Też tylko tyle znalazłam, niemniej jednak dziękuję bardzo :)
Jeszcze mam pytanie odnośnie książeczki "Świąteczne wędrówki Mrówki ParUFFki". Czytał ktoś i podzieli się opinią?
http://www.motyleksiazkowe.pl/home/1...392328896.html
Wersja do druku
Też tylko tyle znalazłam, niemniej jednak dziękuję bardzo :)
Jeszcze mam pytanie odnośnie książeczki "Świąteczne wędrówki Mrówki ParUFFki". Czytał ktoś i podzieli się opinią?
http://www.motyleksiazkowe.pl/home/1...392328896.html
Trafiłam w bibliotece na książkę "Oczy" Iwony Chmielewskiej... Chcę mieć :-)
MAm pytanie o inne pozycje autorki.. są równie fajne? a "Królestwo dziewczynki"?
Chmielewskiej bardzo lubię Dwoje ludzi, Cztery zwykłe miski i Kłopot. Inne trochę mniej, ale też fajne. Aaa, i Cztery strony czasu są super!
Beniamin 12.2007, Jonathan 08.2009, Samuel 09.2011, Emma 02.2014
Chmielewskiej mam marzenie mieć wszystko :) Królestwo dziewczynki - książka o dojrzewaniu, tutaj jest piękna recenzja i zdjęcia środka http://pozarozkladem.blogspot.com/20...iewczynki.html
Święty Mikołaj i ty możesz mu pomóc.
Jest jedna rozkładówka o reniferach.
Opowiadania na BN wyd. Olesiejuk z tego co pamiętam jest jedno opowiadanie w którym przewijają się renifery.
Święty Mikołaj wchodzi kominem (mam nadzieję że nie pomyliłam książki) tam też wątek reniferowy.
Jeszcze coś mi chodzi po głowie ale nie mogę sobie przypomnieć.
Królestwo dziewczynki jest bardzo oniryczne, albo dla młodszych (jeszcze dziewczynek), albo dla starszych nastolatek jest fajne. Bo, mimo że skierowane do dojrzewajacych dziewczynek, i mimo że jest to piękna książka, to 4/5 klasa podstawówki trochę się jej wstydzi. My wypozyczaliśmy z biblioteki
Ja SOBIE kupiłam pod choinkę abc.de (jak zobaczyłam na wystawie w Zachęcie byłam zachwycona) i kiedyś, może już trochę bardziej dla dzieci, kupię Cztery strony czasu - scenki z mieszkań przy rynku w Toruniu na przestrzeni czasu, imho fajna nietypowa książka do edukacji historycznej, ale niekoniecznie dla najmłodszych.
Większość książek Chmielewskiej tak jak "oczy" jest wysmakowana, wypracowana i z pomysłem, to takie książki-cacka, ale imho trochę "na raz". Ale ja nie jestem wielbicielem książek obrazkowych.
A, więcej treści ma jeszcze Pamiętnik Blumki o Korczaku - kiedyś na pewno przeczytam.
wysłane z telefonu
Ooo, Pamiętnik Blumki, zapomniałam o nim, a jest świetny wg mnie!
Zamawiałyście może z księgarni chodnikliteracki.pl? Wcześniej nie widziałam jej nigdzie, a teraz wyskakuje w Ceneo - mają nawet fajne ceny i darmową dostawę od 100 zł. Ciekawe jak z realizacją.
Coś mi świta, że był wątek opiniowy o księgarniach i tam chciałam zapytać, ale nie mogę znaleźć...
watku o ksiegarniach chyba nie ma - a przydalby sie ;) zaraz uczynie...
A jest wątek o księgarniach???
Edit: źle przeczytałam!
tez mam w planach kupic cos u nich wiec fajnie, ze ktos juz zamawial :)
Widziałam, że działają od niedawna, opinie są od listopada. A ceny kuszące, większość w okolicy -40%. No i ta darmowa wysyłka od 99zł.
Nic tylko kupować :p
Szkoda tylko, że sporo pozycji niedostępnych. Lecz to może jest chwilowe.
Akurat większość tego co chciałam to już była:) w nieprzeczytane też nie zawsze mają wszystko.
Ja czekam na pierwsze zamówienie z chodnika. Moje całe zamówienie było -40% i różnica w cenie spora wyszła. Nie było jednej pozycji, za to była inna która z nieprzeczytane zniknęła w czasie mojego długiego kompletowania koszyka ;)
I jeszcze z pytaniem przyszłam o Cecylkę Knedelek. Znalazłam przynajmniej 3 różne wydania pojedyncze i jedno wydanie w trzech tomach (chodzi mi o ksiązkę kucharską dla dzieci Cecylki Knedelek, bo są jeszcze takie pojedyncze małe książeczki np fabryka czekolady, coś o naleśnikach itd). Czy to jest wszystko to samo, tylko w różnych okładkach/wydaniach? W tych dużych ksiązkach kucharskich jest to co w tych trzech tomach?
przyszłam się trochę pochwalić :D cztery! osoby z mojego nieczytającego otoczenia przyszło do mnie w tym roku po propozycje prezentów książkowych dla dzieci :D w tym jedna koleżanka do tej pory kupująca raczej plastikową badziewkę postanowiła obdarować książkami 8 dzieci z rodziny :D trzymajcie kciuki, żeby polecone przeze mnie książki się spodobały, mam stresa ;)
Dziewczyny a co wy myślicie o wszędzie chodzącym tacie Alberta z fają? :ninja: My Alberta bardzo lubimy, aktualnie u nas jest hitem ale tata chodzący po chacie z fajką, kurzący ją nawet gdy syn je i myje zęby strasznie mnie razi. A jednak treść jest świetna moim zdaniem :)
Ja to się zastanawiam, co się stało z mamą Alberta:P
Kabanos, temat był juz tu poruszany :) I zdania były rożne. Mnie akurat to nie razi, bo przecież niektórzy ludzie palą papierosy i przed tym dziecka nie uchronimy. Trzeba tylko tłumaczyć, ze nikotyna niszczy zdrowie itp.
W innych częściach Alberta wiele jest złych zachowań (naśmiewanie sie z dziewczynek a A. i Mika, bicie w A. i potwór etc) pokazanych właśnie po to, żeby na ich przykładzie wskazać to właściwe, IMO.
Właśnie szukałam tego tematu, bo czytam forum, znam Was :P I wierzyć i się nie chciało, że nie "obgadałyście" Alberta :D No ale nie znalazłam ;)
Tak, też uważam, że palenie nie może być tematem tabu, ale jaranie w domu, przy jedzeniu i faja na każdym obrazku... jakoś tak nie fajnie moim zdaniem.
A co do mamy A. też się zastanawiam, gdzie ona się podziewa całymi dniami ale za to widok taty A w fartuszku przy garach, miodek :love:
Wiesz, Albert to seria która powstała kilkadziesiąt lat temu. Wtedy mniej mówiło sie o szkodliwości tytoniu.
A co do mamy, to myśle ze jej nie ma. Nie wiem, w jaki sposób zniknęła z życia A. (rozwód, smierć?) ale wydaje mi sie, ze to celowy zamiar autorki.
Ja też myślę, że to celowy zabieg, ale jakoś nie mogę przestać o tym myśleć :D
Na razie czytaliśmy tylko Alberta o potwora
Dzieci nie pytały o fajkę
ale faktycznie widok nieco egzotyczny w naszych czasach, nie razi mnie jakoś a nasze dzieci będą miały okazję poznać temat, który przecież jest obecny w życiu.
W końcu trafia na kogoś palacego pewno.
swoją drogą naprawdę dobry mają świat te nasze dzieci! (Kolejny raz doceniam).
Nie czytaliśmy Mikołajka jeszcze i zrobiłam drobne rozpoznanie w Google za waszą inspiracją
i znalazłam fragment mocno dla mnie niefajny
O klapsie przy okazji ubierania się w sweter.
Jak będziesz czytała Astrid Lindgrend to często natrafisz na klapsy, kary, dawanie w skórę etc.
Mnie akurat nie razi to w Mikołajku.
Mikołajek był pisany jakiś czas temu i klapsy uczestniczyły w życiu.
Mój syn nawet nie pyta o to.
Kiedy czytaliśmy albo słuchaliśmy Pippi Pończoszanki to dziwił się temu że Pippi daje sobie w skórę jak nie jest grzeczna i nie chce iść spać.
Wytłumaczyłam co to znaczy i tyle. Nie wraca do tematu. Czasami się z tego śmieje jak np: w Emilu.
Dzieki za pocieszenie spadlamznieba :) nie dotarlam jeszcze do Astid z moimi dziecmi, sama czytałam i miałam czytane
ale zupelnie tego nie pamiętam.
Masz racje chyba, nie ma co demonizowac...a rozmawiac, tłumaczyc.
( sorry za OT)
Agatek - szczerze to mało tłumaczę sama. Kiedy się zapyta to tłumaczę. Dzieci dużo wiedzą i rozumieją. Znacznie więcej niż nam się wydaje. To tak samo jak dzieci i to nie tylko rodzeństwo; wzajemnie się bije, gryzie, popycha, krzyczy na siebie, wyrywa włosy etc. Niektóre dzieci wcale nie znają przemocy domowej a wobec siebie ją stosują. Mimo tego, że się tłumaczy to i tak czasami nie dociera. To chyba jest w naturze człowieka i tak jest skonstruowany świat. Nie wnikam w to jeśli chodzi o moje dzieci które czasami się dopadną (co prawda nie gryzą i nie rwą włosów, ale robią inne rzeczy których na pewno nie znają z domu czy z bajek (bo ich nie oglądają). :-)
Bajka i Majka Prześlugi fajne? Kolorystyka ilustracji bardzo moja, a w wyczerpanym wątku były podzielone opinie o Zuzi í wolę się upewnic jak z ta pozycja.
Sprawdzałam dziś czy nie szykuje się jakiś nowy Tappi albo chociaż Rycerz Valdemar dla mojego 4-latka. Nic nie znalazłam ale natknęłam się na inne książki tego autora: "Zagubieni". Więc chciałabym zapytać czy znacie , czy warto i czy się nada dla 7-latka bo wydawnictwo podaje 9-11 lat.
Ktoś ma http://www.nieprzeczytane.pl/Ogrod-m...uct963889.html ??
Twarde i klapki mają być.
Ogród motyli
The Butterfly Garden
WESTON LAURA