Dzięki
Wersja do druku
te ? Nie mam, ale mam inne z tej serii (zresztą te też kupię jak będę miała jakąś kasę). Bardzo fajna seria, piękne baśnie, ale IMO dla starszych dzieci, albo po prostu sobie kup ;)
Moja starsza ma afrykańskie, norweskie i chińskie z tej serii - piękne! Chińskie podeszły jej najmniej. (resztę też mam w planie, bardziej dla siebie).
nam brakuje ostatnich dwoch - arabskich i japonskich (babcia sprezentowala wnukom wiekszosc :)). na razie bardziej dla mnie - jak bylam dzieckiem uwielbialam takie ksiazki i do dzis mi zostalo ;) cudne sa!
my pozyczylismy z biblio basnie norweskie w audiobooku i sobie sluchamy :) chociaz na razie to bardziej ja niz mlody ;)
A u nas na topie książka z serii Mój TOfik:
http://merlin.pl/U-lekarza-Moj-Tofik...FUkd3godoA4Ang
Z czystym sumieniem polecam, bez wyprzy cena również atrakcyjna - 6-7zł, a w dyskoncie księgarskim aros.pl nawet po 5,11. Ilustracje - bardzo przyjemne, CZYTELNE dla dziecka (a o to trudno nieraz). Tekst - świetny. Akurat mamy "Mój Tofik - u lekarza" - książka nie ma niepotrzebnych zdrobnień czy dziecięcego bełkotu, ale jest całkowicie zrozumiała dla 3latki. Ilość tekstu w sam raz, czyli - nie 3 zdania na krzyż w całej książce, ale też nie znuży. Powiedzmy 5 minut na spokojne przeczytanie na kibelku (bo taaaak, to ukochane miejsce do czytania dla Agatki :D ).
W serii są chyba 4 książeczki, przynajmniej tyle znalazłam w Internecie: Mój Tofik: wielki konkurs/ Na ratunek/ Nowy przyjaciel/ U lekarza. Całość napisała Elżbieta Wójcik.
Ostatni hit u nas: "Psia kupa"
Polećcie proszę coś fajnego do nauki literek dla 2,5 latków.
"Od A do Z" Minkiewicza niedostępne.
"Mam oko na litery" Mizielińskich, ok, tylko mi się trochę przejedli przez Mamoko;)
"Mój pierwszy alfabet" Wasiuszyńskiej fajny, ale mamy "Księgę pojazdów" i chciałabym coś innego.
Więcej nie znam, może coś polecicie?
może "Słownik obrazkowy Misia i Tygryska" Janoscha albo "Moja pierwsza książka o słowach" Eric Carle Wam się nada - ale lepiej przejżeć wcześniej czy to właśnie to, o co chodzi
my uwielbiamy i tak starszak b. szybko nauczył się literek ( nie miał jeszcze 3 lat) " Abecadlik"Kozyry-Pawllak http://merlin.pl/Abecadlik-Wierszyki.../1,754808.html
mam pytanie, nasz 5-latek lubi już dłuższe historie, wszystkie nasze książeczki tzw "jednohistoryjkowe" (krótkie) nam się już oczytały. Chciałabym coś co będzie się fajnie także mi i mężowi, coś z rozdziałami. Czytaliśmy już Emila i Lottę A.Lindgren, Doktora Dollitle, Pięciopsiaczki (W. Chotomskiej) i 2 albo 3 o zwierzątkach (te małe z kotkiem lub pieskiem na okładce np. Zagubiona w śniegu Holly Webb). CO jeszcze da się fajnie czytać przez kilka wieczorów? Dzieci z Bullerbyn? Muminki?
moze Julka i Julke?
my konczymy wlasnie pierwszy tom Harrego Pottera, ale to nie jest ksiazka dla kazdego 5-latka;)
Julek i Julka znamy i lubimy.
Ja polecam: "Pluk z wieżyczki", "Julek i Julka" Annie M.G. Schmidt, "Przygody kota Filemona" http://lubimyczytac.pl/ksiazka/73463...-kota-filemona, "Krasnoludki" Melanii Kapelusz, "Kacperiada" i "Kacper z szuflady" oraz "Detektyw Pozytywka" Grzegorza Kasdepke.
Z serii "Mistrzowie ilustracji" jest sporo fajnych, dłuższych książek na taki wiek. Ja polecam (nie pierwszy raz w tym wątku) Klementynęhttp://wydawnictwodwiesiostry.pl/tyt...klementyna.gif
"Czarodziejski Młyn" i "Pan Popper i jego pingwiny" też nam się podobało.
A czytaliście już Kubusia Puchatka?
"Piaskowy wilk" z Zakamarków,
"Mały duszek" Pressuler,
"Podróże Furmana Szejtroczka" Ctvrtek,
"Burzliwe dzieje pirata Rabarbara"...
I jeszcze inne, które nie przychodzą mi teraz do głowy :P
dzięki, dziś pójdę z tą listą do biblioteki
A czy znacie "Słowik, Kopciuszek i inne najpiękniejsze bajki" wydawnictwa Drzewko Scęścia? Dobrze się czyta?
piszę co u nas w modzie (wiek: prawie 5 lat):
- Dzieci z Bullerbyn
- pan Popper i jego pingwiny
- O furmanie szejtroczku/o gajowym chrobotku i jelonku wietrzniku (to wyszło w kolekcji Cała Polska Czyta Dzieciom kilka lat temu)
- zaczynamy przyjażń z serią Mistrzowie Ilustracji: Mała Czarownica, Babcia na jabłoni
- Kłopoty rodu Pożyczalskich (nowe wydanie Dwóch Sióstr jest piękne)
- Piaskowy wilk
- Moje szczęśliwe życie (Zakamarki), zamówiłam właśnie drugą część
Przymierzamy się do Muminków (zajączek przyniesie chyba to zbiorcze wydanie Naszej Księgarni)
U nas też dobrze sprawdza się literatura "faktu", np. DOMEK Mizielińskich, seria Moja Pierwsza Encyklopedia Laroussa.