tak, ja mialam z troczkami i bylam zadowolona :)
Wersja do druku
tak, ja mialam z troczkami i bylam zadowolona :)
ja zakłądałam tetrę w trójkąt z takim pasem po środku, nie wiem czy jest na filmiku, nie ogladałam. mozna tez z brzegow wokol nozek zrobic waleczki aby nic nie wyplynelo
Potrzebny jest wiekszy rozmiar. Poszukaj bo albo na rorum albo u ktorymś sklepie z wielo były przedłuzki do zapięcia body. Wtedy wystarczy standardowy rozmiar.
Popros tez rodzine i znajomych o ciuszki sprzed 10 lat, wtedy pajace i body były szyte na dużą pieluche i pupa sie mieści.
U nas sprawdzają się też koszulki i pół-śpiochy/spodenki :)
Witam! Jestem mamą 22mies. synka i chętnie sie podzielę moim doświadczeniem z pieluszkami dla noworodka. Na start (jeszcze przed urodzeniem małego) kupiłam komplet bamboozle z tots botsa (stara wersja)i z czystym sumieniem mogę polecić formowanki bambusowe, bo w parze z otulaczem są to po prostu najbardziej niezawodne (w porównaniu do innych wielo i do jednorazowek) i zdrowe pieluchy. Po pierwsze wyleczyły małemu odparzenia powstałe przez używanie w 2 pierwszych tyg. jednorazówek (miałam cesarkę i nie bardzo dałabym sobie wtedy radę, tym bardziej ze pieluchy wielorazowe były dla mnie zupełną nowościa). Po drugie NIGDY nie przeciekały (nawet przy rzadkich kupkach, ktore w 3 pierwszych mies. były zresztą po każdym karmieniu ) w parze z otulaczami tots bots i z imse vimse (delikatne rzepy :)) Otulacze imse vimse czasami jedynie nawilgły np. jak mały więcej pojadł i przez to wiecej nasiusiał, utwierdziły mnie jednak w przekonaniu, że na prawdę dobrze oddychają, a nawet jak lekko nawilgły to nie na tyle żeby zmoczyć ubranko. Kupiłam raz tez otulacz bambino mio, ale formowanka tots bots się w nim po prostu nie mieściła i słyszałam też, że bambino mio słabo oddycha. Po trzecie bambuski są naturalnie antybakteryjne, a po czwarte nie przegrzewają 'klejnotów" mojego synka. Jedyne do czego można sie było przyczepić to to, że po wielu praniach bambus zrobił się szorstki. W nowej jednak wersji bamboozle stretchies bambus jest całkiem inny -dużo drobniejsze włókno i mięciutki :) Reasumując - najlepsze dla noworodka są bambusowe formowanki z dobrym ochraniaczem PUL (droższe niż prefoldy czy tetra, ale i tak połowę tańsze niz pampersy, poza tym zawsze można odsprzedać) :). Mam nadzieję, że komuś pomogłam w wyborze pieluszek.. :)
H&M-owe ubranka mają mniejsze napki. Ale można i na to zaraddzić, tylko trzeba poświęcić jakiś bodziak. Ja tak właśnie zrobiłam sobie przedłużacz - odcięłam końce z napkami od bodziaka i zszyłam odwrotnie:D - zamiast bodziaka mam przedłużacz i koszulkę:thumbs up:
Ja mam ponad 3 tyg kruszynkę, po wyjściu ze szpitala miała 3100g i 53cm. Od razu zaczęłam wielo, ale na zmianę z jednorazówkami by wybadać teren ;)
Mam szczęście bo Tosia robi jedną giga kupkę dziennie a tek to tylko sika, czasem jakiś kleks się trafi ale malutki.
Mam :
-1 otulacz PUL BabYetty xs/s - rewelka!!!
- 1 otulacz wełniany loveybums - super!
- 1 otulacz wełniany BBH S - za duży jeszcze
-2 szt IB sio i 2 szt aio - (na razie za mała dupka do nich trochę jeszcze ale raz miała i było w miarę)
-stos szytych przez dziewczyny z forum i bazarkowych maluśkich formowanek hand made i bardzo nam one odpowiadają.
- najbardziej nam odpowiada formowanka + otulacz, na dłuższe wyjścia stosuję jednorazowe,
- najlepsze IMO z pieluszek noworodkowych AIO są tots bots tenny fit - miękkie i maleńkie - cudne!
A z tetrą właśnie muszę zacząć ;)
Woisałam sie nie do tego watku co chcialam :
Tetre mam :)
otulacz wybrany :)
polećcie mięciutką, rozmiarową, formowanke na troczki
A ja dalej nie wiem czy mam to czego mi trzeba, do maluszka jeszcze trochę czasu, na razie mam zakupione, zamówione:
- 10 tetry
- 2 pieluszki formowane bawełniane S na troczki
- 2 pieluszki formowane bawełniane one size
- 2 otulacze PUL
- 1 kieszonke rozmiar S
- 2 kieszonki one size
- 2 AIO IB w rozmiar S
- wkłady do kieszonek 3 warstwy mikrofibry - 2 sztuki
-wkłady do kieszonek Mięciutka i mięsista mikrofibra 3 warstwy - 2 komplety czyli 6 sztuk
Napiszcie proszę co jeszcze byście poleciły, dokupiły, przyznam, że dość wygodna jestem i przy tym dość mobilna [i mam nadzieję, że jak maluch się urodzi to tak zostanie i będę spędzać z nim dość dużo czasu "poza domem"].
Witajcie, dopiero zaczynam zagłębiać się w temat pieluszek wielorazowych i nasuwa mi się kilka pytań.
Spodziewam się bliźniaków, więc aspekt ekonomiczny jest dla mnie dość ważny :wink: Zamierzam kupić 12 otulaczy Flip - z tego, co czytałam, powinno chyba wystarczyć? Początkowo dzieci pewnie będą malutkie i otulacz za duży, ale podoba mi się patent z pieluchą spiętą snappi i zawiniętym kocykiem polarowym, zwłaszcza, że dzieci urodzą się na lato. Zastanawiam się jednak, czy lepiej kupić pieluchy tetrowe, flanelowe czy ręczniczki z ikei, a może wszystkiego po trochu? Jak mi radzicie? Najlepsze wydają mi się flanelowe, ale czy dla chłopców nie będą zbyt ciepłe (prawdopodobnie oba maluszki to chłopcy)?
Będę wdzięczna za rady doświadczonych mam :)
flanela będzie twardnieć, ja polecam coś z bambusa albo muśliny - bardziej chłonne i milusie po wielu praniach.
Czyli flanelę odradzasz? Wiem, że muślin byłby bardzo dobry, ale boję się, że chyba bym zbankrutowała, gdybym miała kupić cały zapas tych pieluszek dla dwóch noworodków :wink:
albo tetrę lux - szczególnie dla noworodków
Ja polecam tetrę lux :) Tetra dobra na wszystko i prosta w obsłudze. Ręczniki z ikei też są ok, acz po ostatniej wizycie zdaje się, że zmienili sort na mniejsze i dużo cieńsze, nienadające się na pieluchy
Ja nie kupowałabym 12 takich samych otulaczy - lepiej wypróbować kilak róznych modeli/firm, jest tyle rozwiązań, że trudno przewidzieć, co tobie i dzieciakom będzie najabrdziej pasowało. Niekoniecznie musi to być to, co pasowało innym...
Flanelki rzeczywiście twardnieją, ale np. tetra bambusowa też. Kup może ze dwa 4-paki muślinów (w przyzwoitej cenie są teraz chyba tylko pieluszkarniowe ecopi, Imse Vimse nie robi już tych naturalnych, a kolorowe kosztują majątek). Fajne i w przyzwoitej cenie są też tetrówki Bambino Mio, a nie są bielone chlorem.
zgadzam się, też bym nie kupowałá tyle otulaczy tej samej firmy. Co prawda ja miałam w większości te same, ale na szczęście byłam i jestem mega zadowolona, ale mogłoby być odwrotnie
Dzięki za rady. Nastawiłam się na otulacze Flip, bo z tego, co przeczytałam, mają chyba najlepszą opinię na forum. A zamiennie jakie byście polecały? Najlepiej oczywiście one size...
Zdecydowanie poleciłabym dokupienie kilku otulaczy. Moja wyprawka też zawierała tylko dwa (i to one size) i na gwałt musiałam dokupić kilka s-ek. Uważam, że optymalnie jest ok 5-6 sztuk. Może tez przydać się więcej tetry - na początek to chyba najwygodniejsze i łatwiej dopasować do takiego malucha (kieszonki, nawet te najmniejsze wydają się olbrzymie dla takiego maluszka). Choć u nas hitem na początku były malutkie reczniczki z ikea (tetra była zbyt wielka i za chiny ludowe nie mogłam jej dopasować). A jak już decydujesz się na tetrę czy inne cuś mokre od pupy, to warto dokupić kilka wkładek "sucha pielucha". Jeśli zakładasz częste wyjścia to polecam więcej kieszonek z bardziej chłonnym wkładem niż mokrofibra - np. bambus.
Ja byłabym za tą zwykłą tetrą lux, to jest najtańsze rozwiązanie, szczególnie przy takiej ilości. Może nie jest fajne to, że jest bielona chlorem, ale jeśli nie chcesz zbankrutowac to jest to najlepsze rozwiązanie. Sama się przekonałam, że przy noworodku zwykła tetra najlepsza (muśliny wg mnie na początek zbyt obszerne) bo zmieniać będziesz baaaaardzo często, więc nie muszą być bardzo chłonne i ważne żeby szybko wyschło.
to i ja poproszę o radę :)
skombinowałam taki oto zestaw dla mojego juniora, który jest jeszcze w brzuszku:
Otulacze:
1 otulacz wełniany Loveybums S
1 otulacz wełniany handmade S
1 otulacz wełniany Tetro onesize
1 otulacz wełniany franiszki onesize
1 FLIP onesize
1 PUL Lollipop rozm1
1 kieszonka franiszki S
Wkłady:
1 formowanka bambus LennyLamb rozm1
5 formowanek bambus TotsBots FlexiTot rozm1
5 formowanek bambus Lollipop rozm1
2 formowanki bawełniane handmade onesize
10 prefoldów Ecopi
12 pieluch bambusowych Kikko
i 12 różnych wkładów dodatkowych bawełnianych, bambusowych, z mikorfibrą
i do tego:
5 AIO (Kushies Ultra i Popolini) S
Ja widać poszłam głównie w bambus + wełna; maluszek będzie z nami w lato i pomyślałam, że na największe upały to chyba najlepszy pomysł :)
Tak kombinowałam, żeby pranie było co 2 dni.
Jak myślicie?
I co najlepiej do prania? Zwykły proszek dla dzieci + dodatek antybakteryjny?
Czytałam jeszcze o tych orzechach piorących i o kulach piorących.... co radzicie?
jak dla mnie zestaw full wypas8))
ja piore pieluchy w proszku persil (na poczatku lovella) + Miofresh Bambino mio, jak dla mnie jest super i starcza na +/- 3miesiace, piorac co 2 dni
:D zastanawiam sie tylko, czy więcej tetrowych tudzież innych bawełnianych szybkoschnących wkładów by się nie przydało...
bambus podobno długo schnie, ale z drugiej strony lato będzie, to nie powinno być tak źle
tak się miałam tylko porozglądać co i jak, a tu jakieś promocje, coś tam na allegro, bazarkowe rarytasy i nagle w tydzień już wyprawka kupiona :) tylko czekam na dostawy
także już nie ma odwrotu, pieluchujemy tak i koniec!
czytam i czytam i głupieję coraz bardziej.
Miałam taki plan, żeby pójść w ogóle tylko w kieszonki. Wydają mi się najprostsze w obsłudze no i też w miarę ekonomiczne. Miałam w planie kupić trochę firmówek, np taki zestaw:http://eko-mania.pl/pieluszki-wielor...7356#feedbacks
i trochę tych tańszych, , do kupienia na allegro czy ebayu. I tyle. Czy to jest możliwe dla noworodka?
dziękuję z góry za wszystkie rady i opinie
szczerze mówiąc, nie chce mi się za bardzo poświęcać temu tematowi jakoś potwornie dużo czasu i energii. (pranie, suszenie, spłukiwanie kup, dokształcaniu się, szukaniu najlepszych/najtańszych rozwiązań, widzę że niektórzy też szyją samodzielnie...) A te formowanki, prefoldy, otulacze sprawiają wrażenie, że trzeba się naprawdę mocno zagłębić w temat, żeby wybrać najlepsze rozwiązanie.
Stąd moje pytanie
zielonosc- ja bym radziła jednak kupić z różnych firm- nie każdemu pasują dane pieluszki- kupisz ChB i się okaże że Ci nie podejdą i co wtedy?
Mi na noworodku najlepiej leżały Nappime- są b. wąskie i zgrabne- inne OneSize robiły duużą pupę...
A wogóle- tetra+otulacz to naprawdę fajne rozwiązanie na początek (kiedy i tak musisz co chwilę przewijać):thumbs up:
Teraz kieszonki rządzą, ale na początku- musiałabyś mieć ich duuuuuży zapas:p
My na razie probujemy troche ale nocki nadal z jednorazowkami. Ale ta tetra to robi wieeelka pupe mojej Natce :( choc rzeczywiscie to najlepsze wyjscie na poczatek. Tylko nie wiem jak ogarnac glupie splukiwanie kupki zaraz po zmianie pieluszki jak Natka drze sie w nieboglosy... ech...
zieloność ja na razie nie za bardzo powinnam się wypowiadać bo nie mam doświadczenia, ale popatrz na bazarku tam można kupić różności w naprawdę przyzwoitych cenach i popróbować, a może dopiero później inwestować w to co się sprawdzi.
w tetrze lux (tak ją zwą;)-to jest taka lepsza, grubsza) faktycznie duża pupa się robi u noworodka, dlatego kupiłam sobie też takiej zwykłej, taniej tetry, która jest cieńsza:thumbs up:
ja tam pieluchę zostawiam w łazience, idę ogarnąć Młodą i wracam za chwilę "ogarnąć" pieluchę;)
zieloność - ja za edoro radziłabym na sam poczatek naprawdę taka najzwyklejsza cieńką tetrę lub prefoldy newborn z pieluszkarni i na bazarku jakieś maluśkie otulacze (te prefoldy może tez na bazarku będą). Potem otulacze odsprzedaż dalej, prefoldy też lub wykorzystasz jako dodatkowe wkładki do kieszonek, gdy już dzieciątko zacznie duuużo sikać. Z dwojga: tetra lub prefold wybrałabym nawet tetrę bo najszybciej wyschnie.
Kieszonek na początku musiałabyś mieć naprawdę dużo, poza tym możesz mieć problem z tym, ze będą za duże na noworodka.
bardzo dziękuję za porady :)
Wobec tego faktycznie popróbujemy, zobaczę z tymi otulaczami na bazarku (zastanawiam się tylko ile ich będę potrzebować... czy koło 5 wystarczy?
trochę tetry i prefoldów bawełnianych ecopi. (i te prefoldy można potem wkłądać do kieszonek jako wkład?)
Tylko tu mam wątpliwość - przy takim wnętrzu dziecko nie będzie miało uczucia suchej pupy, prawda? Czy coś wobec tego potrzebuję dodatkowo? (bo w kieszonkach mam tę warstwę z mikrofibry)
pewnie też całkiem nie zrezygnujemy z jednorazówek, bo żadne z nas nie ma kompletnie żadnego doświadczenia z przewijaniem itd.
a potem byśmy przeszli na kieszonki pewnie
będzie dobrze?
Myślę, ze 5 wystarczy. Tak prefoldy spokojnie do kieszonki jako wkład włożysz, tylko te małe to raczej jako dodatkowy i pewnie raczej nocą czy na spacer, bo jak już później maluch będzie dużo siusiał to by tylko prefold nie wystarczył.
Tak, przy takim wyposażeniu dzidzius czuje mokro, ale można sie zaopatrzyć we wkładki "sucha pielucha" z weluru lub polarku, to w każdym pieluchowym sklepie dostaniesz. Dziewczyny też często robią takie wkładki same z tego najtańszego koca z Ikei, ja osobiście nie stosowałam więc nie mogę się więcej na temat tego koca wypowiedzieć.
Ja tez od czasu do czasu wkładam jednorazówkę, spokojnie. Najważniejsze na początek to dużo samozaparcia. Ja miałam na początku taki jeden moment kryzysowy, bo taki maluszek często sika, czasami miałam wrażenie, że co 5 min muszę go przewijać bo znów mokro. No i ten stos pieluch wieczorem do zaprania z kupek (ja akurat zostawiałam wszystko na wieczór)... Ale trzeba się wtedy zaprzeć, przypomnieć sobie po co to robię - bo to zdrowsze - i do przodu. Mnie to wystarczyło i potem już było OK. Zresztą im dalej, im starsze tym lepiej, chociaż... jak już zaczyna się dużo ruszać i wcale nie chce na przewijaku leżeć to też już nie jest lekko :) I polecam tez oczywiście temat NHN/EC, takie maluchy łapią w lot o co chodzi.
Będzie SUPER!!!
jasne że będzie dobrze :mrgreen:
u nas kryzysów jeszcze nie było.. grunt to się chyba za bardzo nie przejmować i nie stresować. a kieszonki może i fajne, ale my i tak wolimy tetrę.
Dziewczyny czytam o tym wszystkim i już mam w miarę poukładane, ale dalej mam problem z praniem ;)
Pralkę mam na 6kg, ktoś polecił mi balsam do prania pollena dzidziuś, ale sama nie wiem.
Chciałąbym używać jakiegoś proszku zwykłego do prania dla dzieci i do tego jakiś dodatek antybakteryjny, proszę o informację co najlepiej się sprawdza i ile tego wszytkiego dawać.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź!
ja juz drugie będę pieluchować i stanowczo ide w strone otulaczy i tetry :)
rodze wiosna wiec bedzie mi łatwiej,a zimą będe myśleć :) pewnie jednorazówki pójda w ruch
Witam,
jestem w zagrożonej ciąży, urodzę (mam nadzieję, że dotrzymam) 19 kwietnia, co za tym idzie, nie mam szans wyjść z łóżka i zapisać się na jakieś warsztaty pieluszkowe, a bardzo bym chciała :(
Czytam i czytam Wasze wypowiedzi na forum i wciąż nie wiem czy moje pomysły na wyprawkę się sprawdzą... Lila będzie po urodzeniu raczej kruszyną, jej początkowe zapieluszkowanie wypada na sezon wiosna/lato, zacznę po wyjściu ze szpitala (mama pomoże, bo będę po cesarce, ze względu na silną astmę). Oboje z mężem jesteśmy alergikami, więc mała pewnie też nim będzie - pieluszki wielorazowe w sam raz :) To nasze pierwsze dziecko, jesteśmy totalnie niedoświadczeni...
Prosiłabym o weryfikację mojego planu :)
-otulacz bambino mio rozmiar 2-5 kg x2
-otulacz Imse Vimse PUL 3-6 kg x1
-otulacz bawełniany Imse Vimse 3-6 kg x2
-antybakteryjny dodatek Nappy Fresh Bio-D
-wkładka 100% bambus x2
-wkładka z mikrofibry x2
-tetrowe (muślinowe) z bawełny niebielonej 100g. x3
-tetrowe (muślinowe) z bawełny niebielonej 67 g. x3
-flanelowe x6
-tetrowe 80x80 cm zwykła polska tetra x13
-tetrowe 80x60 cm zwykła polska tetra x10
-Canpol babies wkładki do pieluszek 112 szt. x2
-koc IRMA i ręczniki Ikea na wkładki
-proszek Dzidziuś 3 kg i Biały Jeleń kolor 1,5 kg
no i do popróbowania:
-otulacz blueberry coverall onesize na snapy
-otulacz Bumgenius FLIP one size WRAP
-pul minkee mikropolar
-itti bitti Bitti D'Lish Snap-In-One
-itti bitti Bitti D'Lish All-In-One
-Bambinex Bambusowa Onesize formowana
-bambino mio muślinowe kwadratowe 80x80 x6
Napiszcie bardzo proszę co warto dodać do listy, a co wyrzucić...
Ja przewrotnie powiem tak:
z pierwszym dzieckiem mialam kupione chyba wszystie opcje, stos tetry, prefoldy, formowanki, otulacze, kieszonki itd. Zaczelysmy wielo-pieluchowanie jak A miala 3 tyg. Na pierwszy raz poszla wypasiona Itti Bitti S-ka. I... tak juz zostalo. Stos tetry (nie uzytej ani razu) mam do dzisiaj, wiekszosc pozostalych pieluch sprzedalam, prefoldow uzywam jako podkladu do przewijania. I tylko sie boje, ze przy drugim IB sie nie sprawdza ;-)