Najprawdopodobniej najlepsza będzie dla Ciebie chusta o długości 4,2 m albo 4,6 m. Rozejrzyj się na chustostraganie i zajrzyj też tu - powodzenia! :)
Najprawdopodobniej najlepsza będzie dla Ciebie chusta o długości 4,2 m albo 4,6 m. Rozejrzyj się na chustostraganie i zajrzyj też tu - powodzenia! :)
Naisha - jestem niewiele nizsza od Ciebie I 4,2m w zupelnosci mi wystarcza do wszystkich uzywanych wiazan, nawet by krotsza starczyla -tak ok 4m; 4,6m pewno I na Ciebie bedzie przydluga
Na poczatek polecam zwykla bawelenke- np. Little Frog, Natibaby lub Lenny Lamb
A I taniej moze wyjsc Cie kupno uzywanej
Dziękuję za odpowiedź. Rozważam takie trzy chusty - 100% bawełna nati lub frog, albo lennylamb 60% bawełna 40% bambus - cena nie gra tu roli, chodzi mi głównie o to, żeby się ją miło motało no i żeby się nie pocić z dzieciątkiem... Co myślicie? Jeszcze przeraża mnie trochę długość sugerowana dla mnie wg tabeli tu kiedyś wrzuconej... 4,6m :/ Czy jeśli noszę na górze 38 to 4,1m będzie za krótkie na kieszonkę? Bo chyba prościej się zawiązać krótszą. Swoją drogą, jak Wy sobie radzicie przy błocie, śniegu?! :D :oops:
Dzięki za rady, kupiłam chustę nati, teraz tylko nauczyć się motać, ale z tym muszę poczekać na dobry humor mojej panny...z tym ostatnio ciężko. Na razie filmiki oglądam jak motać.
Jeszcze mam 1 pytanie. Nosidło Beco Butterfly 2 to jest ok? Ma ktoś jakies doświadczenia?? Czytam już tak na przyszłosć... Kolezanka dostala w prezencie, a ma juz ergobaby i to chce sprzedac.
naisha, Beco ok :) tu masz wątek o Beco: http://www.chusty.info/forum/showthr...highlight=beco
hola - pray błocie i śniegu jeszcze nie motałam, ale wybrałabym jakąś króciznę pewnie albo kółkową.
Ja też noszę rozmiar 38 i chusta rozmiar 5, taka co ma właśnie 4,1m wystarcza na kieszonkę tak na styk... Może poszukaj takiej, która będzie nieco dłuższa - mam chusty o długości 4,2 i 4,4 i jest znacznie lepiej.
Dziewczyny podpowiedzcie proszę czy takie coś zdaje egzamin http://babynet.pl/womar-nosidelkochu...iro-p-727.html mam chustę jakąś zwykłą z allegro ale nie mogłam się do niej przekonać ...nie mam cierpliwości do zakładania tego :( mam nosidełko womar ale jakieś najzwyklejsze i też mi wcale nie odpowiada dałam sobie spokój przy córce ale za msc będę rodzić synka i zastanawiam się czy jednak nie przydało by mi się coś ...córa ma 16 msc więc wymaga opieki a jak mały też będzie tego wymagał nie wiem co zrobię :(
vika, nie kupuj tego.
jak chcesz coś na szybko i łatwo zakładać to kup chustę kółkową. Zakładanie jest naprawdę proste i szybkie i można w niej spokojnie od urodzenia nosić.
popieram
w tych bananach jak na fotce nie masz szansy ułożyć odpowiednio dziecka
i z doświadczenia dopiszę, że w chuście tkanej jednak wygodniej, bo ręce bardziej wolne - dziecko w bananie nie jest do Ciebie dociśnięte i w razie jakiegoś pochylania się, musisz je podtrzymywać, a przy chuście ręce masz w pełni do dyspozycji swojej albo drugiego dziecka
Vika, u mnie dzieciaki z podobną różnicą wieku i powiem Ci, że bez chusty byłoby ciężko. W domu jeszcze ogarniam, ale spacerów bez najmłodszego w chuście sobie nie wyobrażam. Poszukaj czegoś taniego na bazarku, może jakaś nati Ci podejdzie i spróbuj na początek jakieś łatwe wiązanie np. kieszonkę. Filmików instruktażowych na youtube jest od groma, a tu na forum dziewczyny po kursach dodatkowo skorygują i doradzą. I potwierdzę za dziewczynami przede mną, że szkoda upychać dziecko w taki banan.
Popieram przedmówczynie, torby na dziecko są bezsensu, zresztą jak sie nawet przyjrzysz zdjęciom to zobacz że panie pozujące są w nienaturalnej pozycji i cały czas dzieci podtrzymują. Masz juz kilka nietrafionych zakupów za sobą więc lepiej posłuchać rad :) Ja osobiście na twoim miejscu kupiłabym elastyka na początek (jakąś tanizne za 50zł) bo to łatwo nauczyć się wiązać mimo że metry tkaniny. Tym bardziej że zima idzie a w elastyku pierwszy problem to że w lecie bywa gorąco. Jak już sie oswoisz z metrami to potem zwykłą długą skośnokrzyżową (jakiegoś pasiaczka Nati np. za 100zł), a jak z metrami będzie Ci źle to kółkową (też jednak skośnokrzyżową)
Proszę o pomoc.
Zaczynam się rozglądać za jakąś chustą tkaną, taką uniwersalną- całoroczną i długą (teraz do kieszonki, a jak się nauczę to chcę używać też do plecaka i kangura). Wcześniej nosiłam w elastycznej LL, teraz mam pożyczoną tkaną Little Frog Akwamaryn 100% bawełny długość 4,6. Dobrze mi się z niej wiąże kieszonkę, wygodnie nosi dziecko (5,5 miesięcy, 7,5 kg). Tylko, niestety, muszą ją za jakiś miesiąc-dwa oddać, bo kuzynka się spodziewa kolejnego potomka... I się zastanawiam co wybrać. Mogłabym kupić identyczną, ale wolałabym jakiś inny kolorek. Bardzo mi się podoba wizualnie chusta Little Frog Opal z lnem. Liczę też na to, że len będzie bardziej przewiewny i nośny. Chciałabym kupić nową 4,6. Tylko czy dam radę ją złamać i zawiązać? Czuje się jeszcze raczej początkująca.
dwie rzeczy- jesli zalezy Ci by chusta byla od razu zlamana, to lepiej zainwestowac w uzywana; nie wiem jaki jest Opal LF z lnem, bo np Agat LF z lnem, byl dosyc miekki od poczatku
- jezeli planujesz tez tej chusty uzywac do kangurka i plecaka prostego, to 4,6m bedzie zdecydowanie za dluga wiec polecam krotsza chuste;
A czy krótsza nie będzie za krótka do kieszonki? Ta 4,6 którą teraz mam jest dla mnie do kieszonki dobra z lekkim zapasem, a i mąż zawiązuje na styk. Więc tak kombinuję, że z 4,6 zrobię i kieszonkę i PP i kangura. No chyba, że coś przekombinowałam i się tak nie da? Wolałabym uniknąć zakupu od razu dwóch chust...
A może się nie da kangura czy PP z takiej długiej chusty? Fakt, że jak miałam pożyczoną LL z bambusem 5,2 to nie umiałam tego zamotać i dociągnąć w kieszonkę, ale nie wiem, czy to kwestia długości czy bambusa.
Na kieszonkę potrzeba ciut wiecej. Chuste trzeba dopasowac tez do wlasnych rozmiarow. Ja rozm 38 z 4,2 zamotam kieszonke ale w sumie tak na styk.
Sadze ze w tym przypadku to kwestia bambusa. Jak dla mnie bambus sie "ciągnie" i jest "śliski" i tu upatruje problemow z motaniem.
Przy plecaku prostym zostana dluzsze ogony ale mozesz je zawiazac dodatkowym węzlem lub dookola pasa zeby je "zużyć" i sie nie potykać. Jak kupisz chuste za krotką to kieszonki nie zamotasz...
Edit: co do lnu to nie pomogę ale polecam bawełnę. Imo to najbardziej uniwersalny skład.
Mam LF od nowosci i nie trzeba jej łamać. Bratowa kupila Nati i tez jest ok. O innych sie nie wypowiem bo nowek nie mialam.
Karolka da sie zawiazac z dluzszej chusty I kangurka, I pp. Dla mnie jest to kwestia wygody
Najlepiej zmierz sobie ten nadmiar, ktory zostaje Ci po zawiazaniu kieszonki I bedziesz wiedziala czy 4,2m Ci wystarczy
Dziękuję za rady.
Może faktycznie bawełna? Muszę jeszcze pomyśleć zanim coś kupię:
- 4,2 odpada, bo na męża nie starczy, a on też nosi,
- kusi mnie ten len (śliczny, bardziej nośny, dobre recenzje), ale bawełna jest najbardziej uniwersalna, a wzór mogę kupić bardzo podobny...
- cena: 4,6 len to jednak 264 zł, a bawełna tylko 184 zł, więc zostało by 80 zł - jak jeszcze trochę dołożę to sobie kupię drugą chustę 3,6...
Hmmm....
O, I z tymi dwoma chustami to dobre rozwiazanie jest ;)
Jakiej długości chusty szukać dla rodziców rozmiaru "m" i wzroście 181cm i 171cm? Tak, żeby była uniwersalna na kangurka i kieszonkę? Na samego kangurka ile by im wystarczyło?
:)
Jestem takiej samej wielkości, kangura i plecak wiążę z 3,6, kieszonkę i 2x z 4,2.