Avatarki - jak zrobić swój, ale ładny i większy niż to gówienko, które obok stoi? I żeby był widoczny a nie rozmazany? Ile musi mieć tych pikseli, żeby tak ślicznie wyglądał? Pomocy!
Wersja do druku
Avatarki - jak zrobić swój, ale ładny i większy niż to gówienko, które obok stoi? I żeby był widoczny a nie rozmazany? Ile musi mieć tych pikseli, żeby tak ślicznie wyglądał? Pomocy!
a to nie do pomocy technicznej??
spytaj pasji-ona ciagle zmienia...
a spróbuj wstawić zdjęcie zrobione komórką, mi się te tylko udaje dobrze pomniejszyć, tak, żeby były nie za małe
nie wiem, jak to wytłumaczyć 8)) ,jakbyś mi wstawiła zdjęcie, to bym popatrzyła i odstawiła zmienione, a tak to nie umiem wyjaśnić za bardzo.Cytat:
Zamieszczone przez kajkasz1
Może być maks rozdzielczość 90x90. Ja mam taki program Microsoft Office Picture Menager - on jest w standardzie office.. No i tam jest w edycji polecenie zmień rozmiar, wybierasz niestandardowy i wpisujesz owe 90x90 :)
jak chusty, co?Cytat:
Zamieszczone przez monjan
:P
W Paint'cie też można zmniejszać. Przy otwartym zdjęciu klikasz w menu na górze "Obraz" dalej "Rozmiar" i ustawiasz jak chcesz.Cytat:
Zamieszczone przez Dagmara
O, a u mnie w Paincie nie ma Rozmiar pod menu Obraz :shock:
Ha, ja mam kilka programów graficznych, i w każdym mogę sobie dowolnie zmniejszać. Tylko że albo mój aparat robi za "grube" zdjęcia albo nie wiem co, ale za cholerę nie mogę się wstrzelić w te kilka kB. Tak, żeby nie zrobiło mi bardzo-mini-obrazka.
Ja robię metodą prób mniej lub bardziej udanych :wink:
Zmniejszam w paincie i zapisuję i sprawdzam i ewentualnie od początku zdania powtórz :lool:
Możesz zapisać plik jako gif, wtedy zwykle zawiera mniej danych niz jpg
Przyciąć a następnie dobrać wielkość pliku graficznego możesz w programie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/IrfanView
Myszką zaznaczasz, przycinasz. Wybierasz Image=>Resize/Resample wpisujesz, ok. Wystarczy zapisać na dysku, wrzucić na na profil i gotowe :)
:jump:
pójdę podziałać, dzięki
Ha! a ja w irfanie za choinkę nie mogę zmniejszyć! mój aparat tez robi za "grube" zdjecia, tak jak Kajkasz :roll:Cytat:
Zamieszczone przez kociewiankapl
Czyli chodzi dokładnie o odchudzenie pliku.
Tam właśnie jest kilka opcji, które odchudzą :) Można wybrać ilość pikseli lub wymiaru w cm, zmienić DPI, pobawić się tymi opcjami i sprawdzić które ile odchudzają :)
http://www.download.net.pl/3078/Image-Optimizer/
Tu jest fajny program do zmniejszania rozmiarów plików.
No i dooopa
w moim corelu photo-paint też to wszystko robi
ale nadal są za grube
albo jakości podrzędnej
idę scooobiego poszukać
Ja tez mam bardzo duze pliki z aparatu i zaden program sobie z tym nie radzil, a z tego wychodza 2 kilowe ładne jakosciowo.
No dobra, mam program, ale błagam oświeć mnie i napisz krok po kroku jak się zmniejsza bo nie umiem :oops:Cytat:
Zamieszczone przez Zuzia
Kurcze dawno to robiłam i nie pamietam, obiecuje ze jak bede miala chwilke to odpale ten programik i napisze instrukcje.