Hannah, ja jak zwykle w merlinie, bo mam tam zniżki, a odbiór osobisty jest zaraz obok pracy chłopa. Miało być dziś, ale jest opóźnienie.
Wersja do druku
Hannah, ja jak zwykle w merlinie, bo mam tam zniżki, a odbiór osobisty jest zaraz obok pracy chłopa. Miało być dziś, ale jest opóźnienie.
Jeśli masz zniżki to z pewnością się opłaca:) Ja kupowałam książeczki w tradycyjnej księgarni,ale albo mam wrażenie,albo ceny książek poszły w górę...Chyba musze znaleźć jakąś tańszą alternatywę w internecie.
Nie zamierzałam kupować "Poczytaj mi mamo. Księga pierwsza", ale dziś po zajęciach wpadłam do katowickiego Matrasu w celu nabycia kolejnych książeczek wyklejanek-kolorowanek-łamigłówek na zimowe wieczory... I co? Zobaczyłam ją, zajrzałam do środka i o ile pierwsza książeczka o daktylach nie robiła na mnie wrażenie to Noc kota Filemona, Niebieska dziewczynka i Wilczy apetyt rozmiękczyły me twarde serce na dobre. Pomogła też 25% promocja :-) No i kupiłam Julonkowi pod choinkę... albo i sobie...?
Taka promocja mi w oko wpadła;)
http://www.znak.com.pl/kartoteka%2Ck...%85%C5%BCeczki
To jest zestaw dla fanów Paddingtona: dwie książeczki i misiaczek w czerwonym płaszczu. I z walizeczką;)
Nawet w Merlinie mają drożej, więc może komuś się przyda ta informacja...
O, to jest jeszcze ta promocja -25% w Matrasie?
Jak byłam w minioną sobotę to Panie poinformowały mnie, że to ostatni dzień, ale z mojego doświadczenia wynika, że oni często przedłużają promocje. Trzeba by więc się dopytać. Niestety w tym samym czasie w sklepie internetowym nie było tej promocji. Tutaj możesz zamówić trochę taniej i odebrać w stacjonarnej księgarni Matras.
Tu promocje wydawnictwa Dwie Siostry http://wydawnictwodwiesiostry.pl/promocje.html
dzis odkrylismy, wydane dawno, nie wiem, czy tu ktos polecał, ja polecam baaaaaaardzo, genialne
http://www.bajeczki.net/bardzosmieszna.htm
PRACE OLGI SIEMASZKO W GALERII ZAMOJSKIEJ
BWA Galeria Zamojska zaprasza na wystawę jednej z najwybitniejszych ilustratorek,legendarnej postaci „polskiej szkoły ilustracji"- Olgi Siemaszko. Wystawa z okazji 10 rocznicy śmierci artystki prezentuje najlepsze ilustracje artystki w oparciu o wielką kolekcję pochodzącą z zamojskiego BWA.
Prace wybitnej polskie artystki można będzie oglądać w dniach 10.12.2010 - 9.01.2011.
Olga Siemaszko urodziła się 11.04.1911r. w Krakowie, zmarła 06.10.2000r. w Warszawie. Studiowała w Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie u profesorów Edmunda Bartłomiejczyka i Mieczysława Kotarbińskiego. Uprawiała twórczość w dziedzinie ilustracji, rysunku, grafiki, scenografii i plakatu. Otrzymała wiele nagród i wyróżnień.
Współorganizatorami wystawy są: Krasnobrodzki Dom Kultury, Polska Sekcja IBBY, Rodzina i Przyjaciele Artystki oraz BWA Galeria Zamojska.
BWA Galeria Zamojska, 22-400 Zamość, ul. Staszica 27
Wiadomość za Portalem Wydawca
Anemonka, jeszcze znam jedną taką książkę: Muk w podróży dookoła świata
Trzymałam ją w ręce na Targach Książki w Krakowie. Jest pięknie i solidnie wydana i niezwykle barwna :-)
No i oczywiście z mnóstwem szczególików tak jak Mamoko.
Dzięki Juana - postaram się zajrzeć do empiku albo zamówić w merlinie
resztę książeczek polecanych zakupiłam teraz na topie są "Nusia i bracia łosie"
ale Martynka nie pozwala mi czytać tylko czyta sama, chwilami - w sobie tylko znanym języku :lol:
bardzo dziękuję za ciekawe pozycje książkowe dla dzieci! będę tu zaglądać
DZISIAJ! tj .1 grudnia 2010 jest Dzień Darmowej Dostawy w Polsce - wszystkie zamówienia złożone od godziny 00:00:00 do godziny 23:59:59 obejmuje darmowa wysyłka na terenie całej Polski. Na pewno obowiązuje w księgarni Selkar, a w jakich jeszcze internetowych domach książki to już sobie sprawdźcie sami :-) Dzielcie się to wiedzą oczywiście tutaj :-)
Zatem w KDC jest też ta akcja;)
O tutaj strona ze spisem firm: http://www.dziendarmowejdostawy.pl/
Premiera nowego przekładu tzw. wielkiego wydania baśni braci Grimm
Baśnie dla dzieci i dla domu
Autor: Wilhelm i Jakub Grimm
Tłumacz: Eliza Pieciul-Karmińska
Ilustrator: Otto Ubbelohde
2 tomy, łącznie 984 stron
format 140 x 225 x 70 mm
oprawa twarda + pudełko
ISBN 978-83-7278-483-4
© Copyright wirtualnywydawca.plCytat:
Dwutomowa edycja tak zwanego wielkiego wydania baśni zebranych przez braci Grimm nosi tytuł „Baśnie dla dzieci i dla domu” – jak w niemieckim oryginale.
To właśnie ten kanoniczny zbiór pochodzący z 1857 roku stał się podstawą nowego przekładu 200 baśni, który swoją premierę ma dzisiaj, we Wrocławiu.
Autorką tłumaczenia jest Eliza Pieciul-Karmińska, tłumaczka i teoretyk przekładu. Dzięki jej tłumaczeniu zachowującemu równowagę między wiernością oryginałowi i tradycją (związaną z poprzednimi wydaniami) możemy po raz pierwszy zapoznać się z baśniami wolnymi od nachalnego dydaktyzmu i odartymi z patyny czasu.
Baśnie opatrzone są czarno-białymi rycinami autorstwa Ottona Ubbelohde tworzącego na przełomie XIX i XX wieku. Zamieszczenie ilustracji artysty w zbiorze baśni braci Grimm niewątpliwie przyczyniło się do znacznego wzrostu ich popularności.
Zbiór ten w 2005 roku został wpisany na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Przetłumaczony na ponad 160 języków, jest obok Biblii Lutra najbardziej znanym dziełem niemieckiej kultury.
o ta poczytaj mi mamo mam się ubiegć?? :)
http://www.matras.pl/poczytaj-mi-mamo.html
Miałyście już do czynienia z książeczkami z serii: WIELKIE PROBLEMY NASZYCH DZIECI wydawnictwa WAM?
Opisy brzmią interesująco:
To nie twoja wina, Garavaglia Maria Adele
Seria Wielkie problemy naszych dzieci prezentuje historyjki psychoedukacyjne, służące zwerbalizowaniu problemu, a tym samym sprzyjające zrozumieniu lęków, obaw, niepowodzeń oraz pokazujące, jak należy sobie z nimi poradzić.
Serię kierujemy nie tylko do dzieci, ale przede wszystkim do rodziców i nauczycieli. Pozwoli im ona wspierać dzieci i będzie pomocą pedagogiczną w nabywaniu umiejętności rozwiązywania różnych trudności oraz budowaniu relacji z innymi, a uczniów uwrażliwi na potrzeby innych.
Markowi trudno pogodzić się z separacją rodziców. Jest przekonany, że mama i tata rozstają się z jego winy. Rozmowy z dorosłymi nie przynoszą większych rezultatów. Dopiero widok obojga rodziców entuzjastycznie kibicujących mu podczas meczu, przekonuje chłopca o prawdziwości ich słów.
Weronika nie chce zostać modelką , Capelli Francesca
Weronika ma pucołowatą buzię, krągłe ramionka i fałdki na brzuszku. Nic wielkiego - myśli, zadowolona ze swego wyglądu. Nie pochwalają tego jej babcia, mama i siostra, które są wiecznie na diecie. Życie jest trudne, gdy w domu przebywa się wśród samych supermodelek.
Świetne są - przede wszystkim od strony wizualnej.
KSIĄŻKA ROKU – LITERATURA DLA DZIECI
Maria Ewa Letki Zaczarowane historie (ilustr. Elżbieta Wasiuczyńska) Bajka
KSIĄŻKA ROKU – LITERATURA DLA MŁODZIEŻY
Marcin Szczygielski Omega (ilustr. Bartek Arobal) Latarnik
KSIĄŻKA ROKU – KSIĄŻKA OBRAZKOWA (autorska)
Barbara i Thekla Dubus Thekla i jej chłopakowy świat (fot. Barbara Dubus, oprac. graf. Anna Niemierko) Wytwórnia
KSIĄŻKA ROKU – ILUSTRACJE
ilustr. Monika Hanulak Pampilio (tekst Irena Tuwim) Wytwórnia
NAGRODA ZA UPOWSZECHNIANIE CZYTELNICTWA PS IBBY
Barbara Gawryluk - audycja "Alfabet" w Radiu Kraków
WYRÓŻNIENIA LITERACKIE
Agnieszka Błotnicka Kiedy zegar wybije dziesiątą Nasza Księgarnia
Adam Jaromir Zarafa Muchomor
Grzegorz Kasdepke Horror! czyli Skąd się biorą dzieci Nasza Księgarnia
Anna Łacina Czynnik miłości Nasza Księgarnia
WYRÓŻNIENIE ZA KSIĄŻKĘ OBRAZKOWĄ
Ola Cieślak Od 1 do 10 Dwie Siostry
Aleksandra i Daniel Mizielińscy Miasteczko Mamoko Dwie Siostry
WYRÓŻNIENIE ZA ILUSTRACJE
oprac. graf. Marta Ignerska, oprac. typograf. Kasper Skirgajłło-Krajewski Chopin i jego muzyka (tekst Barbara Smoleńska-Zielińska) Narodowy Instytut Fryderyka Chopina, Wydawnictwo Muzyczne Triangiel
Nagrody za całokształt twórczości, czyli Medale Polskiej Sekcji IBBY otrzymali Andrzej Strumiłło w dziedzinie ilustracji i Maciej Wojtyszko w dziedzinie literatury.
Otwarcie Cafe Bajarka
Oficjalne otwarcie Centrum Zabaw Twórczych Cafe Bajarka odbędzie się w dniach 05-08.01.2011. W programie wiele ciekawych zajęć pokazowych. Szczegółowy program imprezy tutaj.
Muszę przyznać, że program jest bardzo ciekawy, żałuje, że Kraków jest chwilowo poza moim zasięgiem, ale kto mieszka blisko lub może się wybrać na wycieczkę to myślę, że warto :-)
CZy tu można o promocjach? (jak nie to proszszsz wywalić\)
Właśnie znlazłam w merlinie promocję książek Michaela Ende
http://merlin.pl/Michael-Ende/browse...n=Michael+Ende
Chyba z 50%...
Mam nadzieję, że faktycznie będą... Bo ktoś na forum gazety pisał, że być może tak, iż 10 stycznia okaże się, że są niedostępne... :/
Sporo książeczek Janoscha też jest w promocji:
http://merlin.pl/Janosch_dla-dzieci/...es=&sort=tytul
(oprócz 2. i 7.)
niestety właśnie merlin ostatnio wystawia dużo różnych książek dostępnych od ... i potem okazuje się że albo termin przesuwają a w rzeczywistości książek wogóle nie ma :( Zamówienie w trakcie realizacji powisi chwilkę a potem anulują, strasznie to przykre jak dla mnie
Z 10 książek, które chciałam z merlina a miały być od 7 stycznia nie ma żadnej, mam złożone zamówienie jeszcze na 4, które mają być od 10 stycznia ... ale już pracownik na czacie mnie poinformował, że pewnie ich nie będzie więc dostanę maila, że nie mogą zrealizować mojego zamówienia....
Ja spodziewałam się, że tak będzie więc wzięłam odbiór osobisty. Ale podobno ze zwrotem kasy nie ma problemu. Ja zrobiłam też zamówienie w dziale zabawek (to już kurierem) i mimo tego, że kaskę wpłaciłam odrazu cały czas wisi w trakcie realizacji. Połączenie merlina z empikiem znacznie pogorszyło obsługę w tym pierwszym...
Zachęcam wszystkich aby pisali w tym wątku o promocjach i o wszystkim co się tyczy rynku książki :-)
Nie wiedziałam, że takie zamieszanie w Merlinie z zamówieniami...
KUPA znów w sprzedaży! :D
KONKURS ,,KSIĄŻKA PRZYJAZNA DZIECKU"
Poznań, 4 - 6 III
10. POZNAŃSKIE SPOTKANIA TARGOWE.
KSIĄŻKA DLA DZIECI I MŁODZIEŻY.
Organizatorzy: PTWK, CK „Zamek”,
Międzynarodowe Targi Poznanskie
60-734 Poznań, ul. Głogowska 14
tel. (0-61) 8692295
fax (0-61) 8692956
ksiazka@mtp.pl, ptwk&wp.pl
www.targiksiazki.pl/pl
Do poczytania o baśniach, artykuły w Tygodniku Powszechnym
Najlepsze książki roku 2010
Cytat:
W kategorii albumy dla dzieci, serca podbiła „Potworologia. Wielka księga
stworzeń niezwykłych” Ernesta Drake’a (Wydawnictwo Debit), przewodnik po
świecie mitologicznych stworzeń, kryjący w sobie prawdziwe niespodzianki.
O tym, że lubimy słuchać opowieści i pradawnych legend wiedzieli wszyscy,
a prawda ta znalazła odzwierciedlenie w wynikach głosowania – „Legendy
polskie” Wandy Chotomskiej (Wydawnictwo Aleksandria) zdobyły 47% głosów
internautów, dystansując pozostałe tytuły.
Cytat:
„Opowieści biblijne dziadzia Józefa” Lidii Miś (Wydawnictwo Dreams),
wprowadzające najmłodszych w świat duchowości i mądrości życiowych,
zauroczyły wszystkich, zdobywając 40% głosów internautów! Wśród książek dla młodzieży bezkonkurencyjną okazała się „Alicja w Krainie Czarów” Lewisa Carrolla (Vesper), która kolejne już pokolenie zabierze w czarodziejską
podróż, a wrota do tego innego, pełnego fantazji świata skryją się…w
króliczej norze. Starsze dzieci wybrały powieść „Nie kończąca się historia”
Michaela Ende (Wydawnictwo Znak), czyli magiczną podróż do cudownej krainy
fantazji pożeranej przez tajemniczą Nicość.
Wszystko co trzeba wiedzieć zwięźle opisano na czytankach-przytulankach. Zachęcam do głosowania :-)
Cała wiadomość tutajCytat:
Polscy ilustratorzy - Iwona Chmielewska, Aleksandra i Daniel Mizielińscy, a także Adam Jaromir i Gabriela Cichowska - odebrali prestiżowe BolognaRagazzi Award podczas trwających od poniedziałku bolońskich Międzynarodowych Targów Książki dla Dzieci.
Szykuje się druga częsc "Miasteczka Mamoko", już w drukarni!