Znalazlam na internecie duzy worek i sie zastanawiam czy moze byc zamiast wiadra :bduh:Cytat:
Zamieszczone przez mama_frania
Wersja do druku
Znalazlam na internecie duzy worek i sie zastanawiam czy moze byc zamiast wiadra :bduh:Cytat:
Zamieszczone przez mama_frania
ja polecam jednak wiadro z przykrywka, chyba wygodniejsze i jakies takie stabilniejsze, jakos nie widze u siebei w lazience takiego bezksztaltnego wora na podlodze
Dziewczyny, ale nam się temacik rozwija :D
Ja mam jeszcze pytanie o wkładki chłonne: co warto mieć, bo piszecie, ze wkładcie dodatkowo na noc, a ja na razie tych wkładek nie łapię :oops: Temat pieluszek zgłębiam już dosć długo i zaczynam kumać, ale wkładki jakoś mniej, a teraz jeszcze zajrzałam do sklepu Petisu i znalazłam wkładki, a one są w dwóch rozmiarach :shock: Rozmiar zależy od wielkosci dziecia czy chłonnosci wkładki?
Może głupie te moje pytania, ale skoro juz sobie tak szczerze rozmawiamy i Pola nie goni z wątku :wink: to korzystam, bo wreszcie oczy mi się otwierają rozumiem o co chodzi :D
ten worek moze sobie wisiec, nie musi lezec, no i co najlepsze - mozna go prac razem z pieluchami. Wiadra chyba do pralki sie nie da wrzucic, no chyba,ze ktos mam naprawde duza pralke :lool:Cytat:
Zamieszczone przez agul
Tu jest link
http://ababyconnection.com/index.php?ma ... ucts_id=11
landa mnie tez dzieki temu watkowi oswiecilo troche, zdecydowalam sie nawet zlozyc dzisiaj duze zamowienie, chyba jestem gotowa :D
Z tego co mi wiadomo, rozmiar wkladek zalezy od wielkosci dziecia, a chlonnosc zalezy od skladu. Najbardziej chlonne sa te z mikrowlokna i konopno-bawelniane. Wkladki sluza przede wszystkim do uzytku w kieszonkach. Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle :)
Ja bym jeszcze miala pytanko na temat pieluch AIO. One maja doczepione wkladki na stale czy tez jest to jakis rodzaj kieszonek :?:
AIO-to pieluchy ktore maja juz wszystko wszyste w srodku ,nie wymagaja otulacza i dosc dlugo schna.
Ja na brudne pieluchy mam miedniczke dosc gleboka -ale wolalabym wiadro na zamkniecie-teraz w lecie ,aby uniknac zapachu w lazience ,calosc stoi sobie na balkonie i czeka na pranie.
Wkladki do pieluch aby wyszly taniej mozna pociac z prefoldow:
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=6&id=39&ec=0
mona tez kupic oczywiscie samodzielne wkladki.
Na noc najlepsze sa jednak kieszonki z dodatkowa wkladka chlonna
tetra do srodka raczej by sie nie sprawdzila jest duza ,a po zatym nie jest az tak bardzo chlonna jak typowe wkladki.
Rozmiar wkladek zalezy od wielkosci dziecka,a chlonnosc od skladu.
Ja tez uzywam wkladek samodzielnie do otulacza,lub jako dodatek do tetry +otulacz.
Scharon :kiss:
Na razie wsadziłam małego w tetrę i majtki z suchą pieluchą (z ceratką niestety), bo czekam na otulacze dopiero. Tak więc można przyjąć, że zaczęłam przygodę z wielorazówkami, a raczej wróciłam do niej, bo przez pierwszy miesiąc zakładałam synkowi tetrówki, potem dopiero pampki, no ale nie wiedziałam wtedy, że są takei fajniaste możliwości.
Trzymajcie kciuki :D
bylo juz gdzies o tym, ale jeszcze raz napisze, ze jako wypelnienie kiesoznek bdb sie sprawdzaja szmatki z mikrowlokna, takie do czyszczenia w domu, sa chlonne cienkie i bardzo tanie
reczniki Ikea sa teraz jeszcze tansze bo po 1,29, kurde przeplacilam bo kupilam chyba 20 takich recznikow po 1,69 :)
a te szmatki z mikrowlokna mozna kupic w biedronce lub tesco ok. 6zl
Dziewczyny, ktora moglaby mi kupic 20 reczniczkow z Ikei???
Please, ja do Ikeai mam tyle co z Lodzi do Warszawy -troche glupio mi meza wycigac po same reczniczki :oops:
czy moglybyscie dac mi jakies wytyczne dotyczace tych reczniczkow?
zebym mogla opisac je Marcie?
polaquinha - znalazłaś już kogoś, kto Ci pomoże?
Jeśli nie, to być może ja będę mogła :wink: Mój mąż najprawdopodobniej w najbliższych 3 tygodniach będzie jechał po łóżko dla naszego synka do Ikei, mnie też ma wtedy przywieźć trochę tych ręczników.
Jejku dzikeuje Ci ale Marta juz sie zadeklarowala -tylko muszed jeszcze znalezc jakis dokladniejszy opis dla Niej, zeby wiedziala co kupic :D
Nie ma sprawy :)
na allegro są,to chyba te:Cytat:
Zamieszczone przez polaquinha
http://www.allegro.pl/item419509311_ike ... m_146.html
dzieki dziewczyny za ten watek!!!i madzi za pomoc w opisywaniu
ja tez wgryzam sie w temat i chetnie poczytam
tak to te reczniki, mozna je poznac po cenie i wymiarach, a kacik recznikow nie jest duzy, u mnie w gdansku leza w takim duzym koszu.
a sciereczki z mikrofibry znalazlam na allegro po 2,99 tylko szkoda ze kolorowe, ale czy bielone czy farbowane na kolor to chyba to samo
no dobra...ten tego...
Mój syn ma 3 miesiące. Czytam te wątki i dużo tych informacji. Mamy kilkanaście tetrowych pieluch, zwykłych. Kupiłem otulacz bambino mio w baby fancie. Dziś trafiłem na ten wątek. Zamierzam jeszcze kupić te ręczniki ikejowskie. Chce stosować te tetry, które już mamy, co mogę do nich dokupić, żeby mały miał komfort spania w nocy? Wystarcza te ręczniki czy dokupić jakąś specjalną pieluchę na noc i na wyjścia z domu? Zaznaczam, że nie lubię niepotrzebnych bajerów. Z góry dzięki.
PS. Konieczne jest stosowanie specjalnych środków piorących czy persil niemiecki jest zbyt agresywny dla pieluch?
przede wszystkim persil jest używany do ubranek syna?Cytat:
Zamieszczone przez konrad white
jeśli tak to polecałabym zmienić proszek na dzieciecy jednak i tym dziecięcym prać pieluchy.
otulacz bambino mam i do tetry i froty (jako wkładki)świetnie się nadaje.
polecam pieluchy bambino mio,bo na noc też są dobre,są naprawdę grube (takiemu maluszkowi i tak zmienia się w nocy pieluchę).
rozumiem o co chodzi w braku bajerow,bo tego też nie lubię,system trzech otulaczy+góra tetry i froty+opakowanie pieluch bambino mio+papierki na kupę (polecam też bambino,byłam zaskoczona pozytywnie-szerokie i duże papierki) jest dobry i tani,bo ja na takim jadę od pół roku.pozbyłam się pieluszek kieszonek i innych na rzecz tego systemu,dla mnie najwygodniejszego.na noc stosuję pieluchy bambino mio albo jednorazówki (ja ekologiczne,Ty jakie tylko chcesz),wtedy cała paczka idzie przez miesiąc.
dobrze miec zawsze w zapasie pieluchy jednorazowe,może pranko nie doschnąć albo biegunka etc.
Wielki ukłon w Twą stronę Magdo. Widzę, że masz podobne (ekologiczne:) podejście. Napisałaś, żeby kupić opakowanie pieluszek bambino, masz na myśli tetrowe bawełniane czy są może jakieś specjalne: konopne etc?
Jeśli chodzi o proszek do białego to Jelpa stosowaliśmy, ale się już kończy. Do zmiękczania tych ręczników z ikei trzeba coś stosować?
thx
w babyfancie w Lublinie na stoiskach z pieluchami wielorazowymi są paczki pieluch bambino mio (niestety nie pamiętam który to babyfant).,rozmiar 7-16 (to po prostu większy prostokąt) kosztuje ok.50zł (jest ich 6 w paczce). mniejszy rozmiar to 8 w paczce, myślę,że ten mniejszy rozmiar też będzie dłużej niż do 7 kilo używany. ja mam 7-16 i na 7 kilową dziewczynę po złożeniu pielucha między nogami była za szeroka.Cytat:
Zamieszczone przez konrad white
te pieluchy są bawełniane tylko mają więcej wartsw wszystych materiału-dłużej schną niż tetra czy frota, ale jak będzie okres grzewczy to powieszone przy kaloryferze dość szybko wyschną.
Jelpa nie stosujcie ponownie, bo szarzeją po nim ubrania, spróbujcie po prostu z jakimś tańszym Dzidziusiem, czy droższą Lovelą (ja mam Dzidziusia i jest w porządku, choć używam go tylko jak mi ekologicznych płynów do prania zabraknie).
do zmiękczania lepiej używać po prostu żelazka,był świeży temat, zaraz go wkleję.
nie ma za co :D
acha, na all. nie warto kupować bambino mio bo jest droższy (pomijam koszty przesyłek) niż w babyfancie, co było dla mnie wielkim zaskoczeniem.
Wery macz feknkju:) z ekologicznych do prania białego co polecasz , tzn. co jest niezbędnym minimum?
Magda jak zwykle nieoceniona! :lol: :kiss:
Chodzi mi teraz o te bambino mio :) Na allegro znalazlam -czy to te?
http://www.allegro.pl/item438502082_mam ... 8_szt.html
przepraszam jesli nie doczytalam ale czy stosowalas moze ten proszek do prania Bambino Mio? Dobry do pieluszek jest?
http://www.allegro.pl/item438400431_mam ... o_mio.html
ja co prawda kocham lovelle -bo pieknie pachnie i w sumie dosc wydajna jest.
eeee...białe czy różowe :lol: 8))
żeby zmniejszyć koszty piorę wszystko jak leci w płynie czy proszku,a raz na jakiś czas do samych białych rzeczy (myślę o pieluchach,które mogą szarzeć) używam tego:
http://apmp.natura.xip.pl/product_info. ... cts_id/997
ten proszek usuwa ładnie plamy i wybiela,a działa od 50 stopni,więc raz na jakiś czas i tak trzeba w wyższych niż 40 stopni temperaturach wyprać pieluchy,to wtedy właśnie dosypuję tego proszku.
ogólnie polecam też tę stronę,ja tu kupuję środki czystości i pieluchy moltex eko.
jak masz pytania-to wal śmiało.
acha,zapomniałam o jednym-dobry zmiękczacz eko jest na tej stronie-na bazie kwasku cytrynowego,który też wybiela (możesz zamiast ww. proszku kupić tylko ten płyn-koncentrat kwasu):
http://apmp.natura.xip.pl/product_info. ... ts_id/1002
Paula,przepraszam,że dopiero teraz :oops:Cytat:
Zamieszczone przez polaquinha
nie używałam proszku bambino mio,przy chemii raczej jestem ostrożna i nie eksperymentuję (używam ecovera),a pieluchy to faktycznie te,są to prostokąty bawełny która jest z kilku warstw,dość długo schnie w domu bez grzania,ale w okresie grzewczym już o wiele szybciej i na słońcu.za to jest bardzo chłonna i jest to główny powód używania przeze mnie (wg. mnie konopne wkładki są w tym względzie dość przereklamowane,ekhem 8)) :lol: ).
jeju, to ja musze je obronic, jak dla mnie niezbedne, zadna bawelna mi nie wchlania tak jak wkladki czy pieluchy z konopnego polarku, do tego szybko mi schna w przeciwienstwie do bambusowych, a w moja pieluche konopna to chyba cala Wisla by wsiakla (pielucha juz niestety schnie wieki), kiedy zdarza mi sie uzywac kieszonek to zawsze w nie konopie ladujeCytat:
(wg. mnie konopne wkładki są w tym względzie dość przereklamowane,ekhem 8)) :lol: ).
Witajcie.
Czytam i czytam
Spodziewam sie maluszka w lutym. Moge troche poszalec z kaska :)
Planuje taki zakup startowy (zeby wystarczyl na pierwsze dwa-trzy miesiace):
ze strony Pieluszkarnia
Formowane
4 pieluszki frotte
4 pieluszki flanelka
skladane
muslinowe (w opakowaniu sa 4 sztuki)
wklady utrzumujace suchosc (w opakowniu 2 szt.)
wklady chlonne (w opakowniu 2 szt.)
wkladki jednorazowe x 2
otulacz welurowy x 2
PUL bialy x 1
otulacz welniany
ze strony ekodzieciak
mala bambusowa noc x 2
http://sklep.ekodzieciak.pl/mala-bambusowa-p-285.html
do tego troche tetry - 15-20 sztuk (czy potrzebuje klipsy pod otulacze?)
Jestem poczatkujaca mamusia i bede miala czas na pranie (choc czasami bedzie jakis dluzszy wypad na miasto czy do rodziny)
Czy taki zestaw to pelne max czy warto cos wymienic?
Bede bardzo wdzieczna za pomoc :)
Pozdrawiam z Norwegii
Bambusowe pieluchy dosc dlugo schna i nawet jak po nocy pieluszke wypierzesz to do nastepnego dnia moze nie wyschnac.
Klamerki snapi sa przydatne ale nie niezastapione,jesli skladasz pieluszke w prostokat to wystarczy na to tylko otulacz.
W trakcie urzytkowania sama zobaczysz co sie Wam najlepiej sprawdza ,czego brakuje i trzeba dokupic.
Ja na poczatku najwiecej urzywalam pieluch do skladania +otulacz,bylo to dla nas najlepsze rozwiazanie.
ja tez tak jak scharon mialam, na poczatku najlepiej skladane, uwielbialam wrecz (teraz nie znosze), a formowane mialam wlasnie bambusowe i schnely mi 100 lat w srodku lata, majac dlugoschnace pieluchy trzeba miec ogolnie wszytskich pieluch znacznie wiecej, zeby sie wyrabiac, najlepsze skladane na poczatek i najbardziej ekonomiczne
i nie znosilam flanelkowych imse chociaz schnely blyskawicznie :/
Kieszonki szybko schna dzieki wyjmowanym wkladkom,jak rano wypiore na drugi dzien suche,tylko,ze najgrubsza wkladka schnie na kaloryferze :D
Kieszonki sa one-size najczesciej,wiec beda na caly okres pieluchowania.Sprawdza sie na wyjscia lub na noc.
Agul a co z flanelkowymi IV jest nie tak? Kupiłam 5 sztuk i trochę mnie podłamałaś :(
Tak to jest jak się zacznie robić zakupy bez przestudiowania właściwego forum :)
atoja kwestia gustu, mnie denerwowalo ze nie maja zadnych zapiec do tego nawet klamerki snappi nie dalo sie zapiac, co nie oznacza ze tych pieluch nie da sie uzywac, poza tym jedno sikniecie i do wymiany, ja mialam 4 sztuki :)
To może ja sobie troczki przyszyję dołożę wkładkę i będzie OK:)
dzieki pieknie za informacje :) Ten watek to kopalnia wiedzy, ale przy tym wyborze pieluch, ktore sa obecnie dostepne na rynku mozna sie niezle zaplatac :omg:
Przeszukujac norweskie oferty znalazlam tylko pieluszki bawelniane (czasami z domieszka hamp - nie wiem co to!) i bambusowe. Nic i konopianych :( Aha - mam suszarke. Czy pieluchy babmusowe mozna suszysc w suszarce?
Co sadzicie o zamianie tych nocnych na dodatkowe wkladki w pieluszcze skladanej lub formowanej)? jesli jest to dobry pomysl to jakie wkladki najlepiej sie sprawdzaja?
Przepraszam, ze tak magluje :oops: Chce dokonac na poczatek jak najbradziej trafionego zakupu. Pozniej dokupywac to co najbardziej polubimy :)
W kazdym razie nie chce uzywac jednorazowek, choc moj M nie widzi mnie z tetra (dlatego planuje te formowane - dla niego, zeby sie przekonal :lool: )
Pieluchy bambusowe ,sa bardzo dobre,chlonne.Mozna tez do nich dodac wkladke.Wymagaja otulacza.
Niewiem niestety czy mozna suszyc w suszarce.Podejrzewam ze od czasu do czasu im nie zaszkodzi ,natomiast regularnie to musza sie wypowiedziec inne dziewczyny.
Do kazdej pieluchy do skladania mozna dodac wkladke chlonna .Jest duzy wybor konopne,bawelniane,mozna pociac recznik frotowy i zrobic z niego wkladki.
Polar z ktorego mozna zrobic wkladke ma za zadanie izolowanie pupy dziecka przed mokrym.
Wszystko tez zalezy od tego jak duze jest dziecie .
noriska hamp to w moim przeczuciu konopie bedzie oznaczal, konopie i bambus to sa najbardziej chlonne materialy, oba nadaja sie i na pieluchy i na wkladki, wg mnie konopie szybciej schna niz bambus, no i jeszcze ze sztucznych mikrofibra jest chlonna, ja mam wkladki z mikrofibry ktore schna blyskawicznie, jak i takie co schna dluzej niz konopne i nie mam pojecia czemu jest taka roznica
to ja może dodam kilka refleksji odnośnie pieluchowania noworodka.
Na razie jesteśmy na tetrze (mamy w sumie 55 sztuk), kupiłam dwa rodzaje tetry - prostokątną i grubą, nieco cienszą kwadratową i jeszcze 4 szt tetry Imse Vimse (ładna jest, ale trochę duża i jakby mniej chłonna...). Do tego dobre otulacze Imse Vimse (40 zł)
Pierzemy co dwa dni (jedno pranie+5 kg+ ok30 pieluch) w 60 stopniach, raz w tygodniu w 90 z dodatkiem sody oczyszczonej dla wybielenia (nie ma sensu gotować za każdym razem - żelazko lepiej wybija bakterie). Prasujemy ok pół godziny.
Pieluszek schodzi dużo, bo używamy ich praktycznie do wszystkiego, co związane z dzieckiem. Pod otulacz składamy w origami - super sprawdza się przy chłopcu i jak się dobrze zawinie to nic nie ma prawa wypłynąć :)
Próbowaliśmy stosować papierki, ale stwierdziliśmy, że na razie nie ma sensu - kupy są luźne, więc papierek niewiele daje.
Kupiliśmy 20 szt ręczników z Ikei (tych mniejszych), ale przy noworodku się nie sprawdzają (no chyba, że się złoży taki ręcznik tradycyjnie na trzy części, ale wtedy nie ma zabezpieczenia przed wypływającą kupą).
Ręczników planujemy uzyć, jak dzieć będzie starszy, jako dodatkowe wkładki (np. do kieszonek).
Pieluchy formowane kupujemy powoli. Mamy 4 szt One size Imse Vimse frotkowe, ale Jasiek wygląda w nich, jak wielka osa - są zdecydowanie za duże dla takiego maleństwa, ale pewnie lepiej sprawdzą się później.
Za to mamy 2 pieluszki formowane babeco w rozmiarze S i one są super - szybko się zakłada i są bardzo chłonne. Niestety długo schną.
Nie wiem jak pozostałe formowane (innych firm), że jeżeli ktoś nie polubi się ze składanymi, to najlepsze będą właśnie S dla takiego maleństwa.
Jeżeli nie chcemy sobie utrudniać zycia, musimy pamiętać o dobrym, dobrze dopasowanym otulaczu (my mamy dwa na razie + trzeci rezerwowy, ale troche większy i właściwie korzystamy tylko z tych dwóch - wystarcza w zupełności)
A tetra jest świetna, myślę, że się nie pogniewamy na nią tak szybko :) I wbrew obiegowym opiniom jej obróbka wcale nie zajmuje kosmicznie dużo czasu. I jakoś mi dobrze z myślą, że nie wynoszę codziennie kontenera pieluch na śmieci... No i dla dziecia to zdrowsze zdecydowanie (fu, zapachniało propagandą ;) )
A co to znaczy, że składasz tetrę na origami? To znaczy jak?
I jakie masz te dwa otulacze? PUL, bawełniane, welurowe, wełniane?
Dziewczyny, ilość opcji mnie totalnie zakręciła. Od kilku tygodni się zbieram do zakupów i ciągle zmieniam zdanie. Czytam ten wątek i staram się uporządkować myśli :? .
Kuba ma teraz 7 miesięcy. Kupę robi grzecznie do kibelka (chyba że rozwolnienie, choroba), siusiu coraz częściej też, więc dużo prania mieć nie będę. Teraz zużywamy 3-4 pampków na dobę. Chcę kupić:
Na dzień:
- 3 otulacze
- 10 ręczników IKEA (czy 1 ręcznik = 1 wkład?)
- 20 tetrowych (już mam)
Na wyjście i na noc:
3 sztuki Bumgeniusa lub innego pocketa z wkładkami
ew. potem dokupię konopną wkładkę gdyby przemakało
Czy dobrze to wykombinowałam?