Zamieszczone przez
Aurelia
Witajcie,
po przekopaniu forum, powoli wykluwa się koncepcja pieluchowania mojego dziecia :D. Chciałabym pieluchować ją w kieszonkach, nie koniecznie z PUL-em, a otulaczy używać wełnianych. Na noc porządnie chłonna formowanka plus wełniak. Mam plan, by wysadzać ją na kupę, bo robi o w miarę stałych porach, więc zależy mi na czymś, co szybko i bezproblemowo da się zdjąć/założyć. A teraz pytania :ninja::
- czy taki plan ma w ogóle szansę na powodzenie? ma;)
- czy ma znaczenie jakie wełniaki będę używać? ma;) jedne szybciej nasiakną, drugie wolniej, jedne są zakładane jak majtki, inne jak otulacz zapinane, zapinane w pasie, zapinane na bioderkach, jedne lepiej leżą na tęższych dzieciak, inne na chudzinach, jedne częściej wymagaja lanolinowania, inne właściwie wcale tego nie potrzebują.....musicie popróbować i sprawdzić, co Wam pasuje. tanie wełniaki robi na forum magnolia, angbr (jej wełenki kupisz na all), bianka2009 szyje wełniane kieszonki (ecodidi) -> wejdź na hm pieluszkowy
- czy każdy wełniak nadaję się na każdą formowankę/kieszonkę? nie-> tak, jak na słonia koszulki noworodka nie załozysz;) różnica w przypadku formowanek/otulaczy jest jednak znacznie mniejsza;) jezeli złozysz bardzo obszerną formowankę, która robi duża pupę i otulacz bardzo waski w kroczku to te se ne da, ale to skrajności są.... wiekszość powinno w miare do siebie pasować
- czy do kieszonek mogę używać tetry bawełnianej (mam chyba ze trzydzieści pieluch), czy lepiej zainwestować w coś innego? możesz
- czy w ogóle można obyć się bez PUL-i, czy jednak lepiej mieć na stanie kila sztuk??? ja bez pulu życia sobie nie wyobrażam, ale pewnie są i tacy, którzy się bez niego obywają, pamietaj, że pul schnie szybciej, dla mnie jest on mniej zawodny niż wełna, ale ja z welną się nie rozumiem, zatem moje zdanie to tylko moje zdanie;)
- co się najlepiej nadaje na łapanie rzadkiej niemowlęcej, piersiowej kupki (w dodatku ząbkującej :roll:) - coolmax??? tak samo coolmax, jak mikropolar jak welurek i wszystko inne, co naturalne (np. bambus)-> w tym przypadku istotny jest krój pieluszki-> na takie kupki wypróbuj pieluszki z dodatkową gumeczką przy nóżkach, taka dodatkowa wszywka-> np. blueberry to mają (niektóre otulacze), imse vimse, możesz też kombinować z takimi doddatkowymi 'ryniekami' w pieluszce, które mają zapobiec wyciekowi kupki-> np. itti bitti, ale tylko tutto (to itti bitti one w wersji one size)
- ile czego i w jaki rozmiar celować - młoda 6miesięcy, około 8kg żywej wagi :love:??? to już one size możesz brać, a w co celować? zależnie w czym się lubujesz -> rozmiarówki lub one size; poszczególne rozmiary zalezne od danego roducenta; ilość zależna od prania- podaje się zazwyczaj ok. 20, ale sama zobaczysz, ile jest wam potrzebna-> jak czesto pierzecie, jak długo schną etc.
- kupować OS, czy raczej celować w rozmiarowe? jak wyżej, rozmiarówki sa lepiej dopasowane, ale musisz kupić więcej pieluch i odwrotnie, mnie one sizy bardzo odp., ost. coś mnie na rozmiarówki wzięło tylko;)...
Młoda będzie musiała iść do żłobka (kredyt mnie ściga:evil: ) i w żłobku pewnie będzie miała jednorazówki
- czy jest sens stosować system mieszany?? jest sens:) ale wymaga samozaparcia;) ponadto pogadaj w żłobku, niektóre przyjmują wielo, mimo, że oficjalnie się tym głosno nie chwalą
Aaaa... jeszcze jedno - chciałabym pociągnąć na polskich używkach (ale nie ortodoksyjnie), bo z kasą u mnie kruchoooo :neutral: Da radę? da radę, bez problemu, zapraszamy na bazarek:)
To chyba tyle na początek. Przepraszam za elaborat, ale jakoś nie umiałam krócej :oops:
odam parametry młodej, co by łatwiej było...