Klementyna imo za wczesnie. Cebulka tez, T niewiele starszy od W - kupilam Cebulke w tym roku i odlozylam na pozniej.
Wersja do druku
Klementyna imo za wczesnie. Cebulka tez, T niewiele starszy od W - kupilam Cebulke w tym roku i odlozylam na pozniej.
Jeśli chodzi o Prezent dla Cebulki to chyba zależy od dziecka.
Kupiłam ją w zeszłym roku (syn też 2010 ale końcówka grudnia) nie chwyciła natomiast w tym podobała się i czytaliśmy 3 razy.
Aniamania skoro lubicie Hotzenplotza to może inne książki Preusllera? Mały Duszek, Malutka Czarownica, Przygody malego Wodnika?
O! Rozbojnicy z Kardamonu powinny Wam się spodobać. Albo coś Astrid Lindgren? Ronja?
Rozbojników z Kardamonu właśnie przynieśliśmy z biblioteki, a także Pożyczalskich, Niebieską niedźwiedzicę, Detektywa Noska, Emila i Klarę :) Będziemy testować. Malutką czarownicę już czytaliśmy. O wodniku gdzieś czytałam, że bez szału i tą opinią się zasugerowałam. Też widziałam w biblio to następnym razem się skuszę:)
Ronję właśnie znalazłam :)
Wodnik jest fajny. Rozbojnika nie pobije - ale rozbojnika malo co pobija :)
No to poszło :) Ronja, Pępek, Strupek, Piersi, pakiet pirata Rabarbara. Coś jeszcze koniecznie powinniśmy nabyć ? Dzięki dziewczyny. Jesteście nieocenione :)
No to taaaak... Bardzo fajne propozycje padły, kiedy prosiłam o polecenia parę miesięcy temu, więc teraz też na was liczę :) Mam prawie dwulatkę, fankę Kici Koci i Eli, lubi niektóre Alberty (Dobranoc i Sprytnie), Kto się schował?, Bolusia, Gałgankowy skarb, sporo Tuwima... To takie rzeczy wałkowane teraz, poza tym ciągle też prostsze - Binta, Babo, Lalo, Czy dosięgnie i inne dla raczej roczniaków. Kastor na razie nie chwycił, inne Alberty też niezbyt.
Powiedzcie, czy to co wybrałam ma sens czy może coś jest zupełnie na wyrost? A może jeszcze jakiś must have na ten wiek? Inwentarz drzew to bardziej dla mnie.
Sowo, moja dwuipółlatka ma podobny gust :) Poza Kicią Kocią, Albertem (Nieźle to sobie wymyśliłeś Albercie), Gałgankowym Skarbem uwielbia ostatnio m.in.Mamoko, Basię (Basia i przedszkole), Melę na rowerze i O żółwiu, który chciał spać. Chętnie też wraca do książek dla roczniaków albo wyrywa bratu książki, które kupuję dla niego:) Wesoły Ryjek u nas nie chwycił, chyba jeszcze za dużo tekstu, choć nawet jak próbuję opowiadać to szybko się nudzi. 9, 12 i 13 dopiero zamierzam kupić.
Sowo, u mnie, mimo naszych przyrodniczych skłonności, niestety nie sprawdziło się dotychczas "Opowiem ci mamo co robią mrówki". Mam wrażenie, że to jednak pozycja dla trochę starszych dzieci (za to z tej serii już dawno chwyciły auta - R. jest maniakiem samochodowym i pająki - może dlatego, że sprawiają wrażenie takich bardziej bajkowych, a życie mrówek to szara rzeczywistość ;)?).
Innych, z wyjątkiem Elmera, który jest super, nie znam
Myślę, że Elmera i Ryjka możesz spróbować najwyżej troszkę poczeka :) Ktoś tutaj podpowiada Basię - ja bym zaczęła od Wielkiej księgi przygód Basi i Franka na te dla starszych jeszcze przyjdzie czas :) Ja mam trochę młodsze dziecko (córę) i od jakiegoś czasu jest szaleństwo na Kukuryka, Idziemy na niedźwiedzia i Antonina (super jest!!).
8. https://bonito.pl/files/cache/c/cf36...f2acc94a0e.jpg Opowiem ci, mamo, co robią mrówkiKatarzyna Bajerowicz, Marcin Brykczyński
25,94 9. https://bonito.pl/files/cache/f/f427...8bacebf348.jpg Kamyki AstonaLotta Geffenblad
Te dwie mogą poczekać a zamiast tego proponuję Melę i Percyego!!
Fajna, ale czy nie za prosta?
nie wiem czy treść nie za poważna dla dwulatki.
A przygody Bobo znacie?u nas w tym wieku to był hit
http://static.bonito.pl/files/cache/...036eb673da.jpg
I na koniec w nieprzeczytane.pl chyba trochę taniej niż w bonito ;) ale trzeba spr wybrane pozycję, bo różnie to bywa :)
P.S. A czy fanka Eli zna Jabłonkę Eli?
edit
Jeszcze o Bolusiu sobie przypomniałam, syn lubił jak miał 2 latka i trochę, mieliśmy z biblio. Dla córy dopiero kupię za parę miesięcy ;)
Może zamiast Pierwszych urodzin Prosiaczka to Drugie? Bajka o słońcu nie przeszła ze względu, że napisana jest taką czcionką, że mnie oczy bolą od patrzenia. Ryjek Widłaka nie chwycił, jego Pan Kuleczka też nie. Kamyki Astona u Nas b. lubiane, tak jak Prezenty. Elmer ok. Kici Koci i serii OQO nie znam.
Między Pierwszymi a Drugimi urodzinami Prosiaczka nie ma moim zdaniem różnicy, jeśli chodzi o poziom. Ale Drugie są fajniejsze.
Elmer na pewno tak, Aston tak, Mrówki tak, seria OQO też (moja starsza gdzieś tak po 2 urodzinach zapałała uczuciem do Kukuryka, ale on trochę straszny).
Ryjek nie chwycił u nas wcale, zdecydowanie może poczekać, bo tam tekstu dużo.
Kici Koci nie znam, ale skoro lubicie, to pewnie, że tak.
imo Ryjek moze poczekac z pol roku; Ostatnie drzewo w miescie zdecydowanie na wyrost i to duuuzo. u nas Prosiak uwielbiany, Aston tez - od zawsze; O zolwiu - jedna z ulubionych z OQO :) Mele bym brala - bo sie naklad wyczerpuje, nie wiem czy allegro w tej chwili nie zostaje (chyba, ze sie cos zmienilo i dodrukowali); Bobo moje dzieci uwielbialy miloscia straszliwa, zwlaszcza pierwsza czesc, byl czas, ze jak widzialam okladke, to mialam odruch niemalze wymiotny ;) wiec sie dobrze zastanow :D (a poza tym, to naprawde fajne jest!) seria Poczytaj mi mamo u nas chwycila srednio, ale obiektywnie jest OK.
Sowo, z telefonu nie bardzo widzę co wybrałaś, tylko z wypowiedzi dziewczyn wnioskuję.
Podpowiem ze z niekartonowych książek mój synek uwielbia Gruffala, Melę, Liczypieski, Pana Brumma. Mrówki go nie interesują, za to kocha auta z tej serii.
Żółw i inne seeii OQO są extra! Mój dwulatek uwielbia. Bardzo lubi Kastora, Astona też. I Basię. Pana Kuleczkę też lubimy. Pettsona i Findusa uwielbia. Kurczę blade, Mela, Auto Ferdynand, Elmera i Mamę Mu. To możemy czytać na okrągło ;)
moj prawie trzylatek też uwielbia Basię nawet te dłuższe dla starszaków
ostatnio czytamy Pana Brum i Findusy, choc te ostatnie woli w formie audiobookow
noi u nas chwycił Carle tzn Gąsienica od zawsze jest na topie, ale doszła Biedtronka, Czy chcesz byc moim przyjacielem, Miś patrzy i Od stóp do głów
seria QQQ u nas nie chwyciła wcale nawet starszy nie chce po nią sięgac
Z tego co widzę masz jedno dziecko dlatego odniosę się tak jak bym kupowała mając jedno :-)
W chwili obecnej kiedy mam dwójkę to widzę że młodsza jest "zmuszona" do słuchania tego co chce starszy i fkatycznie słucha ale też nie od razu tylko po kilku razach :-)
1-7 - jak najbardziej (aczkolwiek dla synka nie miałam Kici Koci tylko Miffy koleżanka miała Kici Kocię i kiedy mój synek był u niej to lubił )
9-10 - jak najbardziej
8,12 - nie znam (z serii opowiem Ci mamo znam auta i żaby - wzięłabym dla 2-latka)
11- za wcześnie ale pamiętam dyskusję o Wesoły Ryjek i zima - to dziewczyny pisały że ok. Osobiście najpierw bym wypożyczyła
13 - Bajka o słońcu jest piękna ale czy dla 2-latka? - zastanowiłabym się nad nią teraz (chyba że przyszłościowo. Jeśli zdecydujesz się przyszłościowo to sprawdź czy z nią wszystko Ok :-) bo kupiłam przyszłościowo i okładka odwrotnie wklejona :-) ). Słowa typu :mędrcy, Kopernik ("Aż Kopernik tęga głowa dnia pewnego się zbuntował i teorię starą zmienił: Ziemia krąży wokół Słońca a nie Słońca wokół Ziem!") i inne określenia - Czy to zrozumie 2 latek? - wątpię. Na książce rekomendowane dla dzieci od 3 lat
14 - kupiłabym przyszłościowo bo warto a nie wiadomo jak później będzie z nakładem.
Dodatkowo to co polecają dziewczyny:
Mela
Bobo
Kurcze blade
Auto Ferdynand
Gąsienica
Od stóp do głów
od siebie dodam:
Miffy - jak najbardziej
Naciśnij mnie, Spacer, Jest tam kto, Bullerbyn (opowiadania - Wiosna, Dzień dziecka, BN). Mam to w trzech książkach a teraz jest chyba wydanie zbiorcze
oraz mój ostatni zakup - Kto prowadzi? - moim zdanie nadaje się dla 2latka. Bardzo fajna książeczka
Yetti - uwielbiany po dzień dzisiejszy a zaczęliśmy jak syn miał 2 lata.
Sowo, nie wiem, czy dwulatka już doceni Inwentarz (chyba że bardziej sobie kupujesz;)), u nas też Kicia królowała, ale "Dzień dobry" akurat średnio się mi podobało (przekaz niby fajny, ale jakieś takie wysilone bardzo), ja bym dorzuciła "Misiową piosenkę" (przeurocza:)), Antonia może.
Moja ze stycznia 2014, lubi Bobo, Krowe Matylde, Kicie Kocie, Galgankowy Skarb, Kurcze blade, Pana Brumma, Kreciki, Mele, Pracujace Pojazdy, Antonino. Moze cos z tego przypadnie Ci do gustu?