Re: a może tak pieluchowa ankieta - ktorą na ile oceniasz
to ja się dorzucę z pytaniami...
czy noworodek w nocy też sika co dwie godziny? za każdym razem trzeba zmienić pieluszkę?
i co stosowałyście w nocy kieszonki, formowane (ale tych na noc potrzeba by było pewnie ze 4...) czy tetra+otulacz?
zastanawiam się nad zakupem większej ilości pieluszek flanelkowych zamiast tetry - czy to dobry pomysł? Jak Wam się sprawdzają?
będę wdzięczna za pomoc 8))
noworodki mogą siusiać co chwilę. Pieluszki nie musisz zmieniać od razu po siknięciu (chyba że to tetra). Inna sprawa że noworodki (Alicja tak od 2 tyg) co chwila robią kupę. I wtedy już musisz zmienić niezależnie czy to jedno czy wielorazówka.
hmmm hmmm, mam nadzieję, że mój dzieć oszczędzi zaspanym rodzicom nadmiaru nocnych kup 8))
a da się jakoś poznać, że zrobił kupę w nocy? czy muszę sprawdzać co chwila? bo podobno te pierwsze nie pachną...
Oto moja subiektywna opinia na temat pieluch, moj ulubiony rodzaj pieluch to formowane bawelniane, a otulaczy to welniane, nie przepadam za AIO, czas schniecia podaje w warunkach bez ogrzewania i slonca, w zamknietym pomieszczeniu
Pieluchy do skladania:
Frotki Lenya – super, przede wszystkim bardzo szybko schna i calkiem chlonne, zawsze uzywalam z dodatkowa wkladka konopna
Prefoldy konopne – bardzo lubilam u noworodka, bardzo chlonne, szybko schna, tylko jak to konopie z czasem staja sie co raz twardsze po praniu i trzeba mietolic, nie kazdy to lubi
Prefoldy bawelniane – tez super, mieciutkie, nie tak chlonne jak konopie, schna bardzo dlugo
Formowane bawelniane (i niebawelniane):
Flanelka ImseVimse – nie lubilam, malo chlonna, bez zapiec na bokach, do tego snappi tez na niej za skarby sie nie da zalozyc
Babeco bambusowe ( model budget nappy) – kupione za bezcen na allegro, naprawde swietne, chlonne i wygodne, ale schna wieki, az sie odechciewa
Ptit dessou mala techniczna – bardzo fajne pieluszki, mieciutkie, calkiem chlonne, cudowne kolorki, mala pupka, jak dla mnie wcale szybko nie schna, ale bardzo je lubie, pomimo, ze nie z bawelny
Swaddlebees welurowa (organic cotton velour) – pieluchy nr 1 jak dla mnie, bardzo chlonne, z ekologicznych materialow (nawet gumki w srodku nie zawieraja lateksu), swietny ksztalt, zapinane na bokach na napki, zgrabniutkie, waskie miedzy nozkami, u stojacych dzieci mozna zakladac jak majtki, milusie, do tego w slicznych kolorach, schna dlugo … ok.2 dni (ale wiekszosc pieluch mi tak schnie), bardzo szczelna
Swaddlebees welurowa onesize – megachlonna pielucha, zaluje, ze jej nie mialam od urodzenia dziecka, bo dodatkowy wklad mozna stosowac jako pieluszke u noworodkow, bardzo szczelna, swietnie sie dopasowuje, jednak daje troche wiekszy odwlok niz rozmiarowka, ale schna nieco szybciej
Swaddlebees kieszonka (velour pocket fitted) - bawelniana kieszonka, swietny kroj, szybko schna, jak to kieszonki,
Easy Peasy Harmony – pielucha konopna onesize, megachlonna, dlugo schnie, jak to konopie z czasem sztywnieje i trzeba pomietolic, dziwaczny system regulacji, sama nie wiem jak wpadlam na to jak ja zmniejszyc, nie powieksza pupki, lubie ja
Babykicks onesize – nie podoba mi sie sposob zapinania, tzn to, ze zapiecia boczne chowaja sie pod przedni panel pieluchy, a nie odwrotnie, troche to dla mnie niewygodne, no i frotka wydaje mi sie na tle innych moich pieluch troche szorstka, po zmnejszeniu pieluszka robi sie taka zbita i sztywna jakas… jak na razie na noc tylko stosujemy, nie wykluczam, ze na wiekszych dzieciach ta pielucha bedzie fajniejsza w uzytkowaniu, bardziej wiotka, schnie ok 2 dni
Heiny Hugger – nasze puchate cudenko, bardzo chlonna, chyba lepsza dla dziewczynek albo chlopcow, ktorzy juz siedza i chodza, bo wszyte dodatkowe chlonne warstwy biegna przez srodek pieluchy i czasem jak maly dlugo lezy, to siuski omijaja ten najbardziej chlonny obszar, rozlewaja sie po bokach i laduja z tylu pieluchy, schnie jak reszta ok 2 dni
Babyidea Air Hour – onesize kieszonka, z wygladu przesliczna, mamy w pomaranczowe paseczki, z zewnatrz bawelna organiczna z konopnym podszyciem, w srodku delikatny polarek, ktory nie bobkuje sie po praniu (!), system regulacji rozmiaru taki jak w ptit dessou, nie wyobrazam sobie jednak tej pieluchy na dziecku ponizej 5 kg, waska miedzy nozkami, schnie ok 1,5 dnia
Pieluchy AIO, nieprzemakalne, czyli tzw KALOSZE:
Bumgenius – kupilam duzo, sprzedalam wszytskie, nie polubilismy sie, po pierwsze dzieki tym pieluchom odkrylam, ze nie lubie rzepow, poza tym z wygladu nie za bardzo mi sie podobaly, no i bobkujacy polarek… nie znosze!! Poza tym pielucha ok, dobrze sie dopasowuje, przecieki rzadko sie zdarzaly… co zrobic, nie pokochalismy sie
Imse Vimse AIO – nie lubie uzywac…. paskudnie zszarzala no i bobkujacy polarek na dodatek
Blueberry – pieluszki przesliczne, rozmiarowka megazgrabna, zapiecia po bokach jak w swaddlebees (zreszta to ta sama firma) , dodatkowy wklad z mikrowlokna plus konopie, z zewnatrz laminowane minki, mnostwo wzorow do wyboru, ciezko sie zdecydowac, kupilam dwie: krowke i moro, w drodze losowania jednak sprzedalam moro, krowke od czasu do czasu zaloze… powod: bobkujacy polarek!!! Za taka cene mogliby sie bardziej postarac
Starbunz – kieszonka rozm m, przeslodkie pieluszki, nie moglam sie oprzec, zeby nie kupic, mamy wzor z malpka i gdyby ta malpka tak ta mnie nie patrzyla, to pewnie juz bym ja sprzedala, powod: bobkujacy polarek!! Poza tym ok, troszke grubawa na pupce, nie bardzo, ale wiecej niz inne kieszonki (ma 2 warstwy polaru)
Itti Bitti d´lish snap in one – kiedy przyszla paczka z nimi, bylam bardzo zawiedziona, bo jakos tak dziadowsko wygladaly, gorzej niz na zdjeciach, ale teraz stwierdzam, ze to najfajniejsze kalosze jakie mamy, sa malutkie (naprawde malutkie!) waziutkie miedzy nozkami, do tego wklady schna w 1 dzien i jest to dla mnie absolutny rekord, zwazywszy, ze sa z bawelny organicznej i bambusa, bardzo chlonne, ciezko opisac jak wygladaja od strony technicznej, nie lubie AIO, ale te a swietne, na dluzsze wyjscia wlasnie tych najbardziej lubimy uzywac, aha, polarek nei bobkuje!! A byly prane juz wiele razy…. Naprawde same zalety
Otulacze:
Imse Vimse PUL – bardzo fajne, ladne, szczelne
Bummies – bardzo ladne wzorki, tez sa ok
Nature Babies – nie lubilam, jakos nieciekawie sie dopasowywaly i wpijaly
Welniane Storchenkinder – kocham kocham kocham, sa slodkie
Wollwikkelamsterdam – swietne
Stacinator polarowy – naprawde super jakosc, do tego rozm s starczy nam na baaardzo dlugo, bo duzy zakres regulacji jest
To na razie tyle
agul, a co masz na myśli, pisząc "bobkujący polarek"?
a kolekcja imponująca :thumbs up:
gdzie kupiłaś te wszystkie cuda (ja kojarzę tylko lenye, prefoldy, pd i bg :oops: )?
hmmm, bobkujacy polarek, tzn taki z bobkami :), znaczy sie kuleczkami malymi, na ubraniach tez sie czasem tak robi po praniach, nie wiem jak to wytlumaczyc lepiej, moze spilingowany zabrzmi bardziej obrazowo? poza tym nie zauwazylam, zeby kogos to denerwowalo, ale mnie sie nie podoba i juz, na jakosc pieluchy to nie wplywa, tylko wizualnie nie za bardzo
a pieluchy w roznych miejscach nabyte, wiekszosc jednak ze sklepow wysylkowych w uk, tam sie znajdzie wszystko