Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 92

Wątek: Wielorazówki - od poczatku czy później?

Chustomanka Awatar fensterka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez *LOLA* Zobacz posta
    Nie wiem jak to się ma do młodszych dzieci w nocy bo ja Jasia późno zaczęłam wielopieluchować i na noc też początkowo był pampek,bo się bałam,że przecieknie nie przebierałam go w nocy, bo darł się na pół osiedla nawet kiedy podczas snu próbowałam więc dałam spokój.
    Póki karmiłam to przy okazji karmienia zmieniałam i pieluchę choć jednorazówek używaliśmy ale nie wyobrażałam sobie nie zmienić
    Teraz nie zmieniam mu w nocy bo sika dopiero około 5-6rano i dlatego mogę spokojnie ubrać mu kieszonkę a w upały formowanke z wełniakiem.
    u nas gorzej z dziennym pieluchowaniem bo sik jest potężny i mały po jednym siku jest cały do przebrania dlatego na razie jednorazówki w dzień.
    jak widać wszystko zależy od dziecka, mój Tymek sika tak sobie , na pewno nie potężnie,w nocy jak karmie i czuje pieluche to zmieniam- nawet kilka sztuk mi idzie, bo jakoś tak nie moge wytrzymac, że on w tych siczkach tak śpi (a ostatnio zdarza się, że po nocy pielucha sucha, choc pompuje cycka parę razy)
    Problem w tym, że jest nas czterech
    Rafał mąż- 2003, Eryczek- 04.2010, Tymusiek- 05.2012, Staś- 10.2014
    i każdy chce przy Tobie LEŻEĆ.

Chustofanka

Domyślnie

u mnie starszy tylko na pampersach- nie znałam wogóle tematu wielo- młodszy od 9 miesiaca, najperw kupiłam 5-6 kieszonek i od razu stwierdziałam, ze to jest to, ale na noc nic u nas nie daje rady, próbowaliśmy wszytskiego, tak że w dzień wielo na drzemki też ( a mały śpi po 2-3 h) i bardzo zadko sa przecieki , a na noc pampers

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Starszy od ok 3 miesiąca, młodszy od 3 dnia. Przy młodszym zakładałam że przez miesiąc będą jednorazówki, ale przesikiwał mi je bokiem i stwierdziłam ze wole od razu prać tetrę a nie za każdym razem całe ubranko.
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Chustomanka Awatar aleocochodzi
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Ignacy był pieluchowany wielorazowo od czwartej doby. Przez pierwszy miesiąc pieluchami zajmował się tylko M., bo ja raczej leżałam (choć po porodzie drogami natury). Jak umiałam się już w miarę poruszać, to ja przejęłam te obowiązki. Teraz jak mamy coś grubszego, to też często pielucha czeka na tatę. On lepiej to znosi. Ale gdybym po moim pierwszym porodzie miała sobie poradzić bez takiego wsparcia, to pewnie bym poległa.
    Ignacek czerwiec 2012; Helena sierpień 2015

Chustonoszka Awatar wasanna
    Miejscowość
    Psary k. Trzebini

Domyślnie

Moje chłopaki od urodzenia w tetrze (wtedy jeszcze w szpitalach sie tetra pieluchowało), pampki tylko na wyjścia i wyjazdy. O wielorazówkach nietetrowych doczytałam dopiero niedawno, kupiłam parę sztuk na próbę (jakie one śliczne ), ale sądzę że zaczniemy od tetry jak przy chłopakach - to mamy już opanowane.

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

My już tak konkretnie wielorazowo jedziemy od ok miesiąca, może dłużej.
    Nie zaczynaliśmy od początku bo pierwszy miesiąc w szpitalu, później byłam zakręcona i ułatwiałam sobie życie jedno, a do tego Zośka dopiero niedawno "dostała dupcię" i jest łatwiej.

Skoro tracisz grunt, to się wznosisz! Leć!

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fensterka Zobacz posta
    (...) a wielo zaczełam zakładać młodszemu (miał wtedy 3 miesiace) i to było to, siostra dała mi ze 40 sztuk starej tetry i tak jedziemy do dziś (...)
    więc królowała tetra i otulacz, bałam się jednak zakładac na wyjscia (ale zaobserowałam,że wracamy ze spaceru a pielucha sucha) i na noc, bo wydawało mi się, że się przeleje, w końcu sie odwazyłam i teraz wielo króluje, od wielu wielu miesięcy, nawet jak miał biegunke przez pare dni tetra była najlepsza(...)
    Wow! I tetra wam wystarcza? (sądząc po stopce Tymek ma rok i dwa miesiące?)

Ja też jestem zwolenniczką bawełny (tetry) bo naturalna i od lat była używana do pieluchowania, ale mój synek ma dopiero 3 miesiące i tetra jest na jeden sik... A może masz jakiś magiczny sposób pieluchowania tetrą?

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamuśka Zobacz posta
    Wow! I tetra wam wystarcza? (sądząc po stopce Tymek ma rok i dwa miesiące?)

Ja też jestem zwolenniczką bawełny (tetry) bo naturalna i od lat była używana do pieluchowania, ale mój synek ma dopiero 3 miesiące i tetra jest na jeden sik... A może masz jakiś magiczny sposób pieluchowania tetrą?
    a jakąmasz tetrę? może po prostu kiepskiej jakości
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    a jakąmasz tetrę? może po prostu kiepskiej jakości
    Tetry mam 3 rodzaje...

Jedna no name i wygląda jak gaza, używałam jej w pierwszych tygodniach (bo pasowała rozmiarowo) ale już nie używam bo mały więcej sika i można ją było wykręcać...

Teraz lecę na tetrze bawełnianej LUX firmy Kikko (70x70 cm) i fajnie chłonie, oczywiście jak większy sik to niemal z niej kapie, ale jeszcze nigdy nie miałam przecieku...
    Mały off topic: Porównywałam nawet chłonność z bambusowym ręczniczkiem handmade i... wynik na korzyść tetry LUX Kikko (do dwóch misek - jednej z bambusem, drugiej z tą tetrą - wlałam po szklance wody, wszystko wsiąkło i w bambus i w tetrę. Potem dolałam jeszcze po jednej i część wody została w miskach (materiał nie pomieścił) ale więcej zostało w misce po bambusie niż po tetrze...

No i mam jeszcze muśliny Imse Vimse, największy kaliber - zostawiam na później, bo teraz synek by się w niej utopił...

Ale pytam o tetrę u roczniaka bo mi się to nie mieści w głowie, że może wystarczać, bo widzę ile sika mój 3-miesięczniak. W sumie bardzo bym chciała, móc używać później też tetry gdyż świadomość, że będę musiała kupować z 20 formowanek (podobno większa chłonność) jak mały podrośnie mnie dobija....

Chustomanka Awatar fensterka

Domyślnie

no to sie wypowiem
    ta tetra co mam jest stara 13 letnia i rzeczywiście ma duzo geściejszy splot (czyli chłonniejsza) niż te teraz,ale nie wiem jakiej firmy i o jakiej gramaturze,
    też się dziwię, że daje rade jeszcze w takim wieku (a cycka ciągnie równo), ale ja zmieniam po każdym siku raczej, bo jakoś nie lubię jak mi w mokrym lata, no i kwestia też otulaczy jest, że nie przeciekają,
    ale z tego co obserwuje Tymek miał różne okresy, albo leje że nie nadążam przebierac albo sika jakby kot napłakał, także każde dziecko jest inne,
    zaintrygowałas mnie tym eksperymentem, jak znajde chwile to tez spróbuje

edit: też myślałam, że formowanki są chłonniejsze, ale...niestety mam również takie tylko na jeden sik, tetra wytrzymuje duzo więcej
    Ostatnio edytowane przez fensterka ; 17-07-2013 o 00:33
    Problem w tym, że jest nas czterech
    Rafał mąż- 2003, Eryczek- 04.2010, Tymusiek- 05.2012, Staś- 10.2014
    i każdy chce przy Tobie LEŻEĆ.

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Teraz sprzedaja wyroby tetropodobne, do pieluchowania wiele sie nie nadaje, przynajmniej takie którym blizej jest do gazy. Jak masz w domu jakieś wkladki, np. fibrowe czy malutkie reczniczki czy coś innego możesz wykorzystać i to najmniej chłonącą doając po prostu dodatkowy wkład.
    Dzieci różnie sikają, jedne mniej drugie więcej
    Powiem ci coś lepszego
    Mojemu 2 letniemu synowi tetra wystarcza, ale my mamy muśliny ecopi 100g, sa b. chłonne
    Formowanka formowance również nierówna, zależy z czego uszyta
    Nie musisz kupować tylko formowanek, są tez kieszonki i AIO i SIO do wyboru

Chustofanka

Domyślnie

Powiem ci coś lepszego
    Mojemu 2 letniemu synowi tetra wystarcza, ale my mamy muśliny ecopi 100g, sa b. chłonne
    Wow A jak jest ze zmianą? Ja synkowi zmieniam czasem 3-4 razy na godzinę (po każdym siknięciu) a czasem leży w niej i ze dwie (jak akurat nie sika). Tylko jak pisałam on ma dopiero 3 miesiące, więc często sika.
    Ja mam Ecopi jeszcze po córce, na razie z wiadomych powodów (rozmiar ) nie używam.
    Ale zastanawiam się czy w ogóle będę używać, one jakieś strasznie sztywne są (prawie jak krochmalony obrus )

Formowanka formowance również nierówna, zależy z czego uszyta (...)
    To racja, przy córce miałam niejedną formowankę firmówkę zza oceanu, a chłonęła jak muśliny IV.

Chustonówka

Domyślnie

masakra jak dla mnie

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamuśka Zobacz posta
    Wow A jak jest ze zmianą? Ja synkowi zmieniam czasem 3-4 razy na godzinę (po każdym siknięciu) a czasem leży w niej i ze dwie (jak akurat nie sika). Tylko jak pisałam on ma dopiero 3 miesiące, więc często sika.
    Ja mam Ecopi jeszcze po córce, na razie z wiadomych powodów (rozmiar ) nie używam.
    Ale zastanawiam się czy w ogóle będę używać, one jakieś strasznie sztywne są (prawie jak krochmalony obrus )

To racja, przy córce miałam niejedną formowankę firmówkę zza oceanu, a chłonęła jak muśliny IV.
    zmiana co jakieś 3 godziny.
    Moje muśliny są mieciutkie, prefoldy również, pewnie wiele zalezy od twardosci/miękkości wody. Do krochmalu im bardzo daleko
    Cytat Zamieszczone przez Fridoo Zobacz posta
    masakra jak dla mnie
    możesz rozwinać?

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Wiewiórka ma rację- teraz cięzko dorwać dobra tetrę. też mam ze 20 sztuk "gazy", która miała być tetrą. Składam i wkładam do pieluszki razem z wkładem z mikrofibry z bobolidera i dajemy radę!
    Jakos ostatnio mam wrażenie, że lepiej jest by Niunia miała przy skórze tetrę. Nie wiem skąd mi sie to wzięło...
    Resztę tetry kupowałam juz stacjonarnie i mimo, że nadal no-name, to piekna gęsta i miła. Trzeba poprostu pomacać (jak z chustą ).

Przy pieluchowaniu wielo, zwłaszcza na początku moga witki opadać- to normalne! Noworodek częściej siusia, kupcia często i na rzadko, otulacze nie pasuja do malutkich udek, Mama ma wrażenie, że jak nie wiesza prania to je składa i wszystko jest nie tak! "A miało byc tak pieknie..." tak czasem nuci w takich sytuacjach mój Pan . Z czasem jest łatwiej- po pierwsze- dzieć rośnie-rzadziej kupcia i kupki stają sie gęste (u nas doszło do tego dopiero niedawno!), za to siuski są rzadsze, ale obfitsze. Pieluszki zaczynają pasować, a i rodzice dochodza do wprawy w ich mocowaniu (ile razy załozyłam tył na przód i przekładałam zaraz! ).
    Zatem- nie zniechęcac się! Bedzie lepiej, a warto!

Chustofanka

Domyślnie

Wiewiórka, a jakie masz prefoldy i jaki rozmiar dla dwulatka? Stosowałaś je od początku?

Owieczka33, no właśnie... takie mam wrażenie, ale i tak jakoś tetra mi pasuje (mimo, że trzeba składać/prać/składać/prać z przerwą na wieszanie ...) bo szybko schnie, a ja robię różne kombinacje np.: teraz dużo chłonności potrzebuje z przodu, to tak składam prostokąt, że jest dwa razy więcej z przodu niż pod pupą.

Domyślnie

ja pieluchuję córeczkę juz rok, zaczęłam kiedy miała 4 tygodnie bo wcześniej byłyśmy w szpitalu. Na początku praktycznie była sama tetra i otulaczyk malutki pupa była ładna, bez odparzeń i wcale nie ogromna. Myślę, że dobrze jest zacząć jak najwcześniej, bo potem człowiek się zbyt przyzwyczaja do pampków. Ja się przyzwyczaiłam, że daję na noc pampersa i tak mi zostało do dziś, jakoś nie mogę się przestawić, mimo, że rano ten pampek wcale nie jest w środku taki suchutki, jak pokazują w reklamach...

Chustomanka
    Miejscowość
    South East England

Domyślnie

dziewczyny a na poczatek prefolda czy wklad bawelniany powiedzmy 40x40?
    czy on przetrwa noc czy do tego wtedy tetra?
    prefold w warstwach bocznych ma 4 a w srodkowej 8. mozna go na snappi zapiac?

Chustomanka Awatar inka
    Miejscowość
    Casablanca/ teraz w PL na wakacjach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez husky Zobacz posta
    dziewczyny a na poczatek prefolda czy wklad bawelniany powiedzmy 40x40?
    czy on przetrwa noc czy do tego wtedy tetra?
    prefold w warstwach bocznych ma 4 a w srodkowej 8. mozna go na snappi zapiac?
    nie wiem czy nie beda za duze, ale mozesz kupic kilka sztuk, najwyzej beda na potem. Tak prefolda mozna zapiac snappi . Czy przetrwa noc to zalezy od tego czy bdziesz w nocy przewijac i ile maluch bedzie sikal. Jak dla mnie prefoldy sa troche za sztywne, ale moze to wina twardej wody .

Ja pieluchowalam chyba od 1 miesiaca, bo mimo, ze synek urodzil sie duzy ( ponad 4 kilo) to nawet zwykla tetra wypychala plecki do gory. Po za tym bylam bardziej zajeta karmieniem niz pieluchami. Potem zaczelam powoli zakladac tetry z otulaczem i tak jest do tej pory.
    Na poczatku jest latwiej w jedno., a dziecko i tak z czasem dorosnie do wielorazowek.
    Husky nie kupuj za duzo pieluch, bo bedziesz sie stresowala, ze kasa poszla a Ty nie uzywasz. Uzbieraj sobie pare otulaczy i jakies fajne musliny, tetry ( i tak sa potrzebne) i jak bedziesz na silach to probuj zakladac. Zobaczysz jak wam idzie, a przez internet mozna sobie zawsze raz dwa dokupic .

Edit:
    prefoldy, wklady bambusowe i formowanki to wszystki dlugo schnie. ( chyba ze masz suszarke )

A. listopad 2012

Chustomanka
    Miejscowość
    South East England

Domyślnie

Inka dzieki za rady postanowilam miec 6 otulaczy (po 3 dla kazdej corki) z dwoch roznych firm a do nich mam 4 prefoldy, uszyje kilka formowanek i bede miala 20szt tetry (moze byc malo ale dokupie jak cos) mam suszarke bebnowa wiec problem czekania na wyschniecie znika

Uprawnienia umieszczania postów