Re: jakie sa własciwie minusy MT?
Cytat:
Zamieszczone przez a.szrek
minusem mt jest właśnie to, że nie można w nim nosić dzieciaczka, który sam nie siedzi :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez Linda
W UK i US dziewczyny w MT nosza nawet noworodki, nie bede komentowac tego faktu.... Ja w MT zaczelam nosic Orlando, gdy ten mial prawie 6 miesiecy, bo na plecach tylko MT potrafilam wtdy zamotac.
Ale wytłumaczcie jak Laikowi-Lajkonikowi o co chodzi z tym, że dziecko musi już siedzieć? Skoro w chuście też noszone jest w pionie (proszę nie warczeć, ja Laik chustowy), to mocno przyklejone w MT, ze schowanymi rączkami ma podobnie? Czy się mylę? Rozumiem, że musi już pewnie trzymać głowę, chybotka tez bym nie włożyła, ale takiego o-mało-co-siedzącego? No i nie na cały dzień przecież. No i z przodu.
Takie teoretyczne rozważanie, bo Stach miał coś koło 8m jak wsiadł w MT. Ale ciekawi mnie to.
Cytat:
Zamieszczone przez adriana-p
Cytat:
Zamieszczone przez rzezuchama
... a nie obwisa ony tybetan biustu jeszcze bardziej? :hide:
ja wiążę nad biustem i nie ma wpływu na biust. ale to byc może zalezy od budowy noszącego? :roll:
Tak optycznie mi wygląda niżej... :hide: :D
rzerzuchmama zwykle MT maja dosyc szerokie panele, ktorych nie pozwijasz pod nozkami dziecka jak chuste, wiec takie niesiedziace maluszki w Mt jak w szpagacie siedza. Oczywiscie mozesz sobie Mt na malenstwo zamowic na miare (panel mialby szerokosc tyle ile od jednego dolka podkolanowego do drugiego) ale bys musiala co mniesiac miec nowy, bo takie dziecko nie moze miec pod nozkami ani za szeroko, ani za wasko. Teoretycznie jak juz dziecko siedzi to ma na tyle mocny kregoslup, ze zle dobrany MT juz nie zaszkodzi.
Tyle w skrócie, niech mnie ktos poprawi jak sie myle.
BTW moje dziecie to teraz nawet w najszerszym MT wisi jak w wisiadle :hide:
Cytat:
ale takiego o-mało-co-siedzącego?
ja taka Lu juz nosilam w MT od Antenki, ale moja Lu zawsze duza byla i na styk miala pod kolanami.
Cytat:
Zamieszczone przez hanti
dla mnie minusem nie do przeskoczenia są dwa supły, za dużo, nie lubię
Popieram. I długaaaśne pasy, z którymi nigdy nie wiem co zrobić przy składaniu, zwłaszcza w terenie kiedy trzeba szybko złożyć i zapakować :)
I ograniczone możliwości regulowania. I jednofunkcyjność (chusta u mnie jest chustą, podkładką do przewijania, kocem, torbą na zakupy, zasłonką samochodową itd).
Jak ktoś ma awersję do chust to IMO lepsze nosidła ergonomiczne :)
bez przesady.
pasy MT są łatwiejsze w obsłudze niż 5 metrów szmaty.
dziecko na plecach w MT to bajka w porównaniu z chustą.
składa się MT szybko i łatwo, o ile opanuje się prostą technikę składania tegoż.
regulować można zwis dziecia pasami.
MT nadaje się i dla mamy, i dla taty.
na panelu MT spoko można położyć dziecia i przewinąć.
no, zasłonki z niego nie zrobi, ani ścianki działowej. ale oryginalne nakrycie głowy - owszem.
jak ktoś nie lubi MT, to nie lubi.
i znajdzie wady, choćby na siłę (ja mogę teraz dwanaście wad chust wymyślić)
MT to MT. nie chusta.
pogodzone z tym prostym faktem wybierajmy, co nam pasuje ;)
ja MT lubię. :)
Ja lubie wszystko 8)) chusty, MT, eronomiczne, pouche, kolkowe. Zalezy jaka mam potrzebe w danym momencie i ile czasu na zakladanie (oraz jak dlugo mam sie w tym poruszac).
Cytat:
Zamieszczone przez visenna2
Cytat:
Zamieszczone przez hanti
Popieram. I długaaaśne pasy, z którymi nigdy nie wiem co zrobić przy składaniu, zwłaszcza w terenie kiedy trzeba szybko złożyć i zapakować :)
I ograniczone możliwości regulowania. I jednofunkcyjność (chusta u mnie jest chustą, podkładką do przewijania, kocem, torbą na zakupy, zasłonką samochodową itd).
w 100 % się zgadzam
Zgadzam sie z Pasja :thumbs up: Dyskusja o tym co jest lepsze moze przypominac dyskusje na temat wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanoca...Ja lubie oba swieta, lubie tez MT i chusty.
Tak jak sa gorsze chusty, moga byc i gorsze mt, choc co komu odpowiada zawsze bedzie sprawa bardzo indywidualna. Ja wole indio z lnem od indio z konopiami, ale nie znaczy to, ze konopie sa gorsze od lnu...
W MT wole dobrze wypelnione pasy, duzy kapturek, dlugie i szerokie pasy, a tak naprawde jak dla mnie wygodna noszenia w MT bedzie zalezec pod jakim katem pasy naramienne sa wszyte, jaki ksztalt ma panel, etc... etc....
Cytat:
Zamieszczone przez hanti
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez hanti
w 100 % się zgadzam
No ja też się generalnie podpisuję.
Ale po raz n-ty napiszę, że tak wygodnie jak w MT Anthracit z Tulikowa, nie było mi w niczym :hide:
Podejrzewam jednak, że gdyby przy tych wypełnieniach jakie miał, miał klamry (albo chociaż jedną w pasie), byłby jeszcze bardziej rewelacyjny :roll: Ale nie byłby już mt :lool:
Cytat:
Eeee, no cooo Tyyy. :D Majtaje są faaajne. :D :D :D
Cytat:
Zamieszczone przez Jasnie Pani
rzerzuchmama zwykle MT maja dosyc szerokie panele, ktorych nie pozwijasz pod nozkami dziecka jak chuste, wiec takie niesiedziace maluszki w Mt jak w szpagacie siedza. (...) Teoretycznie jak juz dziecko siedzi to ma na tyle mocny kregoslup, ze zle dobrany MT juz nie zaszkodzi.
Dziękuje Jaśnie Pani za wyjaśnienie. Ale: moi znajomi mają melkaja, a że wzorowany na naszym ich drobniutka dziewczynka początkowo ginęła niego w środku. I rzeczywiście trochę za szeroki. Ale ponieważ jest miękki b i bawełniany, zawijali nieco panel i było ok. Zwłaszcza, że okresem jesienno-zimowym dzieć i tak był ukombinezonowany, więc raczej jej nie gniotło. I po trochu zaczęli nosić zanim mała zaczęła sama siadać. I jest ok, wszyscy zadowoleni.
OT
Cytat:
rzezuchmama
Widzę, żeś już mnie rozmnożyła :lool:
Znowu ja, chyba mam Dzień Pochwalny MT :D
Cytat:
[długaaaśne pasy, z którymi nigdy nie wiem co zrobić przy składaniu, zwłaszcza w terenie kiedy trzeba szybko złożyć i zapakować :)
pasy można zawinąć dookoła zrolowanego panela. Szybko. Nieograniczone prawie możliwości regulacji IMO: można skrócić panel podwijając część z pasem biodrowym, zawinąć brzegi jak za szeroki, pasuje na mamę i tatę, jak już pisała Pasja,niezależnie od gabarytów zróżnicowanych. I nie trzeba szelek przestawiać w te i wewte jak przy nosidle. Zasłonka samochodowa może nie, ale już mały baldachim tak :D :D A torba na zakupy - melkajowe majtaje maja bardzo zgrabne torby, które świetnie na zakupy się nadają! :D
Cytat:
Zwłaszcza, że okresem jesienno-zimowym dzieć i tak był ukombinezonowany, więc raczej jej nie gniotło. I po trochu zaczęli nosić zanim mała zaczęła sama siadać. I jest ok, wszyscy zadowoleni.
rzerzuchamo duzo ludzi nosi w wisiadlach i tez mowia, ze sa zadowoleni i jest ok. Nie mowi, ze bylo zle u tych twoich znajomych, ale tez nie widzac jak to wygladalo nie moge sie zgodzic, ze ok. A noszenie dziecka w kombinezonie w chuscie czy MT mija sie moim zdaniem z teoria zabki.
Najlepiej jednak jak ci te roznice miedzy MT a chusta doradca ktorys wyjasni
Dla moich chudych i małych dzieci i chudej i małej mnie dotychczas każdy meitai, którego próbowałam był za szeroki i niewygodny. Nie wykluczam, że to kwestia braku wprawy. W chuście w 30 sekund mam zawiązany wygodny plecaczek, a do tego ustrojstwa jakoś nie mogę się przekonać. Pewnie jakbym miała szyty na miarę, to byłoby inaczej, ale wolę sobie kupić kolejną chustę ;-)
Minusy wynikają wyłącznie z upodobań nosiciela, co widać już w poprzednich postach.
Dla mnie MT ma za dużo pasków i supłów. Ja zdecydowanie i jednoznacznie wolę podaegi :)
Cytat:
A noszenie dziecka w kombinezonie w chuscie czy MT mija sie moim zdaniem z teoria zabki.
A tego nie rozumiem?
sztywnosc kombinezonu uniemozliwia, moim zdaniem, uzyskanie w jakimkolwiek sprzecie do noszenia dziecka prawidlowej zabki. Zwykle dzieci przez kombinezon albo wisza, albo sa rozjechane w szpagacie. A zwlaszcza jesli jest to kombinezon w formie pajaca, z doszytymi "butkami".
Eee, nasz kombinezon miękki, cienki, nie widzę problemu. Bez "butów", więc podjeżdża, nieocenione są getry zrobione przez teściową :D Nawet ostatnio męża pytałam, czy żaba, bo bałam się ,że S wyrasta z AP, ale nieee :D :D
... Ale wiesz, tak myślę, przypominam sobie.... wracając do tych moich znajomych, oni nosili w kombinezonie ze stópkami i rzeczywiście, kiedyś wydawało mi się, że dzieć bardziej wisi niż żabuje... Takie coś jakby w tyle głowy mam. Muszę następnym razem przyuważyć. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Swoją drogą uważam, że kombinezon jest jedyny do noszenia na plecach, bo się nic nie podciąga (oprócz nogawek), nery nie są na wierzchu, buły się nie robią, które nie są do zniwelowania w pojedynkę. Ale ja noszę S. "na zewnątrz", wiec i on i ja normalnie ubrani (może ja trochę lżej - potem marznę, jak Stach życzy sobie pospacerować - przyzwyczaiłam się do tego ciepłego okładu na plecy :lool: ), a warstwa MT albo AP to tylko dodatek.
ja w temacie wielofunkcyjności MT - tu w roli głównej mega-wygodny i fantastyczny nubikowy:
http://images49.fotosik.pl/87/7bfa2b73348b6865med.jpg