zastanawiam sie czy kieszonki nie beda w lato za gorace w koncu to polar jest. czy ktoras z was dawala np. sama wkladke do otulacza? czy to ma sens czy raczej formowane?
Wersja do druku
zastanawiam sie czy kieszonki nie beda w lato za gorace w koncu to polar jest. czy ktoras z was dawala np. sama wkladke do otulacza? czy to ma sens czy raczej formowane?
wszystko zależy od tego jaki polar. jeśli cieniutki mikropolar i do tego zewnetrzna warstwa PUL to ok. nie polecałabym np. pieluszek, które mają dwie grube warstwy polaru i w środku PUL. polarki stosowane do szycia pieluszek, mówię tu oczwiście o dobrych i sprawdzonych markach, bardzo dobrze oddychają. myślę, że nie ma różnicy latem w kwestii pieluszka formowana cieńsza i chłodniejsza niż pieluszka z kieszenią.
Poza tym, jednorazówki tylko wyglądają na takie cieniutkie i chłodniutkie. temperatura w nich jest wyższa niż praktycznie w każdej wielorazówce.
sama wkładaka do otulacza jest ok ale tylko pod jednym warunkiem: kiedy dziecko nie robi kupki w pieluszkę. w przeciwnym razie otulacz będzie pełny i brudny....szczególnie w przypadku dzieci piersiowych.
w bardzo upalne dni polecam: pieluszka tetrowa zatknięta za pasek sumo i to wszystko na dole. albo majteczki do nich wkładka. wtedy pierzemy majteczki i wkładkę i po kłopocie. wkładki do majteczek można zrobić tnąc pielsuzki frotowe lub flanelowe na 4 częsci.
Aniu, jak zwykle jestes niezastapiona! dzieki!
widzalam ostatnio takie mini majty w hamie i myslalam o lecie ale w koncu nie kupilam. no to mam pretekst do kolejnych zakupow :D
A nie jest tak, że to otulacz bardziej grzeje niż pieluszka. Poprawcie, jeśli bzdury plotę. Bo na lato zastanawiam się ad wariantem sama formowana bez otulacza. Próbował ktoś?
nowoczesne otulacze z pul nie grzeją. wbrew pozorom to nie jest ceratka, one bardzo ładnie oddychają. poza tym wszystkie pieluskzi z kieszenią, która w środku mają polarek mają też zintegrowaną warstwę pul.
sama pieluszka formowana będzie przeciekać, podobnie jak tetra. można takiej formowanki używać na podobnej zasadzie jak powiedziałam o majteczkach i wkładce, po prostu tylko formowanka, bez ubrania i zmieniać jak tylko będzie przesikana.
No wlasnie- jednego cieplejszego dnia wlozylam Marysi rękę do pieluchy przez nogawkę i zastalam tam prawdziwą saunę! :( Pomyslalm sobie, ze warto by bylo zaopatrzyć się w coś co bardziej oddychajacego niz pampek. Jak jesteśmy w domu to szczegolnie wieczorem zakladam Marysi tetrową pieluchę w takich ceratkowych majtkach(no własnie ceratkowych! :? ) , ale sklaniam sie ku czemuś bardziej przewiewnemu...lepszemu...
Mozecie polecić cos niezbyt drogiego...na początek? 8)) Bo temat pieluch wielorazowych jest mi kompletnie obcy, wybor wydaje mi sie spory i nie wiem co warto...nie warto.
Pomozecie ekologiczne mamy? :D
mój system :D a powiem Ci że nakładam pampka tylko na noc i rano Maryś ma czerwono, a w dzień na materiałówkach pupa blednie.
kupiłam 10 ręczniczków frotte ikea na allegro 30X40cm
były w wyprzedaży 2,60 sztuka, mam otulacz bambino mio za 24 zł, na all. są ale droższe o parę złotych (dobry na same wkładki, bo ma dodatkowy materiał przy nóżkach, który fajnie trzyma-wkładka nie wychodzi na boki), papierki wiskozowe i już. pupka idealna, nie używam kremu, tylko do pampersa muszę.
to najtańsza wg. mnie wersja, ale otulacz może być wełniany oryginalny (super sprawa na lato, wg. mnie lepsza niż PUL), mam otulacz mother-ease ale jest bez tych doszyć po bokach i na wkładki mi się nie nadaje, za to na formowane lepszy.
mam wersje droższe typu wkładki konopne etc. ale najtaniej kupić ręczniczki frotte i składać je na trzy w pas, nie za grube i nie za cieńkie.
acha, używałam polaru zamiast papierków ale polar cięty z bluzy i za gruby trochę-jednak pupka się troszkę zgrzewa.
Dzięki za odpowiedz!
Przyznam sie, ze na poczatku nie za bardzo rozumialam to co napisalaś o tych otulaczach, recznikach, wkladkach i papierkach wiskozowych. :oops: Ja naprawdę jestem zielona w kwestii pieluch-nie- pampkow i nie wiedzialam co i jak.
naaa! Już nic nie rozumiem :( Czytalam stronę ekobaby,a raczej patrzylam co jest w sklepie i juz nic nie wiem. Czym się roznią pieluszki materialowe od otulaczy?Czym pieluszki formowane od tych z kieszenią?
Moglby ktoś wytlumaczyć?Co jest potrzebne i co nalezy kupić? Jak krowie na rowie :oops:
Pieluszki materiałowe to pieluszki :) a otulacz to coś co zakładasz na pieluszkę (może byc z nieprzemakalnego PULa, polarkowy-dobry na noc, bo oddycha, albo wełniany)
Pieluszki formowane, to pieluszki wykonane z bawełny, bambusa, konopii, które kształtem przypominają normalnego pampka (ale fajne jest to, ze chłonne cą całe, po bokach też, nie jak pampki, tylko między nogami) i potrzeba założyc na nie jeszcze otulacz.
Kieszonki, to pieluszki z zewnętrzną warstwą nieprzemakalną PUL i warstwą polarkową (zapewnia suchą pupę), pomiędzy które wkłada się przeróżne wkładki (z ręcznika, konopne, bambusowe, jedwabne etc.)
Potrzebujesz albo:
pieluszek formowanych i otulaczy +jakieś wkładki ew. na noc
albo
pieluszek do składania, otulaczy + ew. jakieś wkładki
albo
pieluszek kieszonek i wkładek
Każdy system ma swoje + i -
Kieszonkę pierzesz całą, przy systemie formowane+otulacz wymieniasz pieluszkę, a otulacz pierzesz np. po całym dniu lub dwóch (to na węch można sprawdzic).
Proszę mnie poprawiac jeśli bluźnię!
jak nie pasuje to kup jeden bum genius na www.ekobaby.pl,to jest pieluszka kieszonka (inaczej pocket),czyli otulacz+pielucha formowana+wkładka w jednym.jeśli pasuje, kup więcej.
źle się wyraziłam,bum genius to kieszonka,gdzie wkładka jest oddzielnie(wkłada się ją do pieluchy),dzięki temu o wiele szybciej wysycha(wyjmujesz wkładkę i suszą się oddzielnie) niż taka Jedna Biała (w tej wkładki są na stałe wszyte,w tym zestawie po prostu dołożyli parę wkładek do tego.[/quote]
Dzięki dziewczyny za pomoc! Jesteście nieocenione! :D
W takim razie zacznę od imse vimse - od takiego zestawu:
http://www.pieluszkarnia.pl/index.ph...iala-doskonala
Tylko piszą, ze mozna kupić tylko jeden taki zestaw :evil: A mnie by sie przydalo kilka.
Czym predzej musze wybrac się do eurobaby na pulawską 8))
:bliss:
zestawów można kupić dużo tylko w wyższej cenie.ale jak już kupujesz pieluszki zintegrowane,to olej imse wimse,bo tu otulacz ma jedynie super opinię,tylko od razu kup bum genius-cena ta sama,a jakośc rewelacyjna,u wszystkich dziewczyn jest na pierwszym miejscu.
Czyli ta biala- doskonala to nie jest to o czym mowilaś?
Ja chyba jestem w jakiejs kiepskiej kondycji umyslowej :hide:
Ktory otulacz dokladnie powinnam kupić? Bo z tych testowych zestawow sa tylko biale doskonale i cos z flanelką, zestawow z otulaczem i frotte nie widzialam.
http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?p ... -flanelowa
nie ma już frotowych widzę, bo wcześniej były,flanelka jest mniej chłonna, ale taki zestaw jest też opłacalny, porównaj ceny.
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=7
tu masz bum geniusy i pieluchy kieszonki.
krótki ranking wg. dziewczyn:
otulacz- imse wimse
kieszonka- bum genius
wkładki- konopne
http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?t=977
to jest ranking iparę uwag, które warto wziąć sobie do serca.
Dzięki! Poczytam.
A czy do tego imse mozna wkladać zamiennie tetrę?
oczywiście, po prostu w ty zestawie masz oddzielnie otulacz i pieluszkę formowaną, jak formowane nie będą ci akurat te pasować to wkładasz co chcesz, jakiwej firmy chcesz.
sam otulacz też możesz kupić
http://www.pieluszkarnia.com.pl/index.php?k1,otulacze
ja wkładam do otulacza frotę, tetrę, konopie...zależy co mi w rękę ze stosiku wpadnie :D
jak chcesz to zrobię zdjęcia w zbliżeniu i obczaisz jak to wygląda, ale wieczorem bo teraz wybywam z domu
Jesli to nie bedzie dla Ciebie za duzy problem z tymi zdjeciami to poproszę :D
oki,wybacz jeśli wkleję dopiero w nocy, dzieciarnia nie chce spać :evil:
Nic nie szkodzi. Moze byc jutro.
naprawdę sporo informacji można znaleźć tutaj:
http://www.ekobaby.pl/ep_co_do_czego.php
oraz w dziale odpwiedzi na najczęstsze pytania.
cały czas czytam forum i już mam plan na uzupełnienie informacji.
co do ręczników frotowych. uważam, że to super pomysł, mam tylko jedno złe doświadczenie: po kilku praniach stają się z reguły bardzo szorstkie i mogą obcierać dziecku skórę. trochę pomaga dodawanie do prania orzechów. poza tym to nie do końca wiadomo czym taki ręcznik jest barwiony. to są jedyne jak dla mnie argumenty przemawiające jednak za pieluszkami frotowymi lub flanelowymi. z ręcznika można szyć wkładki jeśli nie mają one kontaktu ze skórą i tutaj oporów bym nie miała. z drugiej strony większość pieluszek tetrowych jest bielonych i tez nie do końca wiadomo jaką chemię do tego zastosowano, nie? ale ja mam na tym punkcie schiza, więc się mną nie przejmujcie:).
Mamo
zdjęcia się wczoraj wysypały. zamledowałam już fachowcom, mam nadzieję, że szybko naprawią....
Weraho - ja się podpinam pod wątek - tzn. czytam, bo też nie bardzo wiem, jak się do tego kompletowania zabrać :)
OT - Fabianowi też idą gorne jedynki i jest nieznośny (inne zęby przechodzil lajtowo :( ).
:op:Cytat:
Zamieszczone przez myrra
Tak dolne to byl lajcik. Przy gornych to ja nie wiem jak sie nazywam :twisted: Pewnie dlatego temat pieluch jest dla mnie taki nie do ogarniecia. :lol:
ja tak nie na temat! u nas 8 ybolkw i bey adnzch sensacji ) troche tzlko pryz pierwsyzm ja panikowaam
a bumgenius to dobrz wybor....potem beda pewnie nastepne ale tego yakupu nie poyaujecie
Tez tak chcę!! :lol:Cytat:
Zamieszczone przez serafinka
Bum geniusy kuszą, ale ta cena! Ech...ale rozumiem, ze za produkt luksusowy placi sie wiecej :wink:
Po przerobieniu dzialu http://www.ekobaby.pl/ep_co_do_czego.php chyba juz rozumiem o co chodzi. Zdjecia od Magdy dopelnily calosci i mam wrazenie ze juz wiem co to kieszonka, pielucha formowana, wkladki konopne i papierki wiskozowe.
Jestem tylko zaniepokojona, ze tyle tego trzeba :wink: Do tego wiaderko z pokrywa, olejek eteryczny... :lol: Jak ja to ogarnę.
Dobrze ,ze mąż nic nie wie- wroci z wyjazdu to zostanie postawiony pzred faktem dokonanym :wink:
Myrra- polecam ten link powyzej i np przejrzenie zdjec ze sklepu ekobaby. Pomaga! Jak sie na cos zdecydujesz to daj znac! :D
Cześć Dziewczyny:)
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie mam żadnego doświadczenie w pieluszkach wielorazowych:( Ale tak sobie kombinuje w te zimowe wieczory, czy nie zabrać na wakacyjny, letni wyjazd takich pieluszek - zawsze to mniej do dźwigania:)
Jeśli byłby wymagany jakiś trening wstępny, to mamy trochę czasu, aby się przygotować;)
W związku z tym mam kilka pytań:
- czy powinnam zacząć przyzwyczajać małego do takich pieluszek? Jeśli tak, to ile czasu wcześniej. Mój bobas będzie miał 8-9 miesięcy wtedy.
- jaki rodzaj najlepiej wybrać, aby z obsługą mieć najmniej kłopotu?
- czy pranie takich pieluszek w rękach będzie wystarczające, czy bez bardzo gorącej wody da się te pieluszki doczyścić?
- czy małemu latem nie będzie za ciepło w takiej pieluszce?
- jak często w ciągu dnia trzeba zmieniać taką pieluszkę? wiem, że to sprawa indywidualna, ale napiszcie jak u Was to średnio wygląda.
Ufff... dużo tych pytań. Będę wdzięczna ze wszelkie sugestie:)
Mysle ze nie ma problemu z praniem w rekach pieluch do skladania ,otulaczy ,wkladek i kieszonek -najgorzej jest z formowankami i AIO-maja duzo wartw i najlepiej pakowac je do pralki.
JA w lecie najczesciej zakladalam otulacz ,lub frotowe majtki i do tego pielucha do skladania.Bylo to tylko na jeden sik ale bardzo szybko schlo.Dobrym rozwiazaniem jest wziasc na wyjazd kieszonki ,wkladka i pieluszka schna osobno i tez bardzo szybko.
Kieszonka wytrzyma cala noc .
A ile sztuk?? -najlepiej przelicz ile wychodzi wam na dzien pampersow i dolicz jeszcze z 3-5szt na zapas ,czy czas schniecia .
To jest moje sktomne zdanie .
Po pierwsze dodać do tego nocnik :)
A tez dodam, że jak pogoda nie dopisze, będzie wilgotno to mogą być problemy ze schnięciem. Więc jakiś back-up moltexów się może przydać.
No i coś dobrego odplamiającego (na wypadek wpadki z kupką). Np. mydło odplamiające w kostce czy takie w płynie, które sprzedaje annamamaalexa.
byłam na tygodniowym wyjeździe z wielorazówkami w maju.
na działce przez 2 tygodnie w lato - też z wielo.
a na wyjazd w listopadzie wzięliśmy już jednorazówki.
wszystkie miejsca bez pralki.
moje obserwacje:
- jedyne z moich pieluch które w miarę szybko schną to kieszonki. formowanych ani nie da się dobrze uprać, wypłukać a suszą się wieki.
- czy tam gdzie jedziesz będzie gdzie te pieluchy prać/suszyć? jakiś kominek, grzejniki etc?
- czy chcesz tracić ok. 1/2-1h dziennie na taką zabawę? wg mnie pranie na wyjeździe ma sens tylko codzienne. większa partia pieluch będzie schła zbyt długo i w końcu nie będziesz miała ani jednej czystej.
- cudza pralka np. gospodarza - ja się nie odważyłam nad morzem dać do prania pieluch naszej gospodyni....
wg mnie lepiej zaopatrzyć się w eko jednorazówki i spędzić milej czas z rodziną.
a wielorazówki wprowadzić na stałe w domu.
zresztą taki jest zwykle opisywany sens tych dwóch rodzajów pieluch.
acha, do jazdy samochodem odradzam pieluchy formowane i otulacze z wełny - przy nacisku dziecko ma non stop mokry materiał przy skórze a wełna przecieknie.
w sumie zgadzam się z mart.
zabieranie na urlop ma tylko sens w przypadku kieszonek. przyzwyczajać dziecka nie musisz do takich pieluszek absolutnie.
ja też kilkakrotnie wyjeżdżałam z wielorazówkami, ale trzeba też pamiętać o tym, że to dodatkowa torba bagażu. na pewno ta opcja odpada przy wylocie.
zwykle pakowałam ze sobą za dużo pieluszek, bo mi się ciągle wydawało, że zabraknie...
No wlasnie ja nie bralam innej wersji na wakacje jak wielorazowki ,wtedy juz posiadalam wystarczajaca ilosc sztuk.
Nie kupowalabym ich tylko na wakacje.Tak jak dziewczyny pisaly to dodatkowy bagaz i prac do tego trzeba na bierzaco (no chyba ze dostepna jest pralka).W razie nie pogody beda dluzej schnac.....
Nepewno musisz przemyslec wszystkie za i przeciw.
Chyba ze zdecydujesz sie zakupic wielorazowki i wprowadzic na stale :)
jeszcze jedno: wielorazówki tylko na wakacje nie mają większego sensu finansowego. lepiej po prostu kupować od teraz po sztuce, dwie i skompletować swój stosik. i powoli eliminować z domu jendorazówki.
a jeśli będziesz na wakacjach w "przyjaznym" miejscu typu własna działka możesz się po prostu przestawić na ten czas na tetrę i zmieniać często. zacznij wysadzać - niektóre poradniki (te starsze) polecają rozpoczęcie nocnikowania w 3 kwartale życia, jak dziecko zaczyna siadać. w sumie: same korzyści. a pranie tetrówek nie jest takie straszne w ręku no i błyskawicznie schną. spraw sobie może wełniany otulacz/szorty i na lato będzie taki zestaw jak znalazł.
Wielkie dzięki za wszystkie informacje:)
Ja zastanawiałam się na pieluszkami wielorazowymi właśnie pod kątem wagi. Chcemy jechać na 3 tygodnie ale przenosić się z miejsca na miejsce i myślałam, że takie pieluszki będą lżejsze, latem nie będzie problemu z wysychaniem i nie będzie trzeba szukać jednorazówek po sklepach w razie, gdyby się skończyły.
Ale po przeczytaniu Waszych wypowiedzi, chyba jednak zostanę przy jednorazówkach...:(
Co do przestawienia się na wielorazówki, to raczej nie mamy takiej opcji, bo mały jest w żłobku i tam trzeba przynosić tylko pieluchy jednorazowe.
Pozdrawiam,
Gosia
dziewczyny!
Podciągam stary, wiosenny 8)) wątek, bo właśnie zastanawiam się co szyć na lato. Pewnie najlepiej sprawdzają się formowanki, albo sama tetra, ale co na przykład na noc? Bo tu już polarków nie chciałabym ładować, do PUL tez jakoś entuzjastycznie nie podchodzę, ale nie wiem czy jest jakies inne rozwiazanie?
Jakie są wasze doświadczenia jeśli chodzi o gorące miesiące i wielorazówki?
w dzień:
szorty wełniane z tetrą lub formowanką w domu
lub sama formowana
w nocy: kieszonka pul/mikropolar
na wyjścia: kieszonka pul/mikropolar
Ja latem mam zamiar używać w dzień samych formowanek - wewnątrz flanela, zewnątrz cienki polar. Teraz używam ich z otulaczem, ale polar też przecież trzyma trochę;)
A AIO :?: Nie za ciepła :?: