papierki Cie pewnie szybciej wkurza niz cokolwiek
Wersja do druku
papierki Cie pewnie szybciej wkurza niz cokolwiek
Zależy jakie otulacze kupisz i co do środka. I z jakimi kieszonkami porownujesz.
Kieszonka po 1 siknieciu idzie cała do prania.
W otulaczu zmieniasz tylko wkład.
Wkłady składane czy tetra dużo szybciej schną niż takie wkłady gotowe jak podpaska jak piszesz.
Ją jestem za opcją z otulaczami :-)
"podpaski " - dłużej schną
terta - najlepiej muślin lub bambus ewentualnie zwykła grubsza - ale jak ją złożyć? - W podpaskę?
Wkłady składane to te prefoldy?
Na gotowe "podpaski" już nie potrzeba wkładki sucha pielucha, prawda? Na tetrę dajecie? A na prefoldy?
Z chustą 6 lat temu jakoś szybciej mi poszło :-)
Ją używam wkładów składanych, prefoldow, bawełnianych albo bambusowych albo tetry składane w prostokąt.
Nie dokładam żadnej wkładki sucha pieluchy ani papierkow.
Gotowe wkłady mogą dawać uczucie suchosci albo nie w zal co mają na wierzchu.
Ją wolę naturalne materiały a nie polary i mikro costam przy pupie dziecka :-)
wiesz co, strasznie sobie zaraz zamotasz;)
kup dwie kieszonki np nappi me, wąskie w kroku, na dłużej posłużą, jakby co szybko sie sprzedają. Do każdej kieszonki po dwa wkłady. Z polarem najlepiej od środka te kieszonki, żeby sprawdzić czy nie uczula dziecka.
kup dwa otulacze, powiedzmy imse wimse s, szerokie nauszniki z rzepami, zero ucisku, ładnie obejmuja to co w środku.
Kup 10 muslinów czy tetry zwyklej nawet, nie jakiejś grubej, porządnej, zwykłą kup, ona sie zbiegnie troche i dla malucha jest lepsza niż tetra lux (czyli ta gruba). Bedziesz ja wkładac do otulacza po zlożeniu w prostokąt. Ja bym naciskała na zwykłą tetrę.
Kup jedną formowankę, powiedzmy bumgenius bambus s. Przyda sie na po kapaniu powiedzmy, zeby sobie dzieć pospal dłuzej.
I nic więcej.
Naszykuj sobie wiaderko najlepiej przy sedesie i wannie/prysznicu, myjki z czegokolwiek, nawet te zwykłe małe ręczniczki dziecięce, po zasikaniu wrzucaj do wiadra, po zas..aniu wywalaj do kibelka/ spłukuj prysznicem zimna wodą, przy praniu na 60 stopni dawaj dodatkowe płukanie i wsypuj mało proszku.
Zmieniaj pieluchę co max. dwie godziny (i tak dłuzej nie da rady). Tych pieluch jest dość mało, przy maluszku to półtorej dnia, jeśli w nocy jednorazówkę założysz, co na razie Ci polecam dla spokoju Twego własnego.Natomiast ta liczba wystarczy by sie co nieco zorientowac w temacie praktycznie.
Wiem, że jestes zdecydowana na wielopieluchowanie, ale pomału wszystko, nie wiesz, co polubisz, czy w ogóle, jaki system będzie u Was lepszy, zaraz się zamotasz i zniechęcisz, bo to kasa, bo trudny wybór....
Potem jak sie zorientujesz a będzie to szybko, zaczniesz dokupować.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...4xPZIsoYADcl82
Prefold w otulaczu.
* prefoldy dluzej schna.
Ja na poczatku skladalam tetre w ten sposob, powstaja takie majty, przez co nie ma wysoko pod pleckami, rowniez kupa sie nie wyleje.
Teraz jak juz dziecko mam duze to skladam ak zeby byl prostokat.
http://www.imsevimse.co.uk/aImg/9205.jpg
Czy piszac o wkladach jak podpaski masz na mysli takie?
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/i...skN32ILfFtwO9o
Dokładnie takie. Boje się ze nie opanuje tego składania. a dłużej schna tzn ile? Można je na grzejniku suszyc? A czy jak kupie np. zachwalana formowanke bambusowa kokosi to musze mieć jej otulacz? czy mogę mieć rozmiarowy innej firmy - zgra się to?
Matko jaka ja ciemna jestem.
nie musisz miec otulacza tej samej firmy, inka pokazuje wyżej o co chodzi.
Prefoldy schna dłużej niż tetra ale krócej niż podpaskowe wkłady.
Dobra to przemyślałam sprawę po raz kolejny i chyba wreszcie stworzyłam liste ostateczną na początek:
1 kieszonka OS kokosi + 2 wkłady
2 formowanki bambusowe kokosi S - na noc planuje
1 kieszonka CB OS
Otulacz Milovia S
Otulacz IV rozmiar s
20 prefoldów rozmiar Infant
2 kieszonki z wkładami Nappime.
Jak Młody podrośnie to jeśli ktoś bedzie chciał kupic małe otulacze i prefoldy to je sprzedam a kupie pewnie większe rozmiary tego co mi bardziej podejdzie - albo prefoldy albo kieszonki albo jedno i drugie.
Błagam powiedzcie że jest już w miarę ok. Czy potrzeba więcej prefoldów? Lub otulaczy?
ja poszłabym w 4 otulacze (mleczne kupki lubią je brudzić), lubię IV bo mają płaską gumkę z tyłu (nie gniecie w plecki) i dodatkowe uszczelnienia przy nóżkach. Osobiście prefoldów nie cierpię, dla mnie wyglądają jak ścierki, wolę wkłady bambusowe (elipsa) teraz na wkład bambusowy dodaję wkład mikrofibra z polarem ( też elipsa) i leżą doskonale i dużo chłoną. Tylko ja wkłady suszę w suszarce elektr i bambus jest mięciutki, a z grzejników twardy (można rozetrzeć w rękach, ale to trochę roboty)
ja bym dokupila jakis otulacz jeszcze zamiast kieszonki i zwykla tetre mozna zlozyc w cwiartke i na 3 i jest oki.
sama jeszcze nie zaczelam ale ogladalam film z yt zalinkowany z forum i te skladania sa banalne ;)
dziewczyny tetre, flanele, frotte mozna suszyc w suszarce? th prefildy i,formowabki tez? tylko otulaczy nie?
Oj pamietam swije pierwsze zkupy pieluchowe :roll: siedzialam chyba 2 misiace na internecie, pieluchy snily mi sie po nocach :roll:.
OK a teraz do rzeczy
Twoje dziecko wazy prawie 5 kg, wydaje mi sie, ze S-ki za dlugo wam nie posluza.Jak juz to kup jeden otulacz S, a drugi One Size.
Jezeli boisz sie skladania to pocwicz na sucho ;). Nie musisz skladac skomplikowanie, mozesz tylko w prostokat.
Nie wiem czy zakup 20 prefoldow malego rozmiaru to dobry pomysl. Z prefoldow maluch Ci wyrosnie . Kup kilka sztuk i zobacz jak wygladaja na zywo.
Z kieszonkami zeszlabym do powiedzmy 2 sztuk roznych firm. Tyle wystarczy zebys sie zorientowala czy je polubisz.
Przy takim maluszku trzeba miec 20- max 30 pieluszek.
Z ciekawosci ile chcesz przeznaczyc na pieluchowe zakupy?
:)
Nawet za 600 zl powinnas dac rade, bez markowych pieluch.
Na wkladach to sie nie znam za bardzo, bo ja od poczatku na skladanych pieluszkach i kilku formowankach. Do otulacza OS Flipa po maksymalnym zmiejszeniu wchodzi na dlugosc 30 cm , po max rozlozeniu okolo 35 cm, ale wejdzie wiecej bo zawsze mozna troszke podwinac. Wklad nie moze byc za waski bo sie dupka bedzie o PUL obcierala.
Tu ci wklejam o jaki wkład mi chodzi, mieścił się super do IV otulacza s, zresztąużywam je cały czas jako uzupełnienie do kieszonek, bo bambus najszybciej i najlepiej chłonie i nie mamy żadnych przecieków. Dokładam go zawsze na drzemki do Maylily.
http://www.organicalulu.pl/pieluchy-...ambusowy-.html
Na stronie lenny lamb kupowałam bamusowe: tetra bambusowa
Macie jeszcze jakąś sprawdzoną, niedrogą? (u kokosi nie ma...)