indio z lnem a z konopiami?
no wlasnie, bo ja jeszcze niedawno zarzekalam sie ze indio to nie dla mnie bo taki recznik i nie wiedziec kiedy ale zmienilam zdanie. przegryzlam sie przez wszystkie posty o indio juz chyba ale w sklepie Vegi jest napisane ze z konopiami sztywniejsze i "zabieraja" czesc ciezaru dziecka, a to z lnem po praniu robi sie mieciutkie... tak jest naprawde? czy lepiej kupic chuste 100% bawelny i miec mniej roboty z lamaniem?
no i skoro juz pisze to kto wie co z Donkaczka i jej chuscianym zakatkiem?
pozdrawiam!
Re: indio z lnem a z konopiami?
Myślę o kolejnej chuście - tym razem Indio, żeby sprawdzić, czy nie przereklamowane ;)
Doradźcie - dla 12-kilowego obciążenia lepszą nośność mają konopie czy len?
tymianko, nośność podobna. i z lnu, i z konopi będziesz zadowolona. len IMO łatwiej złamac.
pasjo - dzięki za odpowiedź :)
To ma czym polega różnica między nimi? Czytałam, że konopie bardziej mięsiste, ale sztywniejsze - czy to różnica taka jak pomiędzy Hoppem a Storchenwiege? Sztywność, grubość, faktura? Len ma luźniejszy splot, więc może dziecko bardziej w nim opada po dłuższym czasie niż w konopiach?
U nas przez tygdzien goscily jakoby nie zlamane konopie Irlaa.. po tygdoniu i dwoch sesjach w pralce, a potem w suszarce bebnowej konopie mieciutkie jak kocyk. Dla mnie i konopie i len mozna zlamac, jezeli po wypraniu wysuszy sie te chusty w suszarce. : :lool:
Wlasne konopie bede miala za tydzien, teraz mam len i jest boski.
A jeśli się nie ma suszarki?
ja swój len wsadziłam do pralki i męczyłam go ze 3 godz, piorąc i wirując kilka razy. Pomogło bardzo :D
Nie mam indiowego doświadczenia - to moja pierwsza taka chusta, która wybrać: len czy konopie? Ależ jestem namolna, wybaczcie :oops: