Wrzucilam do koszyka moj starszak sie ucieszy :)
Dodalam tez o Jagiellonczykach
Wersja do druku
Dziewczyny, polećcie proszę jakąś przejrzystą historię Polski dla 9-latka, który chce wziąć udział w konkursie na ten temat.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Dzięki, mamy, czytaliśmy, ale chodzi mi bardziej o jakieś kompendium dla dzieci.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ja jeszcze tematykę książek historycznych dla dzieci mam przed sobą, ale dziś natchnęłam się na takie pozycje na stronie Klubu Książki Katolickiej :)
http://www.religijna.pl/content/imag...iksie_450.jpeg
Doskonałe wprowadzenie do dziejów Polski dla młodych i starszych czytelników, pełne humoru, lecz również powagi i narodowej dumy, ukazujące najważniejsze dla naszej Ojczyzny wydarzenia i postaci oraz jej niezbywalne miejsce w historii Europy.
oraz
http://www.religijna.pl/content/imag...szych_450.jpeg http://www.religijna.pl/content/imag...zieci_450.jpeg http://www.religijna.pl/content/imag...ziezy_450.jpeg
może komuś coś się spodoba.
Przyszłam skonsultować zamówienie zbiorowe ;) Czy coś z tego stanowczo odradzacie/polecacie? Bo przeglądam te katalogi, modyfikuję zamówienie w tę i nazad i nie wiem.
Syn ma 5 lat, ale uwielbia długie opowieści (jak książki Astrid Lindgren czy Opowieści z Narnii).
Ewolucja według Calpurnii Tate Kłopoty rodu Pożyczalskich Tonja z Glimmerdalen Patrz, Madika, pada śnieg! Czy umiesz gwizdać, Joanno? Tsatsiki i Mamuśka Święta dzieci z dachów Pinokio (ilustrowany z Media Rodzina) Szklane dzieci Żubr Pompik Tropy na śniegu Anatomia (wyd. Mamania) Magiczny domek na drzewie(#1) Dinozaury przed zmrokiem
Magiczny domek na drzewie(#1) Tropiciele faktów. Dinozaury
Nie wiem czy już było o to pytanie, ale czy któraś z Was ma książki z serii Ryjówka Florka? Bo jestem fanką bajki telewizyjnej, ale ciekawa jestem czy książki mają podobny klimat.
Nie ułatwiasz mi decyzji :P Bo się tak zastanawiam właśnie czy kupić komplet (chyba 5 dotychczas wydano), czy się wstrzymać. Liczyłam, że ktoś napisze, że nie warto, że badziew, itd. :P Ja uwielbiam Florkę, dziewczyny zresztą też ;]
edit: znalazłam post spadlamznieba, jeśli książki są bardziej dla starszych, to w naszym wypadku jest to na plus :D
Florki są super :) bajki nie znamy, książki chłopcy bardzo lubią.
Zamówiłam komplet :hide:
Nie będziesz żałować ;)
Ronja dużo czytania się szykuje;) niestety z tych pozycji znam tylko Maddikę i Pompika :) Polecam serię Operacja z Media Rodzinna - mamy jedną część -póki co ;) ale bardzo podobała się mojemu pięciolatkowi. Z dłuższych książek czytaliśmy ostatnio Karolcię, 8+2, Cukierka, Pippi i Dziadka i niedźwiadka :)
Kudłata - Trudno, najwyżej sama będę czytać :P
Za to przy okazji ostatnich zakupów w Biedrze nabyłam wyszukiwankę "Szalony robot profesora Bzika" - sama miałam zabawę z szukaniem wszystkich usterek.
Ronja, "Czy umiesz gwizdać..." raczej dla starszych. To książka o śmierci (chyba, ze tego szukasz).
Ronju - z tych książek mamy
Tsatsikiego (zwł. najstarsza bardzo lubiła jak się zetknęliśmy z półtora roku temu - pożyczonego od dziewczynki która z niecierpliwością wypatrywała każdej następnej części) - myślę, że może Wam się podobać choć jak jest się przyzwyczajonym do "grzecznych" książek dla dzieci, na początku może być nieco szokujący dosadnością słownictwa (typu przezwiska Morten-zasikany szczur i bardziej) i dosłownością w opisie relacji - bójki w szkole itp; znam też takich dla których byłby problemem model rodziny - mama i synek bez taty, dziecko z przelotnego romansu itd
Tonję z Glimmerdalen - lubimy (też zwłaszcza najstarsza), choć z braku czasu i nadmiaru innych lektur (też szkolnych) czytamy b powoli - bardzo nam się podobało Gofrowe serce tej samej autorki - zwariowane (dzieci chichotały kiedy w noc świętojańską niechcący wszyscy świętujący zostali oblani gnojówką) i jednocześnie ciepłe.
Pinokia nie mamy, ale po tym, jak słuchaliśmy bajki-grajki nie planuję kupić książki - ciężka lektura (choć ilustracje w tym wydani na pewno piękne)
Czy umiesz gwizdać... - na razie nie czytałam dzieciom, jak przeglądałam, to mi się zakręciła łza w oku. Bohaterami są chłopcy - płeć ma czasem ma zadziwiająco duże znaczenie dla młodych słuchaczy ;)
Pożyczalskich nie czytaliśmy, bardzo było chwalone w swoim czasie - jeszcze nie czytaliśmy nic Mary Norton, ale dla wielu osób jej książki to b dobre wspomnienie z dzieciństwa (mnie akurat jakoś w tamtym czasie ominęły jej książki).