Re: jak zmniejszyć wełnę;) ?
Teoretycznie masz rację. I nie dość, że się zmniejszą to jeszcze uszczelnią. Ale jak wyjdzie w praniu (dosłownie :) ) to sie przekonasz dopiero po fakcie ;)
A może spróbuj najpierw delikatnie w rękach przeprać raz w ciepłej raz w zimnej wodzie. Jesli rezultat będzie zbyt subtelny to dopiero wtedy wrzucisz do pralki.
Cytat:
Zamieszczone przez magda1980
mam za duże gatki wełniane i potrzebuję rozmiaru mniejszego zdecydowanie,na zdrowy rozum powinnam je przegonić w 60stopniach w pralce,ale wolę się upewnić u bardziej doświadczonych koleżanek 8)) :D
co by nie wyszło,że na Marię już nie będzie pasowało a tylko na noworodka :lol:
ps. chyba że się ktoś zamieni ze mną- nieuzywane (aczkolwiek przymierzone) długie legginsy babyidea Xl kolor żółty na mniejsze L-ki.
ja bym wyprała recznie w misce z ciepła wodą i na kaloryfer :hide:
czyli ręcznie :D
najpierw zrobie im naprzemienną kąpiel, a jak nie da rady to w ciepłej wodzie i na kaloryfer,jak to nie pomoże to w pralkę metodą wręcz dosłowną :lol: "raz kozie śmierć".
dzięki serdeczne :kiss:
Cytat:
"raz kozie śmierć".
z kaszmiru macie te gacie? ;) :lool: ;)
Cytat:
czyli ręcznie :D
najpierw zrobie im naprzemienną kąpiel, a jak nie da rady to w ciepłej wodzie i na kaloryfer,jak to nie pomoże to w pralkę metodą wręcz dosłowną :lol: "raz kozie śmierć".
dzięki serdeczne :kiss:
no i dlatego recznie .Zawsze masz mozliwość szybszego wyciągniecia w razie ..paniki ;)
A co myślicie o pomyśle "zmniejszenia "wely eszcze przed dzierganiem?
Chce zrobić gatki a nie wiem jaki rozmiar zrobić by potem uszczelnić go do docelowego :)
ogólnie rzecz biorąc to bez sensu,bo szczelność zależy od gęstości splotu w ręcznej robocie,przy cieńszej nitce musisz użyć cieńszych drutów :lol:
też myślę że filcowanie samej wełny się nie sprawdzi.
Ja mam szorciki samoróbki z polecanej 100 % wełny merynosów. Po 5 miesiącach intensywnego używania straciły swoje właściwości, a że lekko rozciągnęły i generalnie miały zapas chciałam je z filcować. I nic..., moczenie naprzemienne, pranie w pralce na 60 stopni i nic, dalej są jak były. Zastanawiam się czy to była wełna (wyglądały że tak). Po tych zabiegach to już sie nie nadają do niczego. Chyba je ugotuje może to coś pomoże.
Żeby Ci tylko jakieś pancerne gacie z tego filcowania nie wyszły!
gumę wciągłam i jest gites :mrgreen:
firma się postarała i oryginalną dziurkę zapodała,matka ślepa i dopiero ją zwidziała :lool:
babyidea filcuje się ciężko :) one sa nizniszczalne :)
w długich legginsach polecam naklejenie łatek na kolana - w przypadku raczków :)
a w ogóle to gacie sa genialne, boskie i... w ogóle :love:
najlepiej całodobowo bym Mariana w nich trzymała 8))