Dzięki Bialawanilio ;)
Wersja do druku
Dzięki Bialawanilio ;)
Ja myślę że większość formowanek powinna się sprawdzić, do tego oczywiście otulacz może z dodatkowymi falbankami, ja ostatnio polubiłam formowanki naszych forumowych dziewczyn i są super. Ja swojej córci zamiast papierków podkładam wkładkę polarkową wyciętą z kocyka ikei łatwo sie spiera i tanio wychodzi tylko kwestia czy dziecko nie jest uczulone na polar.
A jeszcze jak dziecię wyrośnie ze standardowych pieluch myślę że na zamówienie dziewczyny uszyją większe.
Dziewczyny ogromnie dziekuję za informacje :)
Dobre by było coś co nie tyle zatrzymuje co szybko wchłania kupkę stąd formowanki będą super, dobre by były takie z falbankami przy nóżkach. Otulacze z podwójną falbanką - ja miałam starszy typ CP i one się jako otulacz świetnie sprawdzały,a le to rzecz gustu i dobrania, fajne są też flipy, otulają faktycznie większość formowanek. Ja bym udała się do mamy z HM na naszym forum i dopracowała formowanę pod klienta ;) Może z mikrofibry?
tytanowa dokładnie to zaproponowałam koleżance, ale będe musiała zaczekać na odpowiedź bo teraz jest z Mała w szpitalu
moze w tym temacie ktos mi powie:-)
dlaczego polar czy mikropolar jest za kazdym razem mokry, gdy synek nasika?
czy wklad jest za malo chlonny a syn sika wiecej niz wklad jest w stanie wchlonac i wtedy przenika to tez na polar?
po 40minutach czuje ze polar jest wilgotny, aczkolwiek jak przykladam reke i patrze czy jest sucha to jest sucha - czy na tym polega idea tych pieluszek (kieszonek)? bo wydaje mi sie ze gdy macam ten polar i czuje wilgosc to dziecko tez to czuje,
Tak na tym polega idea tych pieluszek - odpowiednio chłonny wkład na pewno będzie bardziej izolował wilgoć za to zbyt mokry sprawi, że będzie ją czuć na zewnątrz. Jednorazówki też w 100 procentach nie odciągają wilgoci tzn. bedzie ją czuć jak pieluch będzie pełna;)
no racja, ale ja czuje wilgoc nawet po wyjeciu wkladu - to tak ma byc?
jesli wklad bedzie bardziej chlonny lub gdy siku bedzie mniej to wklad jakby przejmie ta wilgoc?
Od kilku dni testuję wielorazówki różnych firm i jestem miło zaskoczona, nic nie przecieka, łatwe w użyciu, a na razie jestem na tak,fajnie bo śmieci mniej a był problem, bo my w domku mieszkamy i kontener jest raz na 2 tyg opróżniany i połowę zajmowały pieluszki. Koszt zakupionych pieluch zwróci mi się pewnie za ok. 4 miesiące, większość mam upolowane z drugiej ręki. Jeszcze ostatnio mała często robi kupkę i siku, zwłaszcza po rannej pobudce, do umywalki, a jej że myję jej tyłeczek pod kranem i to zaczęłam to wykorzystywać :D. Bardzo dziękuję Joasi za doradztwo i pomoc w zakupach :high:
Nie mogę znaleźć nigdzie, a na pewno gdzieś tu jest :roll:
JAKIE PIELUCHY WIELORAZOWE NA POCZĄTEK?
Przeczytałam o ich rodzajach,super, ale jakie na początek? I jakie wkłady, macie może jakiś odnośnik jak takie wyglądają i gdzie takie kupić?
Dodam,że synek robi przeważnie 2 kupki dziennie,i mniej więcej wiem kiedy po jego zachowaniu. Skończył 3 miesiące.
Zacząć go sadzać jak będzie umiał siedzieć?
wiesz co - każdy ma swoje ulubione rodzaje, nie ma czegoś takiego jak uniwersalne "na początek" - no, może kupienie po trochu różnych rodzajów (formowanka, prefold, tetra z otulaczem, kieszonka, aio, sio) i wtedy mniej wiecej zorientujesz się, co Ci pasuje, jak co wypada w praktyce.
Ja zaczynałam przy trochę starszym synku od flipa, który używałam z prostymi wkładami, potem tak samo jak flipa używałam close parents - kiedy oryginalny wpinany wkład był brudny a otulacz ok to zmieniałam na jakiś inny prostokąt, z czasem przeszłam przez różne rodzaje (oprócz aio - suszę w suszarce bębnowej, regularnie piorę na 90 stopni żeby odkazić więc nie bardzo dałyby radę, z powodu trudności prania na 90 stopni tego, co przy pupie i stosunkowo małej chłonności niemal zrezygnowałam też z kieszonek). Jedno, to nie polecałabym przy mlecznym dziecku wełniaka z prostokątem, żeby nie trzeba było często tej wełny (którą skądinąd b. lubię, teraz synek tylko w wełniakach na formowankach i prefoldach) prać bo to jednak więcej zamieszania.
Kupiłam kieszonki, zobaczymy :) Wydają mi się najprostsze :P Dzięki za rady.
Mam nabyte takie coś,z tego co się już zorientowałam to AIO.
1) Jak poprawnie użyć takie pieluszki?
2) W jakiej cenie mniej więcej mogła bym ją potem sprzedać?
http://www.wapster.pl/tapster/TmpImg..._1363848499661
zdjęcia niewidać, chyba niecały link wkleiłaś ;)
u mnie się wyświatla bez problemu. A teraz działa? :neutral:
dalej nic :(, w linku tez się nie wyświetla i jest komunikat "Twoja sesja wygasła itd."
Mam nabyte takie coś,z tego co się już zorientowałam to AIO.
1) Jak poprawnie użyć takie pieluszki?
2) W jakiej cenie mniej więcej mogła bym ją potem sprzedać?
(mam nadzieję,że teraz się załaduje)
http://s6.ifotos.pl/mini/SH100327J_npprsps.JPG
to nie aio tylko sio - coś jak otulacz z dopinanymi wkładami
a za ile sprzedasz to hmmm.... zależy od stanu i zapotrzebowania na dane pieluszki
Czyli mam do tego dać tą wkładkę, i na to tetrę np?
Stan jest bardzo dobry,żadnych przebarwień, wszystko super :) Ale to rozmiar S,i synek się mieści na styk, więc raczej tej nie poużywamy.
to jest dokładnie SIO (Snap In One), powinna mieć dwie wkładki: z żółtymi napami (czyli ta co na zdjęciu) i drugą z niebieskimi napami (prostokątną składaną na 3)
wpinasz wkłady do pieluszki żółte napy do żółtych, niebieskie do niebieskich, tą wkładkę z żółtymi dajesz na wierzch bo ona ma welurek dający uczucie suchości. Po zasiusianiu jeśli reszta nie jest brudna wymieniasz same wkłady
Ile za nią dostaniesz to zależy od stanu i tego za ile ktoś będzie chciał ją kupić ;)