-
wielorazówki a AZS
Witajcie,
Mój synek ma AZS. Karmię piersią, więc od kiedy jestem na (paskudnej) diecie to nie ma żadnych objawów.
Chcemy go pieluchować wielorazowo, ale... odparza się paskudnie :( Najpierw używaliśmy otulaczy ImseVimse (PUL oraz bawełniane), do środka różnie - muślin, formowane frotte lub flanela. U nas, niestety, to gotowa recepta na pośladki pawiana :cry: Stwierdziłam, że to pewnie przez kontakt z moczem i odpuściłam.
ImseVimse sprzedałam, a teraz mam kilka BG V3. Wczoraj był w nich przez większość dnia i wieczorem... różowa pupa! Ręce opadają :evil: :x Przeszłam na jednorazówki + linomag i dziś już znacznie lepiej! :roll: Dodam, że skóra zaczerwieniła się nie na pośladkach tylko już prawie udach (w okolicy krawędzi pieluchy, ale spore "placki").
O co chodzi? O brak kremu? (jak czasem nam się zdarzy zapomnieć o kremie przy jadnorazówce to NIC się nie dzieje, nie ma też znaczenia czy to pielucha Pampers/Huggies/Tesco). O to, że może jednak w BG mocz nie wsiąka tak szybko jak w jednorazówkę?
Znacie pieluchy wielorazowe, które można stosować z powodzeniem w takim przypadku?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc...
-
Re: wielorazówki a AZS
moja Kinia ma AZS i była na wielorazówkach, najpierw było duuuuzo gorzej, rany na tyłku się robiły, ale potem było już lepiej,pupa się wygoiła i problemów nie było.
W ciągu dnia spróbuj w domu pieluszki formowane bez otulacza niech pupa oddycha
-
Tylko do tych formowanych to koniecznie polarek lub inne "suche wkładki".
Jak u nas trochę czerwona pupa się robi, to smaruję małemu pupę sudocremem i wkładam w pieluchę suchą wkładkę imse vimse, to nie jest polar, więc mu raczej nie zaszkodzi, a pupa nie ma kontaktu z wilgocią.
-
U nas pupa była jeden raz czerwona po wielorazówce (dokładnie BG z polarkiem) - kiedy prałam pieluchy razem z naszymi dwoma szlafrokami. One wchłonęły dużo wody, były ciężkie i pranie się słabo wypłukało. Mimo że prałam jak zwykle w 1/3 dawki proszku i dwa razy (raz z proszkiem, drugi raz bez proszku, ale też z grzaniem wody, a cykle po 2 godz., co daje 4 godziny na pranie i doprowadza do rozpaczy teścia, mimo że my płacimy za prąd). Może w tym kierunku trzeba iść? Tzn. prać ekstremalnie?
-
Pieluchy piorę oddzielnie, w Jelpie. 60 stopni, dodatkowe płukanie.
Inne ciuszki młodego piorę też w Jelpie, ale dodaję także Jelpowski płyn do płukania. Uczulenia od ubrań nigdy nie miał...
Problem jest taki, że wystarczy mi samego testowania potraw - mamy cały szereg objawów alergicznych (po białku krowim wysypka na twarzy i szyi, po jajkach ulewanie, po papryce zielone kupy ze śluzem,...), ciężko mi czasem stwierdzić czy to już objaw AZS i po czym... Jak mam jeszcze testować na nim różne pieluchy to aż mnie ciarki przechodzą na samą myśl... :(
Myślałam, że może ktoś miał podobny problem i wie, co przy takim wrażliwcu się sprawdza... :?
-
Luska tez ma AZS. Na wielorazówkach jest juz okolo 10 miesiecy i NIGDY jej sie pupa nie odparzyła na nich. Moj maz nie chce wielorazówek urzywac, wiec jak z nim zostaje to na pampkach jest i nieraz po jednym takim dniu z nim i kilkoma pampkami musialam wielorazówkami jej pupe leczyc :evil: Pampki u niej sie sprawdzaja tylko przy co godzinnym niemalze zmienianiu :roll:
Tylko, ze AZS Lusi jest lekki, własciwie tylko "twarzowy", ze tak sie wyraze
-
U nas AZS tez tylko twarzowy, gdybym nigdy mu nie zalozyla wielorazowki to nawet nie wiedzialabym jak wyglada podrazniona pupa :(
Ech...
-
Hmmm.... Dziś młody był tylko w BG V3 i pupa ok :) Normalnie jak mi się kończą kieszonki to zakładam BG organic - może to sprawca podrażnień? Wyeliminowałam formowane, a nie przyszło mi do głowy pożegnać AIO... :roll: :oops:
Wszystkie V3 w praniu - jutro kolejny dzień próby :lol:
-
A BumGenius organic ma polar od środka czy nie?
U nas po formowanych bez polarka w środku, jak pupa miała kontakt z moczem, to zaraz była pupa czerwoniutka.
Ze dwa razy się skusiłam na formowaną na noc, to potem leczyłam spaniem z całkiem gołym dupskiem. :lol:
Teraz tylko sucha pupka, chyba że w ciągu dnia w domu, jak mam możliwość od razu po siknięciu zmienić majtki.
Ach, te wrażliwe pupy...
-
BG organic ma w srodku tylko bawelne organiczna :hide: