Nie wiem bo nie podaje mu mleka krowiego. Na pewno nie mogę jeść nabiału bo wtedy pierda i kleksy zaraz. ;-) znaczy się Darus ma. Karmię piersią
Wersja do druku
Nie wiem bo nie podaje mu mleka krowiego. Na pewno nie mogę jeść nabiału bo wtedy pierda i kleksy zaraz. ;-) znaczy się Darus ma. Karmię piersią
Dziewczyny może przyda się wam takie info.Byłam dziś w ikea i była jakaś mega promocja na dziecięcy asortyment a przede wszystkim na pieluszki muślinowe za 4.99 za dwie sztuki więc warto się przejść jak ktoś ma blisko bo wychodzi taniej niż tetre lux.
Bo te pieluszki maja wycofac i wyprzedaja to co maja ;)
Wycofać? Dlaczego? Mam parę i bardzo lubię :)
Byłam w IKEI w ten weekend i tak sobie myślałam: ikeowy otulacz, to by było coś :>
Zmiana asortymentu ;) Tak samo jak te neonowe wieszaki na ciuchy dla dzieci, i parę innych rzeczy - wprowadzą coś nowego na ich miejsce.
Na stronie www cena jest normalna, w sklepie to było oznaczone jako przecena?
Tak była przecena i wyglądało na to, że to kolejna obniżka. Masz rację na stronie wszystkie ceny są normalne a w sklepie było sporo obniżek na tekstylia dziecięce, jakaś pościel, spiworki, sliniaczki. ..
Hmmm muszę przemyśleć ewentualną jazdę ;)
Kojarzysz czy takie ala fartuszki z rękawkami były przecenione?
Jak takie po dwie sztuki na wieszaczku to były z tego co pamiętam..tylko czy one były z rękawami to na 100% nie wiem bo nie oglądałam dokładnie...
Skusiłyście mnie tymi pieluszkami, wybrałam się po nie do ikei ale niestety w Katowicach nie maja ich przecenionych :( Jest tylko informacja, że koniec serii, ale nic taniej, i pracownicy też nic nie wiedzą aby miały być tańsze. Chyba tylko pościel była taniej z dziecięcych.
Ja chyba w sobotę pojade. Ikea wrocław. Ciekawe czy coś będzie przecenione?
Ja byłam w ikea targowek...myślałam, że skoro to sieciowka to wszędzie obowiązują te same ceny czy przeceny. ..
Widocznie nie, ale jechać i tak było warto, skoro tak zachwalacie ikeowskie ręczniki to je zakupiłam do pieluchowania noworodka na którego czekam :)
Jak tylko przebrnę do końca przez ten wątek to zacznę zadawać pytania, co prawda 5 lat temu mój syn był na tetrze jako noworodek ale teraz widzę tyle innych możliwości że czuję się zielona. Tetrę mam jeszcze po nim ale jest strasznie szorstka, nawet po wypraniu i prasowaniu (przed była jeszcze gorsza) myślicie że da się ją uratować? Na razie wszywam ją jako wypełnienie do formowanek z zewnątrz flanelowych.
Moniko, wygotuj je w kwasku cytrynowym.
Wrocław potwierdza -te muślinowe ręczniki są przecenione z kartą IKEA FAMILY z 12,99 na 5,94 PLN.
Kupiłam 6 par.
Ja będę w środę w tej Ikei, mogę komuś kupić i wysłać, jeśli jeszcze będą ;)
Tak wracając do tematu...
Zakładam tetrę na tyłeczek kiedy tylko mogę a składam w prostokąt jak prefoldy :D Póki co na noc jednorazówki, ale powoli się wprawiam to może będzie coraz lepiej. Jak otulacz Milovii do którego pakuje tetrę nie wytrzyma to używam kokosi nb z wkładami i też jest nieźle, chociaż otulacz z wkładem wytrzymuje mniej użyć niż z tetrą. Próbowałam zakładać formowankę kokosi (nb lub s-nie pamiętam który to rozmiar) ale nie byłam szczególnie zachwycona. Mam jeszcze jakieś toots boots ale te są tak ogromne, że na razie nie zakładam. Tyłeczek taki mały no i jeszcze ten nieszczęsny pępek nie odpadł....
Oj pępek potrafi się trzymać, u mojego synka odpadł dopiero po pełnych 4-ech tygodniach.
Co do mojej tetry, to gotowanie w kwasku nic nie pomogło. Dokupiłam nową paczkę kwasku, spróbuje drugi raz jak słońce zaświeci.
Wyprałam tez najmniejsze kieszonki, po ciężkich bojach włożyłam do nich wkłady i poczułam się jak jakiś olbrzym-moja wąska dłoń ledwo sie tam mieści, jak wy dajecie rade? :omg:
Na bieżąco produkuje nowe formowanki, przymierza je lalka, szkoda że nie wiem jak duży będzie docelowy użytkownik-przekonam sie za max 2 miesiace :)
My cztery tygodnie mieliśmy dokładnie wczoraj :) Straciłam już cierpliwość, odstawiłam octenisept tak bardzo polecany w szpitalu i kupiłam spirytus jak za starych dobrych :lol:
Wieści z frontu - pieluchujemy wielo odkąd wyszliśmy se szpitala po porodzie - czyli od poniedziałku. Tzn. wyszliśmy w niedzielę, ale zaczęliśmy od poniedziałku. Wrażenia - super, na pierwsze dni był idealny otulacz wełniany który sama szyłam, idealnie mieścił tetrę 40x40, teraz mam wrażenie że chyba już ciut maławy na ten tyłeczek - czy dzieci tak rosną szybko?
Teraz uzywamy na zmianę formowanek diy, małej tetry i ręczników z ikea, i do tego otulaczy newborn z pula pupus i HF, i dwie kieszonki chinki. Jest moc :D Nawet pielęgniarka się zachwyciła na wizycie pieluszką, bo specjalnie wybrałam najbardziej odjechaną jaką miałam :D
Z pępkiem mieliśmy szczęście - odpadł w 5 dobie :D
Przez pierwsze dni w domu na noc używaliśmy pampersów, a teraz juz dwie ostatnie doby tylko wielo. Tyle tego mam ilościowo (nie że tyle brudnego) , że mam problem z nastawieniem pralki - ładunek pieluchowy był nastawiony dopiero raz :D
Czy ja jestem jedyną osobą, która polubiła się z kieszonkami bardziej niż z otulaczami? :)
Synek wczoraj skończył 3 miesiące, w poniedziałek będą 3 miesiące wielopieluchowania. Przez ostatni miesiąc na noc czasami wprowadzam formowanki (mam 5 TotsBots Bamboozle, są wspaniałe) z otulaczem, malutki nie robi już kupek w nocy. I taka pielucha wytrzymuje 8, nawet 10 godzin!
Moje spostrzeżenie- prawidłowa kupka spłukuje się łatwiej, niż... "nieprawidłowa", ze śluzem, za rzadka itp.
Synek miał w poniedziałek ok 64 cm długości i w trzystopniowej regulacji długości pieluchy powoli przenosimy się na drugi stopień. I luzuję też obwód w pasie- o jedną napkę (nie parę), ale wtedy delikatnie przekręcam pieluszki, żeby ten luz był na środku. Macie inne pomysły na to?
Tez lubie kieszonki, ale mam tylko 2 na malizne moja - ledwo 50 cm, a taka mi lekarze wrozyli wyrosnietą ;) OS mam wiecej, ale jest na nie jeszcze za mala, wiec jedziemy w ciagu dnia na otulaczach, a na noc mam owe 2 kieszonki i czasem posilkuje sie otulaczem, jak siknie/kupknie czesciej :)
W ogole 8-9 godzin? Woow, u nas zmiana jest co 2 h maksymalnie, taki sikacz z hrabianki :D
My od skończenia tygodnia życia w OSach. Tylko młody miał 56 cm, 34 w obwodzie brzuszka jak się urodził...
No, tak długo, ta formowanka jest ekstra, ściągam, a skórka nie jest nawet lekko zaczerwieniona, mimo tego, że czuć, że "piela" ma dużą wagę.
Mam pytanie kupowe: Czy jest sens do formowanek bawełnianych noworodkowych wycinać z mikropolaru warstwę "sucha pupa"? Chodzi mi o to, czy kupa noworodkowa łatwo spłukuje się z bawełny. Bo kupy nienoworodkowe na niemikropolarowych formowankach wspominam jako koszmar ;)
Łatwo, pod mocnym strumieniem i na świeżo to mi nie zostawały żadne plamy
Ja lubię pod kran wsadzać samą wkładkę i stąd moja miłość do suchej pupy, ale poza tym kupka spiera się i z bawełny na spokojnie
Witam!Dziewczyny mam pytanie,nie wiem moze juz było,ale nie jestem w stanie przeczytac tylu stron.Bede pieluchowac noworodka,ktory przyjdzie na swiat miedzy koncem marca,a poczatkiem kwietnia.Mam zakupione otulacze i pieluchy tetrowe.Zastanawiam sie jednak w jaki sposob najlepiej zakładac chlopcu taka tetrę,zeby nie przeciekała.Jaki sposob wam najlepiej sie sprawdzał?Czy tradycyjnie,czy w samolocik,czy jeszcze inaczej?
Po miesiacu pieluchowania cory stwierdzam ze wielo to cos pieknego - a jak zwracaja uwage, hihihi . Pani pediatra i p8elegniarki z przychodni od razu Gaie zapamietaly, bo ma te hipsterskie pieluchy, na poporodowym spotkaniu w szkole rodzenia dowiedzialysmy sie ze jestesmy pierwsze z uczestniczek kursu uzywajace wielorazowek :D Generalnie jestem zadowolona z decyzji, pranie nie jest skomplikowane i jakies czasochlonne. Ciagle jedziemy na otulaczach welnianych+ tetra 40x80/bambusy 70x50, ewentualnie otulacz pul+wkladka mikrofibra+sucha pupa. Na noc albo kieszonki, albo pampki, jak kieszonka nie wyschnie. Dobrze sprawdzaja nam sie tez formowanki z kokosi i bambisowa formowanka z pupusa.
Anegdota z zycia : przyleciala z wizyta kilkudniowa babcia, i spotkala ja mokra pielucha w czasie kiedy ja bylam pod prysznicem. Biedna babcia, wychowawszy 5 dzieci na tetrze, przy wnuczce zapomniala, jak to sie robi :D
:applause:dziekuje!maluch juz na swiecie.chcialam zaczac tylko tetra w pul-a.strasznie duza ta pupa.mam otulacze milovia i kokosi nb/s
Chcąc pieluchować zestawem formowanek + otulacz to chyba ze 30 muszę mieć? Czy mało? ;)
Nie no za dużo..
Zależy jak często będziesz robić pranie i jak długo formowanki będą schły. U nas na początku kupa była co chwilę, czasem były dwie pieluchy przy jednej zmianie tzn.nie zdążyłam jeszcze otulacza zapiać a już wkład zakupkany ;) Dlatego dobrze że nie inwestowałam za dużo w różne formowanki czy kieszonki - używam zwykłej tetry i składam ją w prostokąt jak wkłady. Były żółte ;) wycieki na otulacz, ale tetry skladanej w samolot czy latawiec nie potrafiłam upchnąć do maleńkiego otulacza.
Teraz Junior ma 9 tygodni i już jest zdecydowanie mniej pieluch na dzień. Dzisiaj miałam nawet niespodziankę - po dwóch godzinach chciałam zmienić pieluchę a tam suchutko i czyściutko :)
Na początek gdy pieluszki zmienia się często bo kupki i siusiu są często lepiej więcej a cieńszych wkładów - szybciej schna, na wyjścia czy noc parę formowanek żeby wytrzymały gdy nie ma jak zmienić pieluszki
A najlepiej nocnik ;)
No to ja moge cos z placu boju napisac wiecej. Gaia ma juz 6 tygodni, i teraz tak:
-w pierwszych tygodniach zdecydowanie wygrywal mojej produkcji welniany otulacz i malutka tetra 40x40 - mam wrazenie ze to juz pisalam, haha. Dobrze w ogole, ze kupilam te mala tetre bo inaczej nie wiem, co bym w ten otulacz kladla,a tak to byla mala fajna zgrabna dupka. Otulacz mam na mysli ten z tego zdjecia:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...1e8d989edc.jpg
-potem jak juz sie zrobil za maly (ok.tydzien poltora dawal rade), weszly na tapete tez robione przeze mnie welniaki:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...5ab5c53df4.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...da5de3a57d.jpg
Szylam je z wykroju z neta, rozmiarowo Ski. Uzywalam tez otulacza welnianego Kokosi rozm.S. Pod nie dawalam tetre 40x80, skladana w samolot i na srodek dodatkowy wklad z flanelki. Sprawdzalo sie super do miesiaca, potem corka wyrosla. Btw,z formowanek szytych przeze mnie wyrosla tez bardzo szybko, 2 tygodnie dawaly rade XD
-z otulaczy pul uzywalam chinek:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...0122c1a192.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...417b40099e.jpg
I sprawdzaly sie super, ale tez do miesiaca max, 3.600 kg wagi. Uzywalam ich z wkladami oryginalnymi z mikrofibry i tez z recznikami karma czy jakos tak z ikea (otulacz+recznik+wkladka sucha pupa). Jakby ktos je kupowal, to pamietajcie, ze one sa naprawde w malym noworodkowym rozmiarze(formowanka bambisowa pupus ska pod nie nie weszla, ani zadna kokosi).
-gdzies w miedzyczasie weszly na plac boju szyte przeze mnie welniaki w rozmiarze M, pod nie juz smialo dawalam formowanki welurowe kokosi S, formowanke pupus, tetre 40x80 i bambusa 50x70. Tego nadal uzywam, ale tetry i bambusa z dodatkowa wkladka w srodek (zwykle jest to recznik ikea, albo ta mala tetra 40x40 ktorej izuwalam zaraz po narodzinach Gai). Cora wazy 4200 i na razie taki uklad sie super sprawdza.
-mamy tez kieszonki chinki
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...0f4002f0aa.jpg
Rozmiar newborn, daja rade do teraz, wczesniiej zmniejszalam. Podobnie z jedna kieszonka pupusia. Te chinki polecam zamawiac z oryginalnym wkladem, bo sa dosc waskie w kroku.
-a, i mam jeden otulacz pulowy pupus, Ska chyba albo newborn, ale sie nie lubimy, dziwnie szyty mam wrazenie, dlugo byl za duzy, a teraz za moment bedzie za maly.
Powiem wam ze radoche z wielo mam olbrzymia, na noc tylko uzywamy ostatnio pampersow, bo mloda ma wielki sik i delikatne 4 litery, wstawalabym co godzine, a tak to mam tylko 3 pobudki w nocy :)
Ile zmian dziennie? Wychodzi na dobe okolo 15 zmian, pralke z pieluchami nastawiam raz, rzadko dwa razy/tydzien.
Lakoniwo, ile ważyła Twoja córka po urodzeniu? Te chińskie otulacze do 3,6 kg powiadasz? :ninja:
Aaa, i mogłabyś podlinkować wykrój otulaczy?
Gaia wazyla 3160, ze szpitala wyszla z 2980. Byla naprawde drobniutka i chuda.
Te chinki max do 3600, i to juz na ostatnich napkach jechalam i cora protestowala ze ja gniecie. Linka do otulaczy musze poszukac, bo szylam z roznych a nie zapisywalam, jeden to na pewno byly darling cloth diapers, ale pozostalych nie pamietam....
tak się zastanawiam, jakby poszyć ala prefoldy grubsza flanela + welur i spinać snappi - dało by radę? Później byłoby jako wkład do formowanek-kieszonek... tak piszecie, że chłonność nie ma znaczenia...
Nie wiem w którą stonę iść, bo starsza córka zużywała 20 pieluch na dobę, a młodsza przewijana tylko przy karmieniu, bo kupa była co kilka dni... mówię tu o jednorazówkach i okresie noworodka ;)