz cła bo paczka jest opisana jako zaadresowana od kogoś z Twojej rodziny i wysyłane w prezencie np. używane ubrania

Chustoguru Awatar samuela

Domyślnie

Ja nigdy nie płaciłam więcej niż właśnie jakoś 150 zł, ale też fakt, że to zawsze szło od osób prywatnych (nie ze sklepu) i wartość była wpisywana rozsądnie i szło jako gift.
    Ale teraz właśnie mi dwie ze Stanów na cle siedzą i to jakoś podejrzanie długo.

Chustoguru
    Miejscowość
    Sydney

Domyślnie

Kiepsko macie z tym clem
    U nas dopiero od jakiejs wysokiej sumy naliczaja, albo tysiac dolcow, albo nawet wiecej.
    Daniel Ikenna 30.05.2010, Obinna Samuel 18.11.2011, Celestin Ejike 01.08.2014

Chustomanka Awatar FatalFuchsia
    Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Jak mieszkałam w Danii to był celny koszmar - 80 koron było wolne od cła - to jest jakieś 11 euro!
    W Holandii mamy 20 euro wolne, w praktyce jest tak, że na paczki o wartości do 50-60 dolarów patrzą przez palce.

Współczuję Marciula. Kupiłam ostatnio chustę za 200 na tbw, pewnie czeka już na mnie na poczcie - z kwitkiem douane

Chustoholiczka Awatar amst
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Współczuję, mnie się 2x zdarzyło płacić 1/3 wartości za paczki ze Stanów. Dlatego już nie kupuję...chociaz szkoda.

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FatalFuchsia Zobacz posta
    W Holandii mamy 20 euro wolne, w praktyce jest tak, że na paczki o wartości do 50-60 dolarów patrzą przez palce.
    Jeśli Holandia jest w UE ( a jest o ile mnie google nie zmylił to zwolnione z cła jest tyle ile w PL czyli przesyłki o równowartości 150 euro. No nie moze byc inaczej, bo to reguluje rozporzadzenie obowiazujące w całej UE.

Cytat Zamieszczone przez Marciula Zobacz posta
    pytałam znajomej ile płaci za cło jak kupuje ze Stanów - mówiła, że max 150zł, na tyle się przygotowałam.
    No ale przeciez wysokośc cła zależy od rodzaju towaru i jego wartości. Wiekszość stawek celnych jest ad valorem, więc jak koleżanka sprowadzała chustę za 100 dolców to zapłaci inaczej niz ty za chuste o wartosci 200 $

Ja w ogóle nie wiem skad pomysł, że przy sprowadzaniu z krajów trzecich cło i vat nam sie upiecze - cło jest podatkiem powszechnym i tylko wyjatkowe sytuacje (zwolnienia) powodują, że nie jest pobierane.

edit - jedyna opcja uniknięcia cła i vatu to ta którą opisuje Magda&Franio

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustomanka Awatar FatalFuchsia
    Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paskowka Zobacz posta
    Jeśli Holandia jest w UE ( a jest o ile mnie google nie zmylił to zwolnione z cła jest tyle ile w PL czyli przesyłki o równowartości 150 euro. No nie moze byc inaczej, bo to reguluje rozporzadzenie obowiazujące w całej UE.
    Rozróżnij dwie rzeczy - cło i VAT. Z cłem jest faktycznie tak jak mówisz, do 150 euro nie ma cła, tyle, że stawka cła jest stała i niezbyt duża.
    Wartość zwolniona z VATu jest regulowana indywidualnie przez każdy kraj, w Holandii jest to dokładnie 22 euro: http://www.belastingdienst.nl/wps/wc...calculate_that

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

No ale przeciez wysokośc cła zależy od rodzaju towaru i jego wartości. Wiekszość stawek celnych jest ad valorem, więc jak koleżanka sprowadzała chustę za 100 dolców to zapłaci inaczej niz ty za chuste o wartosci 200 $
    Ja w ogóle nie wiem skad pomysł, że przy sprowadzaniu z krajów trzecich cło i vat nam sie upiecze - cło jest podatkiem powszechnym i tylko wyjatkowe sytuacje (zwolnienia) powodują, że nie jest pobierane.

edit - jedyna opcja uniknięcia cła i vatu to ta którą opisuje Magda&Franio
    Koleżanka kilka dni wcześniej kupiła chustę z tego samego sklepu w tej samej cenie - ma do zapłacenia 160zł cła.
    Tak więc od czego to zależy?! Wyliczanka?! Bo dla mnie to właśnie tak wygląda.

Chustomanka
    Miejscowość
    Kiedys B-stok teraz IT

Domyślnie

Mi kiedys gosc z agencji celnej Tnt na moje pytanie dlaczego za paczke o wartosci niecalych 100 euro musialam zaplacic 77 euro cla i vatu odpowiedzial ze widocznie albo celnik mial zly dzien albo po prostu rachunki im sie nie zgadzaly tzn za duzo wpuscili bez cla i musial na kims odbic...Ale to Wlochy...
    C.03.06.2008,L. 04.07.2009,O.04.09.2012

Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marciula Zobacz posta
    Koleżanka kilka dni wcześniej kupiła chustę z tego samego sklepu w tej samej cenie - ma do zapłacenia 160zł cła.
    Tak więc od czego to zależy?! Wyliczanka?! Bo dla mnie to właśnie tak wygląda.
    Dla mnie to niemozliwe. Może sprzedawca w jej przypadku zadeklarował inna wartośc towaru. Czy dostałaś jakies dokumenty? Napisz do kuriera skąd wziął wartość celna towaru?

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Dla mnie to niemozliwe. Może sprzedawca w jej przypadku zadeklarował inna wartośc towaru. Czy dostałaś jakies dokumenty? Napisz do kuriera skąd wziął wartość celna towaru?
    Tak, oczywiście to niemożliwe. Sklep każde zamówienie rozpatruje tak samo, to samo dodaje do paczki. Paczki jeszcze nie odebrałam, więc skąd mam wiedzieć jakie są tam dokumenty? Będę dzwonić do urzędu celnego i pytać jaki humor miał celnik przy sprawdzaniu przesyłki do mnie.

Chustomanka Awatar Magda&Franio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Akurat z tym, że urząd celny oclił dwie paczki zawierające tą samą rzecz i identyczną wartość i opis zawartości producenta wierzę. Pamiętam jak jakiś czas temu zamawiałyśmy na forum pieluchy ze stanów, były podzielone na kilka paczek. Finał historii był taki, że dwie paczki dotarły bez żadnych opłat, dwie pozostałe miały naliczone clo i vat. Żeby było śmieszniej to te "opodatkowane" paczki każda miała podaną do zapłaty różną kwotę, ponieważ jak się doczytalam na papierach celnicy różnie potraktowali wielorazowki raz jako inna odzież niemowlęca, a za drugim razem jako dziecęce artykuły higieniczne. Skutkowało to tym, że na obie paczki nałożono inną stawkę celną i VAT. Stąd różnica w wysokości naliczonych opłat za taką samą rzecz.
    marciula zawsze od decyzji urzędu skarbowego możesz się odwołać

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

paczkę odebrałam, w przyszłym tygodniu poszukam jakiś danych na urząd celny w Zabrzu, będę się starać coś zdziałać....

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

taaaa.... dzisiaj znowu musiałam zapłacić 270zł za paczkę ze stanów - tym razem od osoby prywatnej jestem taka z tego powodu szczęśliwa.

demona
    Guest

Domyślnie

clo sie płaci od wartosci, nawet jesli to gift od prywatnej osoby

Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    clo sie płaci od wartosci, nawet jesli to gift od prywatnej osoby
    do 45 euro gifty są zwolnione

Uprawnienia umieszczania postów