Wczoraj przyniosłam z biblioteki "Dziwne zwierzęta". Mój syn przeczytał i twierdzi, że fajne. Bardziej rozbudowanej recenzji z niego nie wyciągnęłam.
Wersja do druku
Wczoraj przyniosłam z biblioteki "Dziwne zwierzęta". Mój syn przeczytał i twierdzi, że fajne. Bardziej rozbudowanej recenzji z niego nie wyciągnęłam.
Nacisnij... lubi Franek, ktory ma prawie 6 lat, wiec dla 3 i pol latka sie spokojnie nada :)
a znacie ksiazki Joanny Teske (wyd. Mimochodem)? (nie moge znalezc strony wydawnictwa, tu sa wszystkie cztery). na razie przeczytalismy Szara mysz... i Snubajke, dzis zaczynamy Wschod i zachod slonia. ladne sa, takie inne, F sie bardzo podobaja, choc na pewno nie wszystko rozumie jeszcze. nastrojowe takie, z moralem troche, ale takim nienachalnym bym powiedziala. o tym co w zyciu wazne...
edit: odkopalam strone wydawnictwa :) http://www.mimochodem.com.pl/ mozna sobie nawet posluchac kolysanki z Psa w Krainie Wedrujacej Nocy :) co wlasnie robie i spadam do lozka...
Moje książki z dzieciństwa ma matka zagubiła permanentnie na amen i dupa :(
W stosie najbardziej zależało mi na grubaśnych tomach Brzechwy i Tuwima... Ważne są również ilustracje. Znacie jakieś warte uwagi zbiory wyżej wymienionych autorów? :)
jest Brzechwa Dzieciom z lustracjami Szancera. Proszynski wydal Wiersze dla dzieci z ilustracjami Olgi Siemaszko (chwilowo niedostepne, ale moze allegro?) - takie mialam w dziecinstwie- zreszta Brzechwe tez :) sa tez Androny ilustowane przez Butenke - tez klasyka...
z rzeczy nowszych Wytwornia wydala Brzechwe i Tuwima (obie niedostepne, Tuwim ma byc dodrukowany w tym roku, Brzechwa czasem bywa w ksiegarniach internetowych). Bajka wydala dwa tomiki Brzechwy, my mamy ten ilustrowany przez Pawlakow i bardzo lubimy. Wilga tez sporo wydaje, ale ja sie jakos nie moge do ich ilustracji przekonac...
a z innej beczki znacie Boba i Bobka? jak nie to poznajcie :) wlasnie skonczylismy czytac, cudowny czeski humor z licznymi smaczkami dla rodzicow. trudno kupic, w matrasie ciagle maja.
co sądzicie o Detektywie Pozytywce z NK
czy lepszy latający Detektyw z Dwóch Sióstr serii Mistrza Ilustracji
i w ogóle szukam inspiracji - co czytają Wasze 6letnie córki?
My teraz kończymy czytać Pippi z NK - i to okazał się hit nad hitami :lol:
czekamy właśnie na kilka pozycji:
"Kłopot" wyd. Wytwórnia
"Kłopoty rodu Pożyczalskich" Dwie Siostry
"Dziwne zwierzęta" Zakamarki
"Oto kot" Albus
stokrotka.a, mam 5-ciolatkę :)
Pippi uwielbia. Do tego pozostała A. Lindgren na ten wiek, czyli: Dzieci z Bullerbyn, Karlsson z Dachu, Lotta.
Detektyw Pozytywka bardzo się jej podobał (miałyśmy z biblio, na pewno wrócimy do niego jeszcze), tego z dwóch Sióstr nie czytałam, recenzje ma świetne, nie wiem tylko na jaki wiek?
z tych na które czekasz: Kópoty Rodu Pożyczalskich pochłonęłyśmy (piękne wydanie zresztą), Kłopot lubimy, Dziwne Zwierzęta super też są.
Niedoparki teraz mamy czeskie na tapecie i one trochę jak Pożyczalscy, czyli dziwne stowrzenia, które z nami mieszkają a my o tym nie wiemy. Do kompletu bym jeszcze Joanny Olech Pompona w rodzinie Fisiów dołożyła (smok się pojawił w tej rodzinie :)).
F ma latajacego detektywa - dwa tomy na razie. zaczelismy troche temu, ale jeszcze byl za trudny, musze sprobowac znowu (jak tylko przestaniemy w kolko czytac Felka i Tole i Hotzenplotza :D). mnie sie podobal ;)
napisz prosze jak dostaniesz Kota, bo sie zastanawiam dla W - on koty wielbi miloscia wielka :)
Cypis dostał parę dni temu "Naciśnij mnie". Malutki jeszcze jest, ale potrafi spędzić nad 3 stronami mnóstwo czasu dręcząc te biedne kropy :)
Nasze dzisiejsze oczarowanie - "Słoneczne jajo" przyniesione z biblioteki
dla wielbicieli ulicy czeresniowej - w maju ma wyjsc noc :) (znalazlam w zapowiedziach na stronie arosa).
i jest juz nowy Pomelo - tym razem sniacy :)
to tak jak u nas :D chlopaki wola Zimowa wyprawe. a ja sie czaje na amazonie na inne ksiazki Elsy Beskow, tylko ciagle cos innego wpada do koszyka... (http://www.amazon.co.uk/s/ref=ntt_at...=relevancerank)
Uwielbiamy Słoneczne jajo - całość mnie zauroczyła i dopracowanie w detalach...
Naciśnij mnie robiło furorę i jeździło z nami w aucie.
- teraz zapomniane: trzeba będzie dla młodszej wygrzebać...
nela zdam relacje z kotów - Lena jest ogromną kociarą :-)
Wczoraj byłyśmy w bibliotece i wypożyczyłyśmy Uniwersytet dziecięcy z wyd. Dwie Siostry - nowe,zapomniane,jesteśmy pierwszymi odkrywcami!
Dziewczyny macie jakieś pomysły gdzie mogę dorwać Uniwersytety? bo nakład wyczerpany eh!