Re: 100 pytań o MT i chusto-MT ;)
Dafinko - cala istota Mt plega wlasnie na miękkim panelu - żeby ladnie otulal plecy, a nie usztywniał (wymuszając tym nieprawidlową pozycję). Co do wypelnienia boków to już indywidualna sprawa - jedni wolą z inni bez :)
Pytałas tez o zagłówek - żeby podtrzymywał dobrze, panel nie może być za krótki. Najlepiej zmierzyć dziecko i uszyć panel na miarę. Albo znaleźć tak, który bedzie odpowiedni.
Wiekie dzięki,
wszystkie uwagi są bardzo cenne dla takiego laika :)
Mam pytanko o chusto MT, czy także są dla siedzącego dziecia już? :)
Raczej tak. Ale jak uszyty ściśle na miarę, może być dla młodszego. W gruncie rzeczy, to chustoMT bardziej do chusty zbliżony niż mt ze sztruksu czy bawełny.
8)) no mój dzieć ma 5 miesięcy, myślisz że to za wcześnie na chusto MT?
Myślę, że jakbys uszyła na wymiar, żeby panel nie byl za szeroki to możesz spróbować.
Jaki mniej więcej powiniem być wymiar panela dla maluszków mój ma prawie 5-mcy i 8kg
Pytanie nr 2 co daje taki kształt MT jak szyje Ola, czyli że wszystko zaokrąglone, to kwestia estetyki czy daje dodatkową wygodę noszenia?
Cytat:
Zamieszczone przez picikola
Pytanie nr 2 co daje taki kształt MT jak szyje Ola, czyli że wszystko zaokrąglone, to kwestia estetyki czy daje dodatkową wygodę noszenia?
Też czekam na odpowiedź na to pytanko :)
Cytat:
Zamieszczone przez Kreska
Cytat:
Zamieszczone przez picikola
Też czekam na odpowiedź na to pytanko :)
Mam wyprofilowane nosidło od Oli i nosiłam w "zwykłych" mejtajach i znaczącej różnicy nie zauważam.
Łatwiej jest przy zakładaniu nosidła, bo nóżki niejako same się układają w zaokrąglone kształty.
Chyba że chodzi o to, iż wyprofilowanie nosidła powoduje powstanie takiej jakby miseczki na pupę dziecka na panelu. Dziecko wtedy "wpada" do nosidła, plecy ma zaokrąglone, a nóżki ugięte jak do żabki.
To na pewno jest kwestią odpowiedniego dobrania rozmiaru nosidła/mejtaja.
A co do estetytki - Oli nosidło jest bajeczne, uszyte bardzo starannie, z przeszyciami w miejscach złączeń pasów.
Noszę w nim syna z taką samą bezpieczną pewnością, jak w manducy :)
Jak w praktyce wygląda wiązanie takiego kapturka? Musi ktoś pomagać?
Mam pytanie odnośnie kapturka w mej taju takiego jak szyje Gosia Nubik, nie mogę sobie wyobrazić jak to wygląda w praktyce czy mam ktoś może zdjęcie? Co jest lepsze taki kapturek czy taki na tasiemki? Proszę o odpowiedź, bo wybrałam już wszystko do mojego wymarzonego mej taja i została tylko ta kwestia i będę zamawiać :-)
Cytat:
Zamieszczone przez AnaKa
Mam pytanie odnośnie kapturka w mej taju takiego jak szyje Gosia Nubik, nie mogę sobie wyobrazić jak to wygląda w praktyce czy mam ktoś może zdjęcie? Co jest lepsze taki kapturek czy taki na tasiemki? Proszę o odpowiedź, bo wybrałam już wszystko do mojego wymarzonego mej taja i została tylko ta kwestia i będę zamawiać :-)
ja Ci napisze co to jest wg mnie :)
kaptur - moze chroni od wiatru, ale nie bedzie podtrzymywal glowki dziecka - a przynajmniej niewiele
kapturek miekki (zaglowek) - podtrzymuje glowke dziecka (lepiej niz zaglowek usztywniany)
:)
Dzięki za odpowiedź. Teraz już wszystko wiem. Już nie mogę się doczekać naszego MT :-)
to jak to 100pytań ma być to ja może też się spytam, bo szukam i szukam i albo jestem ślepa albo po prostu nie widzę - czy jest gdzieś zdjęcie jak wygląda taki zagłówek miękki zawiązany? bo widziałam tu http://tullimy.blox.pl/2008/02/Jak-czys ... -info.html że jak dziecko z przodu to można chyba zawiązać na karku - a jak siedzi na plecach? to co, na gardle mam to wiązać? czy jest jakiś inny patent że np do ramion się te tasiemki mocuje? wyobraźnia mi szwankuje :hide: help?
to jak to 100pytań ma być to ja może też się spytam, bo szukam i szukam i albo jestem ślepa albo po prostu nie widzę - czy jest gdzieś zdjęcie jak wygląda taki zagłówek miękki zawiązany? bo widziałam tu http://tullimy.blox.pl/2008/02/Jak-czys ... -info.html że jak dziecko z przodu to można chyba zawiązać na karku - a jak siedzi na plecach? to co, na gardle mam to wiązać? czy jest jakiś inny patent że np do ramion się te tasiemki mocuje? wyobraźnia mi szwankuje :hide: help?
W zwykłym mt masz zaczepki na pasach, w chusto Mt wkładasz między zakładki pasa z chusty ;)
W zwykłym mt masz zaczepki na pasach, w chusto Mt wkładasz między zakładki pasa z chusty ;)
o dzięki ci dobra kobieto, bo od rana mnie to męczyło :D
o dzięki ci dobra kobieto, bo od rana mnie to męczyło :D