Poczytałam i wyszło, że odłtłuszczanie u nas powinno rozwiązać problem. Na ile namaczacie? Na całą noc czy krócej?
Wersja do druku
Poczytałam i wyszło, że odłtłuszczanie u nas powinno rozwiązać problem. Na ile namaczacie? Na całą noc czy krócej?
Mi też ostatnio wszystko cieknie i to po jednym siku. Cieknie nowa generacja cp z bambusem, ciekną IB tutto i inne AIO i SIO też. Kieszonki to juź dawno odpuściłam bo zawsze ciekną przy nóżkach. Teraz mam juź dość wszystkich, tylko grube formowanki z polarkiem Magnolci dają radę.
Umnie zawsze przeciekają podczas oszenia w chuście lub nosidle:( Teraz zakupiłam Flipy otulacze i będę testować.
No niestety u mnie też najpierw przeciekały kieszonki a teraz też i AIO i SIO z tym, że te drugiej nieco wolniej namakają. Zawsze przy nóżkach są wycieki. Nie wiem dlaczego. Najdłużej trzymają te, które przy nóżkach mają taki klin jak np. CP czy otulacze bambino mio. Tak naprawdę jedyne w co mogę dziecko wsadzić bez ryzyka wycieku to Flip. Cała reszta tylko po domu :(
Dziewczyny chciałam was pocieszyć, że jednak można znaleźć pieluszkę idealną dla siebie. Myślałam, że ja już takiej nie znajdę. Przetestowałam dosłownie 80% tego co jest na rynku i wszystko przeciekało aż tu nagle nowa generacja Close Parent się trafiła przypadkiem i jest idealna! Nic nie wycieka, nie obciska bardzo jak jest dopasowane (wszystko małą uciskało). Miałam już ogromny kryzys z wielo przez te wycieki a teraz znów możemy ich używać :)
zalinkuj ktore bo nam ciagle sie zdarzaja :(
Używam chinek i widzę, że jak Mała ma sik to wszystko przecieknie :) I oczywiście wtedy, gdy Tata zakłada pieluchę, masakra - ja nie wiem co on z tą pieluchą robi, że jej nie umi zapiąć prawidłowo - o ile wogóle zapnie!!!
Ale wolę to niż ciągłe kupy na plecach w pampersach!
a mnie nie przecieka nic, mam nappime, kokosi, chińskie:happyflute, popfish i używam już pół roku. Nie wiem dlaczego tak ale ze wszystkich jestem zadowolona
Poradźcie - jak PUL przecieka, to o czym to świadczy? Tzn. nie ma wycieku bokiem czy górą, tylko cała pielucha jest wilgotna (TB teeny fit, używana). Za mało chłonny wkład? A może trzeba odtłuścić czy coś innego zrobić? Dopiero zaczęliśmy używać wielo i jeszcze nie bardzo ogarniam ;)
to chyba aio i noworodek (nie miałam takich), więc teoretycznie wkład powinien być ok? Jak samo odtłuszczenie nie pomoże, to możesz prać z resztą pieluch - istnieje szansa, że po kolejnych praniach problem się rozwiąże (ileś pieluszek bazarkowych udało mi się tak doprowadzić do porządku, samo staranne odtłuszczenie jakoś nie dawało takiego efektu), aczkolwiek pieluszka może yć po prostu zepsuta (przy stosunkowo intensywnej przygodzie bazarkowej miałam taką jedną - ale od razu widać było że jest baaardzo zaniedbana, mimo odtłuszczania, namaczania z tym czy tamtym, cudowania, iluś prań etc nigdy nie przestała przesiąkać).
Ktoś pisał na forum, że Flipy jak są intensywnie użytkowane to pul przestaje być taki szczelny i zaczyna przeciekać. Może ta też tak ma. Kurcze szkoda, że poprzednia właścicielka o tym nie uprzedziła. Ja też kupiłam kiedyś pieluszkę w "idealnym" stanie z mega rozwarstwionym pulem. Porażka.
Ps. Ja zauważyłam, że mi przeciekają niektóre pieluszki w miejscach szwów. I od tego miejsca pul staje się mokry na środku właśnie ale z Tiny Fit nie miałam takich przygód.
Nam dzisiaj przeciekła pieluszka, bo Mały zasnął zanim zdążyłam go przebrać i miał ją za długo, poza tym tylko jeden wkład miał a zwykle mu dwa daję. Ogólnie nie często się to zdarza,chociaż mam chinki.
Mi też często przeciekały szczególnie kieszonki ale znalazłam na to sposób :) wkładam w kieszonki muśliny albo tetrę bambusową bądź wkłady bambusowe i jest o niebo lepiej :) Jednak wkładki mikrofibrowe nawet dwie nie dają rady przy mojej dużej córci :) Polecę również close barent bambusowe ewentualnie formowanki i otulacz te ostatnie są moimi ulubionymi :)
Dodam jeszcze tylko że pieluchować wielo trzeba się nauczyć i potestować to co będzie nam najbardziej odpowiadało, nie ma sensu się zrażać pierwszymi przeciekami a poszukać pieluszki prawie idealnej :) Warto wypróbować różne warianty pieluszek w końcu się trafi :)
Uprzejmie donoszę, że pieluszka chyba naprawiła się ;) Poprzednim razem to mogła być kwestia długiego spania bez zmiany pieluchy. Odtłuściłam ją też, na wszelki wypadek.
mówię od razu, proszę się na mnie nie złościć o to co teraz napiszę, czasem jak czymś głowę sobie nabiję to nie ma przeproś, muszę się wygadać....
dziewczyny, na litość boską, jak czytam niektóre posty to już mi się płakać chce.
cieszę się bardzo, że jest tyle mam, które tak bardzo chcą wielopieluchować z tych lub innych powodów....
jest tu tyle różnych wątków, w większości powtarzających się, i w necie jest już tyle info na temat takiego pieluchowania, że część Waszych pytań jest poniżej pasa...
jeśli masz przecieki to:
1. ZMIENIAJ PIELUCHĘ PO KAŻDYM SIKNIĘCIU, bo choćby nie wiem jaka pielucha była na dupce to każda przecieknie, jeśli ją zmienimy 2 razy w ciągu dnia...
2. roczne dziecko ma NIECO większy sik niż 3 miesięczne, może trzeba dołożyć drugi wkład albo jeden a chłonniejszy...
3. załóż pieluchę prawidłowo, gumki mają być w pachwinach, a nie w zgięciach kolanek czy na udach, i żeby w pasie nie były za luźno zapięte...
4. używaj pieluch o prawidłowym rozmiarze...
5. odtłuść, może są pozaklejane.....
6. i zobacz czy pielucha nie jest uszkodzona... coś z pulem, gumki puściły albo coś....
przepraszam, proszę mnie nie być, po prostu musiałam...
Wiesz co nie zawsze jest tak prosto jak Ci się wydaje :) Ja spełniłam wszystkie Twoje warunki a mimo to nie doszłam do tego dlaczego pieluchy mi przeciekały ale teraz już mam takie, które nie przeciekają :) W każdym bądź razie przeczytałam wszystko co jest w sieci i na forum i w sieci nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania więc czasem takie wątki się przydają. Poza tym fakt wiele dziewczyn zadaje pytania, które już padały albo można na nie znaleźć odpowiedź w sieci ale co z tego? Jeśli ktoś nie chce odpowiadać na nie bo uważa, że są infantylne to tego nie robi, a jak ktoś ma życzenie to odpowiada i a nóż widelec pomoże komuś w potrzebie. Twój post w zasadzie też jest powtórką tego co już było :) Wszystkie wskazówki, które podałaś w tym wątku zostały już zamieszczone a oprócz nich jeszcze kilka innych.
Bądźmy dla siebie bardziej wyrozumiałe. Nikt przecież nikomu na złość wątków nie zakłada ani też nie zadaje pytań. To co dla niektórych proste dla innych wcale takie nie jest. Mam nadzieję, że Cię nie uraziłam. W każdym bądź razie nie to było moją intencją.