a ja mam takie pytanie:
magda pisała o bambino mio. czy taki zestaw będzie ok ?
http://www.allegro.pl/item482215214_mam ... 5_7kg.html
bo te majtki ichnie to otulacze są tak?
syndrom za-dużo-info-na-raz...
Wersja do druku
a ja mam takie pytanie:
magda pisała o bambino mio. czy taki zestaw będzie ok ?
http://www.allegro.pl/item482215214_mam ... 5_7kg.html
bo te majtki ichnie to otulacze są tak?
syndrom za-dużo-info-na-raz...
tu masz instrukcję :)Cytat:
Zamieszczone przez Leika
http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?d ... acje&id=11
to taki trójkąt, jak do origami:), ale składa się błyskawicznie :)
A otulacze mam PUL. Jeden biały, drugi na zewnątrz z bawełną w zwierzątka, o taki:
http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?p ... lniany-zoo
ale planuję też wypróbować inne :)
Na początku też mi się wydawało, że to takie skomplikowane jest, ale teraz wsiąkłam na amen :) Cierpliwości dziewczyny, dacie radę :)
wydaje mi się, że to są zwykłe ceratowe majtki, a nie PUL...Cytat:
Zamieszczone przez rzufik
ale ja tam się nie znam aż tak, niech się specjalistki wypowiedzą...
hmm ale to chyba cuś takiego jest, tylko faktycznie nie napisali czy to na zewnątrz to cerata czy nie
a PUL to nie musi być żeby było otulaczem (tyle na razie wyczaiłam z miliona pieluchowych watków)
http://www.allegro.pl/item482239754_mam ... 5_7kg.html
gdzies w jakims watku bylo, ze otulacze bambinomio w porownaniu np z imse odpadaja w przedbiegach, ale nie pamietam gdzie
co do syndromu zaduzoinfonaraz to ja tez na poczatku to mialam, leb mi doslownie pekal od tych pieluch i kombinowania czego ile itd..... jest to chyba faza, ktorej niestety nie da sie uniknac, potem juz z gorki :)
agapee moim zdaniem twoj zestaw wyglada na sensowny, nie wiem tylko do czego maja sluzyc reczniki ikea, jako pieluchy czy wkladki absorbujace? zreszta przydadza sie i w takim i takim wydaniu
mysle, ze 3 otulacze to wystarczajaco, a jesli chcesz kupic pule to 2 tez ci w zupelnosci starcza, bo blyskawicznie schna, w przeciwienstwie do welnianych, a jak zaczniesz juz tych pieluch uzywac to sama zobaczysz co ci najbardziej pasuje
Majteczki Bambino Mio to mieszanka bawełny i poliestru (celem nieprzemakania) i chyba są oddychające...
Aneczka - dzięki za linka, jutro potestuję na misiu :wink:
aha. no już mi lepiej :)
a takie pytanie bo już swiruję... formowane pod otulacz czy samodzielne? (myślę pod katem starszej)
tak nawet pomyślałam żeby na Tośce sprawdzić ona nieco nocnikowa ale w wersji nocnikowania a nie ec no i pampersowa :oops: czy to w ogóle ma sens jakikolwiek? (oprócz ekologicznego na 200%)
bo o wielorazówkach to myśle w kontekście Ktosia...
ale kurka trudno tak samej bez wsparcia męża - on mnie nie widzi przy wielorazówkach i już :/ chustowy też wcale nie jest :/
ja używam ręczniczków z ikea jako pieluszek, na wkładki chłonne to one są za bardzo puchate wg mnie i gruba pupa się robi :)
jesli u nas kiedykolwiek pojawi sie ktoś, to kupie mnóstwo ręczniczków z ikei, mam nadzieje ze za kilka lat tez będą :mrgreen:
rzufik, wrzuciłam na forum porównianie kosztów - tetra vs pampersy - poakż mężowi, może to go przekona :)
a pod formowane to chyba zawsze otulacz, nie?:)
na nie pod:)Cytat:
Zamieszczone przez Aneczka
ja np latem bez otulacza formowane stosowalam
heh nooo idę czytac :)
aha własnie na pierwszej stronie w poście magdy wyczytałam o tych majtkach bambino mio. ale syndrom chwilowo jeszcze trzyma, ja serio sobie nawet na kartce notatki zrobiłam :rolleye:
Agul, teraz mnie zastrzeliłaś swoim pytaniem. Rozumiem, że składam ręcznik jako wkładkę, pieluchą obwijam dziecko, a na to otulacz. Można jakoś inaczej?Cytat:
Zamieszczone przez agul
Mam też pytanie o otulacze. Niektóre są PUL a niektóre bawełniane, ale też z warstwą PUL. Czy tez nie bawełniane to sama cerata?
I jeszcze, ile potrzebowałabym pocketów gdybym chciała używać tylko takich pieluch? Rozumiem, że pocket nie jest do prania po każdym siusiu, wymienia się tylko wkładkę?
Reczniki z ikea moga sluzyc jako pieluszka do skladania ,ja skladalam na prostokat i na to otulacz.
Otulacze Pul sa bez bawelny na zewnatrz lub z bawelna .
W dorych otulaczach nie ma ceratki.
Kieszonke zmienialam jak byla mokra cala wkladka.
Jesli chcesz uzywac glownie kieszonek to troche bys ich potrzebowala jednak o ilosci tez decyduje czestotliwosc prania:).
Przelicz ile zuzywa Twoj maluch pieluch w ciagu dnia X2 jelsi chcesz prac do drugi dzien.Wez pod uwage ze musza miec czas na wyschniecie,naszczescie kieszonki dosc szybko schna.
na temat otulacza bambino mio:jakość jest dobra,kupiłam po raz pierwszy i używałam,jak Maria wyrosła z niego to kupiłam większy tej samej firmy (a gdyby to był badziew to nie kupiłabym na pewno,bo nie lubię marnować kasy).
otulacze bambino mio są PUL,oddychające,zresztą na zdrowy rozum-cena na to wskazuje.
acha,wiadomo nie od dziś,że kieszonki nie są super hiper,wiele mam na forum zgłaszało problem przeciekania ich w nocy nawet jak mają dodatkową wkładkę i nie jest ona całkowicie nasiąknięta moczem,sama osobiście sprzedałam wszystkie kieszonki.proponuję najpierw kupić jedną (jakąkolwiek,w ogólnym rozrachunku to bez różnicy), poużywać jej trochę i samemu się przekonać).
ja wolę na pewno podwójną wkładkę do otulacza niż kieszonki.
bawełna w otulaczach na zewnątrz ma za zadanie tylko upiększać otulacz.
otulacze z ceraty kosztują najwyżej do 10 złotych za sztukę,otulacz PUL na rynku polskim kosztuje od 25zł w górę.
z otulaczy na rynku polskim w ocenach mam najlepszy jest imse wimse, ale nie ten najtańszy biały,tylko reszta.
dla starszaków polecam otulacze na napy,bo rzepy same będą odpinać.
na napy polecam też dzieciom z delikatną skórą,jak pas się zagnie do wewnątrz, to może obcierać brzuszek dziecka
dzieki magdo :)
czyli ten zestaw 12 pieluch bambino m. plus ichnie otulacze i do tego ikeowskie ręczniki i tetra no i moze papierki to zestaw startowy wystarczjący???
tylko martwi mnie przeznaczenie wagowe zestawu bm...tego co wkleiłam...
Rzufiku
otulacze bambino mio mają naciągniętą górną granicę wagową,czyli do 7 kilo będzie dobry raczej do 6.
wiem,że taniej będzie jak kupi się cały zestaw,ale nie polecam Ci teraz,bo może Ci nie podpasować na przykład otulacz.
lepiej kupić oddzielnie jeden otulacz bambino mio (do 30zł),jeden zestaw pieluch bambino mio (do 50zł),jeden otulacz imse wimse,ręczniki ikei+góra tetry.potem dokupywać inne rzeczy jak się ma kasę i chęci.
do tego jednak posiadanie jednorazówek (najlepiej ekologicznych) w zapasie osobiście uważam za niezbędne.
zestaw otulacze+wkładki jest najwygodniejszy przy małym dziecku,natomiast jak dziecko jest ponad roczne to pieluchy formowane mogą być wygodniejsze,choć ja nadal używam otulaczy i pieluch składanych w prostokąt.
najważniejsze zrobić pierwszy krok, po miesiącu z zamkniętymi oczami można już zmieniać pieluchy :D
a tak naprawdę to co się kupi, zależy wyłącznie od tego ile kasy chce się przeznaczyć na pieluchy.
mnie stać, ale nie chcę, nie mam gwarancji że zajdę jeszcze kiedykolwiek w ciążę,poza tym jest nam wygodnie z takim zestawem pieluch jaki mam.
magdo kochana!!!
dziękuję!!! :kiss: :kiss: :kiss:
notatki zrobione :)
nic tylko teraz powoli robic zakupy, czasu mam dużo :)
z Tośką jeszcze zobaczę, musze sprawę konkretnie obgadać z małżem :)
no i tato ma zlecenie na wypatrywanie majtkolubpieluchopodobnych rzeczy bez ceraty w ciuchlandach, których codziennie kilka odwiedza :D
jeśli będziesz w Warszawie to koniecznie idź do sklepu Vegi i Ekobaby-tam wymacasz wszystko co się da.zastanawiając się nad zakupem jakichś pieluch proś dziewczyny na forum żeby wstawiały rzeczywiste zdjęcia danej pieluchy.
mnie po zakupie zawiodły na żywo kieszonki Nature Babies Stuffables.
dzięki!!
do wawki w takim razie muszę się wybrać.
bo za chusta się rozglądam także, a ze mało szmat macałam do tej pory, to sklep Vegi wydaje się być idealnym miejscem :D
Te bambino mio znalazłam takie :
http://www.allegro.pl/item478982924_bam ... k_5kg.html
Te majtki nie nadają się do tetry / ręczników ikeowych????
Znalazłam też takie coś :
http://www.allegro.pl/item483425348_otu ... ttoms.html
Ale tylko jedną aukcję :(