jadorota tu fajny filmik o składaniu pieluch tetrowych
http://www.youtube.com/watch?v=J_7-JeyPDwQ
Wersja do druku
jadorota tu fajny filmik o składaniu pieluch tetrowych
http://www.youtube.com/watch?v=J_7-JeyPDwQ
Cały czas zapominam o tym, że yotube to kopalnia wiedzy. Oglądam sobie o motaniu chust, ale nie wpadłam na to, że o pieluchach będzie. Znowu dopada mnie ciążowe zaćmienie. Dziękuję za pomoc :)
Ja dziś ćwiczyłam składanie formowanek :)
napiszcie mi co na mega sikacz będzie dobre, bo moja miesięczna córa ma mokra po 1-2 strasznie pieluszkę a na spanie (śpi 3-4godz) zakładam jej huggisa bo nic nam nie wytrzymuje.
Coś poradzicie? Jakie wam pieluchy sie sprawdziły?
oczywiście mogę duzo napakowac ale będzie jej niewygodnie
bambus, konopie... i wełenka na to ;)
ale ja tak robię wkładka konopna + bambusowa na to otulacz wełenka tetrolub totsbots flexi+ otulacz imse vimse, na kieszonki jest jeszcze za drobna bo 4kg prawie waży
Biedronki- u nas kieszonki jak najbardziej w użyciu:) a Franciszek waży dokładnie 4100:) Mamy - charlie banana, bumgenius, applecheeks.
no to jutrokieszonki spróbuję :)
Kieszonki dawały rade na samym początku, ale powyżje 3 miesiąca już tylko formowanki(i to nie wszystkie) wydalają tempo mojej córy:)
Czy dla noworodka ok. 4 kg dobry będzie otulacz one size na tetrę, prefoldy i formowanki czy lepsza rozmiarówka do 8kg?
Zależy jaki otulacz, Franek waży 4300, Flip jest na niego za duży, za szeroki, ale np otulacz babyetta jest ok, otulacz z close parent tez jest w porządku. Super pasuje tez gro via.
u nas był za duży uważam, że lepiej rozmiarówka ale dla mojej małej nawet taki do 8kg za duży, jak dla mnie imse vimse super był2-4kg ale już za mały więc następny rozmiar byłby super a mamy 5-8 i jest a duży.
U dziewczyny jednej chcę zamówić. Pewnie jest też tutaj na forum ale ja znalazłam ją na allegro i fejsie. Kornik urodziła się 3770 i 57 cm, Idalia ma być podobna, ale Neli nie pieluchowałam wielo od początku.
zawsze one size sie przyda i nie zmarnuje
No własnie nie wiem czy się przyda, bo ja przy Korniku używałam tylko kieszonek ;) Przy nowomordku nastawiam się na otulacze + coś tam, bo jednak tych kieszonek one-size to bym musiała mieć o wiele więcej.
ale mi zrobi na zamówienie ;) pytałam :)
teraz ma miesiąc i 4200g. bo jest rozmiar 2-4, potem3-6( i ten by mi się przydał najbardziej teraz) a potem 5-8
O to dzieki, mi się wydawało faktycznie, że coś duże te moje otulacze - jeszcze jakies tam na mnie czekają, może mniejsze, nie pamiętam...W każdym razie jeszcze poszukam tych 3-6kg.
5-8 IV pasuje idealnie na moja glizdwe, wazy 5030, ale ma 60cm (i trzy miesiace). Na formowanke one size NappiMe pasuje idealnie. W ogole te formowanki (bambus z bambusowo-konopnym srodkiem) z cieniutka wkladka i Flipem pasowaly bardzo wczesnie, tak od miesiaca mniej wiecej (MonikaK zrobila je z dodatkowym rzedem napek), bo tez mam mega sikaczke, na dodatek czasem dosc dlugo spiaca w dzien (a nie lubie jej budzic). Jeszcze bambusowe Little Lamb rozmiar 1 dobrze lezaly od poczatu. A z kieszonek to Apple Cheeks na przyklad.
No to jaki w końcu zamówić? ;) S?
A ja mam takie pytanie. Po starszym synku jestem w posiadaniu ok. 30-40 pieluch tetrowych, ok. 20 pieluch flanelowych i 10 pieluch formowanych TETRO (te kupiłam synkowi pod koniec pieluchowania).
1. Czy formowanki Tetro będą dobre do niemowlaka?
2. Co warto do tych pieluch dokupić? i w jakiej ilości?
Nela do tej pory głównie w tetrze siedzi. Dokup do tego kilka otulaczy i papierki. Na początek wystarczy. Potem możesz sobie powoli rozszerzać zestaw.
monaliza- kup sobie ok. 4-5 otulaczy, a zamiast papierków polecam koc polarowy z IKEA- taki za 10 zł- tniesz to na wkładki i bardzo ładnie z tego kupki się spłukują:thumbs up:
Kocyk kosztuje nawet mniej, niż 10 zł - 5 z hakiem. Przynajmniej za tyle ostatnio mi siostra kupiła ;)
a ja się bałam ten tani brać- a nie byłam osobiście więc nie mogłam pomacać i wzięłam TAKI:)
Dzięki za dobre rady. Kupię jeszcze otulacze.
A czy ktoś wie jak sprawują się formowanki Tetro na maluszkach?
Idalia jest w wielo od 2 doby życia :)
Mam 3 otulacze, 4 formowanki, tetrę, prefoldy z Pieluszkarni, 3 kieszonki apple cheeks i 3 Itti Bitti S. No i najwygodniej mi z kieszonkami i SIO jednak... Tetry składać mi się nie chce, no ewentualnie te prefoldy wkładam.
Hej Dziewczyny!
Jestem tu nowa i od kilku dni namietnie czytam forum,a szczegolnie ten watek. Jestescie wielkie...tyle wiecie...ze szacun!:D
Zostalo mi niewiele czasu do porodu (9 tyg) a wciaz nie skompletowalam wyprawki pieluchowej. Zaczynam popadac w panike....Mialam jakies pomysly ale po przeczytaniu Was totalnie oglupialam na nowo. Do tej pory planowalam pieluchowac kieszonkami-zakochalam sie w Pul Minkee,ale widze,ze zadna z was nie poleca na poczatek. Mam wiec problem.
Mieszkam za granica. Nie mamy tutaj sklepow z pieluchami wielo itp. Wszytsko wiec musze zamowic przez int i wysylac kurierem. Z tegoz wzgledu zalezy mi na kupieniu pieluch,ktorych nie musze wymieniac na inny rozmiar (mowiac krotko chcialabym onesize). Wiem,ze kieszonki sie nie sprawdza....a szkoda.
Ale tak: mam kilka pytan. Bede przeogromnie wdzieczna za rady...bo pieluchy snia mi sie po nocach.:duh:
1. Czy moge pieluchowac tylko za pomoca formowanek (Tetro) i otulacza onesize plus papierki?
2.Czy w formowanki tetro moge ewentualnie wlozyc dodatkowa wkladke np. bambusa na noc czy na spacer?
3. Czy ktoras z was pieluchowala pupeko 'poskladanymi' z otulaczem tylko? Przyznam,ze ta opcja bardzo mi sie spodobala, a i pieluchy niedrogie. (znalazlam wypowiedz tylko jednej z was,czy ktoras jeszcze je wyprobowala? ).
4. I jeszcze apropo tych kocykow polarowych. Czy takie kocyki z ikei naprzyklad,ktore tniecie na wkladki nie zawieraja w sobie zadnych dziwnych barwnikow itp? czy wszytsko jedno jaki to polar?
Narazie to tyle,choc pytan miliony....
Czas nagli....
Bede wdzieczna za pomoc.
Pozdrawiam
nie wiem jak dajecie radę z tetrą, mój noworodek przesikałby ją chyba w 5 minut. Itti Bitti SIO starczają na pół godziny i są mokre na wylot i tylko mi się dziecko wybudza, a spać lubi długo i często.
w ogóle zadziwia mnie że noworodek może tak dużo siusiać, właściwie wszystkie pieluszki są na wylot mokre po godzinie, mimo że do kieszonek pakuję ile się da, absolutnie nie te malutkie noworodkowe wkłady. najdłużej wytrzymują bambusowe tot botsy i little lamb, z wełnianym otulaczem, choć i te po 1,5h można wyciskać.
U nas super sprawdzają się prefoldy, składam na 3 i po problemie:) Z tetrą więcej gimnastyki:)
Ja mam prefoldy Pieluszkarni. Są tanie i świetne, miękkie i w dużym wyborze rozmiarów :) Żałuję że kupiłam tylko 5 szt. bo świetnie pasują jako wkłady do apple cheeks.
no, zrobiłam pierwsze zakupy (znaczy się: mąż zrobił ;))
dwa otulacze Imse Vimse, rozmiar Newborn
jeden otulacz Flip onesize
jedna formowanka frotte Imse Vimse
12 prefoldów pieluszkarniowych
+ 5 sztuk zwykłej tetry
na początek chcę stosować pieluchowanie mieszane, a potem stopniowo przechodzić na same wielo. zastanawiam się na ile mój zestaw będzie wystarczający? nie chcę się za bardzo wykosztować, bo nie bardzo jest za co, myślę żeby formowanek dokupić, ale jeszcze nie wiem jakie..
a my dziś zaczeliśmy :)
malutka kończy pierwszy tydzień, jesteśmy na tetrze, wkładach mini i formowance tetro, tylko wszytskie otulacze są wielkie nawet S i obciskają jej nóżki. A skórka taka delikatna :(
O i jeszcze dziś po tetrze zauważyłam zaczerwienioną pupkę, mimo że pieluszkę zmieniam od razu jak jeszcze jest ciepła... hmm no zobaczymy.
Olik a ile waży Idalia i od których prefoldów zaczęłaś premiee czy tych większych ?
Moja Róża dobiła po miesiącu do 3 kg więc chcę i ją zawielorazować i właśnie o tych prefoldach myślałam bo super się sprawdzają u starszego.
a ja dokupiłam trzy tetry poskładane, jedną formowankę dzienną i jeden otulacz S z Pupeko.
formowanka wygląda super, poskładane całkiem praktyczne. jak zacznę używać to powiem więcej :)