a podasz parametry dziecka?
wiek, długość, rozmiar ubranek, waga, siadanie...
obejrzałam ten filmik
przede wszystkim pasy prowadzi się POD nózkami, nie po nóżkach.
a podasz parametry dziecka?
wiek, długość, rozmiar ubranek, waga, siadanie...
obejrzałam ten filmik
przede wszystkim pasy prowadzi się POD nózkami, nie po nóżkach.
Za tydz. skoczy 4 miesiące waży 8100, jest ogólnie dużyi bardzoo lubi noszenie na rękach szczególnie z boku a ja juz wysiadam. Pewnie trzyma głowę, oczywiście nie cały czas, ale ta czynność opanował już dawno. Z rozmiarem ubranek to ciężko bo nosi takie od 62 wzwyż, czasami nawet na półroczne dziecko. Siadać nie siada ale ładnie się podnosi jak sie go trzyma za rączki i próbuje nawet wstawać - podnosi pupę i podkurcza nóżki.
Oprócz mt tulikowo mam jeszcze chustę Rapalu. Mt może byc za szeroki jeszcze to jest ten http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/b...n1TqxeHAjB.jpg
Zarówno jak wiąże małego w chustę jak i w MT to stęka i zaczyna popłakiwać... to samo było w elastycznej, na peno jeszcze nigdy nie udało mi się do koca dobrze zawiazać bo zaczyna się wiercić i płakać i ja sie od razu stresuje że coś robię nie tak i go wyciągam...
Nie daję za wygraną bo wydaje mi sie że fajnie by mu było tak chodzić ale juz sama nie wiem - może po prostu nie lubi chust/my?
ja z grubej rury pojadę, ale... może... najpierw poczytaj trochę o pielęgnacji dziecka i jej wpływie na rozwój... o tym podciąganiu za rączki, o sadzaniu, o tym kiedy czas na nosidło o tym, że Rapalu to są fajne dla oświadczonych chustonoszek i ich dużych dzieci...
a może po prostu umów się z kimś kto Ci opowie o pokaże co i jak?
ja nie jestem znawcą uczonym, jednak tu mi się czerwona lampka zapaliła. Takie działanie to przy próbach siadania są, ale nie próbowałabym 4 m-go dziecka łapać za rączki by wstawało, bo to nie jest bezpieczne.Raczej położyłabym na podłodze z czymś ciekawym w zasięgu wzroku, by zachęcić do zabawy.
Jak się dzieciak denerwuje przy wkładaniu to chusty to zamiast rezygnować, pokołysz się by uspokoić i wiąż dalej. Może jakaś chustomama w okolicy jest, by pokazać i zobaczyć?
No to chyba się nie zrozumiałyśmy...
1. Nie sadzam dziecka i nie ciągne za rączki - robię tak jak lekarz pokazał, jak leży w leżaczku to daje mu kciuki i on je łapie i sam się podciąga - ja go nie ciągnę !!! cieszy sie przy tym i ma taki od ruch wstawanie ale wiem ze nie mozna
2. Czytałam dużo o pielęgnacji i kiedy czas na nosidło... wiem że wy tu nie polecacie tak wcześnie ale na innych forach polecają jak najbardziej noszenie w MT w takim wieku i wcześniej. Nie wierzę ślepo w to co inni polecają ale widze po moim szkrabie że jest gotowy .
3. Dostałam chustęod koleżanki bo ona nie nosi.. i taką mam nic na to nie poradzę, na nową mnie nie stać jak i równeż nie stać mnie na używaną . To sa drogie rzeczy i nie kupię w ciemno nie wiedząc czy się przyda.
Ciesze się że mam przynajmniej taką , a że na duże dziecko fakt nie wiedziałam..
Odechciało mi sie już pytać, myślałam że na tym forum panuje miła atmosfera i sie rozmawia i pomaga a nie od razu z grubej rury - idz poczytaj sobie najpierw bo nic nie wiesz .
Tak to odebrałam
No i rzeczywiścię nie nie jestem doswiadczoną chustonoszką wiec chyba nie powinnam jej próbować zakłądać i się tutaj wypowiadać bo się nie znam i nie mam 11 tys postów.
Przepraszam za uniesienie ale przykro mi sie zrobiło i wszystkego odechciało ach
Ostatnio edytowane przez mi. ; 19-07-2013 o 10:52
no to źle odebrałaś
nie miałam na celu Cię krytykować i mi. raczej też nie, tylko pokazałyśmy, ze takie działanie nie jest wskazane.
Kazda w inny sposób ale widzę, ze o to samo chodziło
forum jest przyjazne i bardzo pomocne i nie warto się od razu wkurzać...tylko zastanowić co dalej z tym co masz. Nie znamy całej sytuacji i bazujemy na info z pierwszego postu...
panuje jaka panuje
nie napisałam, że nic nie wiesz. miałam na myśli, że warto poczytać, bo możesz poszerzyć swoją wiedzę i podjąć bardziej świadome decyzje.
to, że lakarz tak robi, to ok. ale on coś sprawdza.
poczytaj czemu nie warto tak robić.
skąd jesteś?
nie wiem kto poleca na innych forach![]()
To ja dopytam dokładniej
Wiem już w jakim wieku jest Twoje dziecko. Możesz mi napisać do potrafi, czyli: czy trzyma główkę, czy się obraca na brzuszek itd.
I przede wszystkim potrzebowałabym przynajmniej jednego zdjęcia po zawiązaniu MT.
Jeżeli nóżki aż tak wystają poza Twoje ciało to masz prawdopodobnie za szeroki panel i dziecko jest w zbyt szerokim odwiedzeniu.
Dla jakiego wieku dziecka kupiłaś tego MT? Jaką on ma szerokość panela?
Generalnie noszenie w MT i nosidłach zalecamy od wieku siedzącego, ponieważ nie dają one dziecku zbyt dobrej stabilizacji bocznej.
Proszę wrzuć zdjęcie, nawet byle jakie. Jak chcesz to wyślij mi prywatną wiadomość.
Edit: należy pamiętać o tym, że na forum posługujemy się słowem pisanym. I nie zawsze jesteśmy odbierane tak jak byśmy chciałyAlbo nie tak jaka była nasza intencja.
Ostatnio edytowane przez Anna Nogajska ; 12-07-2013 o 15:15
Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl
A gdzie mieszkasz, bo widziałam, że pod Warszawą, może w okolicy jest forumka do pomocy?