ok, to ja się lepiej wycofam.
życzę Ci dobrze![]()
ok, to ja się lepiej wycofam.
życzę Ci dobrze![]()
Nie będę się odnosić do powyższych postów
Mt na zdjęciu nie jest jakoś bardzo za duży i jeśli spróbujesz poprawnie go zawiązać to nie powinno być bardzo źle....
Tak tak Mt dla dziecka które samodzielnie nie siada to nie jest dobre wyjście ale skoro chcesz w nim nosić, będziesz w nim nosić mimo wszystko to nie krzyżuj pasów na dziecku tylko od razu poprowadź je pod nóżkami i skrzyżuj na pasie biodrowy oplatając się w talii.
Skrzyżowanie pasów na plecach (okolicy krzyżowej) bardzo źle robi ułożeniu kręgosłupa i miednicy dziecka a co za tym idzie i odwiedzenie nóżek jest niewłaściwe.
Basia mama 5 małych Trolli![]()
Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala
Dzięki, spróbuję zawiązac tak jak piszesz. To nie jest tak że ja się uparłam że będę już go nosić, przede wszystkim chciaałm się nauczyć wiązać i zobaczyć jak dziecko reaguje. Już sama nie wiem - widziałam zdjęcia dziewczyn z maluchami w mt także z tego forum i były to właśnie niemowlaki.
Już kombinuję jak mogę bo moje dziecię ostatnio chyba wkracza w jakiś nowy etap i jest bardzo nerwowe (a wcześniej to raczej aniołek byl), nie chce leżeć, wózek mu się przestał podobać choć wcześniej uwielbiał jeździć, leżaczek to samo, a przecież nie mogę go nosić na rękach no i ten mt byłby wybawieniem
Dziękuję
A i jeszcze mi sie przypomniało - to nie jest za szeroki? bo te odstające nóżki mi sie nie podobają
Ostatnio edytowane przez mi. ; 19-07-2013 o 10:53 Powód: post pod postem
Panel nie wygląda na zbyt szeroki ale trudno mi to ocenić ze zdjęcia z takim wiązaniem.
Panel powinien być od jednego dołu podkolanowego do drugiego tak by nadmiar materiału nie zwijał się i nie rolował pod kolankami.
Zbyt szerokie odwiedzenie nie jest w tym wypadku spowodowane szerokością panela ale właśnie skrzyżowaniem pasów na dziecku i tym samym dociśnięciem jego miednicy do Twojego ciała.
Druga sprawa to w MT generalnie odwiedzenie jest większe bo dziecko w MT znajduje się w pozycji siedzącej i tu nie mam możliwości ułożenia tak jak w chuście. Stąd między innymi zaleca się MT i inne nosidła dla dzieci samodzielnie siadających bo imo noszenie w takiej pozycji jest "sadzaniem"
Wiek Twojego maleństwa jest trudny z punktu widzenia chustomatkidziecko jest ruchliwe, ciekawe świata i zdecydowanie lepiej byłoby Wam teraz z noszeniem na plecach, zwłaszcza że pora roku jest sprzyjająca.
Może odstaw MT na jesienne dni a teraz spróbuj z plecakiem prostym![]()
Panel nie wydaje się być za szeroki, ale :
- w MT zawsze będzie szerokie odwiedzenie, bo masz pas biodrowy. To powoduje, że miednica dziecka jest do ciebie przyklejona i ustawiona bardziej pionowo, a wręcz w przodopochyleniu. Wtedy cały kręgosłup idzie w przeprost, dlatego dziecko odchyla też główkę do tyłu- ty ją intuicyjnie podtrzymujesz. Synek ma mocno rozciągnięte mięśnie wewnętrzne uda i brzucha, napina za to łopatki i kark.
- dodatkowo prostujesz miednicę przez te skrzyżowane pasy na plecach.
- zawiąż proszę tak jak proponuje Basinda i zrób zdjęcie bardziej frontem, OK?
_ jeśli masz taką możliwość to spotkaj się z Doradcą i naucz wiązać chustę- jeżeli chcesz nosić dłużej i prawidłowo.
- jeżeli zamierzasz nosić sporadycznie to przyjrzymy się temu MT po poprawnym zawiązaniu.
- myślę, że dobrym rozwiązaniem dla Ciebie mogłaby być chusta kółkowa- szybko się zakłada i pozycja dziecka jest fajna
Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl
Dziękuję za odpowiedzi , postaram się zawiązać tak jak piszecie i zrobi zdjęcie. Bardzo chciałam się spotkać z doradcą, jednak podjechanie do klubu kangura jest nie możliwe, sama nie dam rady a mąż jest zapracowany i pewnie stwierdzi że nie ma czasu na głupoty.
Ostatnio edytowane przez villemko ; 23-11-2013 o 20:37
Zrobiłam - tylko nie najlepszej jakości, przepraszam za piżamowy look
Tylko czy nie powinnam tych pasów poprowadzić na nóżkami?
Ostatnio edytowane przez villemko ; 23-11-2013 o 20:37
tak jest zdecydowanie lepiej. Widać że panel nie jest za szeroki.
Pasów absolutnie nie powinnaś prowadzić na nóżkach.
Możesz spróbować mocniej dociągnąć pasy.
teraz muszę lecieć potem jeszcze dokładniej obejrzę zdjęcia
jest lepiejwg mnie...
ale poczekajmy na wypowiedzi znawczyń
w Ząbkach samych to nie wiem ale w okolicach chyba tak, możesz na podforum np. tu http://chusty.info/forum/forumdisplay.php/126-Warszawa