aha, i ja przewijałam Dziecia po każdej kupie (chociaż na początku faktycznie baaaardzo protestował przy przewijaniu), a jeśli nie było kupki to gdzieś tak co 2h, no chyba że wcześniej przemókł...;)
Wersja do druku
aha, i ja przewijałam Dziecia po każdej kupie (chociaż na początku faktycznie baaaardzo protestował przy przewijaniu), a jeśli nie było kupki to gdzieś tak co 2h, no chyba że wcześniej przemókł...;)
dziewczyny, nie chce sie bawic w tetre, mam dwie lewe rece do takich rzeczy ( do chusty przy pierwszej córze sie zniechecilam, bo motanie zajmowalo i duzo czasu i wysilku;/.
mam taki stosik dla corci, prosze o oceny, czego jest za duzo, a czego za malo?:
dodam, ze prawie wszystko z bazarku lub allegro
3 kieszonki S (2 SIO)
Formowanki:
3 flanelkowe handmade od forumki,
2 bambusowe tots bots i 6 flexi tots rozmiar 1
Otulacze:
2 s/xs PUL
2tots bots rozm 0, ale jakies duze mi sie wydaja,
1 Flip (one size)
i 1 bambino mio ( pisze na nim ze small a od 5 kg, jakos tak dziwnie).
i 8 kieszonek one size (1 SIO)
i do tego bardzo duzo roznych wkladow "kieszonkowych" (dostawalam jako gratisy) i SIO. czy takie wklady mozna dac do otulacza i tez bedzie ok? zamiast tetry skladanej w prostokat, czy reczniczkow itp?
A ile u takich maluszków schodzi pieluszek dziennie?? Chciałabym sobie przygotować dobrą ilość :) trochę nakupowałam i wydaje mi się za dużo... To bym odsprzedała ;) Tak mniej więcej.
wczoraj z ciekawości liczyłam pieluszki na suszarce, naliczyłam 27 sztuk (formowanki, kieszonki i tetra)
Agatka ma 4,5 miesiąca, zmieniam po każdym zmoczeniu jeśli oczywiście zauważę
piorę średnio co 2-3 dni, ostatnio raczej co dwa
Dzięki :)
po pieluchowaniu od 2 tygodni stwierdzam,ze najlepiej mi sie sprawdzaja:
-otulacz plus prefoldy
-AIO IB,roz S
-kieszonki jabłkowe :) a wlasciwie jedna sztuka :)
-i od 2 dni już zakładam CHB bo wreszcie jakoś wyglądają na tej ledwo 4kilowej pupie- i tez juz to dobrze wygląda,na plecach płasko
ps jednak tetra na razie na bok,bo nie mam takiej cienkiej tylko 80tki muślinowe,a to jest za duzo juz na pupie
a jakie masz otulacze? Mam kilka ale wydają mi się duże.. A prefoldy w prostokąt czy spinasz snapi?
Mam kilka z pomarańczowym obszyciem, ale skurczone do rozmiarów tych żółtych.
JoShiMa, a kupka nie wycieka? Zastanawiam się nad prefoldami i nad rozmiarem, czy te żółte, czy od razu pomarańczowe, skoro się kurczą...
Czytałam, że tetra w samolot lepiej zabezpiecza przed wyciekiem, ale chyba za gruba nie może być, bo jak to złożyć...ale prefold wygodny :-) Tylko czy otulacz do zmiany nie jest za każdym razem?
Jaka wełenka najlepsza dla leżącego maluszka? Bo majtki to potem, prawda?
Na początek tetra+otulacz super się sprawdza. Na mojego wcześniaka (2280) najlepsza na początku była taka cieńka, tania z allegro, ponieważ nie robiła mrówczego odwłoku. Myślę, że dużo też zależy od płci (sposób składania) i wagi wyjściowej dziecka (grubość materiału), kiedy zaczynasz pieluszkować wielorazowo. No i najważniejsze - Twoich preferencji, popróbuj i prefoldów i tetry - przekonasz się w czym maluszkowi będzie dobrze i jak najkorzystniej dla Ciebie :)
Otulacze wełniane: Wolwikkelamsterdam lub Imse Vimse u nas się dobrze spisały, więc polecam :) Disanę też mamy sobie chwalą - nie miałam, więc ciężko mi się ustosunkować.
Nie wycieka. Ala na razie robi małe kupki. Ja stosuję jeszcze wkładki z polaru, żeby mi się pieluchy kupą za bardzo nie brudziły.
O mamo, nie wiem jak to jest "w samolot". Złożyłam sobie na próbę tetrę w origami. Mam dość cienką i taką 70x70 i stwierdziłam, że do kitu bo młoda ją przesika natychmiast, a to śpioch jest i lubi sobie pospać nawet 3-4h. Tetrówka by jej nie pozwoliła.
Ja na razie zakładam wielo po południu (kiedy drzemki sa i tak krótsze) i używam do późnego wieczora. Schodzi mi tak 4-5 sztuk a otulacz świeży biorę dopiero następnego dnia. Na razie używałam pulowych IV.
Dziewczyny a co ze smółka? Czy jest sens uzywac wielorazowek w tym czasie? Czy smolka dobrze sie spiera? I z czego najlepiej?
Takie mam ambitne plany zaczac tym razem wielorazowo od poczatku ale mam sporo aIO i nie chcialabym zeby mi niespieralne slady zostaly
chyba najlepiej zainwestować w tetrę na smółkę, albo coś czego nie będzie Ci żal ;)
albo przez te pare pierwszych dni jednorazowki a po smolce wielo...
Ja niestety zwykła tetrę uznałam za bezużyteczną przy pieluchowanie noworodka. To na jeden sik, podczas gdy moja Ala potrafi spać nawet 3-4h. Dziś postanowiłam wypróbować muśliny z Ikei. To jest to o co chodzi. Dostatecznie miękkie dla trzytygodniowego dziecka a jednocześnie wystarczająco chłonne dla mojego śpiocha.
Czy o te chodzi ?
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60203764/