Na jaka chuste tkana sie zdecydowac na starcie
Mam pytanie do znawczyn tkanych chust.
Od niedawna korzystam z chusty elastycznej, ale moje dziecie w wieku 4 miesiacy wazy juz 9 kg tak wiec noszenie go nie jest latwe. Chusta nie jest u nas w użyciu non-stop wiec nie chcialabym wydac na nia majatku bo to ma byc uzupelnienie naszego obecnego stylu zycia. Junior nie jest tez typem 100% chustomaniaka - daje sie omotac, ale po jakims czasie sie denerwuje. czasami uda mi sie jego nerwy poskromic i go przetrzymac ale nie zawsze. Generalnie ciagle mamy problem taki, ze w chuscie szukamy cycka :twisted:
Kolejna sprawa to niestety koszty - sprzedam obecna elastyczna wiec ciut odzyskam, ale jednak trzeba bedzie cos dolozyc :(
Prosbe mam ogromna do Was o pomoc w decyzji na ktora chuste sie zdecydowac? Nati czy inna, zakard czy cos innego? Zalezy mi aby chusta byla przede wszystkim cienka. W elastycznej (GABI) strasznie drazni mnie ten szmat materialu obwiazany wokół mnie. Jest ciezko, grubo i niewygodnie.
Czy powinnam kupic nowa chuste czy używana? Jesli używaną to na co zwrocic uwage? Ktora z chust jest najbardziej wytrzymala na zużycie, czyli jest warta odkupienia od kogos bez uszczerbku na jakosci noszenia...
Duzo pytan - ale niestety po przeczytaniu stosu tematow z tego forum i tak nie jestem wstanie nic wybrac. Mam jeden wielki bałagan w głowie :(
Re: Na jaka chuste tkana sie zdecydowac na starcie
Ja bym kupila używaną Nati.Bedzie niezbyt droga i miękka.
A jaką? Jaki Ci się podoba :D
Żakardzik Nati - od nowości jest milutki i mięciutki.
Bardziej miękkiej chusty nie miałam w rękach.
Wiąże i dociąga się bardzo dobrze. Moja :baby: waży ok. 8 kg
Żakardowa Nati jest dla mnie troche za droga :(
A na co zwrocic uwage przy kupowaniu uzywanej chusty poza jej uroda :) ?
Najlepiej to rzuć temat na chustostraganie,a dziewczyny dadzą oferty.
Na co zwracać uwagę? Czy chusta nie jest uszkodzona,nie ma dziur.Czy sa zaciągnięcia.Czy nie jest sfilcowana.
No i wymiary :D
Jak za droga to używany pasiak Nati, będzie miękka, nie droga i będzie dobrze nosić :D
No wlasnie - a jakie wymiary sa wystarczajace? Moze cos tam dyndac, ale bez przesady z nadmiarem. Nosze rozmiar 38.
A wzrost? A tylko dla Ciebie ma być chusta?
Raczej tylko dla mnie. Ja mam 167, a mój mąż 180
Jak dla Ciebie 4,2 starczy.
Ja mam 160 i czasem lubię ponosić w 4,6 (ogony :D )
Standardowa długość (4,5-4,7 m)powinna być wystarczająca.
Bardzo zescie mi pomogły! Już dużo wiem!
Powiedzcie mi prosze jeszcze jakie sa roznice pomiedzy:
zakardem
bambusem
bawelna
One wszystkie sa mile w dotyku i tak samo grube? Ktoras z nich jest z polyskiem?
Cytat:
Zamieszczone przez leminka
moje dziecie w wieku 4 miesiacy wazy juz 9 kg
matko... amelia ma 12 miesięcy i waży 8,6 kg... :hide:
Cytat:
Zamieszczone przez pasja
Cytat:
Zamieszczone przez leminka
moje dziecie w wieku 4 miesiacy wazy juz 9 kg
matko... amelia ma 12 miesięcy i waży 8,6 kg... :hide:
moja Ninka ma 20 miesiecy i wazy 10 ;)
Oj oj. Moj starszak w wieku 4 m-cy wazyl 10 kg, a teraz ma 28 mcy i wazy 12 kg :)
Wiec z doswiadczenia wiem ze nie bedzie tak zle :D
Czy to z czego tkana jest tkana ma znaczenie na nosnosc? Tzn czy rodzaj tkaniny wplywa na maks udzwig ? :)
Leminko, nie zastanawiaj się nad takimi szczegółami,bo to tak naprawdę tylko zamąci Ci w głowie :lol:
naprawdę tkana nati z pasiaków jest świetna i uniwersalna. weź rozmiar standard bo potem a)łatwiej sprzedać, b) jak przypasują Ci plecaczki wiązane na piersi a nie w pasie, to nie będziesz się obawiać,że materiału Ci zabraknie.
a w ogóle zawsze dłuższą można ciachnąć, a krótszej raczej nie da się wydłużyć :wink:
na maksymalny udźwig nie ma znaczenia jaki rodzaj tkaniny, natomiast ma znaczenie przy nośności (czyli odczuciu noszącego,że mu w takiej chuście dziecko schudło :lol: ), bo do prawdziwych klocków to lepiej kupic chustę nie czysto bawełnianą, ale np. z lnem też.
rzecz w tym,że są bawełniane, które noszą równie dobrze co te z domieszką (np. lana), poza tym nati ma naprawdę dobre recenzje i duzo mam nosi swoje klocki w nati i nie narzeka.
Cytat:
Zamieszczone przez magda1980
Leminko, nie zastanawiaj się nad takimi szczegółami,bo to tak naprawdę tylko zamąci Ci w głowie :lol:
naprawdę tkana nati z pasiaków jest świetna i uniwersalna. weź rozmiar standard bo potem a)łatwiej sprzedać, b) jak przypasują Ci plecaczki wiązane na piersi a nie w pasie, to nie będziesz się obawiać,że materiału Ci zabraknie.
a w ogóle zawsze dłuższą można ciachnąć, a krótszej raczej nie da się wydłużyć :wink:
na maksymalny udźwig nie ma znaczenia jaki rodzaj tkaniny, natomiast ma znaczenie przy nośności (czyli odczuciu noszącego,że mu w takiej chuście dziecko schudło :lol: ), bo do prawdziwych klocków to lepiej kupic chustę nie czysto bawełnianą, ale np. z lnem też.
rzecz w tym,że są bawełniane, które noszą równie dobrze co te z domieszką (np. lana), poza tym nati ma naprawdę dobre recenzje i duzo mam nosi swoje klocki w nati i nie narzeka.
:thumbs up:
Czy nati pasiaki to te?
http://sklep.ekodzieciak.pl/chusta-nati ... tml?page=4
Jesli to to chyba Was posłucham i na nią się zdecyduje. Rozumiem, ze nie bedzie problemem jesli kupie uzywana?
http://www.sling.com.pl/sklep/?p=p_7&sN ... nati-tkane
link bezpośrednio do producenta czyli Natalii z naszego forum :D
naturalnie możesz kupywac używaną, tylko dopilnuj żeby była w dobrym stanie, nie uszkodzona, bez zaciągnięć, dziur etc.
acha, w galerii forum znajdziesz zdjęcia chust w realu.tutaj:
viewtopic.php?f=8&t=13