Re: Uwaga na obce babcie!
Generalnie wydaje mi się, że od momentu, kiedy bycie w ciąży zaczyna być widoczne, ludzie się "poczuwają" - doradzić, dotknąć, skrytykować (w swej naiwności myślę, że konstruktywnie). Fakt posiadania dziecka potęguje to zjawisko, a dziecko noszone w chuście przysparzało mi takich doświadczeń na pęczki. Ja takich sytuacji miałam i mam naprawdę mnóstwo.
Pamiętam obcą babcię szarpiącą Zosię za nóżki, "bo przecież jej odpadną, takie pościskane". Nie wytrzymałam i wypaliłam, że pani zaraz rączka odpadnie, jak nie przestanie szarpać mojego dziecka. Generalnie staram się być asertywna, ale raczej uprzejma. Mam wrodzony szacunek do starszych i dzięki chuście udało mi się go trochę przewalczyć :wink:
Pozytywnym szokiem była natomiast dla mnie zeszłoroczna wizyta na Teneryfie: Zosia w blondzie z błękitnymi oczami i w błękitnym indio wyzwalała w tubylcach uczucia tak gorące, że ciągle była głaskana i całowana przez obcych - dość szybko ku swojemu zaskoczeniu się musiałam do tego przyzwyczaić, oni po prostu są tacy wylewni i tak bardzo kochają dzieci :D Dotykali, całowali, piszczeli na nasz widok - ale nikt, absolutnie nikt nie stwierdził kategorycznie, że dziecku robię krzywdę, gnę, łamię i duszę, jak to często słyszałam u nas.
Życzę nam wszystkim noszącym bycia ponad uwagi.
Jak fajnie, że na ten wątek trafiłam. Ciągle małam wyrzuty sumienia, że skoro nie lubię jak ktoś obcy dotyka mi dziecko, to znaczy, że jestem zaborcza i higieniczna histeryczka. Teraz już ich mieć nie będę 8))
Cytat:
Zamieszczone przez darijah
myślę , że jest odwrotnie :wink: jeszcze nigdy nikt nie pchał się do młodej jak była w wózku i nie zauważyłam by do innych dzieci też ktoś leciał z rękkoma. A w chuście prawie zawsze jesteśmy obmacywane :?
Zartujesz! Naprawde pchaja Ci sie do obmacywania dziecka w chuscie? No to ja mam duzo szczescia, Bruniaka nikt nie lapie za peryferyjne czesci. Felixa musialam chronic przed macankami, ale to bylo w kraju muzulmanskim, gdzie blond dziecko stanowi sensacje. Pochylajacych sie nad wozkami widze czesto.
Ja, na szczęście, nie miałam spotkania z takimi natrętami-obmacywaczami...ależ to musiało być wkurzające...
Kiedyś siedziała obok mnie pewna babcia w autobusie i bardzo jej się podobało jak malec spał w chuście,ale kiedy przed wyjściem naciągnęłam połę chusty dla podtrzymania główki zareagowała tekstem "nie udusi się jak taki zakryty".... :|
Cytat:
Zamieszczone przez Kasia
Cytat:
Zamieszczone przez darijah
myślę , że jest odwrotnie :wink: jeszcze nigdy nikt nie pchał się do młodej jak była w wózku i nie zauważyłam by do innych dzieci też ktoś leciał z rękkoma. A w chuście prawie zawsze jesteśmy obmacywane :?
Zartujesz! Naprawde pchaja Ci sie do obmacywania dziecka w chuscie? No to ja mam duzo szczescia, Bruniaka nikt nie lapie za peryferyjne czesci. Felixa musialam chronic przed macankami, ale to bylo w kraju muzulmanskim, gdzie blond dziecko stanowi sensacje. Pochylajacych sie nad wozkami widze czesto.
Zwyczajowo klepia po pupce , głaszczą po plecach , czasem po głowie. Ekstremalnie było pare razy jak chwytali za nóżki sprawdzając krążenie i co gorsza zdarzało się, że szarpali za chustę w okolicy kolanek by poluzować no bo przeciez krew nie dopływa .. takie ściśnięte :? ... ech... Polska :twisted:
Dziecko w chuście jest bardziej dostępne. Na wysokości oczu .... i rąk .... nie trzeba pochylać bolących pleców na wózkiem :wink: :twisted:
Sie chyba juz człowiek oswoił z tymi babciami i innymi przechodniami, ogólnie rzecz biorac to mimo tego , iz mieszkam w Krakowie to atrakcja jestem nie lada co :). No i czesto jak z ałtomatu strzelam odpowiedzi...
" nie ,nie udusi sie "
" nie, nie ma za cisno "
" nie ,nie cierpna jej nogi "
" nie ,nie jest mi ciezko "
" nie ,nie morduje dziecka "
" nie, nie wypadnie "
" tak ma czym oddychac "
i tak chyba bedzie za przeproszeniem do " usranej smierci " :)
ale sa tez pozytywne reakcjie , co mnie bardzo cieszy a najbardziej to mnie ucieszyło spotkanie z jakims starszym Panem na oko dobrze po 60, jak mnie zobaczył to sie usmiechnal i powiedział " o jak fajnie tak po afrykansku , tylko ze one na plecach dzieci nosza bo w polu pracuja"
Zdrowo się uśmiałam :) Która z nas tego nie przechodziła ręka do góry!
Babcie są różne, są niestety wśród nich egzemplarze jadowite.
Nie zapomnę nigdy, kiedy jedna taka krzyknęła na mój widok w tramwaju a potem mnie przepraszała: "wie pani, bo ja to niedawno z Turcji wróćiłam i tam wszystkie dzieci tak noszą...". Z Turcji wróciła żeby się przepakować i w dalsze wojaże wyruszyć dzięki emeryturze po mężu (o czym ze szczegółami opowiedziała mi także) ;)
Chusty budzą skrajne emocje. Nigdy nie bywa letnio. Albo jesteśmy wytykane palcami (inne matki, staruszki) albo uwielbiane - panowie pod monopolowym, którzy z utęsknieniem wzdychają, jak to młodemu jest dobrze, tak blisko cycka ;)
Witam!
Ja jeszcze nie byłam na spacerze z chustą wiązaną (wczoraj do mnie dotarła i się suszy na balkonie :wink: ), ale byliśmy z Wiktorkiem w chuście a'la bebe lulu.
Nikt wprost mi nic nie powiedział,ale widziałam zdziwione miny i hasła w stylu "Ona tam ma dziecko?! :szok: " ...
A wczoraj jak byłam z moim Yorkiem u fryzjera, to kobietka powiedziała, że to super sprawa-takie to profesjonalne :wink:
Co do czepiania się obcych babć, to mi jedna zwróciła uwagę,że Wikuś jest bez czapki...Dzień wcześniej byliśmy u lekarza, i powiedział że Mały jest przegrzany i żeby mu czapeczek nie ubierać.
Powiedzieliśmy z mężem tejże Pani, że nikt nam nie będzie mówił co mamy robić i na tym się dyskusja skończyła.
Brzucha w ciąży też sobie nie dałam dotykać, bo bądź co bądź to mój brzuch :wink:
Ale najgorsze jest to, że mnie denerwuje jak moje dziecko jest dotykane i obcałowywane również przez rodzinkę... :roll: też tak macie? Czy tylko "obcy" Wam przeszkadzają?
Cytat:
Zamieszczone przez slonetshko
Uważam
Jak tylko widzę, że ręka taką osobę swędzi i zaczyna się niebezpiecznie przybliżać, dyskretnie się odsuwam. Jeśli ona nie pasuje, mówię, grzecznie żeby nie dotykała dziecka
Niestety są ludzie którzy nie mają oporów :twisted:
ja mam dokładnie to samo i bez względu w czym jest dziecko
Cytat:
Zamieszczone przez Gala
ale sa tez pozytywne reakcjie , co mnie bardzo cieszy a najbardziej to mnie ucieszyło spotkanie z jakims starszym Panem na oko dobrze po 60, jak mnie zobaczył to sie usmiechnal i powiedział " o jak fajnie tak po afrykansku , tylko ze one na plecach dzieci nosza bo w polu pracuja"
Właśnie okazuje się, że starsi Panowie są bardziej wyedukowani od Pan. Jak chodzę na rynek, to często kupuję u takiego właśnie Pana w dobrze średnim wieku, który jak nas pierwszy raz zobaczył to od razu miał banana na twarzy. Mówił, że niby Afryka kraj ubóstwa, a tam tak noszą kobiety dzieci i się okazuje, że to takie fajne, mały blisko mamusi, dobrze mu, czuje bicie serduszka.
Apropo całowania i tulenia dziecięcia przez rodzinę, to mnie w zasadzie nie wkurza, no chyba, że ktoś przesadza. Jak na przykład mój teść, który ma totalnego świra na punkcie małego, do tego stopnia, że nie może się powstrzymać i zdarzyło mu się całować Gabiego w czółko, kiedy go karmiłam. Czyli w zasadzie mógłby równie dobrze od razu pocałować mnie w pierś, nie polecam takich atrakcji :evil: :evil: :evil:
Cytat:
Zamieszczone przez larwunia
Jak na przykład mój teść, który ma totalnego świra na punkcie małego, do tego stopnia, że nie może się powstrzymać i zdarzyło mu się całować Gabiego w czółko, kiedy go karmiłam. Czyli w zasadzie mógłby równie dobrze od razu pocałować mnie w pierś, nie polecam takich atrakcji :evil: :evil: :evil:
:szok: O matko, słabo mi się zrobiło, jak wyobraziłam sobie taką sytuację z udziałem mojego teścia :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez va
polecam grzeczne pytanie
a rece pani myla?
:lool:
mojego macają bez względu na to czy w chuście czy w wózku, czy na spacerze, czy w sklepie, czy w kościele.
"o jaki papuśny" "a jakie nóżki tłuściutkie" "a kuku" "a tititi" "a gugu"
a mnie się żołądek wywraca...
niekiedy zdążę się usunąć, ale często biorą mnie z zaskoczenia.
łapanie za nóżkę jeszcze daruję, ale za policzek?! wrrr...
najczęściej grzecznie uprzedzam, że mały nie lubi / boi się obcych (z odpowiednim naciskiem)
Ja mało nosiłam dotychcza, ale raz mnie wyzwano pogardliwie od cyganów. Ale w odniesieniu do dużych już dzieci też jest napastliwość starszych ludzi. Zwłaszcza mężczyzn. Nie wiem co to za mania, ze podchodza stare dziady (tak dosadnie to nazwę), łapią dziecko za ręke i pytają czy z nim pójdzie, ale inne głupoty. Moje dzieci boją się takich ludzi i nieraz potem odreagowują stres. Co z tego,z ę się wydre na takiego głupka, nie dość ze się nasłucham, że jestem histeryczka, to jeszcze dzieciaki zestresowane. Ja już mam taki odchuch, zę jak widzę na przeciw idącego dziadka, który w dodatku nawizuje ze mną kontakt wzrokowy, to przechodzę na druga stronę ulicy, albo zmieniam kierunek.
Cytat:
Zamieszczone przez pszczoła
Cytat:
Zamieszczone przez larwunia
Jak na przykład mój teść, który ma totalnego świra na punkcie małego, do tego stopnia, że nie może się powstrzymać i zdarzyło mu się całować Gabiego w czółko, kiedy go karmiłam. Czyli w zasadzie mógłby równie dobrze od razu pocałować mnie w pierś, nie polecam takich atrakcji :evil: :evil: :evil:
:szok: O matko, słabo mi się zrobiło, jak wyobraziłam sobie taką sytuację z udziałem mojego teścia :shock:
aaaaa zafundowałaś mi godzinę śmiechu...nie mogę się powstrzymać i co chwila wyobrażam sobie mojego teścia jak chce mnie wpierś pocałować :mrgreen:
za to obce babska obmacvujące mi dziecko nie są nam obce ... i rzadko kiedy jestem na tyle asertywna żeby zabronić ...skorzystam z rady va i od teraz będę pytać czy aby pani ęce myła...
więc tak - rzeczywiscie zainteresowanie i słodki uśmiech meneli, babcie uśmeichające się i pomstujące przerobione. a rodzina? jak ostatnio pojechałam do tesciów to sie czułam jak żywa butelka bo wyrywali sobie Małą z rąk. Przerobię jeszcze ten patent z myciem rąk na następny raz...