-
Chciałabym spróbować...
Antek ma 4 miesiące, do tej pory używaliśmy pampersów oczywiście. Mały to alergik, od urodzenia praktycznie ma odparzenie w okolicy odbytu, którego niczym nie można zlikwidować. Podobno alergiczne...
Chciałabym się przekonać czy to prawda :lol: A tak na prawdę chcę spróbować wielorazówek, jak to z nami będzie, bo nie ukrywam że trochę zabawy z nimi jest, ale jak warto to się poświęcę :lol:
Postanowiłam że poczytam wszystko, tak zrobiłam ale mętlik w głowie mam jak Mars i Saturn razem wzięci :lol: Chwilowo wiem że kupię 2-3 kieszonki na próbę, jak się oswoimy i nie uciekniemy od tego to będę inwestować dalej. Tylko zupełnie nie wiem co do tych kieszonek kupić, jakie wkłady? Wybrałam Wonderoos. Błagam o pomoc i rozjaśnienie umysłu :D
-
Re: Chciałabym spróbować...
do kieszonek nic
one sa kompletne, maja juz wklad
a zabawy z tym nie ma wielkiej: jak z ubraniami, wrzucasz do pralki, suszysz i uzywasz, wiec tym bardziej warto :)
ew. moga Ci sie przydac papierki do przechwytywania kupy
-
Aaaa.. ja myślałam że kieszonka charakteryzuje się wyjmowanym wkładem, taka pieluszka z kieszonką :roll: Czyli gdybym chciała używać kieszonek tylko to musiałabym ich mieć milion pięćset? :lol:
A jakie to są pieluszki, które mają właśnie wkładany wkład i tylko tego potrzeba? :D
-
hm, to inaczej.
kieszonki wlasnie sa takie, dobrze rozumiesz
sa sprzedawane razem z wkladem.
mozesz go wyjac i wlozyc.
nic nie musisz osobno kupowac.
-
Czyli kieszonki mają wkład wielorazowy tak? Po prostu kupuję np 3 kieszonki (każda ma swój wielorazowy wkład)? Taką jedną kieszonką zużywa się na jeden raz? Czy tylko wkład się wymienia? :oops:
Gdybym jednak chciała inwestować w inną wersję, typu otulacze np. to co potrzebuję? Pieluszka formowana + otulacz, lub tetra + otulacz? Nic więcej nie trzeba do tych opcji typu jednorazowe wkłady? :)
Przepraszam za głupie pytania :oops:
-
No niestety kieszonki się pierze jak się ubrudzą całe, a nie tylko wkład. Jeśli chodzi o najtańsze rozwiązanie to możesz kupić starą dobrą tetrę i 2-3 otulacze z PUL najlepiej i spróbować, a jak Cię wciągnie to kupować dalej kieszonki, formowanki itd. Tylko tetrę trzeba zmieniać właściwie po każdym siknięciu niestety. Można kupić inne pieluchy do składania np. frotte ale to już droższa impreza się robi. Plusem jest to, że używane formowanki, kieszonki, otulacze itd schodzą jak świeże bułeczki ;)
-
No to faktycznie kieszonki chyba zostawię na później. Najbardziej pasuje mi opcja formowanych (bambusowe) + otulacz :) Ile takich kompletów bym potrzebowała na początek? No i jakie firmy najlepsze? Czytam właśnie o formowanych bambusowych Bambinex i o otulaczac Motherease , można na nich polegać? Pasują do siebie?
Jesteście nieocenione :thumbs up:
-
Jako że ja dopiero na się zbieram za powolne przerzucanie na wielorazówki to pozwolę sobie zacytować wypowiedź mart z innego tematu :)
Cytat:
Zamieszczone przez mart
ile? - policz sobie 7-8 zmian dziennie * 2-2,5 (zeby nie prać codziennie) i powinno być ok na początek.
-
z formowanych ta jest super :
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=8&id=313&ec=0
i jest onesize, czyli odpada kupowanie kilku rozmiarów. jest tak regulowana, ze i na maluszka bedzie dobra. moim zdaniem nawet lepiej jest dopasowana niż kieszonki.
jako wkładów do niej mozesz użyc chocby flanelowych ręczniczków z ikea ( 1,49 :D )
z innych formowanych to polecam flanelowe z pieluszkarni
http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?p ... organiczna
sa tanie,wiec niewielki wydatek jakby nie wypaliło no i można miec ich sporo. my od nich zaczynalismy. są proste w uzyciu. ja uzywalam do nich jeszcze dodatkowej wkładki, choc jedna jest przyszyta. nie maja zapiecia, ale to idzie ogranąć otulaczem. no ale tu juz trzeba chyba wejsc w rozmiary bo na 4 miesieczniaka onesize może być za duża. choć w sumie my uzywalismy od 6 miesiąca.
z innych formowanych( a używałam prawie juz wszystkiego co jest w PL dostępne :lol: ) to ok są:
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=8&id=142&ec=0 (bardzo mięciutka i zgrabna)
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=8&id=164&ec=0 ( ja bardzo lubie, bo ma kieszonke z polarku także dziecko ma sucho przy pupie..tylko, że jest dość duża)
http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?p ... -bambusowa (ok)
PD sa fajne, ale już drogie.
tak czy inaczej przy formowanych (za wyjatkiem konopnej, bo ona ma chyba kieszen z polarku) bedziesz potrzebować czegos, zeby dziecko miało sucho przy pupie (no chyba, że nie chcesz :wink: )
takiej wkładki http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=11&id=156&ec=0
lub kawałka polaru bo on tez nie chłonie wilgoci:lol:
no i jednorazowe papierki, żeby kupa zostawała na papierku a nie na pieluszce :D
no i otulacze- dwa przynajmniej.
to takie rzeczy pierwszej potrzeby
albo w ogóle spróbuj z tetra, tylko z tymi "suchymi"wkładkami, żeby małemu pupy mocz nie podrażniał..
-
O rany, ale wyjaśnienie :szok: Wszystko pięknie zrozumiałam :) Dziękuję.
Mogłabym prosić o ewentualną korektę?
1. pieluszki formowane (3 szt) one size Motherease
2. otulacze (2 szt) również Motherease (rozmiar L?)
3. wkładki do formowanych
4. ten specjalny papier
Wszystko? :) Lepsza ta Motherease czy Bambinex?
Zaletą Bambinexu wydają mi się bambusowe formowane :)
Niestety nie wszystkie firmy są tu dostępne, najbardziej właśnie dwie powyższe dlatego chyba się na nie początkowo zdecyduję, jeżeli je polecacie :)
-
Są też szyjące dziewczyny - możesz ustawić się w kolejeczkę po formowanki lub sama zacząć szyć :)
-
bambinex pieluszkarnia wrzucila jakos bardzo niedawno, nie wiem czy ktos uzywał. motherease bardzo fajne.
tylko nie wiem czy nie wolałabym dorzucic kilku zł i wziac konopne onesize ( za pierwszego mojego linka)
poza tym zestaw startowy ok :lol: otulacze jeszcze imse vimse, choć mnie w nich rzepy wkurzają :evil:
za wkładki do formowanych może słuzyc wszystko -pocięty kawałek ręcznika,mały złożony, tetra itd.
"papier"koniecznie no i te "suche" wkładki ( ew. polar), no chyba, że po każdym siknięciu małego bedziesz przewijać.. bo jak nie to wrażliwa pupa moczu nie zniesie.
powodzenia! :D
Cytat:
Zamieszczone przez Ewlna
O rany, ale wyjaśnienie :szok: Wszystko pięknie zrozumiałam :) Dziękuję.
Mogłabym prosić o ewentualną korektę?
1. pieluszki formowane (3 szt) one size Motherease
2. otulacze (2 szt) również Motherease (rozmiar L?)
3. wkładki do formowanych
4. ten specjalny papier
Wszystko? :) Lepsza ta Motherease czy Bambinex?
Zaletą Bambinexu wydają mi się bambusowe formowane :)
Niestety nie wszystkie firmy są tu dostępne, najbardziej właśnie dwie powyższe dlatego chyba się na nie początkowo zdecyduję, jeżeli je polecacie :)
-
Ewlna powodzenia życzę :thumbs up:
Pieluszki wielorazowe to naprawdę świetna zabawa :lool:
U nas do tej pory sprawdzała się wersja tetra+otulacz (miałam Imse Vimse PUL) oraz ręczniki z Ikei (1,39zł sztuka)+otulacz, do tego obowiązkowo papierki, niedawno zaczęłam sobie szyć formowanki i dokupiłam kieszonki Wonderoos.
Nie bawię się w suche wkładki i widzę, że młody już wie kiedy zrobił siku - dopomina się zmiany pieluszki, mam nadzieję na bezbolesne przejście na nocnik :lol:
I wcale nie mam z tymi pieluszkami zbyt wiele roboty :mrgreen:
-
Bardzo dziękuję :) Już mi się te pieluszki w nocy śniły :lol:
Jeszcze pytanie odnośnie kieszonek, co jest w nich złego, co dobrego, jak z odczuwaniem mokra przez dziecko, czy taką pieluszkę zmienia się po jednym siknięciu czy jak? :)
-
ja testowałam bambinex dosyć długo pod kątem wprowadzenia do sklepu, ale nie byłam zadowolona.
jedyna fajna formowanka, którą polubiłam to była taka z microfibry. niezbyt chłonna, ale za to mięciutka i błyskawicznie schnąca. bambusowe bambinexy schną bardzo długo. jest to więc moim zdaniem opcja dla osób, które mają sporo pieluszek. bambinex jest w kilku rozmiarach.
osobiście spróbowałabym jednak kieszonek, bo to wbrew pozorom będzie próba najtańsza: nie potrzebujesz otulaczy.
czyli jestem za twoja początkową wersją :P
poluj na używane formowanki na ebay-u i forach :).
-
na Twoim miejscu kupiłabym ze dwie formowane pieluszki (np. motherease rozmiar 2),jeden otulacz-na ekobaby rozmiaru M motherease rikki nie ma,a L jest za duży, więc może ten:
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=10&id=354&ec=0
albo nature babies classic M
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=10&id=166&ec=0
(mam i bardzo lubię,poza tym rzepy skóry nie rysują dziecku,bo otulacz jest na napy).
koniecznie papierki:
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=139&ec=0
koniecznie też grubą tetrę do składania w otulacz
no i koniecznie wełnę leczniczą,jeśli pupa tak podatna na odparzenia:
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=20&ec=0
zdecydowanie pocięłabym nowy polar na wkładki jak bym już miała pieluszki,dzięki temu odetniesz skórę malucha od moczu.
i nie bawiłabym się w uczenie dziecka że ma mokro,póki bym nie zlikwidowała odparzeń (czyli polaru używałabym teraz nonstop).
to byłby mój zestaw początkowy na sprawdzenie czy dam radę i mi pasują wielorazówki.
jeśli tak to dokupowałabym powoli otulacze i pieluszki (czasem jest tak,że bardziej niż formowane podobają się składane pieluchy i wtedy wystarczy frota czy tetra).
jeśli nie, to na pewno spokojnie sprzedasz otulacz i pieluszki tu na forum,gwarantuję, bo sama moge odkupić :wink: :D
-
Dzięki :) Właśnie znalazłam sklep u mnie w mieście ( Eco shop) w którym są kieszonki, otulacze i inne cuda :applause: Zaraz jadę z mężem do sklepu i kupię coś na próbę, ojej, aż mi nogi same tuptają z radości :D
-
Donoszę że zakupiłam u siebie jedną kieszonkę One Size BumGenius, papierki oraz wkładkę z mikrofibry :) Dodatkowo w Tesco kupiłam polar do pocięcia, wzięłam jak największy rozmiar żeby było jak najwięcej materiału :wink:
W jaki sposób powinnam to teraz uprać przed pierwszym użyciem? Bo nie ukrywam że nie mogę się doczekać :lol:
-
ja piore normalnie w pralce, 40 czasami 60 stopni.
-
-
papierki na kupę się nadadzą
dodatkowa wkładka też (bo kieszonka BG schnie bardzo szybko)
ale ten polar to do BG niepotrzebny - w tej pieluszce już jest warstwa polarku.
Polar to do formowanek (niektórych) i składanych (chyba wszystkich).
Jak na razie BG to moja ulubiona pieluszka (do wielu zastosowań, też na noc),
Miłego używania i szybkiego wyleczenia pupy!
-
Cytat:
Zamieszczone przez Iwanna.Tobelieve
papierki na kupę się nadadzą
dodatkowa wkładka też (bo kieszonka BG schnie bardzo szybko)
ale ten polar to do BG niepotrzebny - w tej pieluszce już jest warstwa polarku.
Polar to do formowanek (niektórych) i składanych (chyba wszystkich).
Jak na razie BG to moja ulubiona pieluszka (do wielu zastosowań, też na noc),
Miłego używania i szybkiego wyleczenia pupy!
O, to coś pokręciłam z tym polarem :lool: Przyda się jak polubimy się z wielorazówkami :)
-
Ewlna jeśli chodzi o papierki, to po siku możesz przeprać i wykorzystać ponownie, a po kupce no to wiadomo - wyrzucić :lol:
miłej zabawy z wielorazówkami :thumbs up:
-
Cytat:
Zamieszczone przez landa
Ewlna jeśli chodzi o papierki, to po siku możesz przeprać i wykorzystać ponownie, a po kupce no to wiadomo - wyrzucić :lol:
to ja jeszcze pozwolę sobie doprecyzować: wyrzucić do kibelka :) Miejsce kupy jest w kanalizacji, papierek się rozpuści.
-
Przetestowałam kieszonkę 8)) Jak dla mnie.. REWELACJA. Taka naturalna, miękka. Gdy po 2,5 h otworzyłam pieluszkę to nie było mokrej pupy, ani zaparzonej! Fajnie się je zakłada :D Nic nie przemokło, ciekawa jestem ile jest w stanie wytrzymać ale nie chciałam dłużej mu trzymać. Co ile się powinno zmieniać kieszonki?
-
chłonność kieszonki zależy od wkładek.
Więc jak do bumka wrzucisz wkładkę normalną i tą dla niemowlaka to ok. 8h na pewno wytrzyma (testowane przeze mnie w nocy).
Przecieki w bumkach zdarzały mi się, jak były niedokładnie zapięte lub jak ciuch wlazł w tą dziurkę na nóżkę ;) Więc teraz uważając na te kwestie zakładam BG na noc i jest ok.
-
No tak ale nie będę przecież trzymać Antka 8 h w jednej pieluszce ,co innego noc. Co ile zmieniacie w dzień? :roll:
-
-
-
Sprawdzam łapką czy ma mokro :lool: (wsadzam między otulacz a pieluszkę).
-
jak się uda: czasem po 10 minutach :roll: a czasem po 4 godzinach (np. spacer).
Te polarki naprawdę fajnie izolują wilgoć od skóry :)
-
Dzięki :) Postanowiliśmy z mężem że zakupimy jeszcze 2 BG żeby potestować więcej, bo jedna to trochę za mało żeby przekonać się że wszystko ok :) Mąż jest za jeżeli się sprawdzą, sam widzi korzyści 8))
Jakie one są miękkie :shock:
-
Ewlna - wypróbujcie P'tits Dessous - mam mini-maxi i ten polarek jest chyba najmiększy :)
-
W przyszłym tygodniu będę zamawiać jeszcze dwie kieszonki, tylko nie wiem z jakich firm. Czy postawić na BG czy poeksperymentować? :roll:
Dzisiaj mieliśmy kupkę, bez problemu 8)) Wszystko z papierkiem poszło do toalety, pielucha do prania 8)) Jutro przetestuje na noc :)
-
ja najbardziej lubię BG (za funkcjonalność) i Itti bitti (za urodę i chłonność).
Na Twoim miejscu kupiłabym coś tylko na napy (np. P;tits Dessous albo Wonderoos), żeby sprawdzić, jak Ci się spodoba takie rozwiązanie.
Na początek potestuj różne - zawsze można sprzedać, a Ty zyskasz rozeznanie, co Wam się najlepiej sprawdza.
-
Ech niestety, chyba się nie polubimy z wielorazówkami :( Zapach jest nie do zniesienia. Po nocy całe prześcieradło mi śmierdzi, całe ubranko, mimo że nic nie przeciekło :?
-
Kluska jest w tym samym wieku co Twój synek, przewijasz go w nocy??? bo ja Kluskę dwa razy musze przewinąć i wtedy żadnego zapachu nie ma
-
Antek się w nocy nie budzi na jedzenie więc go nie przewijam :roll:
-
dziecko sika w pampkach i w wielo. I ten mocz się rozkłada w obu. Tylko w pampku inaczej śmierdzi (jak się ich dłużej nie używa, to ten zapach razi), a inaczej w wielo (już wolę mocz bez chemii).
Jak się zmienia dwa razy (hanti, chapeaux bas) - to nie powinno być czuć.
Igi dostaje jedną zmianę pieluchy w nocy (ok. 3-4) od Taty i jest w miarę ok pod względem zapachu.
Czym innym jest wytrzymanie całej nocy, a czym innym zapach - niestety 8))
-
No właśnie, a inna sprawa to że dzieć ząbkuje :roll: Więc zapach też jest intensywniejszy...