ja też czekam... podobno są uszyte i maja być wysłane - ale poprosiłam o zdjęcia i nie dostałam :-(
Wersja do druku
ja też czekam... podobno są uszyte i maja być wysłane - ale poprosiłam o zdjęcia i nie dostałam :-(
Qrcze, współczuję bo dla "maniaka pieluchowego" czekanie na nowy nabytek to męka ;-)
Do mnie paczka przyszła listem poleconym, ale nie priorytetem, może to też spowalnia...
toż ja coby sobie w męce ulżyć poprosiłam o zdjęcia! A tu cisza....
dostałam jedną - fatalną :(
rzekomo wyszły w poniedziałek...
ja też czekam na fotki
Zdjęcia moich 2 pieluch są na stronie franiszki.pl, zakładka "wzory gotowych pieluch". Ale jakość zdjęć fatalna, w rzeczywistości pieluszki są dużo ładniejsze, kolory żywsze.
No i jestem po użyciu kieszonki i formowanki - pierwsze wrażenie i zdziwienie (pozytywne) to pieluszki są za duże! Wiem, że rozm. L z założenia mają być od 10,5 kg. do 16 kg. ale niejeden producent tak podaje, a moją małą ciśnie. Natomiast franiszki są wręcz za duże, ale to OK będą na później.
Kieszonka z coolmax spisała się super, mała nie miała żadnego zaczerwienienia (tak jak w polarze lub mokrej tetrze), nic też nie przemokło (a zasnęła mi w tym na pośniadaniową drzemkę). Coolmax z PUL'em bardzo szybko schnie, wypłukałam pod bierzącą wodą i powiesiłam na świeżym powietrzu, szybko był znów do użycia. Formowanka jest chyba troszkę większa od kieszonki, więc za duża na moją córę, jeśli będę zamawiać więcej to rozm. M lub one size. Bardzo miły bambusek od środka (ten kremowy) no i cała bardzo szybko schnie jak na bambus oczywiście (moje Bamboozle i Bambinex bambusowy jeszcze trochę powiszą na sznurku, a franiszka już zaliczyła ranne siki ;-) )
Wkłady z konopii (trudno mi na razie oceniać chłonność) ale są bardzo przyjemne i jak to konopie, nawet namoczone, sprawiają wrażenie prawie suchych w kontakcie ze skórą (w przeciwieństwie do bambusa, który robi się zimny). Myślę o zamówieniu kilku pieluszek rozm. M lub one size, no i myślę intensywnie czy kieszonki czy formowane ;-) A jak formowane to chyba spróbuję z konopii o ile to ten sam materiał co we wkładach.
edit: moje myjki też są na stronie ;-) w zakładce "inne wyroby" ;-) Polecam bambusowe.
Mamuśka dzieki za odpowiedź. Jeśli to milutka frotka to muszę zamówić, bo cena rzeczywiście fajna.
Mam jeszcze pytanie o wkłądy "sucha pielucha" - z czego one są? Czy to jest polar czy coś cieńszego. Dla mnie idealne są wkłady IV tylko strrrrrasznie drogie. Po polarkowych moje dziecko ma pełno potówek i szukam jakiegoś "złotego środka".
To nie jest polar, ten materiał jest dosyć gruby i sztywny (przypomina mi trochę tzw. obrusy nieplamiące ;-) ).
Jeśli mówimy o tym samym - wkłady Imse Vimse takie cieniutkie, prostokątne, w lekkie prążki (też moje ulubione), to napewno ten wkład nie ma z nimi nic wspólnego. Aczkolwiek i tak wolę go od polarkowych (przynajmniej na razie bo użyłam go dopiero 2 razy), bo polarowe bardzo źle działają na skórę mojej córy.
Ciekawa jestem jak by się spełniał coolmax jako wkład sucha pielucha. Po 2 użyciach kieszonki z coolmaxem jestem zadowolona ze stanu skóry małej.
Moje pieluszki też już u mnie. Na razie nie testowane, bo się wietrzyliśmy i sama tetra była na pasku sumo z rajstopy ;)
Ale - pieluszka slicznie uszyta - mam z frotką w środku, schnie jednak nawet nawet. Mam wkładkę konopną - jejku nigdy nie widziałam tak cieniutkiego wkładu. Jestem ciekawa chłonności, jak będzie ok, to będzie mój zestaw! Malutka pupa to jest to :)
Na stronie można zobaczyć mój otulacz z dodatkową zakładką (wzorowana na Bummis :)) Ale jeszcze potrwa zanim zalożymy, bo wzięłam przyszłościowo M.
Zamówiłam też coolmax do testowania jako wkład sucha pupa. Napiszę co i jak - u mnie polar be, wiec szukam czegoś na tetrę.
EDIT: Pieluszka cudna. Wkład konopny choć cieniutki wytrzymał trzy godziny drzemki. Frotka na wierzchu mokrawa, Smo nie przeszkadzało i nic nie uczuliło! Teraz się pierze. Rozmiarowo jest to pieluszka zgrabna, cieniutka, ale dość duża na noworodka. Rozmiar S/M zapinamy na ostatnie napki, a Młoda ma 5300. Choć jakby włożyć do środka tetrę to byłoby pewnie wypchane bardziej. W tym momencie jest idealna. Gumki miłe, nóżki troskzę odciśnięte, ale bardziej przez to, że w chuście była mocno podociągana.
Jutro test coolmaxa
szersza niż IB:
http://dl.dropbox.com/u/329807/PICT4284.JPG
Środek:
http://dl.dropbox.com/u/329807/PICT4285.JPG
Wkładka:
http://dl.dropbox.com/u/329807/PICT4286.JPG
Po kilku użyciach i praniach trochę zrewidowałam poglądy nt. wkładu dryliner. W dalszym ciągu daleko mu do Imse Vimse, ale zrobił się dużo miększy/delikatniejszy i przyjemniejszy w dotyku. Mała lepiej na niego reaguje niż na polar, ale chyba nr 1 będzie i tak coolmax.
sheana,
ty masz chyba inny wkład konopny niż ja, brałaś ten na 30x35 czy 15x35?
Ten Twój na zdjęciu przypomina mi materiał z moich myjek (baaardzo cienki, niemal jak papier). Mój wkład do pieluszki jest z podwójnie składanej konopii (jest taka troszkę msiowata w dotyku). Jakie jest ten Twój wkład?
sheana, a IB jaki masz rozmiar?
Mam 15 na 35 cm - materiał 70% konopi,30% bawełna - tak jest taki jak koszulki, cienki. -> prosiłam o najcienszy i chłonny :) A Ty które konopie masz?
IB mam M
Ja brałam 30x35, składa się go na pół. I jest z tego drugiego materiału (chyba konopie+bambus+bawełna+poliester). Też jest dosyć cieniutki (ale nie tak bardzo jak ten Twój), nawet chłonny. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie tego drugiego "koszulowego" (jak go ładnie ochrzciłaś ;-) ) na wkład, ale moja mała ma roczek i sporo sika.
odebrałam!
1.) gwiazdki z rozmytoturkusowym polarem mnie nie powalają, ale to raczej w wyniku mojej marudności w kwestii barw, bynajmniej nie wykonania (coś mi mówi, że wylądują na bazarku... :ninja:) Jeśli któraś z Was ma ochotę na nieśmiganą jeszcze - dawajcie znaka, zaraz poślę :)
2.) "pawie" z coolmaxem fajne. Ten coolmax (jeśli naprawdę jest suchy przy pupie) znacznie bardziej mnie przekonuje niż polar. Wygląda na na naprawdę elegancko oddychający i porządny.
Jakość szycia - bez zarzutu! Materiały też wyglądają na bardzo porządne - choć polar nie tak fantastyczny jak Yetty. Napki nie są najpiękniejsze, to fakt :( ale może to dlatego, że Tysiula, Yetta i Aloha mnie rozpieściły małymi, zgrabnymi i kolorowymi, a te tu są białe i jakieś nieco większe... (może czas kupić napownicę? :ninja:)
Wkrótce zaczynamy testy, jeśli pawie z coolmaxem się sprawdzą - zamówię z nim kolejne wzory :)
mi jaki rozmiar i coś poglądowego do zerknięcia wstawisz?
onesize!
na razie nie mogę nic wstawić, do środy :(
ALE mogę opisać dokładnie.
PUL jest gwiazdkowy, a polar niemalże identyczny z tłem tegoż PULa. Różnica jest doprawdy minimalna. Napki są białe. :)
jak dla mnie za dużo niebieskości - ch....a no
mamuśka, to bez porównania. Dwumiesięczniak jednak tak dużo nie siknie ;) Ale kilka godzin przeżyło i podejrzewam, że jeszcze coś by zniosło. Podoba mi się, że cieniutko i chłonnie. Na większe dziecko można ze trzy takie wkładki, a i tak będzie cieniej niż w większości...
mi - czekam na doświadczenia z coolmaxem.
Będe na pewno omawiać jeszcze coś i zastanawiam sie czy testować, czy zostać przy "mojej" frotce