dokładnie :D
lominia a Wam się podobała ta interpretacja? na płytkach od nas?
metis1 ja własnie czytam książki polecane przez Ciebie "bociany..." i "wieża...." oczywiście przy wieży ryczę a czytam przed snem po trochę więcej nie daję rady
:* :* :*
Wersja do druku
A widziałyście zapowiedź u Dwóch Sióstr? :D Coś dla wielbicieli Różnimisiów - Robimisie
Zakochaliśmy się w Gruffalo. Po kilku przeczytaniach Michał cytuje z pamięci co lepsze fragmenty, mnie też się bardzo podoba. Początek "Mała Mysz w wielkim lesie chciała zażyć raz ruchu" najpierw wydał mi się jakiś udziwniony, ale przekonałam się, w ogóle całość tak przyjemnie się czyta, melodyjnie.
Pajączka Carle'a też polecamy - dla maluchów oczywiście
Te misie mnie nie ruszają. Ale za to Gruffalo rządzi. Dawno nie miałam tak świetnej książki w rękach :mrgreen:
Przyszło jeszcze "Słoneczne jajo", które już przeczytałam Basi, a starszak dołączył do słuchania w przerwie w czytaniu o mrówkojadzie i orzesznicy.
Czy możecie mi polecić książkę o pobycie w szpitalu? Mój trzylatek ma w lipcu zabieg, będzie w szpitalu trzy dni. WIem, że jest książeczka o Zuzi z serii Mądra Mysz, a może coś jeszcze?
Czy ktoś ma/widział tą książkę: http://babaryba.wordpress.com/2012/1...a-pod-choinke/
Warto? Próbowałam ją znaleźć w księgarniach stacjonarnych, żeby obejrzeć, ale mi się nie udało :(
Przyznaję, Pomelo jednak bardzo spodobał się mojemu trzylatkowi - dziś książka nam się zawieruszyła gdzieś i było wieczorne szukanie, bo przed snem miał być Pomelo ;)
KaiDo - pamiętam recenzję "Gąski" u Rzezuchamy, o tu
"Ja Ciebie wyleczę, powiedział Miś. Opowieść o tym, jak Tygrysek pewnego razu zachorował" z serii Janoscha o misiu i tygrysku może Wam się nada (jest w zbiorczym wydaniu "Panama..."), tygryskowi przesunął się prążek więc ląduje w szpitalu i ma operację, wiekowo powinna być ok.
O szpitalu jeszcze: http://badet.pl/go/_info/?id=47228&idc=
mysz u nas była ok, jak i wszystkie Kamyczki Frankliny i temu podobne;) ale lepiej z dzieckiem porozmawiać, samemu wytłumaczyć co się dziać będzie (przynajmniej u nas to się lepiej sprawdziło)
znalezione:
Janosch Ja Ciebie wyleczę, powiedział Miś. Opowieść o tym, jak Tygrysek pewnego razu zachorował
Mechthild Hoehl Będę badany, ale jak? Objaśniamy dzieciom badania
Wojciech Feleszko, Ignacy Czwartos Lądowanie rinowirusów. Przeziębienie
Wojciech Feleszko Nóż w palcu. Skaleczenie
Paulette Bourgeois Franklin idzie do szpitala
Mirosława Lis Igiełka Tusia
Maria Molicka Bajki terapeutyczne
Arkadiusz Lubowicki Z łupiny do doniczki
Justyna Piecyk Biedroneczka Klara
Gilbert Delahaye, Marcel Marlier Martynka jest chora
Joceline Sanschagrin Kamyczek. U doktora
Petigny Aline, Delvaux Nancy Kamilka idzie do szpitala
Tomasz Szwed Klinika Małych Zwierząt w Leśnej Górce
(poniższe są trudno dostępne)
Stephen Cartwright, Anne Civardi Ja i mój świat (ostatni rozdział)
Ciliotta Claire, Livingston Carole Dlaczego idę do szpitala? Ilustrowany poradnik dla chorych dzieci
Marcin Rawicz Julka w szpitalu. Elementarz dla dzieci i rodziców
Bardzo fajna, ale ja dla odmiany uwielbiam Globisza:) Zawsze mnie wzrusza, gdy idąc okołorynkowymi uliczkami mówi do siebie(ech mówi- uczy się kolejnych ról:lol:).
Z Kuleczką w 1mp3 poszło mu tak sobie, ale następne części juz dużo lepsze-widać musiał wejść w rolę;)
Dziewczyny, a ksiazki wydawnictwa Officyna znacie? http://www.officyna.com.pl/?p=category&id=5
Czy widziałyście na zywo? Bardzo mi się spodobały ilustarcje szczególnie w "Dźwieki kolorów", ale ciekawe jak wygląda cała ksiązka.
No tu: http://www.officyna.com.pl/?p=book&id=25 Było 27 jest 23, niewiele ale zawsze.
Piękna książka, b. poruszająca - mnie, bo dzieci jakoś mniej. O niewidzącej dziewczynce, ale nie tylko. Mi się b. spodobała i dałam dzieciom do testowania i tak: D. się znudził, I. powiedział, że ciekawa, ale dziwna. Mam problem z takimi książkami. Niby dla dzieci, ale tak naprawdę to tylko do mnie trafiają.
U mnie tak samo - dzieci przeczytały i jakoś nie wracają. Ale ja już przekroczyłam tę granicę, że musi być dla dzieci i ze spokojem kupuję dla siebie :-)
Mam jeszcze Jimmy Liao "Księżyc zapomniał" , oraz ze trzy książki Suzy Lee.
A z Officyny mam jeszcze "Humanus" - skusiły mnie ilustracje, ale tekst średnio..
A "Rybka i słońce" oglądałam w księgarni - bardzo ładna.
dostaliśmy od znajomego "Czarnego ptaka" Suzy Lee (z Kwiatów Orientu) i jestem zaskoczona, bo wielokrotnie mój niespełna trzylatek sam wyciaga z półki i prosi właśnie o tę książkę.
Mamy też "Księżyc zapomniał" bo wydawało mi się, że w niej nieco więcej dla dzieci niż w "Dźwiękach kolorów" - młody chętnie razem ze mną ogląda obrazki, ale szału nie ma.
A moje prawie trzylatki bardzo wkręcone w "Dźwięki kolorów"
Nie wiem czy było, ale będzie druga książka z serii MYSI DOMEK http://www.bol.com/nl/p/het-muizenhuis-sam-en-julia-in-het-theater/9200000002152232/
Jeszcze dopytam tych co mają Mysi Domek :) jest szansa, że spodoba się roczniakowi?
nam też bardzo odpowiadała; sympatyczna książeczka
A co sądzicie o "Toti" Skarżyńskiej,nie wiem czy zaczynać czy poczekać z nią trochę
"Mysi domek" u nas w sumie leży, nie ruszył moich młodych, pooglądały go i jakoś nie wracają a bardzo; za to mnie się ogromnie podoba Miałam nadzieję że więcej radości im sprawi
"Mysi domek" u nas najbardziej kocha siedmiolatka. Godzinami ogląda te ilustracje, teraz chce, żebyśmy odtworzyły ten domek na jej urodzinach z przyjaciółkami. Młodsze jakoś bez szału. "Księga dzwięków" i "Czarna książka o kolorach" u nas przeczytane, porozmawiałyśmy i cisza. Nie wracają na razie. Na szczęście ja potrzebuję do zajęć, więc i tak musi stać na półce :mrgreen:
dziewczyny wiem że było w wątku i pewnie nie raz ale znaleźć nie mogę :oops:
klasyczne baśnie, bajki szukam w miarę oryginalnych i niekomputerowymi, nietandetnymi ilustracjami
Baśnie z różnych stron świata wydane rpzez Media Rodzina. Mają też i braci Grimm i Andersena.
Mam sporo baśni, ale starocie. Jesli poszperaszasz na allegro to czasem pojawiają się "Baśnie angielskie" Josepha Jacobsa. Uwielbiam zwłaszcza te o mądrych ludziach z Gotham.
W ogóle chyba warto poszperać za starszymi wydaniami książek. Czasem trafiają się perełki naprawdę w doskonałym stanie.
Edit. Z klasyki przypomniało mi się, że La Fontaine też się ukazał w MR, i Ezop w Formacie. Nowa Era wydała jakiś cas temu "Baśnie z całego świata" oraz "Polskie baśnie i legendy" z ilustracjami Wilkonia.
dziękuję prezent wybrany a i moja lista powiększona :bduh:
zachorowałam bardzo na Pinokia z Media Rodzina :love: przechodziłam dziś koło jednej z księgarń i pomacałam sobie kilka masthewów :duh:
Nie wiem, jak to się dzieje, że Astrid zawsze działa. Czytam o parobku Alfredzie, o baranie, a D. i W. zachwyceni, prychają ze śmiechu. Naprawdę bym chciała, żeby moja córeczka miała na imię Astrid. Mój m. ma imię Eryk, to chyba Astrid nie będzie jakąś ekstrawagancją?
Mapy chwyciły po dwóch miesiącach. Ospa, wyprawa dziadków do Chin i D. siedzi wgapiony.
Znacie Percego Jacksona? T. skończyła szósty tom. I zachwyt.
Przeczytałam "Manię i Anię". D. dwa rozdziały, b. fajnie się czyta. Trochę za dużo lukru na końcu, ale symkpatyczne.
I jeszcze super fajna, odczytna dziesiąt razy książka Statek Noego z il. Nordquista, b. dowcipna, mądra, dobrze napisana. Oddałam do biblioteki, ale muszę kupić!
Astrid :heart:
z nowosci przyszlych wlasnie wyczytalam w RYMS-ie, ze latem wyjdzie nowa czesc przygod rodziny Noskow i doktora Orzeszko. tym razem o rotawirusach. fajnie, bo poprzednie dwie czesci juz mi bokami wychodza ;)
Pomelo zostal pochloniety w jeden wieczor. uwielbiamy wszyscy, dlaczego to jest takie krotkie??
wczoraj przeczytalismy Prosze mnie przytulic Wechterowicza i jest cudne i od razu sie chce zaczac do kogos przytulac po skonczeniu :) (w trakcie tez :D).
i jeszcze bardzo poprosze o kciuki - moze forumowa moc pomoze. nasze ksiazki dojechaly w uszkodzonej paczce i brakuje 11 ksiazek i jednego CD. (swoja droga, rozumiem, ze mozna przeoczyc jedna ksiazke, ale 11?? :duh:). potrzymajcie, moze sie je jakos uda odzyskac - caly czas mam nadzieje, ze gdzies leza i czekaja... zwlaszcza na encyklopediach Laroussa mi zalezy, bo akurat udalo mi sie dopasc te dwie, ktorych nigdzie nie ma (jak? i dlaczego?). i oczywiscie one sie musialy posiac :mad:
A jakieś fajne wierszyki dla ponad dwulatka z ładnymi ilustracjami koniecznie - Sto Bajek Brzechwy nie chwyciło, Pan Pierdziołka - nie podobają mi się ilustracje, poratujcie dziewczyny. Co może się spodobać i będzie miało dobre rysunki? I żeby było do dostania w księgarni najchętniej.
natala, pisz reklamację OD RAZU, to poczta była, czy kurier?
Mój kolega zamawiał towar do swojego sklepiku, jakieś 100kg ciuchów i biżuterii, i brakowało bransoletek za 370 zł :-| Zdarzają się kradzieże, niestety..
murmle, z ładnymi ilustracjami są np. "Czekoladki dla sąsiadki" naszej ukochanej autorki Doroty Gellner :heart: Okładka niczym złotko z czekolady, tłoczony wzorek, niesamowite ilustracje :heart: i do tego krótkie, cudownie pociesznie rymowane historyjki, mój 2,5 latek ją uwielbia! Zresztą 5,5 latek też 8-)
A wierszyki "Cynamon i trusia"?
PS. Pan Pierdziołka to dla mnie wielki niewypał, ech.
Soul - juz zareklamowane, to kurier byl. ich raczej nikt nie ukradl, wyglada, ze im sie boki rozjechaly i czesc ksiazke wypadla... dlaczego ich nikt nie wlozyl z powrotem/nie zapakowal w osobna paczke tego zrozumiec nei moge... dlatego licze, ze sie znajda jednak - 1/4 paczki wagowo zniknela, jakos to ciezko przeoczyc chyba...
murmle - a wierszyki Kerna? moi uwielbiaja.
Egmont wydal niedawno z serii 'wierszem napisane' wiersze Tuwima - podobno fajne (rzezuchama polecala na blogu http://stasiekpoleca.blogspot.co.uk/...oku-tuwim.html ). w ogole cala seria jest chyba mila dla oka i ciekawa, my mamy jeszcze Piekna i madra bajke o troskach Zajaca Grajka z ilustracjami Pawlakow, do innych sie na razie przymierzam.
moi lubia tez wiersze Brzechwy wyd. Bajka, Androny ilustrowane przez Butenke... za to Cynamon i Trusia jakos nie chwycili, sama nie wiem czemu...
natala, ale tak właśnie robią, że niby paczka uszkodzona, bo się rozpadło, itd.. U niego też było na krawędziach rozdarte, że niby karton puścił. Tam niestety reklamacja nic nie dała, oby u ciebie było inaczej!
eee, ale ksiazki dla dzieci?? niektore z lat '70, bo sie oblowilam w jednym antykwarciacie on-line... i do tego zginela mi jedna czesc Kabaretu Starszych Panow na CD - czwarta dokladnie, a pozostale trzy dojechaly - stad moje przypuszczenie, ze jednak sie posialo jakos po drodze... DVD dolecialy, a to chyba ciekawsze niz Przygody Hodzy Nasredina?? :D
natala, nie wiem, ale wg tego co tłumaczył nam jeden koleś, to jest bardzo proste.. Paczki są pakowane, sprawdzane, ciasno obok siebie na samochodzie. To nie tak, że rozpadnie mu się nagle 7 przesyłek, i nikt nie wie co z której wypadło i gdzie co włożyć ;) Widać od razu, jak coś wyleci, wystaje z paczki. Podczas uszkodzenia, w normalnej sytuacji zaklejasz taśmą, jest adnotacja na jakiej stacji/etapie przesyłka została zaklejona ponownie, uległa uszkodzeniu, po skończeniu doby pracy, wszystko musi być odnotowane, co dotarło, do wróciło do firmy kurierskiej, co zostało zniszczone, itd.
Ciśnij i pytaj, jesli to kurier, to dzwoń i męcz ich, nie czekaj na jakąś odpowiedź pisemną czy coś, tylko ciśnij póki kolesie pamiętają jeszcze i kojarzą cokolwiek. Jedyna szansa, żeby cokolwiek odzyskać!