ło matko, to jeszcze paczki musiały być na inne osoby wysyłane! głupio mi, że tyle z tym załatwiania... A urząd też dziwne ma wymagania.
Wersja do druku
ło matko, to jeszcze paczki musiały być na inne osoby wysyłane! głupio mi, że tyle z tym załatwiania... A urząd też dziwne ma wymagania.
na razie przygotowałam wszystkie papierki łącznie z tłumaczeniem nazwy produktu jak doradzacie napisać pieluchy wielorazowe czy pieluchy z materiału (cloth diapers)
ale dlaczego sąsiadów? Co oni mają do tego, czegoś nie załapałam?:hmm:
napisałabym cloth diapers
Pluję sobie w brodę teraz, że przysięgłego nie zrobiłam:duh:
Sporo masz z tym załatwiania, wdzięczność ogromna Ci się należy!:thumbs up:
mam z angielskiego na polski tłumaczenie zrobić
cloth diapers napisać pieluchy wielorazowe czy pieluchy z materiału
A z sąsiadami chodzi o to, że renee podzieliła nasze zamówienie na 4 paczki (ze względu na koszt przesyłki oraz wartość towaru w paczce dla urzędu celnego) i aby uc się nie przyczepił to paczi wysłano do mnie, męża mego, sąsiadki i jej męża.
Ja bym napisała cloth diapers.
mam fakturę po angielsku jest na niej cloth diapers nam na polski przetłumaczyć jako pieluchy materiałowe/ pieluchy wielorazowe czy pieluchy z materiału??
Ja bym przetłumaczyła pieluchy wielorazowe, takie określenie u nas funkcjonuje, pieluchy z materiału rzadziej się słyszy
Magda, też mi głupio, że tyle kłopotu z tym masz.
obstawiam, że urząd może bardziej interesować, że one są z materiału, niż że wielorazowe.
edit. no tośmy się wypowiedziały z KaiDo jednomyślnie :ninja:
Straszna kicha z tym urzędem celnym... niestety nie mam doświadczenia we współpracy z nimi, więc i wiele nie pomogę, ale trzymam intensywnie kciuki, żeby się udało w miarę bezboleśnie ten temat zakończyć, bo chyba i tak już wystarczająco dużo zachodu będzie wymagało wydobycie paczek od nich... ech..
Dziewczyny Renne wystawiła mi fakturę na 126$ za 9sztuk pieluch, czyli 14$ sztuka.
Przesyłka tych pieluch kosztowała ok 33$. 126+33=159$
Czy w uc powiedzieć, że przesyłka była gratis wliczona w cenę pieluch, czy też powiedzieć prawdę, że płaciłam za nią dodatkowo( ale nie mam na to faktury). Nie moge w uc przedstawic potwierdzenia zapłaty bo ono jest za całe nasze zakupy...
oj oj... nie pomogę bo po prostu - nie wiem ;/
byłam w uc płacimy vat od wartości pieluch i przesylki, clo nam nam darowali. Zapłacę to gotówką przy odbiorze...
Jeszcze tylko załatwic sprawe z sąsiadami...
Madzia a wyjaśnili Ci czemu Vat od zakupu i przesyłki? pytam z ciekawości bo myślałam że to osób prywatnych nie dotyczy
cło nas nie dotyczy i z niego zostalismy zwolnieni jako, że pieluchy na użytek prywatny
vat czyli podatek od towarów i usług zostanie naliczony, bo towar czyli pieluchy wprowadzamy na rynek UE
VAT od pieluch 8% od przesyłki 23%, ile dokładnie to będzie dowiem się gdy listonosz przyniesie mi ocloną paczkę
Kompletnie nie rozumiem dlaczego tak się stało
hm ja mam podobny problem bo mi koleżanka ze stanów prezent zrobiła i staszkowi bbh kupiła, tylko że mnie poinformowano, co prawda telefonicznie bo się tam nie pofatygowałam, że vat na pieluszki jest 23% i tyleż na przesyłkę.
moja sytuacja różni się tym, że ona zadeklarowała, ze to prezent, czyżby z tego powodu był inny vat?
mi pan w uc, powiedział, że do grudnia tego roku vat na wielorazowe pieluchy jest 8%, bo oni to traktują jako inne dodatki odzieżowe dla niemowląt. może co uc to inna praktyka?
Murmle dostałaś już swoje wyliczenia z uc?
jeszcze nie ale raczej nie pojadę tam tylko wyślę oświadczenie pocztą i będę drżała co z tego wyniknie ;-)
to 23% i 8% jest liczone dla każdej z czterech paczek osobno, prawda?