-
Chyba starczy ci, co masz. Na dzień 2otulacze, AIO na spacer. Zależy co chcesz z nocami robić.
Ja tetry nie używałam, u mnie przydały się 4 formowanki i wkłady S od kokosi. Kupilam za dużo rzeczy i tak naprawdę jest z tym problem teraz. A no i przemysł jak 'grubą' chcesz mieć pupe dziecka i jak często prac.
Wysłane z mojego XT1039
-
Chcialabym prac raczej rzadko (teraz na 2 osoby pranie nastawiam 2 razy w tygodniu, chyba ze Mąż przynosi ciuchy robocze), zalozmy ze max 4 razy w tygodniu - 2 prania nasze + 2 pieluchowe. Z nocami ambitnie tez bym chciala wielo, ale nie nastawiam sie wylacznie, zobaczymy co powie jaśnie pani hrabianka jak przyjdzie na świat. Pupy wolalabym nie robic za wielkiej. Generalnie w ogole nie wiem w co bardziej celowac, bo gwiazda wedle prognoz bedzie dluga i chuda (taki szczypior jak rodzice i 90%dzieci w mojej rodzinie), co pewnie sprawi, ze na one sizy bedzie za waska.
-
Mi potrzeba było 4 otulaczy, 2 AIO na spacery. Kokosi długo schna ale na małe tylki najlepsze bo najlepiej pasują chociaż my długo z nich nie korzystaliśmy. Z noworodkiem to jest tak ze co 1,5godz zmiana pieluchy ja za wkłady miałam tetre 40x60, ale też na krótko a w nocy co 3 godz chyba że pyrkal i kleksy robił to od razu zmiana. Szło tego z 12 zmian może więcej jak kleksy były. A otulaczy na zapas bo te kupy przy cycu to nie takie zwięźle i zdążyło się że gdzieś poleciało szczególnie jak człowiek niewprawiony. Ale dobrze ze mąż wspierał i te pieluchy Zapieral bo było by ciężko samej.
A na początek możesz sobie kupić ręczniczki z Ikei
Pupy na pewno wielkiej nie będzie
A na noc polecam wełniane gaciory małe s. Ja zakladalam tetre na snappi i gacie na to. Luźno fajnie bo w nocy szybko trzeba i żeby za dużo nie gmerac przy dzieciu. Bo one na początku nerwowe są z tym przewijanie
Mój to.wiercil się ja nazywam to bo tak mu już zostało duptancami i darl się w nieboglosy to mu przeszło.
Powodzenia polecam pieluchowanie też w nocy.
A z tym praniem to ja pieluchy co 2-3 dzień piore ale.Arsenal musi.być niestety o wiadro i ja na balkonie.trzymam.
-
Mam już te ręczniczki z ikea, dokupiłam :) Mam zamiar pieluchowac wielo w nocy, w ogóle mam zamiar dużo rzeczy robić, ale co wyjdzie to się okaże :D
-
U nas wszystko się przyspieszyło, bo młody pojawił się na świecie 6 tygodni przed porodem.W związku z tym matka nie zdązyła poczytać wszystkiego,ba - nawet pieluchy niewyprane.. No i na razie jedziemy na pampkach, musze zobaczyć czy jakies wielo NB byłyby już dobre, ale ważymy dopiero 2330 wiec nie wiem :(
Powiedzcie mi - jak dajecie na noc formowankę, to nie przewijacie dziecia?
My przewijamy przed każdym karmieniem i zazwyczaj jest wtedy i kupa i siku. No to jak nie zmieniać formowanki wtedy?
Bo wkład + otulacz to chyba okej, bo mam od pupy wtedy: papierek na kupię, wkład sucha pupa (pocięty koc z IKEI), ręczniczek IKEOWY/tera i otulacz. Czyli jak przewijam, no to papierek wywalam, suchą pupę wrzucam do prania, a tetra/ręczniczek zależnie od sytuacji -tez do prania lub nie?
Czy ktoras z Was stosowala wielo u takiego malucha?
-
Zmieniać formowankę, bo się jeszcze odpazen nabawi! Tak jak pampka zmieniasz, jak jest kupa to trzeba wymienić. Nocne kupy się skończą w 2-3miesiącu, więc potem będzie łatwiej (rzadziej przebieranie).
Ja do tej pory (17miesiecy) przewijam raz w nocy, bo nie chce żeby mokry spał do rana.
W temacie wagi nie pomogę, bo choć pieluchowalam od początku, to waga startowa była 3600 i szybko przeszliśmy na os.
-
Zdecydowanie w nocy przy noworodku trzeba zmieniać pieluchę. U nas jak się kończyły nocne kupy (ok 3mca) to zazwyczaj przestawałam przewijać w nocy (zdarza mi się bardzo sporadycznie) ale ja póki to sikanie nocne nie robi się mniej intensywne (u starszej ok roku, u młodszej nadal duuzo) to jednak głównie na jednorazowych w nocy leciałam
-
U nas wszystko jest dość regularie,t o nie ma problemu z przewijaniem, i tak zawsze przed karmieniem przewijam, a młody je co 3h jak w zegarku, więc przewijam ok. północy potem ok. 3 i ok. 6. Czyli wychodziłoby, że na noc potrzebujemy 3 formowanki.
W dzień też co 3h się przewijamy (przed karmieniem) + ew. po karmieniu jeśli słyszę, że też kupa poszła.
-
A jeszcze podpowiecie mi jak skladać ręcznik ikeowy do otualcza? tylko najchętniej z fotkami, bo czytalam ze dwa opisy ale jakoś nie ogarniam :(
-
Witam ja stosowalam otulacz z kokosi taki malutki NB i hm teraz nie pamiętam jak się nazywały ale otulacz z kieszonka dla dziecka o wadze 2230g Przewijalam po jedzeniu bo zawsze była kupka. Potem nie stosowalismy bo dziecko miałam 2 miesiące w szpitalu. Po wyjściu młoda miała wagę 3400 i długo miałam przecieki przy nóżkach :( trochę się zniechęciła do wielo. Jak dziecko miało koło 6kg to stosowalismy głównie otulacz i prefoldy. Wcześniej zdenerwowało mnie że miała taką dużo pupke. Na noc zakładami pampersy a w dzień jak już wspomniała otulacz+prefoldy no i wysadzając młoda na nocnik.
-
Ja dzisiaj testowo na momnt zalozylam otulacz NB kokosi + ręcznik z IKEI i jest okej, otulacz rozmiarowo spoko.
Młody siknął zacnie, ale nic nam nie przecieklo, pupa nie była duża, nie wiem czy dobrze skladam ręcznik..
Zlozylam na pół na długości, a potem zawinęłam lewy bok do środka i prawy.
-
Ja niestety nie miałam ręczników. Miałam tetre i prefoldy - przy takim maluchy wydawało i że że na plecach było za grubo. Ale miała m kilka takich małych wkładów bambusowych.
-
Ja cały czas w nocy przewijam. Do 3 miesiąca to pryka z kleksami to w nocy ze 4-5 rady bo odparzenia się robią. Koniecznie przy maluszku zmiany muszą być.A teraz to zmieniam o 24 i 3-4 w nocy. Kup nie robi ale nie wyobrażam sobie żeby spał z siuskami cała noc bez zmian. Następna zmiana rano o 6-7 już po kupie.
-
No właśnie, bo kiedyś czytałam, że dziewczyny nie zmieniają i mnie to zdziwiło, bo my zmieniamy baaardzo często. Przed karmieniem obowiązkowo + często po karmieniu też i w międzyczasie.
Naprawdę nikt nie wie jak złożyć te ręczniczki Ikeowe prostokątne? :( Bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać..
-
Liskova, ja widziałam tylko, jak koleżanka składała. Zdaje się, że na trzy, ale już nie pamiętam :(
-
Ja składałam na pół i jeszcze raz na pół, w taki długi prostokąt :)
-
Liskoca, jak będę mieć chwilę to ci obfocę tylko z chwilą ciężko ;)
-
Szukałam chwilę i ktoś pisał, że na pół i potem na trzy.
-
Ją używałam myjek z ikei (tych białych z kolorową tasiemką do zawieszania, po 10 w opakowaniu) i składałam na trzy. Na początku po prostu na 3 a po jakimś miesiącu dwie myjki, jedną w drugą.
-
Samasia, tak właśnie składam, ale nie wiem czy dobrze :(
Chociaż chyba tak, na razie 3 podejścia do wielo i wszystkie udane, jedno zakończone mokrym otulaczem (za duży), ale otulacz Kokosi NB jest jak na nas szyty!
HoliPoli, czekam niecierpliwie :)
Kasianie, ja nie mam myjek, tylko ręczniczki prostokątne te po 1,5zł ;) Muszę jeszcze pociąć biały kocyk na wkładki 'sucha pupa'.