przepraszam za post pod postem, ale inaczej sie zleje
w rekach nie mialam (jeszcze :D), ale do glowy mi przyszla Kropka pl Dwoch Siostr.
Wersja do druku
przepraszam za post pod postem, ale inaczej sie zleje
w rekach nie mialam (jeszcze :D), ale do glowy mi przyszla Kropka pl Dwoch Siostr.
bylo chyba cos wydawnictwa papilon...
O: Wesoly-autobus-Podroze-po-Polsce-Przewodnik-malego-turysty_Marcin-Przewozniak
dziewczyny, a Pan Brumm od jakiego wieku?
Mozna nawet wczesniej niz od 3 lat, pewnie zalezy od dziecka. Ale jest stosunkowo malo tekstu, prosta fabula i ladne ilustracje.
Moj syn tez je bardzo lubi.
Nalia, wydawnictwo Literatura ma Legendy miast polskich (nie pamietam tytulu), czesc informacji bys tam znalazla. Jesli bedziesz chciala, podam Ci konkrety - co z ktorego miasta
Dziewczyny, na Allegro jest kilka sztuk wystawionych 'Pan Tom buduje Dom' (i bynajmniej nie za 1000zl :)
[QUOTE=ola23;2836223]Dziewczyny, na Allegro jest kilka sztuk wystawionych 'Pan Tom buduje Dom' (i bynajmniej nie za 1000zl :)[/QUOTE
to chyba jest normalnie w sprzedaży teraz, bo słyszałam że mieli wznowić.
książki do puszczenia fantazji dla dzieci i dorosłych ;)
http://www.ambelucja.pl/images/produ...m-1-7069-1.jpg
i Alicja jakaś inna nie psychodeliczna ;) ale dalej coś mi w niej nie tak że na półce dalej czeka na nią miejsce
http://www.ambelucja.pl/images/produ...kio-7124-1.jpg
no i Eric Carle nowy z Biedronką to dla nas musthave
Moja lista pozycji do kupienia ciągle się przez (dzięki) Wam wydłuża;) Końca nie widać.
Wkurzam się tylko ostatnio, bo moja Ha, która książki uwielbia, preferuje teraz same hmm...'popularnonaukowe'. Od kilku miesięcy wałkujemy Światy w obrazkach, Mapy, encyklopedie dla dzieci. A na półkach czeka masa fajnych z fabułą. Nic ją na dłużej nie zatrzymało, nowości chętnie przyjmuje - czytamy, podoba się i kończy jako 'półkownik'.
Miałyście tak? Przechodzi?
Dziewczyny czy ktoś zna książkę Rodari Gianni "Historyjki o Alicji, która zawsze wpadała w kłopoty"? są ok? śmieszne? czy trochę straszne jak "Bajki przez telefon"
Czaję się na "Liczę do 100" http://ryms.pl/ksiazka_szczegoly/1972/licze-do-100.html. Myślę, że będzie fajne do nauki liczenia
raczej smieszne niz straszne, moje starsze strachajlo w kazdym razie uwielbia :) (tylko nie mam porownania, Bajek przez telefon jeszcze nie czytalismy). ja zreszta tez lubie, choc troche mi sie przejadly - czytalam niektore opowiastki chyba ze sto razy.
a ja z zapowiedzia kolejna - juz w maju nowy tom przygod Mrowkojada i Orzesznicy :)
http://www.zakamarki.pl/media/catalo...a_420pxrgb.jpg
na misie tez sie czaje, tylko po angielsku, czekam az jakies tansze gdzies wyplyna. na razie do liczenia mamy klapkowa ksiazke Davida Carter'a - na kazdej stronie jest klapka - pod nia klapka, pod nia klapka - i tak po piec klapek pod klapkami na stronie, w kazdej kolejna cyferka. ale nie na zasadzie dwie mroki, piec motylkow, 55 pchel - tylko rozne rzeczy tematycznie zwiazane ze strona (morze, miasto etc.) i tylko numery kolejne maja od 1 do 100. W zachwycony - on kocha klapki i liczenie :D
dziewczyny dzięki za pomoc, i chyba jednak Kropka.pl to jest to czego szukam. Jeszcze postaram się przekartkować tylko gdzieś stacjonarnie, dla pewności :)
zapowiedzi c.d.
zbiorcze wydanie Mary Poppins, w tym dwa tomy nigdy wczesniej na polski nie tlumaczone - MP w kuchni i MP od A do Z; wyd. Jaguar, maj 2014
http://wydawnictwo-jaguar.pl/books/m...ns/okladka.jpg
btw znacie Prosiaczka Fryderyka? dla F jeszcze za trudny sie okazal byc, wiec przestalismy w polowie pierwszego tomu jakos, ale tak w ogole jest swietny :) musze nam kiedys dokupic nowe tomy.
Miłe Panie Oczytane,
czy możecie polecić jakąś super fajną książkę kucharską dla dzieci?
taką dla dzieci, nie dla dorosłych z dziecięcym menu.
marzeniem byłoby, gdyby ona miała podział na śniadania, obiady i kolacje :D
taką, żeby można ją było oglądać i zakrzyknąć "mamo, tato - dziś TO!"
jest Cecylka Knedele, duze tomiszcze - sa przepisy i opowiastki chyba tez, moze Wam sie nada
<pisane z telefonu>
dziękuję! zanotowałam i będę oglądać.
"Historyjki" moje dziewczyny kochały, bardzo długo książka była w codziennym użyciu :)
"Cecykla" - lubimy, fajnie ogólnie wszystko ze sobą współgra i jest kilka tytułów do wyboru ale to grube tomiszcze warto mieć :)
dla milośników zagadek mogę polecić "Lipcowe przypadki Agatki" oraz " Marcel i zagadka pradziadka" wyd Skrzat. Co prawda książki są klejone i w miękkiej okładce ale treściowo ok plus duże litery
i dziękuję za "Marry" :) mamy w kilku tomach ale na bank kupię te zalinkowaną :)
dziewczyny pytanie z innej beczki, czy kojarzycie, czy w ubieglym roku na dzień dziecka były jakieś extra promocje na arosie?
Znamy, znamy dwa tomy za nami ze 3 chyba jeszcze wyszły, mąż jest najwierniejszym fanem Fryderyka, już się Targów Książki w Warszawie doczekać nie może i będzie tam go wypatrywać. Ale to chyba raczej tak dla około 10 latka?
Za to mrówkojada i orzesznicę b.lubię ja. Pierwszy tom bardziej niż drugi. Ciekawa jestem tego trzeciego.
Podlinkowałabyś jeszcze tę zagramaniczną klapkową pozycję do liczenia, którą tak lubią twoi chłopcy???
Oj jak ja lubie te bajki przez telefon, niestety nie wszystkie Antonio kuma... Ale warto miec, ja sie czesto zasmiewam.
Fryderyka wg wydawnictwa na razie sa cztery tomy. Amazon pokazuje mi za to jakas niewiarygodna ilosc ksiazek w oryginale :D wszystko przed nami...
Orzesznice tez wole pierwsza. trzecia sie wydaje byc troche filozoficzna, pozyjemy zobaczymy...
a ksiazke linkowalam w poscie, w ktorej o niej pisalam (pod 'klapkowa' jest link).
w sensie Fryderyka jako calosci i Orzesznicy jako osobnej calosci? bo to dwie rozne ksiazki sa. Fryderyk tak jak go wydaje wydawnictwo, choc kolejnosc chyba nie ma duzego znaczenia.
Orzesznica - Dziwne zwierzeta najpierw, potem Inna podroz - ale tez nie wydaje mi sie, zeby tzreba bylo koniecznie czytac po kolei...
Debit ostatnio wydał dwie książki - mamy tę - MAŁY MISTRZ KUCHNI. PROSTE PRZEPISY.
(Jest jeszcze MAŁY MISTRZ KUCHNI. UDANE PRZYJĘCIA - ale tej nie mamy, nie widziałam)
I rzeczywiście - przepisy nietrudne, ale kuszące, no i wszystko w zasięgu młodego kucharza (z pomocą starszego oczywiście;). Zdjęcia, wszystko precyzyjnie opisane, choć nie ma podziału na posiłki.
Natala - mam do Ciebie pytanie. O ile sie nie myle, to kiedys zalinkowalas taka fajna ksiazke:
http://www.bookdepository.com/Winnie.../9780525420880
Wiesz moze, czy ta ksiazka zostala wydana w j. polskim?
to nie ja. ale mi sie wydaje, ze gdzies w watku o niej bylo, sprobuje odkopac...
edit: wiedzialam ze bylo :) i nawet mi sie dobrze wydawalo, ze to jul pisala http://www.chusty.info/forum/showthr...=1#post1748430 z kontekstu wynika, ze to angielskie wydanie. ale post nizej metis pisze, ze ma po polsku i wrzuca okladke - czy to to samo? OK, pare postow dalej - jednak nie. chyba jednak nie bylo...
wiem że jest tu wiele fanek i fanów kreski Oli Mizielińskiej i Oli Cieślak. a obie te panie będą obecne podczas sobotniego maratonu ilustracyjnego w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich, który jest częścią trwającej właśnie akcji Warszawa czyta. będzie można podejrzeć jak rysują własne niewidzialne miasta, dołączyć do rysowania i złożyć zamówienie na specjalny zin, który powstanie po maratonie, a który będzie można odebrać już w niedzielę. tu konkretne informacje.
czyli mogą być ok - poczekam zatem z nimi :) moja się większości bała - albo na takie trafialiśmy :( bo robiła losowanie która. Zupełnie jej nie podeszły. Dlatego też mocno się wahałam z kolejną książką Rodari chociaż tytuł na bank zrobi furrorę.
czy ktoś już ma, czytał "Nie każdy umiał się przewrócić" Wyd dwie siostry?
Tez lubię "Nie każdy umiał się przewrócić", ale jeśli chodzi o dzieci, to raczej chyba dla starszych. Bo to taki specyficzny humor, trochę filozofią trąca :) Michał (5,5) nie łapał jeszcze. Następną książkę "Urodziny prawie wszystkich" będę pewnie czytać sama