Ktoś próbował? Szukam dobrego otulacza z wełny, polećcie coś.
Wersja do druku
Ktoś próbował? Szukam dobrego otulacza z wełny, polećcie coś.
Ktoś już go ma? jest to jedyny otulacz który mnie kusi i ciekawa jest recenzji.
Ja go mam :-) lada moment wypróbuję :-)
Ja tez nie mam tego z Tetro ale goraco polecam zrobic samemu na drutach! Ja wlasnie jeden wydziergalam i po prostu go kocham a trzyma jak nic! Ale moge tez goraco polecic muksut! Jest cieniutki i supermieciutki a trzyma super!
olka, na 100% jest gdzieś na forum opis, bo swego czasu też zrobiłam :)
jako że ja też jestem fanką handmade otulaczy, to wklejam linki do wszystkich wzorów z forum:
http://www.chusty.info/forum/showthr...ht=#post647226 - otulacz z rzepami, super dla maluszków, jak disana
i gatki:
ottobre: http://www.ottobredesign.com/en/prin...r_cover_en.pdf
tu od noriski 2 rodzaje: http://www.chusty.info/forum/showthr...hlight=ottobre
i tu jeszcze jeden: http://www.birdcrossstitch.com/soakers/pattern/
to taki mały OT:)
Mamo-japonko, to próbuj i prosimy o recenzję :D
Ja też jestem ciekawa, bo otulacz wełniany to moja ostatnia nadzieja chyba. Bo synek cały czas odparzenia ma... czekam na recenzje :)
Na odparzenia wełna jest super, to mogę powiedzieć :) Niedawno sama narzekałam na wieczne odparzenia, a odkąd trzymam Kluskę w tetrze z wełną jest dużo lepiej. Jestem zachwycona otulaczem Wolwikkel, po raz pierwszy widzę coś takiego, żeby otulacz naprawdę odprowadzał wilgoć, nie wiem jak to się dzieje, ale on jakoś odparowuje a sam jest suchy...
Jak Anka zafajda wszystkie wełniaki, które mamy, zakładam pulowe otulacze i jeśli nie czuwam i nie zmieniam pieluchy po każdym siknięciu to po paru godzinach ma odparzenie. Wełna zdecydowanie rządzi.
visenna2, a masz jeszcze inne wełniane otulacze? A jak szorty? sprawdzają się? Teraz idzie lato to berbeć może w samych szortach z pieluszką latać. Jak szorty trzymają pieluszkę?
Macałam Tetro, chociaż nie uzywalam.
Strasznie mi się podoba materiał, z ktorego jest wykonany - mięciutki, supercienki, przewiewny - będzie super na lato!
Konstrukcja będzie świetna do EC, nauki nocnikowania.
Niestety, na formowanki wydał mi się zbyt malutki.
wpiszcie wpiszcie cos
w ogole temat welny jest szalenie ciekawy ja wlasnie zamowilam pierwsze gacie Storchenyczekam az przyjda i pewnie domówie kolejne i warto znac inne opinie:)
No ja uzywam teraz praktycznie same formowanki lub skladaki i welniaki na to.
Mam juz na skladzie 2 otulacze muksut na napy, jedne gacie muksut - super cieniutkie idealne na lato ale na noc bym nie probowala.
No i do tego 2 samorobne gacie ktore najbardziej lubie uzywac. Trzymaja po lanolinizowaniu jak malo co!
Zamówiłam otulacz Tetro i będę próbować :D wełniaki to moja ostatnia próba :)
Mam :) Teraz czekam tylko aż dotrze kuracja lanolinowa. Zamówiłam też te wkładki do otulacza. Wydają mi się wielkie :) Zobaczymy, jak to będzie wyglądać po ubraniu. Kupiłam też ten śpiworek i kocyk Tetro. Synio właśnie śpi w śpiworku. Sukcesem jest to, że jeszcze ma go na nogach :P Dla mnie najważniejsze było coś, co nie ogranicza ruchów i myślę, że to jest właśnie ten śpiworek ;)
No to wreszcie użyłam. Materiał świetny, trochę grubszy od loveybumsów, ale mięciutki i milusi. Moja ma 10,5 kg i jest na styk - myślę, że starczy do ok. 11-12 kg - zakładając na wkłady tetro, bo na formowankę jeszcze nie próbowałam. Wydaje mi się, ze się trochę w nim zgrzała, ale u nas 32 st. w cieniu :-) Super zgrabniutki i dopasowany! Nie czuć zapaszku - nic nie łapie i po chwili jest suchutki. Dla mnie ekstra!
Ja na razie zrobiłam kurację. Jest klejący. Za mało wypłukałam, czy tak ma być?
Dzisiaj przyszedł- jestem nadal pozytywnie zaskoczona, bo to jedyny wełniak który mi się po prostu podoba. Kilka patentów jest ciekawych, zapięcie czy sposób mocowania wkładek. Pierzemy lanolinujemy i za tydzień się wypowiem dlej.
moze sie kleic troche wykrec w reczniku i wysusz :)
No, już jest lepiej. Tylko, że na mojego 12kg kluska ten otulacz jest lekko przymaławy.
po całym dniu dzisiejszym moge już co nieco powiedziec
plusy:
jest cienki, ładny, ciekawy i wielofunkcyjny (jako pasek sumo super!)
nie przepuszcza, nawet formowanki (która po bokach nie jest zakryta)
na noc raczej nie zaryzykuję ale na dzien jak najbardziej
minus:
guziki. z 4 został 1 :ninja:
ale spróbuję jakos pancernie przyszyc i moze się oprą paluchom Franka ;)
to ze starcza na mało kg to moze i ok , po prostu wtedy zostaje sam pasek sumo :)
Też zwróciłam uwagę na te guziki i pomyślałam, że zbyt długo nie wytrzymają :P
i ja zamówiłam otulacz TETRO kolor Aqua - ciekawam jak będzie:)
Ooo, neverendingstory, to ja poproszę o real foto, bo ten kolorek też mnie bardzo intryguje :D
paczuszka powinna dojść kole wtorku to obfocę:)
Posiadałam krótką chwile aqua - całość zrobiła na mnie fajne wrażenie ale moim zdaniem do 15 kg to on nie dociągnie, niestety. Dlatego się z nim pożegnałam.
jasne, że nadaje się do stosowania z tetrą
specjalny system to po prostu haftki i haczyki takie jak przy pasku sumo ( bieliźniane, stanikowe) ogólnie nic bardzo skomplikowanego, ale rozwiązanie fajne bo wkładka sie trzyma na miejscu.
Niestety o samym otulaczu nie napisze jeszcze nic, bo młoda ma biegunkę wiec wróciliśmy do jednorazówek :(,
otulacz od rana na pupie:
- jest mały, co prawda na mojego chudzielca ok, ale na większe dziecko będzie za mały!! tak jak pisałyście wczesniej będzie pasował tak do około 10 -11 kg
:!:Hmmm producent tetro jest na forum, pewnie też czyta wątek z recenzjami- Kingo możeby tak zrobić TETRO maxi dla dzieci powyżej 10 kg lub na formowanke?
-pupa jest mała zgrabna, prawie jak w jednorazówce
-sposób zakładania- szybki i wygodny
- miły i miękki w dotyku
-guziki na razie są ok, na ich temat wypowiem się za jakiś miesiąc dwa
- otulacz jest super na lato, przewiewny i ładny i dziecko w samej pieluszce bedzie wyglądało elegancko :)
hm... trochę się zmartwiłam, że ten otulacz to raczej do 10-11 kg, bo moja mała ma teraz właśnie między 10 a 11 kg a planowałam kupić. Czy ktoś używa dla rocznego dziecka o podobnej wadze? A może macie zdjęcia, jak na dziecku leży ten otulacz, czy faktycznie taki mały jest...
dobrze, że się nie skusiłam, bo dla Miłego za mały
szkoda, bo bardzo estetyczny :)
Otulacz używam od kilku dni. Jest bardzo milutki, zgrabny, cieniutki, ciekawe rozwiązania zapięć ale ... jest bardzo malutki. Kupiłam z myślą o odpieluchowaniu mojej 2-latki. Waży 11 kg i jest bardzo szczupła: 20 centyl wagi i 90 wzrostu. I mimo jej drobnych rozmiarów gumka wżyna się w brzuszek - zostawia odciśnięty ślad czyli nawet użycie samego paska sumo nie za bardzo się sprawdzi, bo będzie zbyt mocno ściskał w pasie. Na mojego 10-miesięczniaka nawet nie mam co próbować, bo on jest grubszy w brzuszku od Stasi :)
NO niestety, otulacz świetny ale rozmiar nieprzemyślany. MOże producent coś wymyśli...
Niestety po pierwszym zachwycie mam juz pewne ale...
- po pierwsze i najważniejsze powinien byc jeszcze jeden rozmiar otulacza, bo z tego dziecko mi za 4 kilo wyrośnie, ostatnio sie zrobiłam wrogiem onesizeów
- nie dogaduję sie z oryginalnymi wkładkami. dziecko małe, i wkładki muszę dziwnie zwijać, znacznie łatwiej zakłada się tetrę ( za pare kg pewnie wrócę do oryginalnych wkładek)
- prany ręcznie w chłodnej wodzie, ale i tak się zmechacił
Zalety pozostają bez zmian: ładny, nieprzeciekjący, mała pupa, i elegancki
Synek ma prawie 11 miesięcy i 12kg. Klusek z niego. Waga i wzrost na 97 centylu. Otulacz kupiłam i sprzedałam, bo był mały. Ledwo dopinałam na wysokość, a w pasie wydawało mi się, że małego ciśnie. Te wkładki też jakoś nie przypadły mi do gustu - za duże. Dla chłopca powinna być opcja złożenia z przodu dla zwiększenia chłonności, a tu wkładka była przypinana z tyłu i nawet jeśli bym złożyła i założyła odwrotnie to wydaje mi się, że zaczepy wkładki by synka uwierały.
Wykonanie faktycznie estetyczne.
Tetro faktycznie kuszą swoją urodą i nie wiem czy się nie skuszę
Mam pytanie trochę:op: gdzie można kupić wełnę do samodzielnego zrobienia gatek wełnianych?
Czy w "stacjonarnych" sklepach tez jest dostępna??