Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Dziecko krzywi się w chuście

Chustomanka Awatar len_a

Domyślnie Dziecko krzywi się w chuście

Mam problem, który zauważyłam od jakichś 2 tyg.
    W kieszonce półroczne niemowlę jak trzyma główkę w jedną stronę to jest proste, a jak w drugą to się krzywi :/ (widać na zdjęciach w załączniku /nie chcą mi się dodawać zdjęcia w poście:/ ) nie wiem co jest nie tak? Chusta dociągnięta z obu stron tak samo.. Boję się że krzywię mu kręgosłup:/
    z czego to może wynikać?
    jak mogę to poprawić??
    Będę wdzięczna za pomoc

(widzę że na zdjęciach nóżki są nie symetrycznie, ale po poprawieniu z kręgosłupem dzieję się to samo :/ )

http://pokazywarka.pl/o88p7r/

Chusteryczka Awatar nautika
    Miejscowość
    Chorzów

Domyślnie

A ile waży?
    To wrzuć na plecy!

Może po prostu bardzie pod pupę wsadziłaś chustę z jednej strony? Albo po nóżkach pociągnęłaś krzywo?
    Powiąż przy lustrze i zobacz.
    Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
    Kacper 2016 - Paskud
    Maksymilina 2019 - Gustlik

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Popieram - wrzuć na plecy. Gdzieś już był taki temat na forum Dziecko próbuje oglądać świat, rozglądając się na boki. W plecaku będzie mu łatwiej. Takie skracanie się na jedną stronę (jeśli nosisz dużo) na dłuższą metę może nie być fajne dla dziecka (asymetryczne nawyki). Jeśli natomiast koniecznie chcesz nosić z przodu (każdy lubi co innego ), to staraj się korygować pozycję dziecka na bieżąco i dobrze dociągnij chustę. Dodam, że mój Maksio też lubił skracać się na jedną stronę, więc rozumiem Twój problem.

Chustomanka Awatar sowtil
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Moim zdaniem powinnaś dać kolanka bardziej w górę, tak by pupa wisiał niżej. Aby to osiągnąć to trzeba przesunąć zwinięte części (te co idą od ramion w pod pupę) chusty pod kolanka. Na zdjęciu są za bardzo na pupie przez co nierównomiernie utrzymują ciężar.
    mąż Krzysztof, synek Wojtek 25.10.2012r, Maleństwo 12.2015/01.2016

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Z tego co ja widzę na tych zdjęciach, to przyczyn faktycznie może być kilka, przykładowo:
    -niedociągnięcie - to, że z dwóch stron dociągasz tak samo to bardzo dobrze ale zobacz że masz zmarszczony materiał na pleckach młodzieży - więc jest luz "w pionie". Zwróć uwagę, żeby było gładko - w tym celu nadmiar materiału ściągnij w dół lub w górę - ja osobiście preferuję trochę więcej materiału na karku, dzięki czemu łatwiej jest mi dociągnąć materiał na ramionach i się góra nie luzuje (nie daje pola do kręcenia barkami),
    -pasy skrzyżowane zbyt blisko pupy - wygląda mi na to, że pionowe pasy przebiegają mniej więcej pośrodku udek - to może sprawiać, że łatwiej jest nogami "majtać" i się kręcić - przesuń je bardziej w stronę dołów podkolanowych, możesz jednocześnie troszkę je rozłożyć, żeby podparcie nie było jak na "trzepaku" tylko bardziej "jak na huśtawce" że tak sobie porównam nie masz też tych pasów trochę skręconych?
    -kiepska widoczność to można załatwić zmianą wysokości wiązania (niżej, bo teraz chyba Wam głowy trochę kolidują), zmianą wiązania (np na 2x - może jak będzie majtać łapkami to przestanie wykręcać barki, (chociaż to akurat ryzykowna i bardzo hipotetyczna teoria), zmianą miejsca wiązania - w sensie na biodro (naprzemiennie!) i/lub na plecy.

Problem od 2tyg - a wcześniej też nosiłaś w kieszonce? Masz jakieś wcześniejsze swoje zdjęcia dla porównania jak się wtedy dziecko układało? Widzisz przy innych aktywnościach różnice w ułożeniu prawa/lewa strona? Na którym z tych zdjęć jest Twoim zdaniem prosto a na którym krzywo?
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

czy ta chusta na zdjęciach to diament z bambusem? jeśli tak to częściowo winna śliskość chusty, czyli trzeba się bardziej przykładać do wiązania i poprawiać, a resztę już dziewczyny napisały

Chustomanka Awatar len_a

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nautika Zobacz posta
    A ile waży?
    8,5 kg

Cytat Zamieszczone przez Kasia.234 Zobacz posta
    czy ta chusta na zdjęciach to diament z bambusem? jeśli tak to częściowo winna śliskość chusty, czyli trzeba się bardziej przykładać do wiązania i poprawiać, a resztę już dziewczyny napisały
    tak to ta chusta sprawdzę na innej czy też się tak zachowuje...

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta

Problem od 2tyg - a wcześniej też nosiłaś w kieszonce? Masz jakieś wcześniejsze swoje zdjęcia dla porównania jak się wtedy dziecko układało? Widzisz przy innych aktywnościach różnice w ułożeniu prawa/lewa strona? Na którym z tych zdjęć jest Twoim zdaniem prosto a na którym krzywo?
    noszę tylko w kieszonce. Zdjęć nie mam ale zawsze się przeglądam w lustrze i tak się nie krzywiła, no i teraz jak noszę to czuję że leci mi na jedną stronę :/
    Przy innych aktywnościach obserwuję ale jak na razie to np.widzę że na brzuszek przekręca się tylko w jedną stronę.. N pierwszym jest krzywo a na drugim prosto

Jak zobaczyłam zdjęcia w powiększeniu to sama widzę kilka błędów

Dziękuję Wam za rady popróbuję to wszystko o czym pisałyście, zobacze jaki będzie efekt i dam Wam znać

a do plecaka się przymierzam ale jak większość się boję
    nie wyobrażam sobie jak zarzucić to to Małe, a już jakie duże na plecy

Uprawnienia umieszczania postów