Ja też zaczynam u siebie tego fisia zauważać, bo do każdego prania pieluch daję sterylizator BambinoMio. Spróbuję raz nie dać, żeby sprawdzić, czy to przypadkiem już nie jest obsesja :lol:Cytat:
Zamieszczone przez mart
Wersja do druku
Ja też zaczynam u siebie tego fisia zauważać, bo do każdego prania pieluch daję sterylizator BambinoMio. Spróbuję raz nie dać, żeby sprawdzić, czy to przypadkiem już nie jest obsesja :lol:Cytat:
Zamieszczone przez mart
a ja dziś po raz pierwszy wyprałam pieluchy z ubrankami,oczywiście po płukaniu pieluch na początku 8))
ale to mały pikuś-dodałam nawet płynu do płukania :lol:
normalnie to był przełom w moim życiu :lol:
z tym octem to pewnie prawda, bo on zmiekcza wode i rozpuszcza kamien
dobrze wiedziec, bo zaczynam wlasnie przygode z pieluchami, moje beda od poczatku miekkie :D
A ile tego octu na to pranie wstępne się daje celem dezynfekcji?Cytat:
Zamieszczone przez mart
Magda, a to nie jest tak, że płyn do płukania zmniejsza chłonność pieluch? Ja na początku dodawałam płynu, ale właśnie z tego powodu przerzuciłam się na ocet.Cytat:
Zamieszczone przez magda1980
PS. Zapachu octu nie czuć nic a nic po wyjęciu ich z pralki.
a nawet nie wiem,pewnie tak,ale jak człowiek dosłownie kroplę wlewa i to raz w życiu 8)) ,to chyba nic chłonności nie ubędzie :lol:Cytat:
Zamieszczone przez yena
octu - 1 filiżankę.
płyn do płukania - o ile pamiętam nie polecany do prania żadnych pieluch.
zresztą generlanie bym wam odradzała wszelkie ogólnodostępne płyny do płukania - są podejrzewane o zaburzanie gospodarki hormonalnej w organizmie człowieka, poza tym to czysta chemia - styk mamy z tym w każdym ubraniu, bo przecież płyn tak do końca wypłukany nie jest.
ja od kilku lat nie używam i przeszkadza mi to tylko przy swetrach ale tej zimy myślę że ekozmiękczacz pomoże.
do zmiękczania można dodać sodę, orzeszki na zmiękczenie, stosować eko zmiękczacz lub nic jeśli woda znośnie miękka.
dzięki!Cytat:
Zamieszczone przez mart
To nie mój wątek, ale jestem uszczęśliwiona znalezieniem tylu rad :)
Dzięki, dziewczyny!
no wlasnie, ten zapaszek :roll:Cytat:
Zamieszczone przez mart
pieluszkuje dopiero od 5 dni i mimo prania w goracej wodzie czuje siuski, mimo ze dodalam octu do plukania. Moze powinnam je w occie wymoczyc przed praniem. Jak Wy sobie radzicie?
najpierw płuczę w pralce i octem, potem wypompowuję wodę i tłukę pranie na 40 stopniach.
ale na początku pieluchowania zauważyłam,że jak piorę w 60stopniach to nawet w łazience w trakcie prania zapaszek ulatnia się z pralki, a teraz już nie.
Magda, ja Cie ozloce za Twoje szybkie odpowiedzi :D
wnioskuje wiec,ze dobrze jest prac w 40 stopniach i tylko raz na jakis czas w wyzszej temperaturze, zeby bakterie wybic
Oto co znalazlam dzisiaj:Cytat:
Zamieszczone przez ko-zo
Vinegar may be added. But do NOT use vinegar on covers, pockets or AIO. It could harm the waterproofing.
czyli kieszonek, AIO i otulaczy nie powinno sie prac w occie.
Nie wiedzialam o tym i pare razy wypralam,ale widze,ze im to nie zaszkodzilo
tu znalazlam pare ciekawostek na temat prania http://ababyconnection.com/index.php?ma ... &chapter=1
hmmm, no to ja też prałam. Mam nadzieję, że im to nie zaszkodziło :roll:
hmmm, poszukam tego artykułu o occie w takim razie....
Do wiadra z pokrywa, w ktorym zasikance czekaja na pranie wpuszczam 4 krople olejku lawendowego, herbaciany tez moze byc. Przy okazji odstrasza mrowki i muchy.Cytat:
Zamieszczone przez kobra
.Cytat:
Zamieszczone przez magda1980
Przed praniem plucze zimna woda, potem do pralki na 40 lub 60 st, nic sie ulatnia, zaden smrodek, a wech mam b wrazliwy.
Raz na miesiac gotuje wszystko, nawet kieszonki, maja sie swietnie i szarosc z BG schodzi.
Fachowiec, ktory mi pralke naprawial, mowil, ze zamiast calgonu trzeba w niej raz na jakis czas uprac w 95st 1kg sody oczyszczonej, rzecz jasna bez zadnych ciuchow i uwazac, by nie wrzucac sody do pralki razem z ciuchami. Nie zapytalam, dlaczego.
Ja jeszcze dolewam mydla zolciowego i zapieram nim w zimnej wodzie kupki. Wszystkie plamy schodza, zostal mi tylko slad po wycieku kupy na welniany otulacz. Jak go uratowac?
Ocet moze utrwalac plamy?
aggie, probowalas moczyc ten otulacz w odplamiaczu eco? Moj swietnie sobie radzi z plamami z kup. Tylko czy odplamiacz nie zniszczy welny - tego nie jestem pewna.
czesto tego odplamiacza eko do pralki dodaje, ale ostatnio w nim nie mocze, bo miska stoi w zasiegu malych lapek.Cytat:
Zamieszczone przez kobra
ale u mnie ciagle wszystko sie odbywa w trybie partyzanckim, szczegolnie, ze musze pilnowac i towarzystwa, i remontu na zewnatrz :evil:
A gdzie można znaleźć ten odkażacz do pieluch antybakteryjny? Bodajże Bambino Mio się nazywał... Szukam w necie i jakoś nie mogę znaleźć :roll: