dziękuję :D po prostu straaaasznie podoba mi się ilość kolorów z tych ekomamowych i kupię ze dwie na próbę :DCytat:
Zamieszczone przez mart
Wersja do druku
dziękuję :D po prostu straaaasznie podoba mi się ilość kolorów z tych ekomamowych i kupię ze dwie na próbę :DCytat:
Zamieszczone przez mart
otulacze, o ile nie są brudne, pierzesz raz na kilka dni.
ale serafinka, kręcisz chyba coś, bo z tego co wiem to nie masz pieluszek do których są potrzebne otulacze.
te od ani to kieszonki z wkładką.
a ta jedna biała... to all-in-one czyli takie wash'n'go
otulacz: http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?d=katalog&k_id=1
pielucha formowana bawełniana (wkład do otulacza): np: http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?p ... -zatrzaski
all-in-one: http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?d=katalog&k_id=6
kieszonki: pieluchy ekomamy i ani
jeśli kręcę to z niewiedzy!!!!1 ja myślałam że to co mam od Ani to otulacz a to co w środku to wkład
oj jeszcze długo będę się uczyła.....
to jak poczytałam to ja o wielu możliwościach jeszcze nie wiem....
spoko, od czego masz nas :wink:
dzięki dzięki, miałam dziś znów jechać do endo ale z moją wiedzą dobrze że nie pojechałam.....trochę się najpierw
Może to głupie pytanie... ale ekomama to użytkowniczka forum, czy portal www? :oops:Cytat:
Zamieszczone przez mart
Chcę kupić pieluchy dla mojego dzidzia, ale nie mam zbyt dużej wiedzy, myli mi się narazie, co jest co. Boję się, że kupię rzeczy niepasujące do siebie, albo za dużo czego, za mało, nie takie...
I jeszcze jedno: czy na stronie usednappies.co.uk można kupować z Polski? Jak się wtedy płaci sprzedającemu? I czy sprzedjący chętnie zgadzają sie na wysyłkę zagranicę?
beata, ekomama to magdalena z tego forum i jednoczesnie właścicelka stronki i sklepu www.ekodzieciak.pl
tam możesz kupić pieluszki ptit's dessous, chusty i zapisać się na warsztaty chustowe. na stronce sporo fajnych informacji a na forum jeszcze więcej.
warto na początek kupić jedną pieluszkę danego rodzaju, żeby przetestować. ja w ten sposób kupiłam chyba z 8 różnych 8))
na usednappies widziałam uwagi, że sprzedawca nie wysyła za granicę. czyli pewnie niektórzy wysyłają. nie kupowałam sama, więc do końca nie wiem, czy da sie np. namówić kogoś jednak na taką wysyłkę.
A powiedzcie mi w czym prać pieluszki dla niemowlaka? Ubranka piorę w Jelp, albo Lovela ale one dosyć drogie są. Obawiam się trochę, że przy codziennym praniu pieluch wielorazowych to wcale taniej niż pampki nie wyjdzie, pomijając ekologię oczywiście.
DonKaczka pisała ze pierze w orzeszkach....ja nawet nie wiem jak to wygląda, ja też piorę w Jelpie lub Loveli ale ja jestem w sklepie to widzę dużo alternatywnych proszków lub płynów do prania bielizny niemowlęcej ktore kosztują dużo taniej a myślę ze też dobrze dopierają ( moja sąsiadka ich uzywa i ubrania jej dzidzia ma czysciutkie
ja piorę w jelpie + zmiękczacz wody sonnetu (to coś innego niż płyn zmiękczający - taki eko proszek na twardą wodę, nie zmniejsza chłonności)
wg mnie musi to być proszek dla dzieci/niemowląt bez fosforanów bo w pieluszce wilgotny materiał styka się ze skórą - czyli kontakt bardziej "intensywny" niż przy ubrankach
kiedyś przeliczałam po swojemu (na podstawie danych z popolini i innych) koszt jednorazówek i wielorazowych uwzględniając proszek, prąd i wodę.
i tak wychodzi na korzyść wielorazowych (liczyłam komplet 20sztuk bawełnianych + 6 otulaczy (po dwa w rozmiarze) + papierki)
można sobie trochę pomóc w redukowaniu tych kosztów:
- sypać mniej proszku jeśli pierzemy ze zmiękczaczem
- standardowo 40st, więcej jak naprawdę jest taka potrzeba
- jak pieluchy nie są bardzo brudne to orzeszki do prania http://apmp.natura.xip.pl/index.php/cPath/147_148_159
orzeszki są świetne do prania chust - oszczędzony proszek wykorzystujemy na pieluszki :D
- nie suszyć na grzejnikach i w suszarce
- czytamy wątek o bezpieluchowym i wdrażamy w życie ....... gwarantowany spadek ilości bardzo brudnych pieluch, czyli zużycia proszku również :wink:
dokładnie: kupki wysadzać, a siuśki to nie problem :lol:
do pieluszek typu pocket z polarkiem nie polecam orzeszków i płynów ekologicznych na bazie olejków roslinnych, zatłuszczają powierzchnię pieluszki i znacznie zmniejszają jej chłonność. polecam płyn marki ecover, do kupienia juz w polsce też przez internet. poleca go większość producentów tego typu pieluszek.
w proszku można, najlepiej w jakimś bardzo "prostym", bez wybielaczy i innych ulepszaczy, stosować minimalną ilość.
faktycznie, coś takiego jest napisane na instrukcji bumgenius.Cytat:
Zamieszczone przez annamamaalexa
nie wiedziałam dlaczego.
no to w takim razie orzeszki do bawełnianych tylko.
ania, "prosty" ale bez fosforanów a to już "prostym" go nie czyni :wink:Cytat:
Zamieszczone przez annamamaalexa
z ogólnodostępnych w normalnych sklepach to tylko te dla niemowląt.
Beata 2802 pieluszki kupisz też u Animamyalexa:Cytat:
Zamieszczone przez beata2802
http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?t=874
http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?t=912
Ja kupiłam te drugie BumGenius żeby wypróbować i jestem absolutnie zachwycona. (szczególnie, że to strasznie drogie pieluszki, a teraz są w fantastycznej cenie).
Tymek zyskał swobodę ruchu a i wyglądają ślicznie - ja mam źółciutką, ale są inne kolory - zielone, niebieskie, różowe...
Właśnie kompletuję mój zestawik :)
Jak znalazł przyda się dla nowego dzidziula bo świetnie się dopasowują do rozmiaru dziecka. Tymcio mam nadzieję, dzięki radom Animamyalexa niedługo wyjdzie z pieluch w ogóle.
Ania też niedługo będzie miała stronę z wszelkimi informacjami i ze sklepem, gdzie będzie można wszystko kupić. Nie tylko pieluszki ale inne rzeczy potrzebne przy bezpieluchowym też - ja się zaopatrzyłam w takie wełniane spodenki - super!
ja teraz mam nowe hobby- szukam wielorazówek dla Bronka i trochę zapomniałam o checi kupna nastepnych chust
jejku dziewczyny strasznie inspirujące jest to forum
nastawiam sie powoli na takie rozwiazanie pieluchowe, tylko muszę swojego wewnętrznego skąpca przekonać (jestem mega skner :) )
mój M przeżył chusty, potem pomysł ze zdrowym żarciem i wege-idee, nastepnie moltexy. wszystko spox
troszkę wymiękł przy orzechach pralniczych i pieluchach wielorazowych
ale urobię go :) :) :)
kurcze ale ze mnie gapa nawet mega gapa :?
tak czytam i czytam sobie od kilku dni i kiełkuje we mnie myśl co by tego mojego brzdąca przesadzić na wielorazówki i teraz sobie przypomniałam że tych cudów ( nazw oczywiście nie pamiętam ) to ja miałam od groma czyli co najmniej kilkanaście sztuk co prawda używane(znajomi z Niemiec nam przysyłali) i nie tak piękne jak te od Ani i Ekomamy ale po domu to mało ważne i wiecie co ja z tym zrobiłam jakiś ro temu robiłam porządki w ciuszkach i POWYRZUCAŁAM bo pomyślałam sobie że i tak będzie maleństwo na pampersach to na co mi takie badziewie będzie leżało ...
no i teraz pluje sobie w brodę na szczęście udało się jakoś dwa uratować przed zagładą
no ja byłam w podobnej sytuacji też dostałam (jak już teraz wiem otulacze) od siostry ale oddałm i dziwiłam się jeszcze głupia kto w dzisiejszych czasach używa takich pieluch gdy są pampersy
buuu buuu buuuu cierpię razem z tobą.....i z tobą serafinka też....Cytat:
Zamieszczone przez aj-a
tak bywa czasami. ja wyrzuciłam malutkie majteczki, bo stwierdziłam: po co noworodkowi majtki? a teraz musiałam kupić i jeszcze się naszukać, bo kto szyje majtki w rozmiarze 62? na szczęście majtasy tańsze od pieluch:)
Ja piorę w orzeszkach - mojemu Maciusiowi nie po nich nie jest, a ma on problemy ze skórą... dla mnie to najlepszy dowód, że orzeszki są dobre i nie szkodzą :wink: