Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 92

Wątek: Wielorazówki - od poczatku czy później?

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

od powrotu z noworodkiem ze szpitala, czyli w naszym przypadku od 12 doby życia

nie było problemów, miewałam kryzysy, że mam za mało pieluszek jak kiepsko schły, wpadałam w ciągi dokupowania. Potem mój mąż nazywał naszą córeczkę pieluszkową potentatką
    Pola 2011

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Przy pierwszym dziecku odkryłam wielo dopiero po 1,5 roku. Wcześniej nie zabrnęłam w ten temat, ale wiem, że z niemowlakiem-Miłoszem nie dałabym rady. Przerosłoby mnie to wtedy. Za dużo na raz. Za to z Maksem zaczęłam wielo po tygodniu od narodzin i było super Wiadomo - najpierw trzeba było dobrać pieluchy, ale obyło się bez większych problemów czy zniechęcenia.

Chustomanka Awatar onka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Ja o pieluchach wielorazowych zaczęłam czytać jak już młodsza była na świecie, przy starszej nie miałam pojęcia o takich wynalazkach. Pierwsze 3 pieluchy kupiłam na bazarku na próbę jak miała 6 tygodni. Okazało się, że dajemy sobie radę i szybko dokupiłam resztę wyprawki. Formowanki na początku robiły duży odwłok, ale teraz już jest ok. Na samym początku jeszcze w nocy dawałam jednorazówkę, ale od kiedy skończyła mi się wcześniej kupiona paczka, wielo są 24/7. Mam jedynie 4 pieluszki pampersa z próbek na awarie.

Chustoholiczka Awatar okoani
    Miejscowość
    lubelskie

Domyślnie

Jakoś od 6 tygodnia życia (ale na noc jednorazówki- już nie pamiętam do kiedy)- wcześniej musielismy ogarnąć wiele innych spraw i bez sensu byłoby dodawnie sobie dodatkowej roboty. Przy drugim dziecku pewnie będzie podobnie... dużo będzie zależeć od tego, jak sobie ułożymy życie w 4
    wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Od końca 2 miesiąca jakoś. Wcześniej była kupka za kupką, i nie wyobrażam sobie co chwile zapierać tego w łazience. Myślę,że gdybym wcześniej spróbowała,to bym się szybko zniechęciła.
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chustomanka Awatar Gundi
    Miejscowość
    Śląsk

Domyślnie

Ja zaczęłam bardzo późno. Przy drugim dziecku od 8 miesiąca (mniej więcej). Pierwsze 3 kieszonki kupiłam na noc dla starszego i nie miałam zamiaru młodszemu ich zakładać, a już tym bardziej kupować kolejnych, bo siostra używała wcześniej góra 2 miesiące i była bardzo niezadowolona, że przeciekają itp. Ale ona nie znała tego forum. Gdyby znała, dałaby radę pokonać wszystkie trudności
    U nas szło to bardzo powoli. Najpierw założyłam młodszemu kilka razy jak miał 4, 5 miesięcy i dałam sobie spokój. Dopiero później zainteresowałam się tematem bardziej i stopniowo coraz częściej zakładaliśmy wielo. Na początku tylko w domu, a teraz jednorazówki są tylko na awaryjne sytuacje
    2009 2012

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Zrobię szybciutki OT: My w trzecim miesiącu mamy tylko pampersy. I zastanawiam się nad kupieniem jednej wielorazowej na próbę, jak najbardziej bezproblemowej, która starczy mi na długo i zachęci mnie ewentualnie do tematu wielorazowego pieluchowania Nic jeszcze na ten temat nie wiem, a nie mam czasu doczytać, bo, jak widzę, to temat rzeka. Jaką byście kupiły?

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samasia Zobacz posta
    Zrobię szybciutki OT: My w trzecim miesiącu mamy tylko pampersy. I zastanawiam się nad kupieniem jednej wielorazowej na próbę, jak najbardziej bezproblemowej, która starczy mi na długo i zachęci mnie ewentualnie do tematu wielorazowego pieluchowania Nic jeszcze na ten temat nie wiem, a nie mam czasu doczytać, bo, jak widzę, to temat rzeka. Jaką byście kupiły?
    jedna to trochę za mało na testy. Przynajmniej 3-4. Kup najlepiej kieszonki one size tzw. chinki
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustomanka Awatar Gugu
    Miejscowość
    Crosno

Domyślnie

Od początku, ale ja tetrowo-otulaczowa jestem i bardzo sobie to chwalę, bo tetra schnie w mig, żadne zapieranie mi nie straszne, a odkąd konsystencja kup się zmieniła dziecko wysadzam i wielopieluchowanie to dla mnie czysta przyjemność. Od 4 miesiąca na noc jednorazówka, wcześniej przebierałam co 2 godziny, no i dziecko mi się wybudzało, a przeciek miałam zawsze. Teraz odkrywam kieszonki-chinki i się zakochałam po prostu, ale w większości stosuję jako otulacz. Trzeba pamiętać też, że otulacze one size'y są za duże dla noworodka, warto kupić jak najmniejsze wtedy. Ot cała "moja prawda"
    mama Estery lipiec 2012
    www.balkanfunk.pl

Chustoguru Awatar mmadzik
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Przy pierwszym dziecku - 9 miesięcy najpierw ogarnęłam temat teoretycznie wygoda była, bo Młody juz byl nocnikowy, więc spierania kup nie było

Przy drugim - od 2 tygodnia życia, kiedy kupki przestały być kleiste i wypuszczane non stop

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

Ja też jestem zwolenniczką najprostszych rozwiązań, czyli: tetra lub wkładka do otulacza, w dzień najchętniej szortów wełnianych.
    Na wyjścia i na noc kieszonka.

przyznam, że nigdy niczego nie zapierałam Stosowałam papierki wiskozowe, które z kupką lądowały w toalecie. Reszta pieluszki do wiadra, na sucho przechowywana.
    Potem do pralki na pranie wstępne z mydłem galasowym. Czasem wyłączałam pralkę na pół godziny, aby się pomoczyły.

Latem plamy schodziły po suszeniu na słońcu. A jeśli jakieś zostały to mnie to zupełnie nie przeszkadzało...

Edit: nie polecam zaczynania od pieluszek one size, bo w większości są na noworodka za duże. Ja bym zaczęła właśnie od tetry i otulacza. Ew. prefoldy też są świetne.
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Od zagojenia pępka czyli 2 tygodnia życia (ale stosujemy system mieszany - przy długich wyjściach i zazwyczaj na noc lecą jednorazowe).
    I też jesteśmy tetrowo-otulaczowe, jakoś nie żal mi co chwila zmieniać tetry a przy jednorazowych słyszę dźwięk brzęczących pieniędzy przy każdej zmianie (a zmieniać często trzeba bo co chwilę jakaś mała kupa). Poza tym córka zupełnie bezproblemowa bo mokro jej wcale nie przeszkadza (wręcz mam wrażenie że usypia )

Chustofanka

Domyślnie

Przy pierwszej córci od około 12 doby życia tylko tetra bo szerokie pieluchowanie i stany alergiczne,pieluchowałam do około 6 miesiąca życia tetrą i majtkami foliowymi bo tylko takie były naście lat temu a potem kiedy miała jakiś rok odkryłam nakinsy i w domu z tetrą stosowałam.
    Druga córcia była typowo pampersowa nie miałam chęci szukać innych rozwiązań.Dopiero kiedy używała już tylko na nocki poznała wielo na pupie bo był już synek na świecie i jego zaczęłam pieluchować kiedy miał około 6 miesięcy.
    Teraz w dzień niestety pampki bo chwilowo kryzysik rządzi ale w nocy kieszonka jest na pupie,w dzień przesikuje każdy zestaw a ja nie wyrabiam już z praniem jak po każdej zmnianie pieluchy idzie cała reszta.
    BASIA(20.01.2000)Ania(04.09.2009)Jaś(05.10.2011)

Chustofanka

Domyślnie

Pierwsze dziecko od 6 miesiąca, ale cały czas na zmianę z jednorazówkami.

Teraz od 2 tygodnia, głównie tetra Kikko (producent je nazywa "pieluszki bawełniane") + otulacze, poza tym trochę prefoldów Kikko i zwykłej tetry no name.

Bardzo sobie chwalę ten system (zwłaszcza tetrę Kikko 70x70 - super dla noworodków i baaardzo chłonna, pod względem chłonności odważyłabym się ją nawet przyrównać do tetry bambusowej Kikko, wiem co mówię bo mój synek ma mega sik....niejeden bambus poległ). Ale w tym systemie drażni mnie to,.... że małego drażni... tzn. ma książęcą pupę i trochę wilgoci od razu go wybudza. Wkładki polarowe nie rozwiązują problemu... najczęściej po nich wszystko wycieka za otulacz.

Zakupiłam trochę chinek - kieszonek, bardzo fajnie się je użytkuje - nie widzę różnicy z firmówkami.... ale sprzedałam bo niepokoił mnie zapach ropy w polarze, nawet po kilku praniach... Teraz poluję na kieszonki z atestami coby pogodzić zdrowie + sucha pupa, żeby mały mógł spokojnie spać.... no i ja też....

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

pierwsze dziecko do końca na jednorazówkach, drugie od czwartego miesiąca na wielo (nie pamiętam od kiedy na noc), trzecie od tygodnia po urodzeniu w wielo (na początku głównie otulacz na formowanki lub prefoldy/ręczniczki z zapinką snappi - tych drugich miałam mało, ale IMHO super dla noworodka), ale na wyjścia dopiero teraz w większym zakresie, dziś była pierwsza (przypadkiem zresztą, ale skoro zadziałało... ) cała noc w wielo.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustoguru Awatar mmadzik
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna Nogajska Zobacz posta

przyznam, że nigdy niczego nie zapierałam Stosowałam papierki wiskozowe, które z kupką lądowały w toalecie. Reszta pieluszki do wiadra, na sucho przechowywana.
    Tez miałam tak ambitny plan, ale okazało się, że papierek papierkiem, a kupa mojego noworodka i tak bokami wyciekała

Chusteryczka Awatar lemniscus
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

maja od 3 msc
    pola i lenka od 4 doby
    Maja 16.08.2009
    Pola i Lena 04.06.2013

Chustofanka Awatar kahulec
    Miejscowość
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

U mnie od powrotu do domu, czyli od 6 doby 24 h/ dobe wielo. W ciąży kupiłam bardzo dużo wielorazówek to tu, to tam okazyjnie, przeważnie wszytskie nowe, ewentualnie kilka na bazarku. mam duzo prefoldów i kilka otulaczy S/xs, itti bitti, wełniak amsterdama jest genialny na noc...poza tym urzekły mnie teeny fit tots bots, takie maluskie fajne są od początku pasowały. U nas dopiero ostatnio kupki się unormowały i sa 2-3 dziennie, a tak to co pielucha to kupa...ale się nie przejmowałam na początku nawet nie zapierałam tylko do wiadra, prały sie, na słońcu wszytsko bielutkie. Teraz juz powoli przechodzimy na kieszonki których też mam już sporo, chociaż uzywam w opór tych małych jeszcze coby je wykorzystać do ostatniego momentu...))acha sama naszyłam też ze 20 formowanek z flaneli i są rewelacyjne! tym bardziej że w ogóle mi ich nie szkoda jak kupy leciały. Na noc tez wielo, mamy trochę bambusków i małe wkładki do tego sucha pupa...w nocy kilka razy przebieram, przy okazji jak karmię...nie wiem, nie jest to dla mnie jakieś uciązliwe. Pieluchy wielo w ogóle nie sprawiaja mi żadnego problemu, dla mnie to takie pampki tyle że zamiast do kosza do prania leci

a czemu w nocy jednorazówki? nie przebieracie w nocy???czy jak?

Chustomanka Awatar fensterka

Domyślnie

przy starszym przeraziły mnie koszty, przy drugim przypadkowo wylądowałam na warsztatach z szantala i kupiłam na próbe kilka sztuk małeme, najpierw zaczęłam używac u starszego, ale on wrażliwa pupa, strasznie mi sie odparzał,no to on dalej w jedno
    a wielo zaczełam zakładać młodszemu (miał wtedy 3 miesiace) i to było to, siostra dała mi ze 40 sztuk starej tetry i tak jedziemy do dziś,
    z kupami nie było problemu bo Tymek od 2 miesiaca robił je co 3,4,5 dni w okreslonych porach, zreszta wysadzałam, wpadki zdarzały się tylko mężowi,
    więc królowała tetra i otulacz, bałam się jednak zakładac na wyjscia (ale zaobserowałam,że wracamy ze spaceru a pielucha sucha) i na noc, bo wydawało mi się, że się przeleje, w końcu sie odwazyłam i teraz wielo króluje, od wielu wielu miesięcy, nawet jak miał biegunke przez pare dni tetra była najlepsza,
    potem starszego zaczęłam pieluchować w nocy, bo w dzien już był odpieluchowany, i w wielo jestem zakochana

jak trafi sie nam trzecie dziecko to spróbuje od początku
    Problem w tym, że jest nas czterech
    Rafał mąż- 2003, Eryczek- 04.2010, Tymusiek- 05.2012, Staś- 10.2014
    i każdy chce przy Tobie LEŻEĆ.

Chustofanka

Domyślnie

Nie wiem jak to się ma do młodszych dzieci w nocy bo ja Jasia późno zaczęłam wielopieluchować i na noc też początkowo był pampek,bo się bałam,że przecieknie nie przebierałam go w nocy, bo darł się na pół osiedla nawet kiedy podczas snu próbowałam więc dałam spokój.
    Póki karmiłam to przy okazji karmienia zmieniałam i pieluchę choć jednorazówek używaliśmy ale nie wyobrażałam sobie nie zmienić
    Teraz nie zmieniam mu w nocy bo sika dopiero około 5-6rano i dlatego mogę spokojnie ubrać mu kieszonkę a w upały formowanke z wełniakiem.
    u nas gorzej z dziennym pieluchowaniem bo sik jest potężny i mały po jednym siku jest cały do przebrania dlatego na razie jednorazówki w dzień.
    BASIA(20.01.2000)Ania(04.09.2009)Jaś(05.10.2011)

Uprawnienia umieszczania postów