http://allegro.pl/item596669926_zielona ... _taka.html
Wersja do druku
kurczę, za zdjęciach nie wygląda to dobrze...dziecko nie ma porządnie odwiedzionych nóżek a ten materiał jakoś tak straszne luzy ma...może do ponoszenia w domu przez 20 minut to jakoś znośnie ale dłużej?
No niezle,szeroka na 50 cm!Sama wygoda.
O rety. Ludziska robią takie rzeczy (w sensie wiązania) a potem piszą że "u nas chusta się nie sprawdziła". No nic dziwnego...
a mnie zastanawia czemu oni te wszystkie tkane samorobki wiaza w taki sposob?
Dajcie spokój dziewczyny, przypomnijcie sobie wątek z TBW jak "firmówki" bywają zawiązane.
Widać że ktoś włożył swoją pracę w wyprodukowanie takiej chusty, zgłębił wiązania itd. Jak są fotki z trzeciego świata z zamotanymi dzieciakami ale w dziwnych zwisach to się zachwycacie, a jak ktoś w Polsce sam zrobi chustę i zawiąże trochę gorzej to wyśmiewacie.
No dziewuszki więcej miłości i tolerancji na wiosnę :hello:
w sumie Picikola ma rację. Ale TO mnie przerazilo trochę http://www.allegro.pl/item591559725_fis ... ml#gallery
ale mnie tylko zastanawia czemu takie wiazanie - czy tak sie tez tkane wiaze czy tylko elastyki? w zyciu elastyka nie mialam to nie wiem :twisted:
ja proponuje zajrzec do sygnaturki irlii.
tam laski nie nosza w markowych chustach. niektore sa zawiazane dziwnie.
rozumiem ze tu o perelkowatosci przesadza ze ktos chce na tym zarobic, ale mimo wszystko..
Ale chyba chodzi właśnie o to, że NIE zgłębił. Ja rozumiem, że w tym "trzecim świecie" nie ma źródeł, skąd można dowiedzieć się, jak wygodnie i zdrowo dziecko nosić, ale w opisie tej aukcji ktoś pisze, że ma instrukcję, że są dostępne filmiki na youtube - a na zdjęciach pokazuje totalnego gniota. Jak już coś sprzedawać, to niech zrobią dobre wiązanie, dobre zdjęcie, a nie takie... coś.Cytat:
Zamieszczone przez picikola
A swoją drogą, to strasznie długa ta chusta. 6.4m!
alez w trzecim swiecie matki psluguja sie intuicją:Cytat:
Zamieszczone przez Budzik
Cytat:
Matki Europejki utraciły sztukę wychowywania swych dzieci, twierdzi młoda socjolog amerykańska, Jean Liedloff, która spędziła, kilka lat wśród plemienia Yequana w Wenezueli i miała możność poczynienia porównań między sposobami i środkami wychowawczymi, które stosują kobiety z plemienia i jej europejskie koleżanki.
No niewątpliwie, ale intuicja chyba nie jest aż tak wyostrzona, żeby podpowiadać technikę i szczegóły wygodnego wiązania chusty :-) Raczej ogólnie to, że trzeba dziecko mieć przy sobie, nosić.Cytat:
Zamieszczone przez grimma
argumentem ktory przekonal mnie do noszenia, nie byly wcale zapewnienia sprzedawcow, strony chustomanii, czy bebe lulu ze noszenie jest ok, tylko wlasnie zdjecia z innych kultur. wlasnie to ze bez znajomosci superinstrukcji mozna bezpiecznie nosic dziecko i ono jest potem sprawne i nie ma problemow z kregoslupem.Cytat:
Zamieszczone przez Budzik
bardziej wierze Indiance z Peru niz sprzedawcy
Zobaczcie też na ten link i inne aukcje które wystawia ten sprzedawca.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=596957468
Napisałam nawet uprzejmą wiadomość do sprzedawcy żeby popracował nad wiązaniem :hide:
:omg:Cytat:
Zamieszczone przez lemonka
ok, ja rozumiem, że nie każdy musi umieć super poprawnie wiązać, żeby nosić dziecko w chuście, ale jak już się sprzedaje własne dzieło, to wypadało by je poprawnie zaprezentować. :roll:
Pamiętam jakiś czas temu sama znalazłam taką aukcję, na której pani wystawaiła chyba z 50 chust uszytych z dżejseju(nigdzie nie zaznaczyła że samoróbka), chyba ze 150 zł za jedną wtedy chciała a wiązania prezentujęce sposób noszenia były jeszcze gorsze.
Więc jak już się chce zarabiać na jakimś temacie wypadałoby się trochę bardziej przyłożyć do zapoznania się z nim. Skoro po samym wiązaniu widać, że sprzedająca ma raczej blade pojęcie o sposobach noszenia, to jakie może mieć o tym jaka powinna być dobra chusta?
mnie to przeraza. i wcale nie z braku milosci.Cytat:
Zamieszczone przez picikola
dla mnie roznica miedzy noszeniem w krajach trzeciego swiata a chustami sprzedawanymi na allegro zawiazanymi w ten sposob jest taka:
w krajach trzeciego swiata ktos zawiazal chuste spontanicznie - potrzebowal rak do pracy, szukania czystej wody opieki nad pozostalymi dziecmi
tu ktos sprzedaje cos wprowadzjac kupujacego w blad. to oszustwo moim zdaniem - sprzedawanie chusty z instrukcja i pomoc w doborze wiazania jesli samemu tak sie chuste mota. to tak jakbym podjela sie bycia trenerem hokeja nie majac o tym pojecia
ale to moja skromna opinia
szkoda mi zwyczajnie dzieci ktore beda noszone np tak: http://allegro.pl/item590882649_chusta_ ... ukcji.html
mi np nie chodzi o wysmiewanie sie z kogos - tylko o to ze jakies dziecko dzieki tej aukcji bedzie tak wlasnie wisialo :(
smutne to tylko
i tyle
Sporo mrożących krew w żyłach przykładów... cóż, pozostaje mieć nadzieję, że mi uda się przejść płynnie od teorii do praktyki... póki co, czekam na chustę :) A potem do dzieła!
No, ale i ja coś wrzucę: co o tym myślicie? Czy podczas noszenia mozna tak schować nogi dziecka? Chyba nie....
http://www.allegro.pl/item594612453_chu ... _taka.html
Nosz kur*na na rzep mogli to zrobić :evil: Masakra ! Przecież całe dziecko w tym nosidle trzyma się na tym jednym malutkim, badziewnym, plastikowym elemencie. A ile matek to kupi bo to przecież fisher price to musi być dobre i bezpieczne :(Cytat:
Zamieszczone przez lemonka
najgorsze jest to, ze ludzie to kupują...
A tak wracając do tematu. Gnioty można znaleźć nie tylko na aukcjach samoróbek
http://allegro.pl/item593920615_chus...ne_kolory.html
Ostatnie zdjęcie. Wiązanie jest przekoszmarne przecież.
Dobrze mowicie z tymi wiazaniami, od patrzenia - az boli.Cytat:
Zamieszczone przez monika-onuf
Ale, zaloze sie, ze kazda z nas na poczatku robila bledy z wiazaniami, obawiala sie czy nie zrobi maluszkowi krzywdy, probowala, szukala pomocy w dobrych filmach, instrukcjach i na spotkaniach chustowych. Az wreszcie doszlysmy do jako takiego "porozumienia" miedzy chusta, nami i dzieciatkiem, choc ciagle wiele z nas szuka pomocy i obawia sie wyjsc z wiazaniem takim a takim na ulice, bo moze zle zwiazane. ALE - jesli ktos pretenduje do miana producenta - no boga, niech ma dobre zdjecia... i nie rozumiem tych profesjonalnych zdjec z o-blednymi wiazaniami..
A druga rzecz. Opisy - z ciekawosci sobie poczytalam, bo tu wspominacie tylko o zdjeciach. Wiec ten sprzedawca rogal-man w aukcji, ktorej link byl przez Was wklejany pisze: "Widok z wieży olimpijskiej, dzwonnicy lub wieży ratuszowej w Helsinkach? Z wózkiem się nie uda, ale z naszą chustą jak najbardziej."
To teraz ja wklejam te wieze ratuszowa w Helsinkach, dla wyjasnienia, dlaczego nie uda sie z wozkiem.. znaczy z chusta tez sie nie uda:
http://travel.webshots.com/photo/267966 ... 2854sdMUHy
Bo jej tam po prostu nie ma!!!
Pozdrawiam z Polnocy!
mnie najbardziej rozbawiło tu cytat z ich aukcji ( rogal-man) "ręce możesz wykorzystać do czego zechcesz: na przykład możesz zjeść pyszne, zdrowe jabłko w czasie spaceru na świeżym powietrzu." :lool: :lool: :lool:
kurcze nie jestem ekspertem w wiązaniu chust, ale mnie w środku ściska jak się patrzy na takie zdjęcia :shock:
I denerwuje mnie też, że w aukcji jest napisane np. "chusta z rodzaju tkanych" -cokolwiek to znaczy wprowadza kupującego w błąd. powiedzmy, że ktoś cos usłyszał o tkanych długich chustach. Wchodzi na allegro i kupuje taką w przekonaniu, ze to jest właśnie TA oryginalna tkana chusta. Powinno być w każdej takiej aukcji zaznaczone, że chusta jest szyta w domu.
a może po prostu wysłać tym producentom miłego maila z zaproszeniem na forum do działu o wiązaniach...
może leży im na sercu dobro matki i dziecka a nie tylko trzepanie kasy na popularnym ostatnio produkcie... jak będą w porządku przyjmą krytykę i potrenują
a jak nie to nic więcej zrobić nie możemy
szkoda tylko że to "idzie w świat" i chustoświeżaki mogą pomyśleć że tak mają wiązania wyglądać
ja chce wysłać e-mail do sprzedających te chusty, ale takiego sympatycznego, żeby troszeczkę popracowali nad wiązaniami itp, i może potrenowali na lalce itp. :wink: ale boje się, żebym nie dostała po głowie :roll: za takie uwagi, bo ekspertem chustowym nie jestem :)
Cytat:
Kolorki tej chusty ładne - fajne paseczki . No ale omijając fakt że jest bardzo słabo naciągnieta to jak zobaczyłam zwisające nogi dziecka to aż się przeraziłam...
Cytat:
Zamieszczone przez pama
Może trzeba wysłac takiego zbiorowego/grupowego e-maila i podpisać się jako doradca chustowy albo szef dzialu Klubu Kangura :wink: :lool:
:lool: dobre :wink:
Ja wysłałam takiego sympatycznego maila, ale za parę dni wystawił kolejna aukcję z tego rodzaju zdjęciami. Co prawda napisałam tylko że wiązania są kiepskie i podesłałam kilka linków z instrukcjami, a nie wypisywałam po kolei co jest nie tak. Może ta osoba na prawdę nie widzi co robi źle i jak to poprawić.
Niestety nic się nie zmieniło :hide:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=603260463
wiecie oni na tym zbijają kasę i już ich nie obchodzi to kto jak się będzie wiązał ...
Jest to przykre no ale cóż..
dzisiaj trafilam na aukcje rogala :roll: cycki mi opadly :roll: Czy on wogole odpowiadal na wasze maile?
zobaczcie :shock:
jest pewien postęp :jump:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=609392053
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=609395818
w porównaniu z tym co było wcześniej teraz jest rewelacyjnie :twisted:
To powinno się teraz napisać maila z pochwałami odnośnie wiązania :-D
nie no klasa :mrgreen: i dziecko jakby szczęśliwsze :)Cytat:
ufff... Wcześniej jak patrzyłąm na te nogi zwisające... Tragedia...
Zgadzam się :) Dziewczyny ktore pisałyście do nich napiszcie teraz pochwalny... wszak pochwały działają lepiej niż kary w przypadku dzieci to i moze w tym przypadku tez tak będzie i następne wiązania będą jeszcze lepsze :thumbs up:Cytat:
Zamieszczone przez liwus
No i widać od razu, że bardziej się do tych wiązań przyłożyli :)
Pochwalilam :) Ale tak delikatnie zeby nie przeslodzic... :P
Brawo dla tych co napisały maile wcześniej i teraz no i brawo dla sprzedającego, że jest otwarty :)
Napisałam.
Zobaczymy jak poprawia prosty plecak.