jak często zmieniacie pieluchę?
to znowu ja :D
dziewczyny, przeczytałam cały poradnik, przeszukałam forum, ale chyba nie ma takiego wątku (jeśli powtarzam jednak to z góry przepraszam :wink:
chodzi mi o to: jak często zmieniacie pieluchy?
jeśli zakładam tetrę i na to otulacz to wiem, że powinnam zmienić po godzinie, ewentualnie po półtorej
ale jak jest w sytuacji zakładania pieluch formowanych??
mam takie:
- z bawełny organicznej (nie dodaję żadnej wkładki)
- z bambusa (nie dodaję wkładki)
- wnętrze polarkowe (wkładka)
zmieniam małemu co 2-3 godz...to chyba za rzadko, co?? co jaki czas Wy zmieniacie?
Re: jak często zmieniacie pieluchę?
Praktycznie co sik :D
Sprawdzam często, co jakieś pól godziny (a rano jeszcze częściej bo mała leje z rana na potęgę) i jak było siku to zmieniam pieluchę.
Robię tak ze wszystkimi pieluchami - tetrą, formowankami, kieszonkami.
ja zmieniam formowanki jak widzę że trzeba, średnio co godzinę półtorej, zależy czy jest już nasiąknięta czy nie, bo młody ma juz ponad rok i czasem przez godzinę nic nie siknie, pozatym wysadzam Go na nocnik co jakiś czas, Ale generalnie bambus bardziej chłonny, może nawet 2 godz wytrzymać, bawełna mniej, do godziny
Ja tak jak Atoja :) czyli bardzo często, szczególnie rano.
zmieniam co godzinę, za wyjątkiem nocek i spacerów
:szok: teraz to mnie załamałyście .........
Cytat:
Zamieszczone przez brazbol
:szok: teraz to mnie załamałyście .........
zaobserwuj ile i jak czesto sika Twoje dziecko
synek ostatnio zasikał 7 par majteczek bawełnianych w ciągu godziny! a czasem nie sika przez cały spacer czyli ok 2godz.
to ja cie pociesze, brazbolu, co 3 - 4 h zmieniam
Ja zmieniam bardzo roznie. A wszystko zalezy od tego jak siknie. Bo czasem zdarza sie co godzine, dwie, trzy. A czasem potrafi po pol godzinie tak zasikac ze trzeba zmienic. Kiedys po 2 godzinach sprawdzalam i byla suchutka pielucha, to go wysadzilam i zrobil do nocnika. :wink: Nie przejmuj sie, nie ma reguły. Generalnie to po prostu dobrze czasem wczesniej zajrzeć i sprawdzic jak ma sie pieluszka. :mrgreen:
po każdym siknięciu. nie wyobrażam sobie inaczej. nawet, kiedy na pupie jest pampers, a nie wielorazówka.
Sara
rano sika nawet co 15 min/30min i tak do drzemki.
wtedy to zmieniam często plus wysadzanie na nocni
po południu sika rzadziej co 1h zaglądam/wysadzam
na spacerze to średnio 3/4h ma pieluszkę pa pupie bez wysadzania no czasem jak mi się chce to w kszaczorach wysadzam.
dziewczyny... teraz to Was dopiero podziwiam :kiss:
Pytanie o praktykę :mrgreen:
Jak sprawdzacie czy pielucha mokra, rozpakowujecie dziecię- look- i w razie gdy sucho zapinacie??czy może jakieś..no nie wiem..inne techniki??
ja zaczęłam dzisiaj :D
rozpakowywanie dzieciaka nie wchodzi w grę - za dużo czasu schodzi mi na gonienie uciekającego gołego tyłka i wpakowanie go z powrotem w pieluchę. ja wkładam palca bokiem, trochę może być to zawodne, czasem nie wiem czy mokro czy sucho, ale jak wydaje mi się mokro, to dopiero wtedy zdejmuję :D
Dokładnie jak Brazbol :D wkładam palucha w pieluchę i czuję czy mokro czy nie :D
paluch w pieluchę. :lool:
Ja zmieniałam co dwie godziny. Zawsze przy pupie był polarek więc mokro młoda nie miała. Pieluchy miałam bardzo chłonne i przecieków też nie było. W nocy od 21 - 5(6) rano w jednej pieluszce, przy karmieniu zmiana i znów spanie przez 3,4 godziny.
Nigdy nie było odparzeń, przecieki bardzo rzadko, wtedy, jak źle założyłam otulacz.
Cytat:
Zamieszczone przez brazbol
ja wkładam palca bokiem, trochę może być to zawodne, czasem nie wiem czy mokro czy sucho, ale jak wydaje mi się mokro, to dopiero wtedy zdejmuję :D
Chyba zacznę podobnie. :lool:
w nocy śpi od 20 do 6/7 rano w jednej pieluszce,no chyba że się kokosi ok 24 to wtedy sprawdzam i zmieniam jeśli jest taka potrzeba.
Ja zmieniam średnio co 2 godziny lub co godzinę - zależnie od tego jaka pielucha na pupie. Zasadne wydaje mi się zmienianie tetry co 15 min, po jednym siku, natomiast co do kieszonek/formowanek to już nie do końca. Wydaje mi się, że nie ma sensu wkładać dziecku między nogi pieluchy złożonej z kilku warstw froty czy mikrofibry i polarku, która docelowo ma pochłonąć 200 czy więcej ml płynu skoro i tak mam zamiar zmienić dziecku pieluchę po małym siku, które równie dobrze wchłonie tetra. No chyba, że mamy do czynienia z mega sikaczami :lool: