A ja miałam jutro kupić sio - wstrzymam się i poobserwuję ten wątek...
Wersja do druku
A ja miałam jutro kupić sio - wstrzymam się i poobserwuję ten wątek...
jest wątek w recenzjach
Elizku, http://www.chusty.info/forum/showthr...sh-Snap-In-One
Ja mam SIO i bardzo lubię :D Bitti Boo mają taką samą konstrukcję, jak SIO (tylko materiał inny).
My zaczynałyśmy od 6kg z M i bardzo mi pasowało. Teraz jestesmy przy 7kg i przymierzałam L, ale jest jak na mój gust zdecydowanie za wielka, chociaż wiem, że niektórzy już używają L przy takich maluszkach.
ja uzywalam
mialam kilka aio i kilka sio.
plusy aio- mniej przecieka górą u chłopca bo jest bardziej chłonna
wygoda
minusy aio- schnie dlugo, nawet w pralkosuszarce.
szybciej mi się niszczyły
oczywiście to w porownaniu IB aio- IB sio, nie z innymi pieluchami.
mysmy zaczynali przy 8kg od razu z Lką, nową (większą)
No dobra juz nie wiem co mam myslec. Prane 1 raz a trzymaja swietnie i nie przesiakaja. Mamy w sumie 4 komplety wkladek wiec je tylko zmienialismy.
ALE rozmiar jest koszmarny!!!
Max ma 2,5 miesiaca i mysle ze wazy okolo 6 kg a M bedzie lada moment za mala. Nie daje rady zapiac nap na siebie na zakladke. No a na te napy calkiem z przodu z trudem zapinamy. Troche sie gubie bo boje sie ze jak kupie L to mi przecieknie przy nozkach...
mamn czekoladową IB M-kę, od początku baaaardzo mi sie podobało to, że jest taka zgrabna, nie robi dużej pupy, ale !!! przeciekła mi parę razy... jednak pewniej się czuję z pieluszkami troszkę szerszymi w kroczku:)
No to chyba jeszcze się wstrzymam z zakupem kolejnej IB zanim nie wypróbuję na maluszku. Nigdzie nie widziałam IB w kolorze czekoladowym. Musi być śliczna :)
a my mamy 2 IB SIO i jeszcze nigdy mi nie przeciekły, może to kwestia budowy dziecia?
śliczne są te ib sio ale zastanawiam się czy L nie bedzie za mała na moją 12 kg córkę, która ma dość pulchne udka
pomoże ktoś??
do ilu kg L sa dobre?
Kupiłam dwie M-ki IB SIO na próbę, gdy synek właśnie dobiegł do wagi 7,5 kg. Teraz powoli dobija do 8 kilo, a pieluszka nadal służy, mimo że to stara rozmiarówka. Wypinane wkładki są idealnym rozwiązaniem, bo można zasikane wymienić na czyste, a przy AIO trzeba by było zdejmować całą pieluszkę.
elizek, a dlaczego chcesz zapinać pieluszkę na zakładkę?
Juz ich nie uzywam. Normalnie ich nie lubie. Wypralam moze ze 4-5 razy i uzywalam pomiedzy ale nie pasuje nam i juz. Max wazy okolo 6,5 kg a ja mam wrazenie ze pielucha za mala. Prawie na ostatnie napy zapieta a i tak gumka sciska jak nie wiem. Nic nie przesiaka to prawda ale sie nie polubilismy...
A czy te gumki na nóżkach na pewno dobrze układasz (powinny wypadać w pachwinie a nie na udzie)? Ja też miałam najpierw wrażenie, że są za małe ale jednak nie są jak się dobrze włoży. Za to BittiBoo wydają mi się mniejsze, mają gumkę przy nóżkach jakby bardziej naciąniętą niż w sio/aio, i to chyba nie jest złudzenie bo nawet oryginalna wkładka (ta składana) się jakoś marszczy bo się nie mieści do pieluszki wyprostowana.
Elizku, to chyba taka uroda tej pieluchy - z załozenia ma być malutka, dopasowana, kompaktowa. Co może być postrzegane jako wada lub zaleta...
Emelbe, ale tylko L-ki chyba mają powiększony rozmiar? A M jest bez zmian? Może się mylę.
Deidre, mnie też Bitti Boo wkurzają. A tak je chciałam pokochać płomiennie niczym Bitti D'Lish ;)
Nie no na nozkach jest jeszcze nie najgorzej no i nic nie przecieka wiec mysle ze je dobrze ukladalam ale w pasie tak sie odciskaly ze az mnie bolalo jak na to patrzylam. Po prostu ich nie lubie i juz. Dobrze ze nie zakupilam wiecej na dzien dobry...
Nie wiem, ja tylko słyszałam o tej starszej i nowszej rozmiarówce tak ogólnie, a niedawno widziałam porównanie na L-ce, na czym polega ta różnica. M-ki nie miałam okazji porównywać.
elizek, jak nie pasują Ci te IB, to możesz je puścić w obieg na bazarku pieluszkowym. Znajdą się chętne na przygarnięcie;)
My się z IB SIO lubimy. Fajne jest to, że w teren biorę tylko zapasową wkładkę i już. Raz nam przemokła na wskroś, ale Kornik była w niej 3h, a przy jej przerobie mineralki na mocz to długo...
ale dlaczego IB nie zrobią rozmiaru XL, to nie wiem... tak się zastanawiam, co my poczniemy, jak z L wyrośniemy...
Ekhm... zawsze możecie począć nowego pieluszkowca, który się zmieści w IB ;)
nie no, dla mnie też jest ;)
ale Miłoszek ma prawie 6 miesięcy i 9 kilo (no, nie pomyśleli o dużych dzieciach)... L będzie dobre jeszcze długo, zdarza się nam używać M, ale jestem pewna, że do 1,5 roku nie dobijemy w L - no chyba, że postanowi już nie rosnąć :) i trzeba będzie nowe pieluchy kupować, no i najgorsze, że inne systemy już mi tak bardzo nie podchodzą... ale myślę sobie, że to będzie motywacja do wcześniejszego odpieluchowania, albo przerzucimy się na tetrę czy formowanki, bo z kieszonkami jakoś nie mogę dojść do porozumienia...
Trochę z tym wzrostem powinien przystopować, ale faktycznie spory z niego chłopiec. Jakby co przejdziesz na pszczoły.... chociaż one duże ;)
Olik, zapomniałabym: powodzenia i duuużo motywacji! :baby:
Uzywamy IB SIO od 3 tyg. zycia malej. Nutka wazy teraz 6.3kg i powolutku wyrasta z S. Mysle, ze w czerwcu juz sie przesadzimy na M-ki. Teraz mam 5 pieluch plus 5 dodatkowych par wkladow i taki system swietnie sie sprawdza, bo otulacze czesto uzywam i 3 razy pod rzad wymieniajac tylko mokre wkladki.
Plusy:
- sa o wiele zgrabniejsze od FB, pupa mala
- mieciutkie minkie na zewnatrz
- mocne napy
- chlona jak szalone (jak juz maja za soba te 8-10 pran), nie zdarzaja mi sie calkowicie przesiakniete wkladki, a pielucha czasem i 3 godz na pupie
- ekonomiczne, bo wystarczy dokupic kilka par wkladek (o polowe tansze niz cala pielucha) i uzywac z posiadanymi juz otulaczami
- dzieki odpinanym wkladkom mozna stosowac otulacz kilka razy
Dwa male minusy wedlug mnie to:
- dlugi czas schniecia wkladek (ale to bambus, wiec mozna sie spodziewac, no i klimat tutejszy :-))
- ze 3 razy zdazylo sie, ze kupa przeciekla bokiem przy nozkach, ale to przy duzych kupach, no i wiadomo, ze w tym wieku sa bardzo plynne
Jak na razie jestem bardzo zadowolona, mysle, ze jesli nie znajde niczego lepszego to beda moje ulubione pieluchy dzienne (na noc nie stosowalam na razie wielo). Mam porownanie tylko do kieszonek FuzziBunz i o niebo bardziej wole IB.
niewątpliwym plusem tych pieluszek jest wygląd, są po prostu piękne i zachęcaja do wielo. latem myslę, że tylko w nich bedziemy paradować :D poza tym świetny system odpinanych wkladek, mala pupka, napki tez super. raczej na dzień i jakby kupa wielka, to tez sie czasem boje ze zwgledu na rozmiar pieluszki 9mała ma ponad 7 kilo i ledwo sie w m miesci, więc rozmiarówka malutka, wiec boje sie że cos bokiem przecieknie, ale generalnie tak sie jeszcze nie zdarzyło. wkładeczki dośc waskie, wiec nie ma takiego szerokiego pieluchowania jak w niekórych pieluszkach mam wrażenie.
ogólnie to jeden z naszych faworytów :D
Tak się zastanawiam czy IB nadaje się raczej dla dziewczynek a nie dla chłopców ze względu na niski stan i posikiwane w górę? Jak wam się sprawdza IB SIO przy chłopcach? Może inne IB są lepsze? Czy dobre są na upał? (podobno w Australii się sprawdzają, bo tam gorąco)
ja mam dla chłopca i dziewczynki :) wg mnie najlepsze pieluchy jakie mamy. Zaczynam kompletować całą gamę kolorystyczną.
Z chłopcami trzeba pamiętać o dobrym zapięciu pieluszki, aby siusiak nie był do góry.
Co do rozmiarówki, to też L wydawała mi się małą dla 1,5 rocznego grubcia. Zapakowałam w nią mojego 3 latka, który ma 100 cm i waży 16 kg i bardzo dobrze pasowało. Później zmienia się budowa ciała dziecka, więc spokojnie L do 16 kg pociągnie
a może mi ktos podpowiedziec, o ile L jest większe od M? bo ja kupiłam M na 6,5 kg pannę - ona jest chudzinka a długa (ubranka 3-6 miesięcy są na styk, a ona jeszcze 4 nie ma) i ta pieluszka jest taka na styk, dobra ale boje sie ze za szybko wyrośnie, wiec wolałabym L kupic. mógłby mi ktoś ją zmierzyć?
Od niedawna uzywam SIO i sa chłonne, sliczne, zgrabne, małe, no ta małość mnie trochę martwi bo L wydają sie być na styk dla 10kg. Poza tym jedyny minus - gumeczki sie odciskają na nóżkach i na pleckach, czy ja źle zapinam;/ jak zapnę luzniej to odstaje bardzo z przodu i boję się, że się zsunie.
demona - moje dziecko ma 13,5kg i jest pulchne a IB pasują. Nic się nie odciska...
Czy IB dla noworodka dobrze się spisują???
no własnie mi sie wydaja na styk dla 6,5 kg- mam M
Majcia drobniutka jest ale długa...