Re: Pranie pieluch wielorazowych
agul Dzięki za odpowiedź
hmm...
Coś mi się o uszy obiło jak byłam w eko sklepie że ten Klar to zmiękcza wodę dzięki temu że jest na bazie orzechów piorących...
A z tego co wiem to nie powinno się prać w orzechach pieluch szczególnie kieszonek bo tracą na chłonności...Dlatego was pytam
:-)
stokrotka trzebaby zglebic temat, ja tylko moge powiedziec, ze tu np sprzedaja plyn klar do prania w niskich temperaturach (nic nie wspominaja o orzechach) i mydlo do prania w plynie na bazie orzechow, oba maja nieco inne etykietki na opakowaniu... zobacz tu http://www.veda-versand.de/advanced_sea ... 14&x=0&y=0
byc moze maja czesc produktow na bazie orzechow, a czesc nie
ten proszek to obstawialabym ze nie jest na bazie orzechow, opakowanie jest takie samo jak na tym plynie za 7,10 euro
ale reki nie dam sobie uciac
Mam problem z praniem pieluszek frotowych (m.in. imse vimse) i flanelowych a także pieluszek formowanych z welurem. Pieluszki na początku było ok, były milusie ale po kilkudziesięciu praniach są mało przyjemne w dotyku a przecież stykają się z bardzo delikatnym ciałkiem dziecka :(. Jak sobie z tym poradzić.
Wspomnę tylko, że jakiś czas prałam w płynie Urlich, potem w orzechach a obecnie w proszku Dakos. Niezależnie w czym prałam jest ten sam problem :(. Nawet pieluch y tetrowe robią się jakieś sztywne.
Poradźcie coś :)
ja mam niestety to samo, najbardziej szkoda mi moich welurowych pieluch swaddlebees, bo byly milutkie jak mis pluszowy a teraz do misia im daleko, tyle ze ja tu mam cholernie twarda wode i tym wlasnie to tlumacze ... teraz probuje nowych wynalazkow do prania i zobaczymy jak pojdzie
dobra, mam pytanie
dlaczego pieluchy nalezy prac w dlugich programach, jaka jest roznica pomiedzy praniem w 40c a 60c? czy w 90c gina bakterie? czy wogole bakterie to tak chetnie zamieszkuja w pieluchach i sa bardzo zlosliwe? ktos wie jak sie nazywaja i jakie zagrozenia stwarzaja?
pytam bo od jakis 3 tyg piore w krotkim programie (1h15min), zawsze w 40c, wczesniej plukanie w zimnej wodzie i nie widze roznicy pomiedzy tym praniem, a tym kiedy pralam w programie 2,5h w 60c/90c, pieluchy sa czyste, bez zapachu, zadnych wyjatkowych uczulen
zanim zaczelam stosowac wielorazowki to bylam swiecie przekonana, ze trzeba je wygotowywac, prasowac, sterylizowac na wszystkie mozliwe sposoby, a tu prosze, dzsiaj nastawilam pranie na 45 min....jak bedzie ok, to przerzucam sie na ten najkrotszy program
Z tymi długimi programami to IMHO chodzi o wypłukiwanie środków piorących. Ja też piorę na takim trochę krótszym (1h i trochę) i do tego z pojedynczym płukaniem. Ale to przez to że właściwie nie mam czego wypłukiwać z tych pieluch. Daję mało proszku i mało też mam pieluch w pralce, zwykle na 40C. Używamy głównie połówek pieluch tetrowych więc mają szansę się wypłukać. Piorę oczywiście z ubrankami.
a ja mam formowane, niektore bardzo grubasne i tez mi sie wyplukuja i dopieraja, rzeczywiscie moze to kwestia uzywanych detergentow
no i tez z ubrankami piore, swoimi rowniez niekiedy :)
pieluchy najpierw plucze w zimnej wodzie a potem dodaje reszte i jest ok, zero smrodkow jak do tej pory
już nie nastawiam, bo dawno sprzedałam :D
bum geniusy to nie jest to co lubię najbardziej.
natomiast sprzedane zostały w stanie wręcz idealnym 8)) .polar biały,wkładka super.
teraz Maria robi kupy tylko w nocnik, więc swoje nowe kieszonki piorę jedynie w 60 stopniach zawsze i nigdy w 40 czy 30 stopniach.
z proszków polecam AlmaWin albo Ecover
http://apmp.natura.xip.pl/index.php/cPath/147_148_149
do plam też w proszku najlepiej:
http://apmp.natura.xip.pl/index.php/cPath/147_148_151
z doświadczenia mi wynika,że pieluchy najlepiej się dopierają,odplamiają i mają najlepszą chłonność jak używa się proszków a nie płynów do prania.
Cytat:
Zamieszczone przez agul
ja mam niestety to samo, najbardziej szkoda mi moich welurowych pieluch swaddlebees, bo byly milutkie jak mis pluszowy a teraz do misia im daleko, tyle ze ja tu mam cholernie twarda wode i tym wlasnie to tlumacze ... teraz probuje nowych wynalazkow do prania i zobaczymy jak pojdzie
dzielę z wami ten problem. jest to kwestia po prostu twardej wody. mialam chustę, której za nic nie mogłam złamać, okazało się, że wyprana u koleżanki zmiekła magicznie...
ja ostatnio dolewam do płukania trochę octu. robię to sporadycznie, bo wiadomo, że ocet atakuje gumki i uszczelki, ale to trochę pomaga.
bumgeniusy można gotowac, ale nie za każdym praniem. 60 stopni spokojnie wystarcza, żeby zabić bakterie.
można je gotować, czyli raz na jakis czas można nastawić pranie na 90 stopni ? czy poprzestac na 60 st?