Tak podejrzewałam, że za ceną stoi jakość...szkoda...bo cena jest bardzo fajna...no i tylko cena :roll:
Wersja do druku
Tak podejrzewałam, że za ceną stoi jakość...szkoda...bo cena jest bardzo fajna...no i tylko cena :roll:
Ha byłam dzisiaj w Bebelulu na Solcu! Ale przyjemny sklep! Wybierałam się do niego od tygodni i wreszcie dotarłam. Już robie plany jaką chustę kupić dla małego :lol: . I moja znajoma była pod wrażeniem, stwierdziła, że ten pomysł z pieluszkami moze nie jest taki głupi 8))
Kupiłam jedną formowankę z bawełny. Na próbę. Ale pewnie jak mały się urodzi i już podrośnie to będziemy robić tam zakupy większe.
Mam małe pytanie, czy taka formowanka jest tylko na raz? Czy można na przykład jakiś wkład włożyć i potem ewentualnie go zmienić a formowankę zostawić? Czy też moze za bardzo przecieknie i nie ma mowy? Gdybym miała masę pieniędzy to bym kilka takich formowanek kupiła, tak ładnie wyglądają...
Natomiast ciągle nie mogę znaleść dobrej tetry. Czy ktoś gdzies widział w Warszawie? No jeszcze mam nadzieje, ze znajoma mi odda taką 9cioletnią po swoich dzieciach, ale jeszcze tego nie wiem... Jak nie to przyjdzie mi flanelki dokupić. Ale czy we flanelce nie jest bardziej gorąco?
Cytat:
Zamieszczone przez tysia
Tysia ja mam dokłądnie takie -kupiłam na szybko jak mi się otulacz" skończyły" . Majteczki nie przeciekły, uzywałam może z dwa razy..tylko ta ceratka w środku mnie odstrasza.
Emma formowanke raczej po 1 razie trzeba zmienić.. chyba, że tak jak piszesz -mała wkłądka do środka i po niewielkim siknięciu jak nie przemoknie to można pewnie zostawić..ja nie próbowałam
Ja mam tetrę po moim mężu. Super jest. :lool:Cytat:
Zamieszczone przez emma
Wiem, ze dziewczyny robiły sobie wkładki lub wręcz szyły pieluszki formowane z frotowych ręcznikow. Frotowe reczniki we wszystkich szmaciarniach są- czasem można za grosze kupić i pociąć na wkładki. Jak masz talent to uszyć własnoręcznie pieluszki. Gdzieś na forum byly linki do stron z wykrojami.
Narazie nastawiam się na tetre. Ale jak mały będzie większy to chyba będziemy myśleć o formowankach, bo będzie wygodniej 8)) .
Udało się mojej mamie kupić tetre z metra i całkiem niezłej jakości. Tylko ciągle zapominam się dopytać gdzie. Kosztowała chyba 3zł za metr, ale może sobie wymyśliłam tą cenę...
Już 10 pieluszek uszytych, takich 70x80, myśle że będą dobre. Choć okaże się dopiero pewnie na pupie :lol:
Czy dla noworodka też nie trzeba po praniu prasować tetry, czy dla noworodka jednak trzeba?
Ach i jak najlepiej składać. Czytałam, że najlepsze, zwłaszcza dla chłopca to w origami. Ale też ktoś mówił coś o jakimś latawcu, tylko tego znaleść nie mogę jak to się składa. A może jest jeszcze coś sprawdzonego?
I z innej beczki, w co ubrać w szpitalu dziecię jak będą upały? Położna mówiła coś o body z długim rękawkiem i pajacyku a i skarpetkach. No mi się wydaje, że to o wiele za dużo. Ale moze ja jakaś przewrazliwona na temat przegrzania jestem :?
co do ubioru to ja mam przyszykowane koszulki i pajace - nie potrafię zakładać body tak małemu dziecku
a jeżeli już to body bez rękawków
ja juz sie boję tej duchoty na salach :roll:
Emma moja Hania urodzona pod koniec czerwca w 27 stopniowe upały (w szpitalu było ciepło ale nie tak gorąco) ubierałam ja w pajacyk (bez koszulek, skarpetek) na wyjście koszulka rozpinana kopertowo i półspiochy. Potem w domu w takie upały
-koszulka + pielucha + skarpety
- rampers
- pajacyk
- body + półspochy
lubiłam i lubię body
czyli jednak nie jestem nienormalna :lool: . Bo wyobrazałam sobie podobnie.
A jak z pieluszkami, prasować czy nie trzeba? Ach i czy mogę stosować linomag czy bardzo źle zrobi tetrze?
I gdzie znajdę jak składać latawca? Wiecie coś?
ja prasowałam wszystko Hani na początku - teraz nie prasuję tylko ręczników z ikea które mam na wkładki i pieluch z polarem.. :oops:
linomagu nigdy nie używałam; do pampersów tylko sudocrem lub mąka ziemniaczana a odkąd używamy wielorazówek to nic
nie wiem gdzie są przepisy na składanie pieluch..
latawca inaczej zwanego origami znajdziesz tu http://www.pieluszkarnia.pl/i11,jak-skl ... uszki.html, najlepiej nadają się do tego pieluszki kwadratowe (dla noworodka 70x70 a dla starszaka 80x80) ale z prostokąta też można sobie przy maluszku poradzić:) można to spiąć snappim ale niekoniecznie
No masz a ja myślalam, że origami i latawiec to dwa różne sposoby składania :lool: . No to teraz wszystko jasne...
Zamówiłam pieluszki bambino mio. Wysłali mi informacje, że są i ile będzie trwało wysłanie, podali nr zamówienia. Wysłałam im pieniądze na konto wczoraj. Ale do dziś nie odpowiedzieli. Czy oni informują o tym? A może zrobiłam coś nie tak? Albo może jeszcze za wczesnie, może odpowiadają po 2 dniach na przykład??? Powiedźcie, bo się martwię :( . W końcu sporą sumę im przelałam, bo to nie tylko za pieluszki było... :?
Niektóre sklepy tak mają, że nie tracą czasu na korespondencję. Powiem szczerze lubię jak mi ktoć napisze, że paczka w przygotowaniu albo ze już poszła, ale nie zawsze tak dobrze trafiam. Myślę, że wszystko jest ok. Jak sie niepokoisz zadzwon do nich :)Cytat:
Zamieszczone przez emma
No nic, poczekam jeszcze i najwyżej, jak radzisz, zadzwonię. Bo to mój mąż przesyłał pieniądze ze swojego konta i się dręcze, że może coś inaczej wpisał lub coś w tym stylu. Choć to ja bardziej jestem zdolna do takich rzeczy jak źle wysłanie pieniędzy :oops: .
myslę, ze mozesz zadzwonić dziś i upewnić sie czy przelew doszedł. :DCytat:
Zamieszczone przez emma
Mi się udało kupić dobrą tetrę na allegro i była duża. W żadne latwace nie składałam tylko podłużnie a w ogóle to nożyczki wzięła i wiele tetry na pół poprzecinałam i były doskonałe na jedno siknięcie :). Bawiłam się w wysadzanie od 4 tygodnia itp.
Teraz młody (13,5 m-cy) już sam na nocnik lata, choć "sisi" mówi jeszcze rzadko tylko krzyczy nieartykułowanie co by mu spodenki ściągnąć.
Moim zdaniem wielorazówki i EC się opłaca w wielu wymiarach, tylko trzeba mieć podejście na luzie.
hmm, nie mogę nigdzie znaleść... Czy pieluszki z flanelki można prać w 90 stopniach? A zwłaszcza kolorową?
Czy nieużywaną tetrę uprać w 90 czy w 60? i czy wystarczy raz? Jutro zamierzam ruszyć z praniem pieluszek. :) Przynajmniej tych, co już mam :)
Raz na jakiś czas wogóle warto prac tetrę i frotę w 90'- pięknie wybiela. :D
A flanelka? Nie zbiegnie się? Bo chętnie bym ją puściła razem z tetrą...
Szymek ma już miesiąc a my ciągle na jednorazówkach...:twisted:
Boje się mu zakładać wielo, bo strasznie dużo sika i pielusza moment jest mokra a on się nie budzi. Nie mam sumienia trzymać go w mokrym ale i nie chcę go budzić co godzinę. Zwłaszcza, że często długo usypia.
Może coś poradzicie?