Wygląda na to, ze wpadnie mi kasa nadrogramowo. No i mam zagwozdkę, co by tu nabyć drogą kupna. Możecie mi tak jasno wyłuszczyć znaczące i mniej znaczące róznice pomiędzy wymienionymi?
Wersja do druku
Wygląda na to, ze wpadnie mi kasa nadrogramowo. No i mam zagwozdkę, co by tu nabyć drogą kupna. Możecie mi tak jasno wyłuszczyć znaczące i mniej znaczące róznice pomiędzy wymienionymi?
to zależy kto co lubi i jak jest zbudowany :wink:
Nie nosiłam dotąd w żadnym ergonomicznym a boję sie trochę kupować tak zupełnie w ciemno.
Najlepiej pożyczyć i przymierzyć. Mnie się podobała manduca (bo ma najszerszy panel i wydawało mi się, że na długo starczy) i chyba bym się na nią zdecydowała, ale przymierzyłam na klubie kangura i okazała się na mnie za duża.
Wahałam się potem między ergo i patapum toddler, bo oba fajnie leżały i w końcu zdecydowałam się na ergo, bo wydaje mi się, że patapum ma węższy panel (choć nie mierzyłam - bardziej na oko, po tym jak młodemu się nogi układały).
Przymierzałam jeszcze patabum baby i na nas już było dużo za małe, ale wydaje mi się, że mniejszy dzieć miałby w nim wygodnie.
Myślę jednak, że bez przymierzenia to zawsze trochę ryzyko jest, bo każdemu coś innego pasuje.
nosiłam w patapku i manduce, to prawda, ze każdemu inaczej się nosi, ale staraliśmy się z mężem wyłapać obiektywne różnice i oto nasze wnioski:
patapum ma węższy panel
manduca - szerszy i do tego regulowaną wysokość, i do tego wkładkę dla młodszego dziecia
patapum jest trudniejszy do założenia - trzeba nogi dziecka umieścić w oczku szelki, której się nie odpina do końca
a ponieważ się nie odpina do końca, nie możesz skrzyżować szelek na plecach
manduca ma sztywniejsze szelki - na całej długości szelki jest taśma, w patapku są szelki bardziej miękkie i elastyczne (zależy, co kto lubi)
manduca ma cały system zabezpieczeń - specjalne klamerki, gumki przy klamerkach - utrudnia korzystanie, zwiększa bezpieczeństwo (co nie znaczy, ze mieliśmy jakieś zastrzeżenia co do jakości wykonania patapka, było też ok)
no i mnie urzekła dżdżownica na manduce, ale to absolutnie nieobiektywne...
to tyle ode mnie:)
o doominikaa, dziękuję ci bardzo za odpowiedź. Niestety nie mam mozliwości pożyczyć nosidła, miałam wątek na chustostraganie ale chętnych brak :wink: A co do szerokości i wysokości panela w manduce, to jak mam sprawdzić czy np nie będzie zbyt szeroki i wysoki? Czy w ogóle jest to możliwe żeby był za szeroki?
bez testowanie ciężko
ja miałam manducę i sprzedałam kupując w zamian ergo, które lepiej mi się nosi
mam ten sam problem :roll:
nie ma mozliwosci przetesowania wszystkiego
ja mam pozyczonego patapuma i faktycznie problem z wlozeniem dziecia troche ale dzis sama zalozylam malego na plecy - pierwszy raz :shock: wiec pewnie kilka prob i nabierze sie wprawy a podkreslam ze moj syn do spokojnych nie nalezy
I JESZCZE JEDNA RÓŻNICA - ERGO MA SZERSZE I TAK JAKBY LEPIEJ WYPEŁNIONE SZELKI 9 CHODZI MI O TO CO SIE ZAKŁADA NA RAMIONA)
April, a skąd jesteś? Bo jeśli z Warszawy, to mogę ci pożyczyć ergo do wypróbowania.
Z różnic jeszcze mi się przypomniało, że patapum jest chyba najcieńszy i najlżejszy z wszystkich i kapturek na główkę ma z siateczki.
Mnie w zakładaniu nawet te oczka przy szelkach nie przeszkadzały, tylko przez ten wąski panel zdecydowałam się w końcu na ergo i jestem zadowolona.
Jestem z Pruszcza, to niedaleko Gdańska 8)) Już zaklepałam ergo u fajerwerki. Mam wielką nadzieję, ze będzie mi sie dobrze nosiło. ALe dziekuję za dobre chęci kiribati :lol:
april - a chcesz potestować Patapuma ? Osobisty Toddler mojego małża od sierpnia leży w szafie i sie kurzy bo on nie ma czasu a ja nie moge nosic wiec czemu nie mialby posluzyc testowaniu w Pruszczu ? :D jeśli chciałabys to daj znac.
Lola poszło pw 8))