Re: PIELUSZKI WIELORAZOWE - PORADNIK
Odszukałam wątek, jak zobaczyłam nową ankietę nt. prania.
Bo już od dawna mi chodzi po głowie jedna rzeczy. W wyliczeniu kosztów można by może uwzględnić to, że przy wielorazówkach większość (chyba) nie używa już kremów do pupy. Bo u nas na początku przy jednorazówkach alantan szedł jak woda. Jeszcze mi kilka tubek niepotrzebnych zostało...
No i wywóz śmieci staje się coraz istotniejszym elementem wyliczenia, chyba nie tylko jak się mieszka w domku. W bloku też płacimy słono za każdego śmiecia. Tylko może bardziej nieświadomie, bo w czynszu.
Jakie proszki sa najlepsze do prania pieluszek?
bo przed chwilą dowiedziałam się, że od jelpa pieluchy szarzeją.
A jak jest z LovelÄ…?
Czy ktoś używał proszku "Biały Jeleń"?
ja używam Bobasa, dopiera wszystko bez problemu. tylko zawsze nastawiam dodatkowe płukanie.
Ja używałam Loveli, ale potem przeszłam na ekokule.
Nie wydaje mi się, żeby coś zszarzało od jednego czy drugiego.
Elunia jak sprawdzają ci się ekokule? Zadowolona jesteś? Wszystko w nich pierzesz? Ubrania, pieluszki, ubranka? I jak długo je już masz? :mrgreen:
Dziewczyny mam pytanie, chciałam na swojej stronce stworzyć poradnik dotyczący pieluszek wielorazowych, czy mogę wykorzystać do tego ten wątek? :D
Yetta, ja jestem zadowolona. Piorę w nich już kilka miesięcy, nie pamiętam dokładnie ile, może 3, może 4...
Wszystko w tym piorę, chyba że chcę coś wygotować, to wtedy w czym innym, bo kulek nie można gotować (raz zapomniałam i trochę się poodkształcały :roll: )
Dla mnie to bardzo wygodne, nie muszę kupować proszków, dozować, wrzucam kulki i już.
Oczywiście jakichś strasznych plam to nie dopierają, ale zwykły proszek też nie.
super robota dziewczyny :):)
mam kilka drobnych uwag, ale nie ma sensu tego tekstu wciąż korygować. jest on przecież wypadkową osobistych doświadczeń.
Yetta: ja nie mam nic przeciwko temu, abyś skorzystała z tego opracowania, ale po podaniu źródła. jestem przeciwna kopiowaniu poradnika na żywca. no chyba, że podasz po prostu linka. uważam, że tak będzie fair w stosunku do dziewczyn, które stowrzyły pracę. ale może niech same zainteresowane się wypowiedzą :D
w poradniku możnaby jeszcze umieścić sposób lanolinowania wełny, bo o to często mam pytania. można wziąć tekst z mojej strony lub mogę napisać to jeszcze raz.
i na marginesie: po praniu w lovelli wiele osób zgłasza problemy z chłonnością i ze stanami zapalnymi pupy,
Cytat:
Zamieszczone przez annamamaalexa
i na marginesie: po praniu w lovelli wiele osób zgłasza problemy z chłonnością i ze stanami zapalnymi pupy,
a ja lovelę uwielbiam :love: pranie ślicznie pachnie (tak dzidziusiowo delikatnie) i nigdy nie było żadnych problemów typu stany zapalne, wysypka itp. Pieluszki też się dobrze mają po praniu w loveli i z chłonnością też wszystko dobrze. Tak więc, ja polecam :thumbs up:
hi hi,
no właśnie w takich przypadkach widać jak subiektywne są różne rzeczy :), w tym poradniki :)
Cytat:
Zamieszczone przez annamamaalexa
hi hi,
no właśnie w takich przypadkach widać jak subiektywne są różne rzeczy :), w tym poradniki :)
dokładnie. co dla jednych dobre, dla innych już nie-koniecznie :lool:
erithacus :szok: - jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego zestawienia kosztów :mighty:
Czy Ty jesteÅ› kontrolerem finansowym??? :D
Wielkie dzięki za całego tego posta!
Nie, nie, to nie ja.
Aneczka jest tym kontrolerem, a właściwie chyba jej mąż o ile dobrze pamiętam. ;)
Aktualny koszt pieluch jedno- i wielorazowych
Hej! Chciałam się przywitać:hello: Świetne to Chustoforum, studjuję już parę dni temat pieluch. Dziś wzięłam się za wyliczanie co tańsze. Na razie mam obliczenia dotyczące pieluch jednorazowych. Jest to moje zestawienie, powiedzmy dla osoby mieszkającej w domku jednorodzinnym gdzie zwykle sporo płaci się za wywóz śmieci i mnóstwo osób nie wyrzuca "pampersów" tylko pali je w piecu (no chyba,że to nowy domek i ogrzewanie gaz/olej).Nie wiem co mniej eko-palenie i emisja szkodliwych gazów czy wysypywanie na wysypisko i brak jakiejkolwiek utylizacji?Przyjełam więc rozwiązanie pół na pół.Proszę o wszelkie uwagi.Jutro zrobię zestawieni wielo, których mam zamiar używać, ale ile kosztował zestaw wielorazowych to już każda z Was wie najlepiej ;) Mam nadzieję, że mi taniej wyjdą te wielorazowe, bo ze zgrozą myślę o tej górze śmieci!
PIELUCHY JEDNORAZOWE:
·Noworodek – 1 m-c – 10-12 szt./dzień
Pampers NewBorn 1op. 43szt./ 32 zł = 1 szt./0,80zł
30dni x 10 szt. x 0,80=240zł
·Niemowlę 2-6 m-cy – 7-8 szt./dzień
Najtańsze pieluchy np. Dada z Biedronki lub Huggies Mega Pack = 1 szt./0,70zł
5m-cy x 30dni x 8szt. x 0,70zł=840zł
·Dziecko do 2 lat – 6szt./dzień
Najtańsze pieluchy np. Dada, Babydream Rossmann, promocje Jumbo Pack- większe rozmiary = 1szt./0,75zł
18m-cy x 30dni x 6szt. x 0,75zł=2.430zł
RAZEM: 3.510 zł / 4.740szt.
…………………………………………†¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â €¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦ ……….
·Koszty dodatkowe:
ÞWywóz śmieci = 400zł
Spalanie pieluch: I, II, III, IV, X, XI,XII - 7 m-cy + od czasu do czasu w lato=8 m-cy/rok
Wywożenie pieluch: 4 m-ce/ rok
Cena wywozu 1 worka=20zł, w m-cu min. 2 worki =40zł/m-c
4 m-ce x 2lata x 40zł/m-c = 320zł + większa ilość worków, podwyżka ceny wywozu, mniejsze spalanie
ÞTorebki foliowe jednorazowe na zużyte pieluchy=474zł
Nie ma w sklepach już jednorazówek za darmo! 1szt/ 0,10zł
4740szt. x 0,10zł=474 zł
ÞKremy przeciwko odparzeniom=250zł
Przy każdej zmianie pieluchy trzeba posmarować dziecko kremem bo robią się odparzenia!
Linomag 30 g/ 9zł - na 2-3 tyg.
Krem Bambino ochronny 75 ml/5zł – wystarczy na 1 m-c
Penaten krem na odparzenia 50ml/12 zł- b.gęsty na 1 m-c
Średnia cena kremu to 7zł/50ml –wystarcza na 1 m-c
+ Sudocrem 125g/24zł, sporadycznie w przypadku większych problemów- 1 op.
24m-ce x 7zł + Sudocrem 24zł+Linomag =250zł
ÞChusteczki nawilżane do mycia=432zł
Babydream Sensitive op. 80szt/5zł – średnio starcza na tydzień ; duo-pack 9zł/160szt.- 2 tyg.
24m-ce x 9zł x 2=432zł
ÞRazem: min. 5.100zł